* To 15o Euro διεξάγεται στη Γαλλία για τρίτη φορά στην ιστορία της. Συμμετέχουν 24 ομάδες, χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων, απ’ όπου προκρίνονται στην επόμενη φάση οι δύο πρώτες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες, για να διαμορφωθεί ο γύρος των «16».

* Δύο φορές συναντήθηκαν μέχρι στιγμής οι δύο ομάδες σε τελική φάση EURO: το 1996 η Κροατία επικράτησε με 1-0 για τη φάση των ομίλων, το 2008 η Τουρκία πήρε το… αίμα της πίσω, αποκλείοντας την Κροατία στα προημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια, 1-1 η παράταση).

* Η Τουρκία έχει ηττηθεί και στις τρεις πρεμιέρες της σε τελική φάση EURO.

* Η Κροατία μετρά μόλις μία ήττα στα τελευταία έξι παιχνίδια της σε ομίλους τελικής φάσης EURO (4-1-1).

4ος όμιλος: Τουρκία, Κροατία, Ισπανία, Τσεχία

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το εναρκτήριο ματς του 4ου ομίλου είναι το σημερινό στο Παρίσι μεταξύ της Τουρκίας και της Κροατίας, καθώς Ισπανία και Τσεχία τίθενται αντιμέτωπες αύριο. Με πρώτιστο στόχο την πρόκριση στους “16” ταξίδεψαν οι γείτονες στα γήπεδα της Γαλλίας, έχοντας πάρει απευθείας εισιτήριο για την τελική φάση ως καλύτεροι 3οι στα προκριματικά. Εκεί “έτρεξαν” σερί 5-3-2, τερματίζοντας στο -4 από την πρωτοπόρο Τσεχία και στο -2 από τη 2η Ισλανδία (τον όμιλο συναπάρτιζαν οι Ολλανδία, Καζακστάν και Λετονία). Σημειώστε, δε, ότι η Τουρκία πέτυχε τρεις “καθαρές” νίκες στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια της για τα προκριματικά.

Θετικές οι επιδόσεις της στα επτά φιλικά που ακολούθησαν, όπου μέτρησε πέντε νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Για τέταρτη φορά στην ιστορία της δίνει η Τουρκία το “παρών” σε τελική φάση EURO (μετά το 1996, το 2000 και το 2008), με τη μεγαλύτερη της διάκριση να είναι η παρουσία στα ημιτελικά στη διοργάνωση του 2008, έχοντας αποκλείσει στα προημιτελικά τη σημερινή αντίπαλο. Χωρίς τρανταχτές απουσίες η 23άδα που έχει στα χέρια του ο Φατίχ Τερίμ, που άφησε πίσω (μεταξύ άλλων) τον τραυματία αμυντικό Σερντάρ Αζίζ και τον μέσο Γκογκάν Τορέ (ο οποίος θα έχανε τα δύο πρώτα ματς των ομίλων λόγω τιμωρίας). Στον αντίποδα, κυριαρχεί η μορφή του Αρντά Τουράν, ενώ… ακολουθεί ο εξαιρετικός επιτελικός μέσος Χακάν Τσαλχάνογλου. Ο Τερίμ σκέφτεται να ξεκινήσει από την αρχή στην κορυφή της επίθεσης τον Μπουράκ Γιλμάζ στο σημερινό ματς, παρά το γεγονός ότι ο επιθετικός της… κινεζικής Γκουοάν επέστρεψε πρόσφατα από τραυματισμό.

Φυσικά, η παρουσία του έμπειρου Τερίμ στην άκρη του πάγκου προσδίδει εξαρχής τη σιγουριά ότι οι Τούρκοι θα αποτελέσουν ένα σύνολο που θα “φτύνει αίμα” εντός των τεσσάρων γραμμών. “Είναι σημαντικό για εμάς να προκριθούμε στην επόμενη φάση. Αν το πετύχουμε, θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι μπορούμε να φτάσουμε ψηλά. Σεβόμαστε τους Κροάτες, που διαθέτουν μία πολύ σημαντική ομάδα. Θα ήθελα ο Αρντά Τουράν να αγωνίζεται περισσότερο στην Μπαρτσελόνα, όμως συνεχίζει να αποτελεί τον πιο σημαντικό μας παίκτη”, τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου ο 62χρονος κόουτς.

