Στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, δυστυχώς υπάρχουν. Ωστόσο αυτό που συνέβη στη Νότια Αφρική ξεπερνά κάθε φαντασία. Πρόκειται, αναμφίβολα, για το… στήσιμο του αιώνα και όχι σε έναν, αλλά σε δύο αγώνες. Στους οποίους, μάλιστα, οι εμπλεκόμενες ομάδες δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Και στο τέλος, αυτό που “κέρδισαν” ήταν η δια παντός αποβολή τους από κάθε διοργάνωση.

Η Matiyasi FC χρειαζόταν νίκη με 18 τέρματα διαφορά για να πάρει την άνοδο στην 2η κατηγορία της Νοτίου Αφρικής. Τα κατάφερε… περίφημα, καθώς κέρδισε με 59-1 (δεν πρόκειται για λάθος, 59-1!) την Nsami Mighty Birds. Η οποία, για να μην αγχωθούν οι αντίπαλοί της, έβαλε 41 αυτογκόλ!

Στο έτερο παιχνίδι που κρινόταν ο στόχος, αυτό ανάμεσα στις Shivulani Dangerous Tigers, που ισοβαθμούσε με την Matiyasi αλλά είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων, και την Kototo Happy Boys, η πρώτη κέρδισε 33-1. Εκεί σημειώθηκαν “μόλις” επτά αυτογκόλ.

Οι ποδοσφαρικές αρχές της χώρας έκριναν ότι κάτι… ύποπτο συνέβη στα δύο αυτά ματς. Δεν ήταν και πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς εδώ που τα λέμε. Όπως δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα δύο ματς ήταν στημένα και από πριν… ξεπουλημένα.

Αποτέλεσμα; Οι τέσσερις ομάδες αποβλήθηκαν για πάντα από κάθε διοργάνωση και δε θα μας απασχολήσουν ποτέ ξανά. Βέβαια, κέρδισαν μία θέση στην ιστορία, έστω και για τους λάθος λόγους.