Ο Βέλγος διαιτητής επέλεξε να γίνει πρωταγωνιστής – Λανθασμένη διαχείριση

Αδιαμφισβήτητα σκληρός και άδικος ο τρόπος που ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ από την Στεάουα.

Είχε τον απόλυτο έλεγχο
Οι παίκτες του Λουτσέσκου, είχαν τον απόλυτο έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο. Η παρουσία των Μεϊτέ, Πέλκα ευεργετική και το σερί τερμάτων του Σαμάτα είχε δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στην Τούμπα.
Η Στεάουα ήταν και ένας αντίπαλος, που για να έχει τύχη, θα έπρεπε να έχει σκορ να υπερασπιστεί μέσα απο την αμυντική της λειτουργία, το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ την ξεκλείδωσε νωρίς και πήρε προβάδισμα στο σκορ, δημιούργησε και μία αίσθηση πως είναι στο χέρι του η πρόκριση.
Ο εγωισμός του Βέλγου διαιτητή
Μία αχρείαστη διαμαρτυρία του Τάισον και ένας παράλογος εγωισμός που έβγαλε ο Βέλγος διαιτητής, άλλαξαν την εικόνα του αγώνα.
Οι διαιτητές πρέπει να σέβονται την αρχή της διαιτησίας
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, στην εποχή του VAR, γίνονται πολλά σεμινάρια προς τους διαιτητές. Η είσοδος της τεχνολογίας, δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα που εκτός από δικαιοσύνη, φέρνει και αλλαγές που σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται το άθλημα.
Πέρα από τις οδηγίες που δίνονται προς τους διαιτητές, το πιο σημαντικό που κάποτε ήταν η αρχή της διαιτησίας, είναι πως ο καλός διαιτητής είναι αυτός που περνάει απαρατήρητος. Που φροντίζει με τις αποφάσεις του να μην επηρεάζει την εξέλιξη του αγώνα, που φροντίζει ώστε να μην είναι αυτός ο πρωταγωνιστής.
Στην ερώτηση που κρίθηκε το ΠΑΟΚ-Στεάουα δεν υπάρχει κάποιος να μην απαντήσει στην αποβολή στον Τάισον. Μία αποβολή που ο μόνος λόγος που δόθηκε είναι για να αποδείξει με τον πιο σκληρό τρόπο ο διαιτητής, πως αυτός είναι το απόλυτο αφεντικό και δεν αντέχεται ούτε διαμαρτυρία από απόσταση 30 μέτρων.
Οι δηλώσεις του Γκασπερίνι
Την περασμένη Τρίτη, ένας Τούρκος διαιτητής έδωσε ένα πέναλτι, στην τελευταία φάση του αγώνα, υπερ της Μπριζ, εναντίον της Αταλάντα. Ο Χέιν βγήκε μέσα στην περιοχή πρώτος στην μπάλα απο τον αντίπαλο του Νίλσον, την έκοψε καθαρά και στην προσπάθεια του να βγει στην επίθεση μεταφέροντας την μπάλα άπλωσε το χέρι του, το οποίο βρήκε στο πρόσωπο του Νίλσον που ακολουθούσε την φάση.
Ο επιθετικός της Μπριζ, ένιωσε το ακούμπημα, το εκμεταλλεύτηκε θεατρινίστικα και ο Τούρκος διαιτητής, επέλεξε να γίνει πρωταγωνιστής και να στήσει μία ομάδα στο σημείο του πέναλτι.

