Όταν τα πανεπιστήμια ξεπερνούν το ποδόσφαιρο: Οξφόρδη και Κέιμπριτζ

Ανανεώθηκε:
ποδοσφαιρο αγγλια κειμπριτζ

Η αναφορά των δύο μεγάλων αγγλικών πανεπιστημίων, αυτών του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, προκαλεί συνειρμούς και σε πολύ κόσμο έξω από το φάσμα του ποδοσφαίρου. Η πρώτη ερώτηση που θα λάβει κάποιος Άγγλος στο εξωτερικό θα είναι πολύ διαφορετική άμα δηλώσει ότι γεννήθηκε στην Οξφόρδη, απ’ ότι στο Μάντσεστερ. Η φήμη των δύο πανεπιστημίων, που βρίσκονται στις θέσεις «2» και «3» στις παγκόσμιες κατατάξεις, δεν έχει να αντιμετωπίσει κανέναν ανταγωνισμό από τις δύο Γιουνάιτεντ, την Κέιμπριτζ και την Όξφορντ.

Παρ’ όλα αυτά, έχουν υπάρξει στιγμές που οι ντόπιοι σύλλογοι κέρδισαν λίγες στιγμές δόξας και προσοχής από τον mainstream χώρο του ποδοσφαίρου. Μόλις πρόσφατα η Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ της League One απέκλεισε την Νιουκάστλ από το FA Cup, θεωρητικά την πλέον πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο. Μερικές δεκαετίες πριν, ο… αντισυμβατικός τρόπος παιχνιδιού τους, έφερε τον σύλλογο ένα βήμα από την Πρέμιερ Λιγκ. Η Όξφορντ Γιουνάιτεντ από την άλλη κέρδισε το Λιγκ Καπ του 1986, λίγα χρόνια μετά από την «τρομακτική» προσπάθεια του τότε προέδρου της να την συγχωνεύσει με την Ρέντινγκ και να λέγονται μαζί «Θέιμς Βάλεϊ Ρόγιαλς».

🎁 Δώρα* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ! Κωδικός ▶️ JOKER200 | *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις | 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ |

🔷Φαίνεται όμως αλήθεια πως σε αυτές τις δύο πόλεις, υπάρχουν δύο κόσμοι. Αυτός της πόλης καθεαυτής, που μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη αγγλική επαρχιώτικη κι αυτός του πανεπιστημίου και των campus του. Οι φοιτητές στην «φούσκα» των πανεπιστημιουπόλεων δεν έχουν σχεδόν καθόλου κοινά με τον γενικό πληθυσμό, τόσο που χάρη στην φήμη των ιδρυμάτων τους, φαντάζει μερικές φορές πως τα campus είναι οι πραγματικές πόλεις. «Στο κέντρο του Κέιμπριτζ, άμα ρωτήσεις τον κόσμο τι σημαίνει το πορτοκαλί και το μαύρο, οι περισσότεροι θα σε κοιτάξουν μπερδεμένοι, και κάποιοι μόνο θα απαντήσουν την Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ».

Η επισκίαση από τα δύο ντόπια πανεπιστήμια φαίνεται πως δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τα περιορισμένα κατορθώματα των δύο συλλόγων στην ιστορία τους. Φαντάζει ίσως περίεργο που δεν εκμεταλλεύονται τη φήμη των πανεπιστημίων προς όφελός τους στις συνειδήσεις του γενικού πληθυσμού, έστω και σαν όνομα. Θεωρητικά, υπάρχει το περιθώριο για επέκταση. Καμία από τις δύο κομητείες δεν έχει άλλο μεγάλο αθλητικό σύλλογο, πόσο μάλλον άλλη ομάδα που να αγωνίζεται στην Φούτμπολ Λιγκ, με μόνο «ανταγωνισμό» την γεωγραφική εγγύτητα στο Λονδίνο και την δυσκολία να πειστούν περισσότεροι φίλαθλοι να ακολουθήσουν τις τοπικές ομάδες αντί για έναν από τους μεγάλους λονδρέζικους συλλόγους.

