* To 15o Euro διεξάγεται στη Γαλλία για τρίτη φορά στην ιστορία της. Συμμετέχουν 24 ομάδες, χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων, απ’ όπου προκρίνονται στην επόμενη φάση οι δύο πρώτες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες, για να διαμορφωθεί ο γύρος των «16».

* Αναστάτωση προκλήθηκε στην αποστολή της Εθνικής Ισπανίας με την αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου που εμπλέκει τον Νταβίντ Ντε Χέα (μαζί με τους Ίσκο και Μουνιαΐν, που δε βρίσκονται στην 23άδα). Ο διεθνής κίπερ αρνήθηκε τις κατηγορίες (θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες), ενώ ο Ντελ Μπόσκε έχει αποφασίσει να του δώσει φανέλα βασικού στο σημερινό ματς.

* Αήττητη η Ισπανία στα τέσσερα επίσημα παιχνίδια της απέναντι στην Τσεχία (3-1-0), έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ σε αυτή την τετράδα αγώνων.

* Μόλις ένα γκολ έχουν δεχθεί οι “φούριας ρόχας” στα τελευταία εννιά παιχνίδια τους σε τελική φάση EURO!

ΙΣΠΑΝΙΑ

Αποτελώντας το τρίτο φαβορί (βάσει αποδόσεων) για την κατάκτηση του τροπαίου, η Ισπανία ξεκινάει σήμερα τις υποχρεώσεις στην τελική φάση του EURO 2016, έχοντας ως σκοπό να διατηρήσει τα “ηνία” (μετά το καπάρωμα της κούπας το 2008 και το 2012). Θέλει, παράλληλα, να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι ένας εκπληκτικός κύκλος (σημειώνουμε ότι οι “φούριας ρόχας” κατέκτησαν και το Μουντιάλ του 2010) έχει κλείσει. Με σερί 9-1-0 στα προκριματικά και αντιπάλους τις Σλοβακία, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Ουκρανία και Λουξεμβούργο, η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε προκρίθηκε ως 1η του ομίλου της στα τελικά της Γαλλίας.

Ανανεωμένο σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ των εν ενεργεία πρωταθλητών Ευρώπης, από το οποίο μπορεί να λείπουν ονόματα-πυλώνες (πχ. Τσάβι), αλλά παράλληλα δε στερείται ταλέντου και ποιότητας. Δε βρίσκονται στην τελική 23άδα οι επιθετικοί Ντιέγκο Κόστα και Φερνάντο Τόρες, ο μπακ Καρβαχάλ, οι μέσοι Ίσκο και Μάτα και ο εξτρέμ Σαούλ.

Στα έξι φιλικά που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών η ομάδα μέτρησε τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Μάλιστα, η ήττα ήρθε στην πρόβα τζενεράλε ενόψει Γαλλίας (0-1 από Γεωργία στη Μαδρίτη την περασμένη Τρίτη), στοιχείο που αυξάνει την πίεση για μία θετική σημερινή πρεμιέρα. Πέρα από αυτό το “χτύπημα”, έσκασε σαν βόμβα… στην αποστολή της Ισπανίας και η υπόθεση με το σεξουαλικό σκάνδαλο που εμπλέκει τον Νταβίντ Ντε Χέα (μαζί με Ίσκο και Μουνιαΐν), η οποία προκάλεσε -όπως ήταν λογικό- αναστάτωση. Ο κίπερ της Γιουνάιτεντ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι “όλα είναι ψέματα” και ότι το θέμα το χειρίζονται οι δικηγόροι του, ενώ όλοι οι συμπαίκτες του έσπευσαν να τον στηρίξουν.

