Championship Σκωτίας: Αφιέρωμα 2020/21

Ανανεώθηκε:
Τσάμπιονσιπ Σκωτία

Από την μέχρι τώρα εμπειρία από τους αγώνες της Σκωτσέζικης Πρέμιερ, έχουμε μια πολύ καλή πρόγευση για το τι αναμένουμε να δούμε και από τη δεύτερη κατηγορία της χώρας. Η Τσάμπιονσιπ ξεκινά έναν ασυνήθιστο για τη χώρα μήνα. Τον Οκτώβριο και μάλιστα στα μέσα του. Και μένει να δούμε πως θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα, καθώς στην Πρέμιερ ακόμα παλεύουν να σταθεροποιήσουν το πρόγραμμα από τις απανωτές αναβολές λόγω Covid-19. Και εμείς ευελπιστούμε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, όπως έχει υπάρχει κατά το παρελθόν η σκωτσέζικη Τσάμπιονσιπ. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται και στο στοίχημα!

ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ | 21+
Pamestoixima logo 2021
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τσάμπιονσιπ και COVID-19

Η απουσία – μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον – θεατών από τις εξέδρες, έδωσε ένα ακόμη οικονομικό χτύπημα στις ομάδες. Τα μόνα έσοδα των οποίων προέρχονται από τις κουτσουρεμένες χορηγίες και επίσης χαμηλότερο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Γεγονός που ήταν εμφανές και στις μεταγραφικές κινήσεις, όπου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αποκτήθηκαν ελεύθεροι παίκτες. Επίσης επηρεάστηκε και το σύστημα διεξαγωγής, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Σύστημα Διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ αποτελείται από 10 ομάδες και φέτος θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει δύο γύρους (όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν εντός και εκτός) και είναι προγραμματισμένη να τελειώσει στις 27 Φεβρουαρίου. Η δεύτερη φάση αρχίζει στις 6 Μαρτίου και περιλαμβάνει μονούς αγώνες. Από την τελική κατάληξη η πρώτη ομάδα κερδίζει την άνοδο για την Πρέμιερ. Η δεύτερη την είσοδο για τα πλέι οφ ανόδου. Η τρίτη και η τέταρτη θα αγωνιστούν μεταξύ τους και ο νικητής θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα, και τελικώς ο νικητής και αυτού του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα τερματίσει 11η στην Πρέμιερ.

Αντίθετα η 10η ομάδα υποβιβάζεται κατευθείαν στη Λιγκ 1 και η 9η θα συμμετάσχει στα μπαράζ παραμονής.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι κατά σειρά η διαφορά τερμάτων, η καλύτερη επίθεση και τα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ομάδες με σειρά κατάταξης της περασμένης σεζόν

Χαρτς

Ένας και μόνος είναι ο στόχος για τη φετινή σεζόν. Η επάνοδος στην Πρέμιερ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να «μονταριστεί» ένα σύνολο με πολλές αλλαγές. Και το έργο αυτό βαραίνει τον Ρόμπι Νέλισον. Ο 40χρονος τεχνικός επιστρέφει στον πάγκο όπου έκανε το προπονητικό του ντεμπούτο το 2014 και αφού στο μεσοδιάστημα απέκτησε μια κάποια εμπειρία στους πάγκους των Μίλτον Κέινς Ρόβερς και της Νταντί Γιουνάιτεντ. Μάλιστα ήταν αυτός που της έδωσε το εισιτήριο για την Πρέμιερ και καλείται να μεταφέρει την τεχνογνωσία αυτή και στη Χάρτς.

Η ομάδα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα οικονομικά δεδομένα δεν μπορούσε να πει όχι στην πρόταση της Μπολόνια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον αριστερό αμυντικό της Άαρον Μίκεϊ. Αποχώρησαν επίσης οι κομβικοί επιτελικοί μέσοι Κόνορ Ουάσινγκτον και Σιν Κλερ. Αποκτήθηκαν ο Στέφεν Κινγκσλεϊ από την Χαλ για να καλύψει το κενό του Μίκεϊ και οι μέσοι Έλιο Φρέιερ και Έλιοτ Χάλιντεϊ. Σαφώς αποδυναμωμένη από πέρυσι, αλλά μπορεί να σταθεί στο επίπεδο της Τσάμπιονσιπ. Κάτι που απέδειξε στο φιλικό και στις τρεις αναμετρήσεις για το Λιγκ Καπ, όπου είχε τέσσερις νίκες χωρίς να δεχτεί γκολ.

