Στα 1.4 δισ. ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα

Ανανεώθηκε:
περιπολικό τυχερά παιχνίδια

Τεράστιο είναι το ποσό που ποντάρεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα σε παράνομες στοιχηματικές εταιρίες και καζίνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στην ημερίδα για τα διαδικτυακά παίγνια “2nd Greek Online Gaming Day” η οποία διεξήχθη στην Αθήνα την Τετάρτη (22/02).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research, την περασμένη χρονιά οι Έλληνες που πόνταραν σε παράνομο τζόγο υπολογίζονται σε 800.000 και το συνολικό ποσό στα 1.4 δισ. ευρώ! Το 62% ποσοστό αυτών είναι ανδρες, το 38% γυναίκες, ενώ το 37% του συνόλου ανήκει στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45 και 64 ετών. Οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν τους πολίτες στα παράνομα δίκτυα, είναι η μη φορολόγηση των κερδών, οι ελκυστικότερες αποδόσεις και η μη ταυτοποίηση των παικτών. Βέβαια, όλα τα παραπάνω εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για όσους επιλέγουν να παίξουν σε μην αδειοδοτημένες πλατφόρμες, ενώ το Δημόσιο χάνει τεράστια έσοδα.

Παρέμβαση για το θέμα, μάλιστα, έκανε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των αρμοδίων προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Δημήτρης Ντζανάτος, σημείωσε σχετικά με τη φορολογία:

“Παντού και πάντα υπάρχει μια δυσφορία από τους φορολογούμενους και μία πίεση για μείωση των φόρων. Στο τέλος – τέλος όμως εξετάζεται ποιες είναι οι καθαρές αποδόσεις στα επενδυμένα κεφάλαια μετά τους φόρους. Επειδή είναι διεθνοποιημένη η αγορά, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι γίνεται στο εξωτερικό. Κατανοώ ότι μία επίκαιρη παράμετρος είναι ο φόρος παικτών. Όχι τόσο για τα έσοδα που αποδίδει στο κράτος, όσο για τους παίκτες που κατευθύνονται στον παράνομο τζόγο λόγω αυτής της αιτίας. Η ΕΕΕΠ το εξετάζει και πιστεύει ότι θα βρεθεί μία χρυσή τομή”.

Όσο για τις λύσεις που μπορούν να δώσουν μία “απάντηση” στην περαιτέρω εξέλιξη αλλά και τον έλεγχος της αγοράς, σημείωσε: “Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι χρειάζονται μελετημένες και έξυπνες λύσεις. Τέτοιες που να μην μειωθούν τα συνολικά δημοσιονομικά έσοδα και παράλληλα να ενισχυθεί και να γίνει πιο ελκυστική η αγορά σε διεθνείς επενδυτές. Αυτές τις λύσεις, που σαν ΕΕΕΠ ήδη επεξεργαζόμαστε θα τις βρούμε από κοινού σε έναν ορίζοντα ίσως ενός χρόνου από τώρα και θα τις προτείνει η ΕΕΕΠ στην κυβέρνηση γιατί το θέμα των φόρων ξεφεύγει από τις αρμοδιότητές της.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό μας περιγράφεται το πλαίσιο αντιμετώπισης. Είναι και κανονιστικό ζήτημα, αλλά όχι μόνο. Απαιτείται η διαμόρφωση ενός σταθερού μηχανισμού, που θα μετράει διαρκώς, θα αξιολογεί, θα λαμβάνει μέτρα, θα μετράει την αποτελεσματικότητά τους κ.λ.π. Είναι δουλειά ειδικών και εσείς είστε από τους κατεξοχήν ειδικούς στις κοινωνικές επιστήμες, στην επικοινωνία, στις τεχνικές εφαρμογές, στη νομική επιστήμη. Υπάρχει ήδη μία πλούσια διεθνής εμπειρία που διαρκώς εμπλουτίζεται και εσείς έχετε διαρκή επαφή με αυτήν. Η συνεργασία της ΕΕΕΠ μαζί σας, αλλά και με άλλους φορείς, είναι αυτονόητη”.