Πάντως, ο Ντελ Μπόσκε φαίνεται ότι έχει κατασταλάξει στην επιλογή του Ντε Χέα (αντί του Κασίγιας) κάτω από τα δοκάρια, κάτι που εκλαμβάνεται και ως έμμεση στήριξη του κόουτς προς τον παίκτη για την προαναφερθείσα υπόθεση. Άλμπα, Ράμος, Πικέ και Χουανφράν (προτιμήθηκε λόγω εμπειρίας αντί του Μπεγιερίν) στην άμυνα, τριάδα Ινιέστα-Μπουσκέτς-Φάμπρεγας στη μεσαία γραμμή, ενώ στην επίθεση οι Νολίτο και Σίλβα θα πλαισιώσουν τον φουνταριστό Μοράτα. Ο τεχνικός των “φούριας ρόχας” σημείωσε μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: “Το εναρκτήριο παιχνίδι είναι πάντα ιδιαίτερο και χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη υπευθυνότητα μέρα με τη μέρα. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε στο επιθυμητό επίπεδο και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Θεωρώ ότι καταφέραμε να μείνουμε σε καλή κατάσταση παρά τη δύσκολη σεζόν”.

Προηγούμενο ματς: Υπέστη τη φιλική ήττα από τη Γεωργία με 0-1 (07/06).

Στατιστικό για στοίχημα: Πρώτη ήττα στα τελευταία 12 παιχνίδια της, επίσημα και φιλικά (9-2-1).

Ισπανία – Τσεχία: Δείτε το βίντεο με την ανάλυση και τα προγνωστικά

Το Ισπανία – Τσεχία παίζει στον Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

* Η Τσεχία έχει καταφέρει να σκοράρει και στα 11 τελευταία παιχνίδια της σε ομίλους τελικής φάσης EURO.

* Παράλληλα, όμως, η Τσεχία δέχθηκε 14 γκολ στα προκριματικά του EURO 2016, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τα τελικά της Γαλλίας.

ΤΣΕΧΙΑ

Ένα κοινό στοιχείο της Τσεχίας με τη σημερινή της αντίπαλο είναι η απουσία από το ρόστερ ονομάτων-θρύλων του πρόσφατου παρελθόντος, όπως αυτά των Νέντβεντ και Μπάρος. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να τύχει υποτίμησης μία ομάδα, η οποία προκρίθηκε ως 1η ενός πολύ δύσκολου ομίλου στα τελικά της Γαλλίας (σερί 7-2-1 με αντιπάλους τις Ισλανδία, Τουρκία, Ολλανδία, Καζακστάν και Λετονία). Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι Τσέχοι έχουν συνεχή παρουσία σε τελικές φάσεις EURO μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τον τελικό το 1996 και γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Εθνική μας ομάδα στα ημιτελικά το 2004.

Επτά φιλικά ματς έδωσε το σύνολο του Πάβελ Βρμπα μετά το πέρας των προκριματικών, μετρώντας τρεις νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Όσον αφορά την 23άδα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σημαντικές απουσίες (δεν ταξίδεψαν, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία οι Βίντρα, Μάρετσεκ και Σικ). Ο 52χρονος κόουτς Βρμπα υπογράμμισε χαρακτηριστικά πριν τη σημερινή πρεμιέρα: “Αντιμετωπίζουμε ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο και χρειάζεται να… τα κάνουμε όλα σωστά, αν θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι. Το τεστ είναι πολύ δύσκολο για εμάς, όμως θεωρώ ότι έχουμε κάποιους “άσους στο μανίκι” μας, που μπορούν να εκπλήξουν τους αντιπάλους μας”.

Θα απουσιάσει από το σημερινό ματς ο αμυντικός Μάρεκ Σούτσι, που είχε αποβληθεί στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών απέναντι στην Ολλανδία (νίκη της Τσεχίας με 2-3) και χρειάζεται σήμερα να εκτίσει την ποινή του. Το κενό του στο κέντρο της άμυνας θα καλύψει ο Ντότσκαλ. Σε διάταξη 4-2-3-1 προσανατολίζεται ο Βρμπα, που αποκάλυψε ότι ο Ροσίτσκι θα έχει ελεύθερο ρόλο. Ο Νέτσιντ θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης.

Προηγούμενο ματς: Υπέστη τη φιλική ήττα από τη Νότια Κορέα με 1-2. Αποβολή για τον Γκέμπρε Σελασίε στο 60ο λεπτό.

Στατιστικό: G/G τα 9/12 τελευταία παιχνίδια της, επίσημα και φιλικά (συνδυασμός με Over 2,5 σε 8 περιπτώσεις).

Βασίλης Μελίδης