ΟΠΑΠ: Προσαρμογή πλάνων και ενίσχυση των online υπηρεσιών

Ανανεώθηκε:
ΟΠΑΠ

O OΠΑΠ αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τα επενδυτικά του πλάνα υπό τις έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊου. Με τα πρακτορεία να παραμένουν κλειστά ο ο οργανισμός στρέφεται στην ενίσχυση των online υπηρεσιών που προσφέρει για στοίχημα.

Virtual Sports: Ζεις μια πραγματική εμπειρία στοιχήματος! |21+
pamestoixima 300x300
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μετά τις ενέργειες που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό των επιπτώσεων ενόψει της επικείμενης επαναφοράς των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε κανονικές συνθήκες, η διοίκηση κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές εστίασε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα μέτρα για την προστασία της οικονομικής θέσης, τη διαφύλαξη της ρευστότητας και τη διασφάλιση της ομαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του ΟΠΑΠ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, David Cope και ο Pavel Mucha, CFO, του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, εκτενώς στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Με βάση τον προ κορονοϊού σχεδιασμό, το CAPEX του Ομίλου για το 2020 ανέρχονταν στα επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο η πορεία υλοποίησης δεν εμφάνισε σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Πλέον, η έμφαση δίδεται στη διατήρηση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης, με την εταιρεία βέβαια να διαθέτει ως ανάχωμα υψηλή διαθέσιμη ρευστότητά ύψους 623 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώθηκε, η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια της τάξης των 21-22 εκατ. ευρώ μηνιαίως (για μισθοδοσίες και άλλα έξοδα), ενώ η διοίκηση εστιάζει στον εντοπισμό ευκαιριών εξοικονόμησης κόστους, που υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθουν στα επίπεδα των 4-6 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Το capex παραμένει ευέλικτο για την περίοδο που θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα που αφορούν στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέρος του επενδυτικού πλάνου έχει στραφεί στην ενίσχυση της διαδικτυακής του παρουσίας του ΟΠΑΠ.

Ήδη έχουν ενταχθεί νέα παιχνίδια στο online χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του (όπως virtual παιχνίδια ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις), ενώ το τελευταίο διάστημα προστέθηκε τρίτη εβδομαδιαία κλήρωσης στο Τζόκερ, (διεξάγεται κάθε Τρίτη από τις 31 Μαρτίου 2020), με στόχο να ενισχυθεί η online δραστηριότητα στο σκέλος των αριθμολαχείων.

Όπως ανέφερε ο κ Cope στους αναλυτές, όλοι οι στοιχηματικοί πάροχοι έχουν επηρεαστεί από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορονοϊού. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως λόγω της απουσίας μεγάλων αθλητικών γεγονότων διεθνώς, πλέον παιχνίδια… πινγκ-πονγκ έφθασαν να είναι στις πρώτες θέσεις του στοιχηματισμού, ενώ σημείωσε πως καταγράφεται αύξηση της online βάσης ενεργών πελατών του ΟΠΑΠ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επένδυση του ΟΠΑΠ στη Stoiximan, η οποία σημείωσε, καταγράφει υψηλές επιδόσεις.

Ερωτηθείς από αναλυτή αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής για την απόκτηση του 51% των δραστηριοτήτων του Ομίλου Stoiximan στην Ελλάδα και την Κύπρο (υπό την GML Interactive, 100% θυγατρική εταιρεία της TCB Holdings), ο κ. Cope  ευχήθηκε ότι το δεύτερο μέρος αυτή της συναλλαγής (σ.σ. έχει ήδη αποκτηθεί το 36,75%) να ολοκληρωθεί σύντομα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει ακριβή χρόνο. Τόνισε πως οι διεργασίες συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη επένδυση που υλοποίησε ο ΟΠΑΠ στη Stoiximan.

Με βάση την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε, η Stoiximan πραγματοποιεί το 79% του GGR της στην Ελλάδα/Κύπρο και το 21% στις υπόλοιπες αγορές (Ρουμανία, Πορτογαλία κα.). Στην Ελλάδα, περίπου 73% προέρχεται από τον στοιχηματισμό και το 27% από παιχνίδια live καζίνο κλπ., ενώ η μηνιαία βάση πελατών στο δ΄ τρίμηνο του 2019 ανήλθε στις 194 χιλιάδες ενεργούς παίκτες, με το GGR την ίδια περίοδο να διαμορφώνεται στα 79 εκατ. ευρώ και συνολικά στα 242,7 εκατ. ευρώ το 2019.

Virtual Sports: Ζεις μια πραγματική εμπειρία στοιχήματος! |21+
pamestoixima 300x300
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κίνηση σύνεσης

Όσον αφορά στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2019, η διοίκηση επανέλαβε πως η σχετική απόφαση και πρόταση του ΔΣ του ΟΠΑΠ προς την ΓΣ των μετόχων είναι υπό εξέταση, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως “κίνηση σύνεσης”.

Παράλληλα, η διοίκηση αναφέρθηκε στην υψηλή διαθέσιμη ρευστότητά  που διαθέτει ο ΟΠΑΠ που ανέρχεται στα 623 εκατ.ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει πρόσφατα πρόσθετη γραμμή χρηματοδότησης ύψους ευρώ 325 εκατ. ευρώ.

“Τα αποτελέσματα και οι επιτυχίες του 2019, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό και τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αναδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο ΟΠΑΠ είναι μια ισχυρή εταιρεία, με υγιή ισολογισμό, που μπορεί να ανακάμψει δυναμικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Κόουπ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έμφαση δόθηκε στην ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης του δικτύου των παιγνιομηχανημάτων (VLTs). Σύμφωνα με τον CEO του ΟΠΑΠ, το έργο αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη και σήμερα, 25.000 VLTs είναι εγκατεστημένα σε 428 καταστήματα PLAY και περισσότερα από 2.100 πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Η βάση των εγγεγραμμένων πελατών αυξάνεται διαρκώς και στο δ΄ τρίμηνο του 2019 ανήλθε στις 440 χιλιάδες, με μέσο όρο ενεργών πελατών τις 136 χιλιάδες σε μηνιαία βάση, ενώ αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των διαθέσιμων παιχνιδιών VLTs

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο δίκτυο καταστημάτων, το 2019 άνοιξαν περισσότερα από 500 νέα πρακτορεία ΟΠΑΠ (3.779 στο τέλος του 2019) και σχεδόν 80 νέα καταστήματα PLAY. Τα gaming halls ανέρχονται (στο τέλος του 2019) σε 428, από τα οποία πέντε είναι Mega Play. Συνολικά, σχεδόν το 40% του δικτύου έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ συνεχίζονται οι ενέργειες εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης τεχνολογικών και ψηφιακών δυνατοτήτων στα καταστήματα.

Virtual Sports: Ζεις μια πραγματική εμπειρία στοιχήματος! |21+
pamestoixima 300x300
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πηγή: capital.gr