Ινβερνές

Ομάδα που «κουβαλάει» την αίγλη της κατάκτησης ενός Κυπέλλου και συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μόλις πέντε χρόνια πριν. Έκτοτε προσπαθεί να  επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία. Χωρίς επιτυχία πάντως.

Στην ίδια αφετηρία με τον ίδιο προπονητή. Ο 56χρονος Ρόμπερτσον είναι από το 2017 στον πάγκο της ομάδας και δείχνει ότι μπορεί να διαχειριστεί το βάρος που υπάρχει για άνοδο στην μεγαλύτερη κατηγορία της χώρας.

Απέκτησε τους έμπειρους αμυντικό Ντάνι Νέβιλ και μέσο Σέιν Σάδερλαντ και αρκετούς μικρότερους σε ηλικία παίκτες. Αντίθετα αποχώρησαν αρκετά έμπειρα στελέχη και το μεγάλο ερώτημα είναι αν και πότε θα μπορέσει να «δέσει» το σύνολό του ο έμπειρος τεχνικός. Ενθαρρυντική η εικόνα της ομάδες στα φιλικά και στο Λιγκ Καπ.

Νταντί

Δεν κατάφερε να επανέλθει στην μεγάλη κατηγορία, καθώς όταν αποφασίστηκε η διακοπή των πρωταθλημάτων η απόσταση που την χώριζε από την μισητή Νταντί Γιουνάιτεντ ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή.

Φυσικά και στην έναρξη αυτής της σεζόν αποτελεί την σχεδόν αποκλειστική φιλοδοξία της.

Συνεχίζει στον πάγκο της και φέτος ο Τζέιμς ΜακΠέικ. Ο 36χρονος πρώην κεντρικός αμυντικός της ομάδας αποτελεί το στοίχημα της διοίκησης για το μέλλον της ομάδας. Και όχι μόνο στην Τσάμπιονσιπ.

Η ενίσχυση της ομάδα εστιάστηκε στην άμυνα και στο κέντρο. Έτσι απέκτησε τον αμυντικό Λι Άσκρφορντ και τους μέσους Ντάνι Μούλεν, Άλεξ Γιακούμπιακ και δανεικό από τη Σέλτικ τον επιθετικό Τζόναθαν Αφολάμπι. Θετική η εικόνα στα πρώτα φιλικά, με την ομάδα να βασίζεται στη δυνατή της άμυνα.

Έιρ

Από τις ομάδες «ορόσημο» της Τσάμπιονσιπ. Σπάνια θα διεκδικήσει κάτι παραπάνω και ακόμη πιο σπάνια θα κινδυνέψει να εγκαταλείψει την κατηγορία. Θα συνεχίσει και φέτος υπό την καθοδήγηση του Μαρκ Κερ. Ο μόλις 38χρονος τεχνικός βρίσκεται στο τιμόνι της από το 2018 και μέσα στις φιλοδοξίες του είναι να αποκτήσει η ομάδα του φιλοδοξία για κάτι περισσότερο.

Στο πνεύμα αυτό και φυσικά εναρμονιζόμενος στην συνολικότερη στενή οικονομική κατάσταση που διέπει τις ομάδες της κατηγορίας απέκτησε παίκτες που δεν είχαν συμβόλαιο με ομάδες. Απλώς φρόντισε να είναι σε «φιλόδοξη» ποδοσφαιρική ηλικία. Έτσι απέκτησε τους αμυντικούς Τζακ Μπάιρντ και Πάτρικ Ρίντινγκ και τους μέσους Ντάριο Ζανάτα, Τομ Γουόλς και Μίχαελ Μίλερ. Αντίθετα αποχώρησαν βασικοί παίκτες όπως ο μέσος Άλαν Φόρεστ και ο Γκράντ Γκιλέσπι. Σε δύσκολες συνθήκες μένει να δούμε αν το εγχείρημα του Κερ θα μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά. Θετικά τα πρώτα δείγματα.

Αρμπρόουθ

Πραγματοποίησε μέτρια χρονιά πέρυσι και η διακοπή μάλλον την διευκόλυνε, καθώς είχε ξεμείνει από στόχους νωρίς. Και φέτος δεν δείχνει ότι θα μπορέσει να έχει φιλοδοξίες ανόδου και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί τη σεζόν αν καταφέρει να εξασφαλίσει τη σωτηρία της νωρίς.