🔷Αυτή την κατεύθυνση, για αξιοποίηση του ονόματος της πόλης, είχε δηλώσει πως θέλει να ακολουθήσει ο Ινδονήσιος επιχειρηματίας Ανίντιγια Μπάκριε, που πρόσφατα είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την Όξφορντ Γιουνάιτεντ. Μιλώντας με αριθμούς, για το Κέιμπριτζ υπολογίζεται ότι από τις 125.000 του πληθυσμού του, οι 25.000 είναι φοιτητές στο ομώνυμο πανεπιστήμιο, περίπου άλλες 10.000 είναι το προσωπικό του, ενώ ακόμη υπάρχει και το πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν στην περιοχή.

Υπολογίζοντας μόνο τα νούμερα του γνωστότερου πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, φαίνεται πως ένα 25-30% του πληθυσμού βρίσκεται στην πόλη για ακαδημαϊκούς λόγους και δεν προβλέπεται να γίνει μόνιμος κάτοικος και να δεθεί με την πόλη και τις παραδόσεις της, μέρος της οποίας είναι και ο ποδοσφαιρικός της σύλλογος. Αυτό δε σημαίνει πάντως πως δεν έχουν γίνει προσπάθειες για να προσελκυστούν φοιτητές. Η Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ τον Οκτώβριο του 2019 προσέφερε δωρεάν είσοδο σε όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου σε έναν αγώνα πρωταθλήματος ενάντια στην Γκρίμσμπι Τάουν.

🔷Περίπου 1.000 από τους 5.000 θεατές που έδωσαν το παρόν ήταν φοιτητές, όμως η ομάδα δεν κατάφερε να τους μετατρέψει από «φοιτητές με δωρεάν είσοδο» σε «μόνιμους φιλάθλους με εισιτήριο». Ο αγώνας έληξε χωρίς γκολ και ιδιαίτερες συγκινήσεις σε ένα κρύο απόγευμα Τρίτης, συνθήκες που δεν φωνάζουν ακριβώς «αξιομνημόνευτη εμπειρία που θα πείσει πολλούς». Φυσικά, την κατάσταση δε βοήθησε καθόλου ούτε η επικαιρότητα που λίγους μήνες μετά θα ανάγκαζε κάθε αθλητική δραστηριότητα να παύσει τη λειτουργία της, κρατώντας τους φιλάθλους μακριά από τις κερκίδες για πάνω από έναν χρόνο.

Η Όξφορντ Γιουνάιτεντ δεν έμεινε μακριά από τις προσπάθειες για να φέρει κι αυτή φοιτητές στο γήπεδο. Μια προσπάθεια που περιελάμβανε μειωμένες τιμές εισιτηρίων γύρισε μπούμερανγκ όταν κι άλλοι φίλαθλοι στο ηλικιακό γκρουπ των φοιτητών έπαιρναν εισιτήρια με έκπτωση κι η ομάδα κατέληξε να χάνει λεφτά. Σε μια άλλη περίπτωση, έστησαν ένα κιόσκι έξω από το Πανεπιστήμιο Μπρουκς την εβδομάδα καλωσορίσματος πρωτοετών φοιτητών, προσφέροντας εισιτήριο αγώνα, μπύρα και λεωφορείο από και προς το γήπεδο, όλα με πέντε λίρες. 400 φοιτητές δήλωσαν συμμετοχή, όμως πόσοι εξ αυτών εμφανίστηκαν; Μόνο έντεκα!

🔷«Είναι αρκετά περίεργο. Ακόμη και μεταξύ των φοιτητών που παρακολουθούν ενεργά ποδόσφαιρο, που είναι η μειοψηφία, δε γνωρίζω κανέναν που να πηγαίνει σε αγώνες της Γιουνάιτεντ σε σταθερή βάση», δηλώνει ο Ντάνι Κέριγκαν, πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και έπειτα εργαζόμενος στην τοπική Γιουνάιτεντ, μέχρι το 2017. «Το γήπεδο είναι μόνο 2,5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο αλλά η φούσκα των φοιτητών είναι τόσο μικρή, κι η περιοχή που συχνάζουν είναι τόσο μικρή, που αυτή η απόσταση τους φαίνεται μεγάλη. Θεωρώ οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν πως υπάρχει ποδοσφαιρικός σύλλογος εδώ, ή τουλάχιστον δεν ξέρουν καθόλου πως να τον βρουν».

🎁 ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 🎁 | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | 21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.

