Αφόνσο Άλβες: Tο flop όλων των flop

Ανανεώθηκε:
ευαπ κρις νικολ αγγλια ποδοσφαιρο

Βρισκόμαστε στο σωτήριων έτος 2008, συγκεκριμένα στην τελευταία μέρα του χειμερινού μεταγραφικού παραθύρου. Η Μίντλεσμπρο βρίσκεται στην 13η θέση της Πρέμιερ Λιγκ, μια θέση κάτω από αυτή που τερμάτισε την προηγούμενη σεζόν. Η χρονιά είχε ξεκινήσει με αρκετές βλέψεις για τη «Μπόρο», έχοντας στο ρόστερ της παίχτες όπως ο Εμάνουελ Πόγκατετζ, ο Ρόμπερτ Χούτ, ο Τουντσάι Σανλί και, φυσικά, ο Στιούαρτ Ντάουνινκ (όταν ακόμα έπαιζε ποδόσφαιρο και δεν έκανε κατάληψη στον πάγκο της Λίβερπουλ). Ταυτόχρονα, είχε στον πάγκο της τον τότε φέρελπι προπονητή Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, που είχε δείξει κάποια καλά δείγματα γραφής την προηγούμενη σεζόν.

🎁 Νέα προσφορά* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ για στοίχημα! Κωδικός ▶️ SPORTS-FREE-10 | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα | Αρμόδιος Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ: 2109215776 | Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας | Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις.

🔷 Ο Σάουθγκέιτ ξέρει τότε ότι έχει ένα ρόστερ αρκετά ποιοτικό, που παίζει ένα δημιουργικό ποδόσφαιρο, αλλά της λείπει ο παίχτης που θα στέλνει τη μπάλα με συνέπεια στο πλεκτό. Η φυγή του Γιακούμπου Αγιεγκμπένι το καλοκαίρι του 2007 έχει αφήσει εκτεθειμένη την επίθεση της ομάδας, έχοντας αναλάβει όλο το βάρος της ευθύνης του σκοραρίσματος οι Ντάουνινκ και Σανλί, που μόνο επιθετικοί περιοχής δεν ήταν.

Ο Μίντο είχε αγοραστεί από την Τότεναμ ώστε να καλύψει το κενό του Γιακούμπου, αλλά οι συχνοί τραυματισμοί του δεν βοήθησαν την ομάδα να λύσει το πρόβλημα της. Ο Ζέρεμι Αλιαντιέρ προσπάθησε επίσης να γίνει αυτός βασικός, αλλά και η δικιά του απόδοση δεν ήταν αρκετή. Ο Σάουθγκέιτ ήξερε ότι έπρεπε να φέρει στην ομάδα έναν επιθετικό που να σκοράρει ακατάπαυστα, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις υψηλές δημιουργικές ικανότητες των παικτών του ρόστερ του.

Την τελευταία μέρα των μεταγραφών λοιπόν, στις 31 Ιανουαρίου 2008, η Μίντλεσμπρο παγώνει την Ευρώπη ανακοινώνοντας ένα όνομα που κανείς δεν περίμενε ότι θα καταφέρει να υπογράψει: τον Αφόνσο Άλβες. Με 45 (!) γκολ σε μόλις 39 αγώνες πρωταθλήματος στην προηγούμενη ομάδα του (Χέρενφεν), κανείς δεν περίμενε ότι ο Βραζιλιανος θα καταλήξει ως μία από τις πλέον αποτυχημένες μεταγραφές του σύγχρονου αγγλικού ποδοσφαίρου. Αλλά ας δούμε πως φτάσαμε εκεί.

Ο Αφόνσο Άλβες γεννήθηκε στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας στις 30 Ιανουαρίου του 1981. Μεγαλωμένος σε μια μονογονεϊκή οικογένεια (έχασε τον πατέρα του όταν ήταν εννέα χρονών) με άλλα δύο αδέρφια, ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε την καριέρα του στην Ατλέτικο Μινέιρο, με την οποία ποτέ δεν κατάφερε να αγωνιστεί. Ξέροντας ότι οι ευκαιρίες στην «Γκάλο» θα αργούσαν, στα 21 του πήρε την απόφαση να αφήσει την πατρίδα του για να κυνηγήσει την καριέρα του στην Ευρώπη.