Προηγούμενο ματς: Επικράτησε σε φιλική αναμέτρηση της Σλοβενίας με 0-1, με γκολ του Μπουράκ Γιλμάζ στο 5ο λεπτό.

O bookmaker δεν βρέθηκε

Τουρκία – Κροατία: Δείτε το βίντεο με την ανάλυση και τα προγνωστικά

Στατιστικό: Μόλις μία ήττα στα τελευταία 16 παιχνίδια της, επίσημα και φιλικά (12-3-1).

ΚΡΟΑΤΙΑ

Από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και μετά, η μοναδική… απουσία που κατέγραψε η Κροατία σε τελική φάση EURO ήταν το 2000. Κοινώς… έρχεται για πέμπτη φορά σε τελική φάση EURO, έχοντας φτάσει μέχρι τα προημιτελικά το 1996 και το 2008. Μάλιστα, το 2008 γνώρισε τον αποκλεισμό από τη σημερινή αντίπαλο, οπότε ενδέχεται να ψάξει μία… έμμεση εκδίκηση. Τονίζουμε, βέβαια, ότι οι Κροάτες συναντήθηκαν με τους Τούρκους και στα προκριματικά του EURO 2012, παραμένοντας αήττητοι με μία ισοπαλία (0-0 εντός) και μία νίκη (0-3 επί τουρκικού εδάφους). Για να έρθουμε στα… φρέσκα κουλούρια, η Κροατία “έβγαλε” με σερί 6-3-1 τον προκριματικό όμιλο, κατακτώντας τη 2η θέση. Προσπέρασε στο… νήμα τη Νορβηγία στην τελευταία αγωνιστική, με το διπλό της επί της Μάλτας (0-1).

Ακολούθησε ένας επιτυχημένος κύκλος πέντε φιλικών, όπου η ομάδα του Άντε Τσάτσιτς πέτυχε τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, κρατώντας και ανέπαφη εστία στα 3/4 τελευταία φιλικά. Μάλιστα, σε αυτό της 4ης Ιουνίου (πρόβα τζενεράλε ενόψει Γαλλίας) διέλυσε με 10-0 το Σαν Μαρίνο, σημειώνοντας την ευρύτερη νίκη της ιστορίας της. Μπορεί η απουσία του τραυματία αμυντικού της Λίβερπουλ, Ντέγιαν Λόβρεν, να είναι σημαντική, όμως παράλληλα οι Κροάτες διαθέτουν πλήθος παικτών με ταλέντο και προσωπικότητα στην 23άδα. Ξεχωρίζει ο ηγετικός μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Μόντριτς, ενώ πολύπειρος είναι ο δεξιός μπακ Σρνα και “μπόμπερ” ο επιθετικός της Γιουβέντους, Μάριο Μάντζουκιτς. Λογικά ο Τσάτσιτς θα υιοθετήσει διάταξη 4-3-2-1, με τους Πέρισιτς και Μπρόζοβιτς να ασκούν επιτελικό ρόλο στον φουνταριστό Μάντζουκιτς. Παράλληλα, ο Μπαντέλι κερδίζει στο… νήμα τον ταλαντούχο Κόβασιτς στη μεσαία γραμμή.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι ο επιθετικός Τσοπ χάνει το σημερινό ματς, λόγω της κόκκινης κάρτας που είχε δεχθεί στο προτελευταίο ματς των προκριματικών απέναντι στη Βουλγαρία στις 10 Οκτωβρίου. Δε συμμετείχε στο τελευταίο ματς των προκριματικών απέναντι στη Μάλτα, οπότε… η ποινή του εκτίεται σήμερα.

Στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της σημερινής πρεμιέρας, ο Τσάτσιτς υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “Η ομάδα είναι πανέτοιμη, έχουμε μεγάλη όρεξη για διάκριση και στα αποδυτήρια υπάρχει εξαιρετική ατμόσφαιρα. Με όλο το σεβασμό προς την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Διαθέτουμε ένα μείγμα ταλέντου και εμπειρίας”.

Προηγούμενο ματς: Πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της στις 4 Ιουνίου, επικρατώντας σε φιλικό ματς του Σαν Μαρίνο με το εντυπωσιακό 10-0! “Χατ-τρικ” σημείωσαν οι Κάλινιτς και Μάντζουκιτς, από ένα γκολ οι Σρνα, Πέρισιτς και Ράκιτιτς.

Στατιστικό: Έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ στα τέσσερα τελευταία φιλικά της.

Βασίλης Μελίδης