Δυστυχώς θέλουμε τον Γερμανό μας!

Ανανεώθηκε:
THOMAIDIS ARTHRO

Προ δεκαπενταετίας η προεδρία της ΕΠΟ έμοιαζε ακλόνητη. Ο Βασίλης Γκαγκάτσης με το λάφυρο του Euro 2004, ήταν πανίσχυρος και μπορούσε να εξουσιάζει απολύτως.

Είχε πει μία φράση που έμεινε στην ιστορία: «Η διαιτησία είναι γάγγραινα και πρέπει να φύγει από την ΕΠΟ»!

Το παιχνίδι εξελίσσεται στην Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ποτέ δεν το έκανε. Γιατί η διαιτησία ήταν πάντοτε το αποτελεσματικότερο κομμάτι εξουσίας της Ομοσπονδίας.

Κανείς δεν θέλει να παραδώσει τη δύναμή του. Ετσι οι εκάστοτε πρόεδροι της ΕΠΟ καταλάβαιναν ότι η διαιτησία είναι ένας πονοκέφαλος, αλλά πάντα τους έδινε οντότητα.

Την εποχή που ο Βασίλης Γκαγκάτσης έλεγε αυτά τα πράγματα, γεννιόταν η Super League. Πρώτοι πρόεδροι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Πέτρος Κόκκαλης. Δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες απεξάρτησης της διαιτησίας από την ΕΠΟ και προσάρτησής της στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αυτό που δεν πέτυχε κανείς ιδιοκτήτης ομάδας, φαίνεται να το πετυχαίνει μέσα από την ολιστική μελέτη η UEFA. Αν στις 25 Ιουνίου η γενική συνέλευση της ΕΠΟ ψηφίσει το σύνολο της μελέτης αυτής (102 σελίδες), το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα έχει τη δική του αυτονομία όχι μόνο στη διαιτησία, αλλά και στα υπόλοιπα θεσμικά ζητήματα.

Ο μέσος φίλαθλος αδυνατεί (δικαίως) να αντιληφθεί γιατί γίνεται τόσος καυγάς για την ολιστική μελέτη. Η κυβέρνηση πιέζει υπέρ των υπερεθνικών ομοσπονδιών, ο Ζαγοράκης απειλεί ότι θα παραιτηθεί αν δεν ψηφιστεί η μελέτη και όσοι ελέγχουν την ΕΠΟ θέλουν να αποφύγουν να πιουν αυτό το πικρό ποτήρι.

Με την ψήφιση της μελέτης, αποδυναμώνεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ σε τέτοιο βαθμό που το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θα χρειάζεται καν την Ομοσπονδία!  Η Super League θα έχει τόση ανεξαρτησία που θα καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού από μόνη της. Όπως γίνεται στην Premier League.

Η ΕΠΟ θα ελέγχεται από μία Επιτροπή Καλής Διακυβέρνησης, όπως συμβαίνει στη FIFA και στην UEFA. Θα είναι πέντε τεχνοκράτες, οι οποίοι θα προσληφθούν με διεθνή διαγωνισμό και τετραετή συμβόλαια.

Παράλληλα καθιερώνεται ως διευθύνων σύμβουλος στην Ομοσπονδία, ο οποίος θα είναι επίσης τεχνοκράτης και γνώστης των ποδοσφαιρικών ζητημάτων. Ενδεχομένως θα είναι ο σημερινός εκτελεστικός γραμματέας, με έναν αναπληρωτή.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται στους ποδοσφαιρόφιλους «ψιλά γράμματα», όμως είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν την πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο δρόμος της ανάπτυξης περνάει μόνο μέσα από τους θεσμούς.

Επί τόσα χρόνια η χώρα μας είχε αγνοήσει τη θεσμοθέτηση κανόνων και αυτό την έβλαψε. Οι κανόνες δεν μπορούν να παραβιαστούν, όπως συμβαίνει με τους νόμους που δεν εφαρμόζονται. Γιατί εδώ υπάρχει κάποιος που επιβλέπει: Οι υπερεθνικές ομοσπονδίες.

Παίξε Νόμιμα στην Stoiximan (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
21+ Παίξε υπεύθυνα | Αρμόδιος Ρυθμιστής MGA