Επικίνδυνα προς χειραγώγηση τα φιλικά ματς – 44 ύποπτα παιχνίδια στην Κύπρο

Ανανεώθηκε:

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για στημένα παιχνίδια, περισσότερα από 250 φιλικά ποδοσφαιρικά ματς είναι ύποπτα προς χειραγώγηση. Τα 44 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά την περίοδο 2016-2020 και σε αυτή συμμετείχαν 700 ποδοσφαιριστές από Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα. Όπως προκύπτει, το 26,5% των παικτών υποψιάζονταν ότι είχαν πάρει μέρος σε φιλικό αγώνα ύποπτο προς χειραγώγηση. Την ίδια στιγμή το 26,3% των προσεγγίσεων για να στηθεί ένας φιλικός αγώνας έγινε από παράγοντες των ομάδων, ενώ το 15% έγινε από άλλους παίκτες. Ένας από τους λόγους για τους οποίους χειραγωγούνται τα φιλικά παιχνίδια, είναι γιατί διατίθενται σε στοιχηματικές εταιρίες χωρίς ρύθμιση σε όλο τον κόσμο και έτσι αυτά τα παιχνίδια είναι εκτεθειμένα και πιο εύκολο να χειραγωγηθούν απ’ όσους ασχολούνται με παράνομες δραστηριότητες. 

Η κορυφαία εταιρία στοιχημάτων στον πλανήτη
bet365-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210‍9237777, Παίξτε Υπεύθυνα

Πρόκειται για μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της οποίας ηγήθηκε το Ίδρυμα Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Σπύρο Νεοφυτίδη, «η έρευνα εστιάζει στους στημένους αγώνες σε φιλικό ή μη επίσημο επίπεδο και έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τα αποτελέσματα άκρως ενδιαφέρον και αναμένονται με πολλή αγωνία».

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σχολιάζει: «Ο συνδυασμός της έλλειψης ρύθμισης, επίβλεψης και πληροφόρησης καθιστούν αυτούς τους αγώνες πιο εύκολους για χειραγώγηση παρά τα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Αυτή η έρευνα μας δείχνει ότι όσον αφορά τη διακυβέρνηση, τα φιλικά παιχνίδια πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας θεώρησης όπως τα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Από τα δεδομένα των 4000 φιλικών αγώνων που προσφέρονται για σκοπούς στοιχήματος σε όλο το κόσμο κάθε χρόνο, είναι επίσης ουσιώδες οι εταιρείες στοιχημάτων που λαμβάνουν δεδομένα να λειτουργούν κάτω από δικαιοδοσίες που είναι καλά ρυθμισμένες και που καταγγέλλουν ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα αυτών των αθλητικών γεγονότων».