Η ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία ήταν η Έργκριτε της Σουδηίας, με την οποία κατάφερε να δείξει τις ικανότητες του στο σκοράρισμα από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο χορτάρι. Σε 39 παιχνίδια κατάφερε να πετύχει 23 τέρματα, κάτι που τράβηξε το ενδιαφέρον μιας από τις κλασσικές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας, την Μάλμε. Εκεί έμεινε δύο σεζόν (2004-2006), εκ των οποίων και τις δύο ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα πανηγύρισε κι ένα πρωτάθλημα με τα χρώματα της.

Ο Αφόνσο Άλβες ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του και μεταγράφηκε στην Χέρενφεν το καλοκαίρι του 2006, για το ποσό-ρεκόρ συλλόγου των 4,5 εκ. ευρώ. Στην Ολλανδία δεν έχασε καιρό και γρήγορα έγινε ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους φορ της Ευρώπης για την διετία που θα ακολουθούσε.
🔷 Ο Βραζιλιάνος κυριολεκτικά οργίασε με τη φανέλα της Χέρενφεν. Στην πρώτη του χρονιά, τη σεζόν 2006/07, σημείωσε 34 τέρματα στο πρωτάθλημα σε 31 αγώνες, μαζί με τρεις ασίστ, ενώ στο σύνολο της σεζόν είχε 40 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, με 37 γκολ και τέσσερις ασίστ!

Δες καθημερινά τα πιο δυνατά προγνωστικα στοιχηματος στο Betarades.gr!

Μπορεί να έχασε το Χρυσό Παπούτσι από τον Φραντσέσκο Τότι εκείνη τη σεζόν για έναν πόντο (λόγω διαφορετικού συντελεστή δυσκολίας πρωταθλήματος), αλλά ο Αφόνσο Άλβες είχε καταπλήξει άπαντες στην Ευρώπη με τα κατορθώματα του. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, πέτυχε ένα ιστορικό ρεκόρ για παίκτη της Χέρενφεν στο πρωτάθλημα, αλλά το κυριότερο είχε ξυπνήσει θύμησες από δύο ιερά τέρατα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που είχαν περάσει από την Ολλανδία, αυτά των Ρονάλντο και Ρομάριο!

Ήταν άλλωστε μόλις ο τρίτος Βραζιλιάνος που στεφόταν πρώτος σκόρερ της Ερεντιβίζιε μετά τους δύο «Ρό», ο δεύτερος που σημείωνε τουλάχιστον 30 γκολ σε μια σεζόν (ο Ρονάλντο είχε ακριβώς 30 με τα χρώματα της PSV τη σεζόν 1994/95) και ο Βραζιλιάνος με τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν πρωταθλήματος με χρώματα ολλανδικής ομάδας!

Ο Τύπος τον αποθέωνε, τολμώντας μάλιστα να τον συνδέσει με αρκετές ομάδες πρώτης γραμμής ανά την Ευρώπη. Αυτοί οι διθύραμβοι θα γίνονταν ακόμα πιο πανηγυρικοί κατά τη έναρξη της δεύτερης σεζόν του στο Άμπε Λένστρα, αφού μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του στη χρονιά, ο Αφόνσο Άλβες σημείωσε εφτά (!) γκολ σε ένα παιχνίδι, στη νίκη επί της Χεράκλες με 9-0. Με τις μεταγραφικές φήμες να διαδέχονται η μία την άλλη, όλοι έψαχναν που θα συνεχίσει αυτός ο ασταμάτητος γκολτζής την καριέρα του και ποιά ομάδα θα είχε εξασφαλισμένα τουλάχιστον 20 γκολ τη σεζόν για την επόμενη πενταετία.

🔷 Κανείς δεν περίμενε να πάρει μεταγραφή τον Γενάρη, αλλά ο Αφόνσο Άλβες είχε αρχίσει κάποια κλασικά «βραζιλιάνικα τερτίπια», αφού δεν εμφανιζόταν σε προπονήσεις και έλεγε ότι συμπαίκτες του στην εθνική Βραζιλίας (είχε κληθεί τον Μάιο του 2017 για φιλικά, όπως επίσης ήταν στο ρόστερ της ομάδας που κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα το 2007) τον κορόιδευαν που έπαιζε σε ένα τόσο μικρό σύλλογο. Έτσι έψαχνε τρόπο να φύγει άμεσα και η Μιντλεσμπρο, που είχε άμεση ανάγκη από έναν τόσο αποτελεσματικό επιθετικό, τον έφερε με συνοπτικές διαδικασίες στο Νησί. Η «Μπόρο» έβγαλε από τα ταμεία της ένα πόσο μεταξύ κοντά στα 17 εκ. ευρώ και έδωσε συμβόλαιο 4,5 ετών στον Βραζιλιάνο.

Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί το hype αυτής της μεταγραφής. Την περίοδο που η Μίντλεσμπρο ανακοίνωσε τον Αφόνσο Άλβες, άπαντες είχαν ταυτόχρονα εντυπωσιαστεί και απορήσει με αυτή την κίνηση. Πως κατάφερε μια μικρομεσαίας δυναμικής ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ να υπογράψει τον πιο hot επιθετικό της Ευρώπης εκείνη την περίοδο; Πόσο πιο δυνατή θα γινόταν η Μίντλεσμπρο με την προσθήκη αυτή, ένα κομμάτι του παζλ που σίγουρα έλειπε και ξαφνικα ολοκλήρωνε την ομάδα του Σαουθγκέιτ; Πόσο θα άλλαζε η δυναμική των ομάδων στο πρωτάθλημα με αυτή την προσθήκη; Και το βασικότερο όλων των ερωτημάτων: πόσα γκολ θα προλάβαινε μέχρι το τέλος της σεζόν να σκοράρει ο Βραζιλιάνος;

Όλοι πίστευαν ότι ο Αφόνσο Άλβες ήταν παίκτης πρώτης γραμμής και είτε θα έφευγε γρήγορα από την «Μπόρο» είτε η ομάδα θα έχτιζε πάνω του για να αναρριχηθεί στον βαθμολογικό πίνακα και να αλλάξει επίπεδο. Μάλιστα την πρώτη του, δοκιμαστική θα έλεγε κανείς σεζόν, στα γήπεδα της Αγγλίας τα νούμερα του άφησαν κάποιες υποσχέσεις. Βέβαια, δεν ήταν το ίδιο ανάλογες και οι εμφανίσεις του. Φανερά επηρεασμένος από την αλλαγή δυναμικής του πρωταθλήματος, έμοιαζε μια ταχύτητα πίσω από αυτή που τον είχαμε δει στην Ολλανδία.

Λίγο οι τραυματισμοί που τον είχαν ταλαιπωρήσει στη σεζόν, λίγο η περίοδος προσαρμογής στην Πρέμιερ Λιγκ, του επέτρεψαν να παίξει 14 παιχνίδια (783 αγωνιστικά λεπτά) σε πρωτάθλημα και κύπελλα και να σκοράρει έξι τέρματα (όλα στο πρωτάθλημα). Καλά νούμερα θα σκεφτεί κανείς, με το ένα τέρμα ανά 130 λεπτά, αλλά κοιτώντας προσεχτικά τα στατιστικά του στο πρωτάθλημα θα δει ότι τα γκολ αυτά μπήκαν σε μόλις τρία παιχνίδια. Πέτυχε brace στην ισοπαλία 2-2 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένα τέρμα στην ήττα 3-2 από την Σάντερλαντ και χατ-τρικ στην νίκη με 8-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι (πραγματικά άλλες εποχές)!

Η σεζόν 2008/09 αρχίζει με την Μίντλεσμπρο να φαίνεται πως θα ανεβάσει ταχύτητα και θα φτάσει ψηλότερα από την 13η θέση που κατέλαβε την προηγούμενη σεζόν. Με τον Αφόνσο Άλβες έτοιμο και μετά από προετοιμασία, όλοι περίμεναν να δουν την μηχανή την γκολ που είχε εμφανιστεί στην Ολλανδία. Η χρονιά όμως που έκανε ήταν σχεδόν αντιπροσωπευτική της χρονιάς που έκανε όλη η ομάδα. Η «Μπόρο» τελειώνει τη σεζόν 19η και υποβιβάζεται, με τον Βραζιλιάνο να κάνει τους πάντες να απορούν. Οι ευκαιρίες που έχασε υπάρχουν σε διάφορα αστεία βίντεο στο ίντερνετ, καθώς επίσης και η όλη επένδυση του στησίματος της ομάδας πάνω του αποδείχθηκε καταστροφική.

