ΕΕΕΠ: Τι δείχνει έρευνα για τη συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα και τυχερά παιχνίδια

Ανανεώθηκε:
εεεπ

Στην ημερίδα Anti-Illegal Betting συμμετείχε η ΕΕΕΠ, η οποία παρουσίασε σημαντικά στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποίησε η KΑΠΑ Research, σχετικά με την συμπεριφορά των συμμετεχόντων στα παράνομα τυχερά παιχνίδια, το μέγεθος, την έκταση του φαινομένου και τις επιπτώσεις σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο.

Προσφορά* ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ με κωδικό CARNIVAL100
winmasters app
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την συμπεριφορά των συμμετεχόντων στα παράνομα τυχερά παίγνια, το μέγεθος, την έκταση του φαινομένου και τις επιπτώσεις σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο, παρουσίασε στην ημερίδα η ΕΕΕΠ.

Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε η KΑΠΑ Research σε δείγμα 5.800 ερωτηθέντων στο σύνολο της επικράτειας με τυχαία συστηματική δειγματοληψία σημείων με σταθερό χρονικό βήμα από αρχές Ιανουαρίου 2023 έως τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσίασε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Επιχειρησιακών Λειτουργιών της ΕΕΕΠ, κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, εκτιμάται ότι περίπου 900.000 άτομα συμμετείχαν το 2023 σε παιχνίδια σε μη αδειοδοτημένo περιβάλλον (επίγεια ή διαδικτυακά). Συγκεκριμένα το 10,4% έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παίγνια, έστω και μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Από τους παίκτες που επιλέγουν να συμμετέχουν σε παράνομα τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου, σχεδόν 76% των παικτών επιλέγει και αδειοδοτημένους και μη αδειοδοτημένους παρόχους. Το δε 24% των παικτών επιλέγει αποκλειστικά μη Αδειοδοτημένους Παρόχους.

Τα χρήματα που δαπανήθηκαν στο παράνομο δίκτυο συνολικά, η έρευνα έδειξε ότι αντιστοιχούν σε 1,7 δις ευρώ. Από αυτά 1 δις ευρώ σε διαδικτυακά παιχνίδια και 700 εκ. ευρώ σε επίγεια παιχνίδια.

Επιπρόσθετα, το μέσο ποσό που ξόδεψαν τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχεται στο ποσό των 1.934 ευρώ ανά παίκτη. Στις 1.194 ευρώ ετησίως είναι ο μέσος όρος δαπάνης στα διαδικτυακά μη αδειοδοτημένα παίγνια και 738 περίπου ευρώ, ετησίως, στα επίγεια μη αδειοδοτημένα παίγνια.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, η οποία φαίνεται να έχει χαλαρότερη αίσθηση των κινδύνων, υποτιμώντας τη σημαντικότητά τους και το ρίσκο που εμπεριέχεται με τη συμμετοχή τους σε παίγνια σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον, γεγονός το οποίο μπορεί να συνδεθεί με τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις νεότερες ηλικίες.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Δημήτριος Ντζανάτος αναφέρθηκε αναλυτικά στις κοινωνικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του φαινομένου της παράνομης διεξαγωγής παιγνίων, καθώς και στις δυσκολίες ελέγχου που προκύπτουν από τις ραγδαίες εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο σε αυτήν την αγορά.

Ο κ. Ντζανάτος εστίασε στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών για την καταπολέμηση του φαινομένου του παράνομου στοιχηματισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: “Σημαντική είναι η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων της Πολιτείας και της νόμιμης αγοράς για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή του φαινομένου του παράνομου τζόγου”.

Προσφορά* ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ με κωδικό CARNIVAL100
winmasters app
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