Στο τέλος ο Γκασπερίνι είπε τα εξής: «Η τραγωδία είναι ότι μολύνουμε όλο το ποδόσφαιρο, το οποίο πηγαίνει προς μια κατεύθυνση που ξεφεύγει από αυτό το άθλημα. Ο καθένας έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα φάουλ. Η τραγωδία του ποδοσφαίρου σήμερα είναι οι επαφές.
Σήμερα, οι περισσότεροι παίκτες πέφτουν και ουρλιάζουν, με σκοπό να ”κλέψουν” κάτι. Αυτό το άθλημα πάει πλέον σε μια κατεύθυνση που δεν έχει καμία σχέση με το παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Δεν ξέρω πια τους κανόνες του. Η τραγωδία είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να διακρίνουμε τις επαφές στο ποδόσφαιρο.
Αφού πηδούν όλοι σαν πιγκουίνοι, τώρα θα τρέχουν όλοι σαν πιγκουίνοι. Το ποδόσφαιρο μετατρέπεται σε ένα τελείως διαφορετικό άθλημα».
Οι πρωταγωνιστές στο ποδόσφαιρο πρέπει να είναι οι ποδοσφαιριστές
Θα μου πείτε τώρα, γιατί βάζεις μία εντελώς διαφορετική φάση, ένα πέναλτι σε σύγκριση με την αποβολή για διαμαρτυρία απο τα 30 μέτρα του Τάισον. Πολύ απλά γιατί είναι, βάση της ίδιας λογικής, σφύριγμα που χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία αλλάζει τους όρους ενός παιχνιδιού.
Στο ποδόσφαιρο οι πιο βαριές ποινές που μπορεί να δώσει στην διάρκεια ενός αγώνα ένας διαιτητής, είναι ο καταλογισμός του πέναλτι και η κόκκινη κάρτα. Ο κανόνας που θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε στον μυαλό τον διαιτητών πρέπει να είναι να μην θέλουν να κρίνουν αυτοί έναν αγώνα, να περνάνε όσο γίνεται απαρατήρητοι και να αφήσουν τους ποδοσφαιριστές να ειναι οι πρωταγωνιστές, ακόμα και αρνητικοί.
Για να είναι όμως αρνητικός πρωταγωνιστής ο κάθε Τάισον, ο κάθε Χέιν θα πρέπει αυτό που θα κάνει να είναι δεδομένο πως αξίζει την συγκεκριμένη σκληρή τιμωρία και όχι να σου δημιουργείται η αίσθηση πως έπεσε θύμα, είτε του αδικαιολόγητου εγωισμού του διαιτητή, είτε της πονηριάς του αντιπάλου του.
Ο Λουτσέσκου δεν προσπάθησε να κρύψει το αριθμητικό μειονέκτημα με τις επιλογές του
Ασφαλώς και η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε από την αποβολή, αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, επίσης όμως δεν γίνεται να αγνοηθεί και ο προβληματικός τρόπος που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ τον παίκτη λιγότερο. Όταν παίζεις με παίκτη λιγότερο, το παιχνίδι αλλάζει. Η λογική του προπονητή θα πρέπει να είναι να κρύψει το μειονέκτημα μέσα απο τις επιλογές του. Χρειάζεται όσο γίνεται παίκτες με ταχύτητα, που θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι και για αυτό οι μεγάλοι προπονητές, συνηθίζουν να βγάζουν είτε τον επιθετικό τους, είτε το δεκάρι τους. Με το σκορ στο 1-0 και με τον Καμαρά στον πάγκο, δεν κατάλαβα γιατί ο Λουτσέσκου δεν έβγαλε τον Σαμάτα, για να περάσει τον Καμαρά στο γήπεδο. Να απλώσει την ομάδα του σε ένα 4-4-1 και να προσπαθήσει να κρατήσει το αποτέλεσμα. Θυμίζω πως η Στεάουα που σε ένα ημίχρονο με παίκτη παραπάνω έβαλε δύο γκολ, έπαιξε από το 56ο λεπτό με παίκτη λιγότερο στην League Phase με τον ΠΑΟΚ και από το 65ο λεπτό με τον Ολυμπιακό και δεν δέχτηκε γκολ.
Θα δώσει μάχη στο Βουκουρέστι
Ο ΠΑΟΚ δεν πάλεψε όσο όφειλε για να κρατήσει το προβάδισμα που πήρε στο πρώτο ημίχρονο. Δεν βοήθησε ο Λουτσέσκου με το κοουτσάρισμα του, να διαχειριστούν οι ποδοσφαιριστές τις νέες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί και δέχτηκε δύο τέρματα με ευθύνη του Κοτάρσκι. Η πρόκριση πάντως δεν έχει κριθεί, ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερη ομάδα από την Στεάουα, φέτος παίζει καλύτερα μακριά από την Τούμπα και πραγματικά πιστεύω και περιμένω πως θα πάει για μεγάλη μάχη στο Βουκουρέστι. Δείτε πότε είναι η ρεβάνς Στεάουα – ΠΑΟΚ και σε ποιο κανάλι.