Στον πάγκο της για τέταρτη χρονιά ο Ντικ Κάμπελ. Ο έμπειρος τεχνικός έχει δημιουργήσει ένα σύνολο ικανό για να σταθεί στις απαιτήσεις της κατηγορίας, αμφίβολο όμως αν θα μπορέσει να στηρίξει παραπάνω φιλοδοξίες.

Δεν είχε σημαντικές αποχωρήσεις και ο 65χρονος τεχνικός φρόντισε να ενισχύσει το κέντρο και την επίθεσή του. Έτσι απέκτησε τους έμπειρους μέσους Τζέιμς Κρέιγκεν, Κρις Ντουλάν και Μίτο Βιτράμεν και τους επιθετικούς Μίχαελ Ρουθ και Κόνορ Σμιθ. Μία νίκη και μια ήττα στα φιλικά και δύο νίκες στο Λιγκ Καπ. Σε όλα δείχνει έφεση στο σκοράρισμα και δυσκολία να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα.

Ντανφέρμλιν

Μπορεί να μην ανήκει στα βαριά χαρτιά της κατηγορίας και να μην δείχνει ότι μπορεί να καλλιεργήσει βάσιμα φιλοδοξίες για άνοδο, αλλά είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα για παρακολούθηση. Η ομάδα ανήκει σε ένα κλαμπ οπαδών μετά την πτώχευσή της και την πτώση στην χαμηλότερη κατηγορία της χώρας. Και με αργά αλλά σταθερά βήματα έχει καταφέρει να φτάσει έως εδώ.

Και το πείραμα συνεχίστηκε από τις αρχές του 2019 όταν ως προπονητής ανέλαβε ο 46χρονος Στίβι Κρόφορντ. Ο πρώην επιθετικός – και της Ντανφέρμλιν – δεν έχει προηγούμενη εμπειρία σε πάγκους και μένει να δούμε τις ιδέες του και πως σχεδιάζει να τις πραγματοποιήσει.

Ο ρούκι προπονητής καλείτε να αντιμετωπίσει αρκετές σημαντικές αποχωρήσεις – όπως για παράδειγμα του επιτελικού μέσου Κέβιν Νίσμπετ που παραχωρήθηκε στην Χιμπέρνιαν – και κυρίως να αποκτήσει παίκτες που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του.Από τις προσθήκες αυτές ξεχωρίζουν οι αμυντικοί Πωλ Γουότσον και Στήβεν Γουάιτέικερ και των μέσων Κέβιν Ο’ Χάρα και Λέιν Γουίλσον. Εντυπωσιακή η παρουσία της στα ματς του Λιγκ Κάπ, καθώς σε τρεις αγώνες έχει τρεις νίκες χωρίς να δεχτεί γκολ.

ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ | 21+
Pamestoixima logo 2021
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μόρτον

Με σταθερή παρουσία στην κατηγορία από την περίοδο 2015-2016 χωρίς όμως να καταφέρνει κάτι ιδιαίτερο, τερματίζοντας συνήθως στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Αν και η ομάδα είναι η τέταρτη στη χώρα στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων (μετά τη Ρέιντζερς, τη Σέλτικ και την Κλάιντ) τα τελευταία πολλά χρόνια η πορεία της δεν είναι αντάξια του ένδοξου παρελθόντος της.

Κάτι που αναμένεται να συμβεί και στη φετινή αγωνιστική περίοδο.Στο τιμόνι της παραμένει για δεύτερη χρονιά ο Ντέιβιντ Χόπκιν. Ο 50χρονος τεχνικός είδε σχεδόν όλη την μεσοεπιθετική του γραμμή να αποχωρεί και ουσιαστικά οι μεταγραφικές του κινήσεις ήταν για να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργήθηκαν. Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν οι μέσοι Γκάρι Όλιβερ, Τζον ΜακΠέικ και Λιούις ΜακΓκράταν.Με προβλήματα η προετοιμασία και οι μόνοι αγώνες που έδωσε ήταν για το Λιγκ Καπ όπυ είχε μια ισοπαλία και μια νίκη.