«Όταν δούλευα στην Γιουνάιτεντ υπήρχε η προσπάθεια να συνδεθεί ο σύλλογος με το πανεπιστήμιο. Η ιδέα ήταν πως η ομάδα είχε να κερδίσει πολλά από το όνομα του Κέιμπριτζ διεθνώς, αν μπορούσε να συσχετιστεί με το πανεπιστήμιο. Πόσες ομάδες στην League One ή στην League Two έχουν όνομα που μπορεί να τους κάνει διεθνώς γνωστούς σχεδόν αμέσως; Μόνο εμείς και η Όξφορντ. Τώρα υπάρχουν στενότεροι δεσμοί απ’ ότι όταν άρχισα, αλλά καταλαβαίνω πως εξασθενούν ξανά».

🔷Ο τωρινός Εκτελεστικός Διευθυντής της Κέιμπριτζ όμως, Ίαν Μάδερ, δεν παραδίδει τα όπλα. «Υπάρχει ζήτηση από φοιτητές». Μόλις στις 13 Μαρτίου το Άμπι Στέιντιουμ, η έδρα της Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ, φιλοξένησε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τα παιχνίδια «Varsity», δηλαδή αγώνες μεταξύ των πανεπιστημιακών ομάδων σε διάφορα αθλήματα, όπου την ιστορικότερη κόντρα έχουν οι αγώνες μεταξύ των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Είναι το κοντινότερο παράλληλο στο γνωστότερο αμερικανικό σύστημα κολλεγιακού αθλητισμού.

Το πανεπιστημιακό ποδόσφαιρο δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των σπορ που τραβάνε την περισσότερη προσοχή, καθώς το επίπεδό του δεν είναι ακριβώς υψηλό. Σε αντίθεση με το κολεγιακό σύστημα πέραν από τον Ατλαντικό, οι αθλητές στο πανεπιστημιακό επίπεδο δεν προωθούνται σε επαγγελματικές ομάδες με το πέρας των σπουδών τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι στο απαιτούμενο επίπεδο. Υπολογίζεται πως το επίπεδο των ποδοσφαιριστών σήμερα στο πανεπιστημιακό σύστημα είναι μεταξύ 7ης και 8ης κατηγορίας στην κανονική πυραμίδα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

🔷Τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά σε άλλα αθλήματα όπως το ράγκμπι και κυρίως η κωπηλασία. Ο ετήσιος αγώνας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων στον Τάμεση του Λονδίνου έχει βγάλει 178 Ολυμπιακούς αθλητές, με αρκετά μετάλλια στο παλμαρέ για να κομπάζει με άνεση για το επίπεδό του. Οι πανεπιστημιακοί αγώνες στο ποδόσφαιρο έζησαν το ζενίθ τους για λίγα χρόνια την δεκαετία του 1950.

Τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ αγωνίζονταν ως μία ομάδα υπό το όνομα Πέγκασους και κέρδισαν δύο φορές το Ερασιτεχνικό Κύπελλο της FA στο παλιό Γουέμπλεϊ, με προσελεύσεις που έφταναν κοντά στις 100.000 και αρκετοί εξ αυτών ήταν κάτοικοι είτε της Οξφόρδης, είτε του Κέιμπριτζ. Η ομάδα Πέγκασους διαλύθηκε το 1963 και το Ερασιτεχνικό Κύπελλο το 1974. Ενώ δεν προβλέπεται η διοργάνωση να επιστρέψει, η Πέγκασους επανιδρύθηκε το 2020 από μία ομάδα αποφοίτων των δύο πανεπιστημίων.

🔷Οι ισορροπίες δεν αναμένεται να αλλάξουν σύντομα, και ρόλο σε αυτό έχουν και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Στο ενδεχόμενο μίας απροσδόκητης χορηγίας ή εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι εξαιρετικά απίθανο αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του επιπέδου στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθούν για νέες αίθουσες, μία νέα βιβλιοθήκη, για εξοπλισμό κι άλλα σύγχρονα ακαδημαϊκά εργαλεία. Όχι πως είναι βέβαια αυτοί κακοί τρόποι αξιοποίησης χρημάτων από ένα πανεπιστήμιο, αλλά σίγουρα δεν δίνουν πολλές ευκαιρίες στο αθλητικό κομμάτι να ανέβει επίπεδο.