🔷 Ο «φονικός» επιθετικός παγκόσμιας κλάσης αποδείχθηκε άσφαιρος, καθώς πέτυχε μόλις τέσσερα γκολ σε 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Ο Αφόνσο Άλβες απαξιώνεται πλήρως στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θεωρείται άλλο ένα παράδειγμα one-season wonder και φεύγει από την Αγγλία με ένα αξιοσέβαστο ποσό (κοντά στα 12 εκ. ευρώ) ώστε να γίνει ένας από τους πρώτους διάσημους γυρολόγους του ποδοσφαίρου του Κατάρ, αγωνιζόμενος κατά σειρά σε Αλ-Σαντ, Αλ-Ραγιάν και Αλ Γκαράφα. Και όλα αυτά μέχρι το 2015, που μετά από δύο σεζόν χωρίς ομάδα ανακοίνωσε την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο!

Δες καθημερινά τα πιο δυνατά προγνωστικα στοιχημα στο Betarades.gr!

Είναι αλήθεια ότι κάποιος ίσως να σκεφτεί και άλλες περιπτώσεις μεταγραφών που ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς και απέτυχαν, αλλά αυτή του Βραζιλιάνου έχει πολλά στοιχεία που στα μάτια του γράφοντα την κάνουν ίσως την πλέον αποτυχημένη μεταγραφή ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Η Μίντλεσμπρο στην οποία έπαιξε ο Αφόνσο Άλβες ήταν μια όντως καλή και δουλεμένη ομάδα, που με έναν καλό επιθετικό θα μπορούσε να φτάσει αρκετά ψηλά στη βαθμολογία.

Το όλο hype που δημιούργησε αυτή η μεταγραφή για τους υποστηρικτές όχι μόνο της ομάδας, αλλά και ολόκληρου του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν εξαιρετικά υψηλό, και άπαντες πίστεψαν ότι θα δουν τη συμπαθέστατη «Μπόρο» να εξελίσσεται στη νέα δύναμη που ερχόταν από τις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας για να διαταράξει της ισορροπίες της λίγκας. Αλλά, ίσως πάνω από όλα, αυτή η μεταγραφή κατάφερε να κάνει για πρώτη φορά αντιληπτό το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά της Πρέμιερ Λιγκ με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, και δη με το ολλανδικό.

Η «χώρα της τουλίπας» αποτελούσε τροφό των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ για πάρα πολλά χρόνια. Η ψαλίδα ποιότητας της όμως με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα είχε αρχίσει να ανοίγει σημαντικά και ο Αφόνσο Άλβες ήταν ένα τρανό παράδειγμα που έκανε άπαντες να το συνειδητοποιήσουν. Ένας επιθετικός που ήταν ασταμάτητος στο ολλανδικό πρωτάθλημα δεν ήταν καν ο καλύτερος επιθετικός μιας ομάδας μικρομεσαίας δυναμικής στην Αγγλία. Ούτε καν ο δεύτερος καλύτερος.

🔷 Οπότε, τιμή και δόξα στον ποδοσφαιριστή που κατάφερε να διαψεύσει τις προβλέψεις όλων και έμεινε στην ιστορία ως το «flop όλων των flop» στην -μεταγραφική- ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ…

Συντάκτης: Βαγγέλης Βαΐτσης

Το παραπάνω κείμενο είναι προϊόν της αποκλειστικής συνεργασίας του Betarades.gr με το site που ειδικεύεται στο αγγλικό ποδόσφαιρο, το eyap.gr

👉 Στο Betarades.gr, το κορυφαίο site για το παμε στοιχημα στην Ελλάδα, βρίσκεις καθημερινά:

✍️ Προγνωστικά
📊 Αναλύσεις Αγώνων
⚽️ Προγνωστικά ποδόσφαιρο
🏀 Προγνωστικά μπάσκετ
🎾 Προγνωστικά τέννις
🎯 Προγνωστικά Value Bets
Κουπόνι ΟΠΑΠ
🥇 Στοιχηματικές Ελλάδα
🎁 Προσφορές* χωρίς κατάθεση σήμερα

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.