Αλόα

Με ανακούφιση δέχτηκε την είδηση για τη διακοπή των πρωταθλημάτων. Ήταν στην τρίτη θέση από το τέλος και η φόρμα της έδειχνε ότι ίσως και να μην μπορούσε να εξασφαλίσει την παρουσία της και φέτος στην Τσάμπιονσιπ. Τελικά ελέω πανδημίας βρίσκεται και πάλι στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία της χώρας.

Αν και δεν ικανοποίησε με τις επιδόσεις της ομάδας, παραμένει στον πάγκο της ο 55χρονος Πήτερ Γκράντ. Δεν είχε σημαντικές αποχωρήσεις και ο Σκωτσέζος τεχνικός θέλησε να ενισχύσει κυρίως την αμυντική του γραμμή, καθώς την περασμένη σεζόν η άμυνα της ήταν από τις χειρότερες της κατηγορίας δεχόμενη 43 γκολ.Έτσι αποκτήθηκαν οι αμυντικοί Νίκι Τζέμισον, Λούκας Γουιλιαμσον και Έντιν Λιντς και ο μέσος Λι Κόνελυ. Προβληματική η προετοιμασία της και η παρουσία της στο Λιγκ Καπ μέχρι στιγμής.

Κουίν οφ Σάουθ

Η πορεία της στις τελευταίες αγωνιστικές της περασμένης σεζόν έδειχνε υποβιβασμό. Ήταν στην προτελευταία θέση και μόλις τρεις βαθμούς πάνω από την Πάτρικ Θιλστ. Οπότε υποδέχτηκε με μεγάλη ανακούφιση την απόφαση για διακοπή. Και έτσι παρέμεινε στην κατηγορία κάτι που αγωνιστικά τουλάχιστον δεν είχε κερδίσει.

Για δεύτερη σεζόν και δεύτερη θητεία στον πάγκο της ο Άλαν Τζόνστον.Ο 46χρονος πρώην μέσος έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα και θέλει τώρα να την οδηγήσει ως προπονητής σε μια καλύτερη μοίρα.

Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να βρει το συντομότερο δυνατό την χημεία μιας ομάδας που έχει πολλές αλλαγές. Αποκτήθηκαν αρκετοί παίκτες με σημαντικότερους τους μέσους Κόνορ Σίλντς και Τζόε ΜακΚι για να καλύψουν τα κενά που δημιούργησαν οι αποχωρήσεις παικτών με αυτή του μέσου Ντάρεν Λίον να ξεχωρίζει. Ανησυχητική η εικόνα στα φιλικά και στις πρώτες επίσημες εμφανίσεις για το Λιγκ Καπ.

Ρέιθ Ρόβερς

Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η διακοπή των πρωταθλημάτων εξαιτίας της πανδημίας βρισκόταν στην πρώτη θέση της Λιγκ 1 και κάπως έτσι έγινε πραγματικότητα το όνειρο 3 ετών για επιστροφή στην Τσάμπιονσιπ.

Στο τιμόνι της παρέμεινε ο άνθρωπος που την οδήγησε στην άνοδο. Ο Τζον ΜακΓκλιν είναι στον πάγκο της ομάδας από το 2018 και σε αυτόν πιστώνεται κυρίως η εξαιρετική της πορεία την περυσινή χρονιά. Ο 58χρονος τεχνικός πλέον δημιουργεί την ομάδα στα δικά του δεδομένα και αυτό φάνηκε κυρίως στις μεταγραφικές κινήσεις που έκανε για να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στην Τσάμπιονσιπ.

Θα πρέπει να καλύψουν τα κενά που άφησαν κομβικών παικτών όπως ο αμυντικός μέσος Μίχαελ Μίλερ και ο μέσος Λιούις Άλαν. Με δεδομένο τα πενιχρά οικονομικά, ο ΜακΓκλιν κινήθηκε κυρίως στην «αγορά» των ελεύθερων παικτών, όπου απέκτησε τον έμπειρο τερματοφύλακα Τζέιμι ΜακΝτόναλντ, τους αμυντικούς Ρέχναν Τουμίλτι και Φράνκι Μουσόντα και τον μέσο Γκοζί Ογκβού. Απέκτησε επίσης αρκετούς νεαρούς παίκτες θέλοντας να δημιουργήσει την ομάδα του μέλλοντος. Προς το παρόν στόχος είναι να συνεχίσει να αποδίδει όπως την προηγούμενη σεζόν και να εξασφαλίσει γρήγορα την παραμονή.

ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ | 21+
Pamestoixima logo 2021
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