🎁 Μοναδική προσφορά! ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ! Μόνο για ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 🎁 | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | 21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα |

Μέχρι και σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ ντόπιου πληθυσμού και πανεπιστημίων δεν είναι, γενικά μιλώντας, οι καλύτερες. Στην Οξφόρδη, το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο έχει στην κατοχή του τεράστια κομμάτια της έκτασης στην πόλη και το γενικό αίσθημα, χωρίς να γνωρίζουμε αν ισχύει ή όχι, είναι πως οι αρχές είναι φιλικά προσκείμενες στο πανεπιστήμιο, όταν πρόκειται για διαχείριση περιπτώσεων όπως η έγκριση κατασκευαστικών πλάνων. Ένα τέτοιο συμβάν άφησε αδικημένη την δεύτερη ομάδα της Οξφόρδης, Όξφορντ Σίτι, όταν το 1988 έμεινε άστεγη.

🔷Το γήπεδό της άνηκε στο κολλέγιο Μπρέισνοουζ και το τελευταίο ήθελε να πουλήσει την έκταση για κατασκευή κατοικιών. Η έλλειψη γηπέδου για τους εντός έδρας αγώνες ανάγκασε τον σύλλογο να αποσυρθεί από το πρωτάθλημά του και να μην επιστρέψει πριν το 1990, με νέα έδρα. Το επιχείρημα του ταξικού κενού μεταξύ του κόσμου. που ιστορικά αφορούσε το ποδόσφαιρο, τους χαμηλόμισθους εργάτες που έβλεπαν στην «στρογγυλή θεά» μία φθηνή ψυχαγωγία, ικανή να τους κάνει να ξεχαστούν για λίγες ώρες τα Σαββατοκύριακα και των αστών φοιτητών σε ιδρύματα ακριβά όσο αυτά της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, φαντάζει πλέον λιγότερο πειστικό απ’ ότι σε άλλες εποχές.

Το Άμπι Στέιντιουμ της Κέιμπριτζ βρίσκεται σε ένα τυπικό, βρετανικό προάστιο με μονοκατοικίες με κήπο και μικρές επιχειρήσεις, περιβάλλον όπου τείνουν να βρίσκονται κι οι έδρες ποδοσφαιρικών συλλόγων. Με μία κάποια έρευνα όμως φαίνεται πως η αξία αυτών των κατοικιών είναι 36% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της αξίας μίας μονοκατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο ισχύει και για την Όξφορντ Γιουνάιτεντ, της οποίας όμως το γήπεδο βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο και ακόμη και τα πλάνα της διοίκησης για νέο γήπεδο το τοποθετούν σε μια ακόμη πιο απομακρυσμένη περιοχή, ακόμη πιο μακρυά από το κέντρο της πόλης, με την ελπίδα πως ένα καλό σύστημα συγκοινωνίας θα προσελκύσει τους φιλάθλους.

🔷Νωρίτερα υποστηρίξαμε πως στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, υπάρχουν δύο κόσμοι. Τουλάχιστον ποδοσφαιρικά όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν -είτε καταρρίπτουν- τον κανόνα. Αρκετοί παίκτες και προπονητές έχουν «υπηρετήσει» και στις δύο μεριές, και φέτος η Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ ήταν η οικοδέσποινα στον αγώνα μεταξύ των δύο πανεπιστημίων. Η αλήθεια είναι πως οι ισορροπίες δύσκολα θα αλλάξουν δραματικά, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό, δεδομένου του σχεδόν θρησκευτικού στάτους που έχει το άθλημα σε σχεδόν κάθε άλλη αγγλική πόλη.

Συντάκτης: Άγγελος Παλιακούδης


👉 Το Betarades.gr είναι το Νο1 site για το στοιχημα στην Ελλάδα και προσφέρει καθημερινά:

✍️ Παμε στοιχημα προγνωστικα
📊 Αναλύσεις Αγώνων Στοιχήματος
⚽️ Προγνωστικά ποδοσφαίρου
🏀 Προγνωστικά μπάσκετ
🎾 Προγνωστικά τενις
🎯 Προγνωστικά Value Bets
Κουπόνι Στοιχήματος
🥇 Νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες
🎁 Προσφορές* χωρίς κατάθεση σήμερα

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.