Τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια στο ίντερνετ υπερδιπλασιάστηκαν σε μια πενταετία

Ανανεώθηκε:
online στοιχημα νεα ειδησεις
Photo Credits: IMAGO / Pond5 Images

Η ανάπτυξη που εμφανίζουν το online στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕΕΠ.

Προσφορά* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ – Αποκλειστικό!
Βetsson logo
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η Επιτροπή Παιγνίων διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα για τις στοιχηματικές εταιρίες στο ίντερνετ. Σε αυτή, εξετάστηκαν τα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας στον κλάδο. Δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, ωστόσο, η ΕΕΕΠ έχει αναρτήσει μια σύνοψή των αποτελεσμάτων της.

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει η αλματώδης άνοδος των εσόδων από τυχερά παιχνίδια (Gross Gaming Revenue – GGR). Στο χρονικό διάστημα που αναφέραμε υπερδιπλασιάστηκαν. Ειδικότερα, από 437 εκ. € το 2019 έφτασαν τα 900 εκ. € το 2023. Το δε στοίχημα την ίδια χρονική περίοδο είχε αύξηση 22%, ενώ τα λοιπά τυχερά παίγνια αυξήθηκαν 328%.

Ενδιαφέρον έχουν και τα νούμερα για φόρους από δικαιώματα και επί των κερδών παικτών. Είχαν συνολική αύξηση 225%, καθώς πήγαν από 167 εκ. € στα 541 εκ. €. Για στοίχημα η άνοδος ήταν 73% και για τα λοιπά παίγνια 552%.

Ενώ οι συνολικοί φόροι προς το GGR το 2019 ήταν στο 38% και ανήλθαν σε 61% στο 2023. Και πάλι το ποσοστό για στοίχημα ήταν μικρότερο, 50%, σε σχέση με τα λοιπά παίγνια, 69%.

Η ΕΕΕΠ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Για να κατανοηθεί μία αγορά με τις δυναμικές και τις παθογένειές της, προκειμένου να σχεδιαστούν αποτελεσματικές πολιτικές για αυτήν, πρέπει, καταρχήν, να εξεταστεί συνολικά. Το ότι η αγορά των διαδικτυακών εταιριών εμφανίζει δυναμική ανάπτυξη, είναι εμφανές από ένα πλήθος δεδομένων. Οι όποιες ανισομέρειες αναπτύσσονται σήμερα και τα ενδεχόμενα προβλήματα που εκκολάπτονται θα τα βρούμε μπροστά μας, αν σήμερα δεν τα φροντίσουμε. Τα καζίνο, για μεγάλο διάστημα ήταν ένας ανθηρός κλάδος της βιομηχανίας παιγνίων. Επειδή δεν έγιναν οι ρυθμίσεις που έπρεπε, βρεθήκαμε στη σημερινή δυστοπική κατάσταση.

Η ΕΕΕΠ, με εσωτερικούς πόρους και σε πολύ σύντομο διάστημα, εκπόνησε μία αναλυτική μελέτη για τις διαδικτυακές εταιρίες, με επικέντρωση στα μεγέθη που αφορούν τα παίγνια, για το διάστημα από το 2019 μέχρι και το 2023. Περιλαμβάνει πολύ αναλυτικά στοιχεία και δεν είναι ακόμα δημοσιεύσιμη. Η διοικητική σύνοψη της μελέτης όμως επισυνάπτεται εδώ (https://www.gamingcommission.gov.gr/index.php/enimerosi/arthra-meletes) και μπορεί να μελετηθεί από όλους. Ορισμένες κεντρικές επισημάνσεις που κάνουμε είναι:

– Τα έσοδα από παίγνια (GGR), στην 5ετία υπερδιπλασιάστηκαν από 437 εκ. € σε σχεδόν 900 εκ. €.
– Σε αυτό το διάστημα όμως η αύξηση στα «Στοιχήματα» ήταν μόνο 22%, ενώ στα «Λοιπά Παίγνια» ήταν 328%.
– Οι συνολικοί φόροι από δικαιώματα και φόρο επί των κερδών των παικτών αυξήθηκαν κατά 225%, από 167 εκ. € σε 541 εκ. €.
– Η αύξηση για τα στοιχήματα ήταν 73%, ενώ η αύξηση για τα «Λοιπά Παίγνια» 552%.
– Οι συνολικοί φόροι προς το GGR από 38% στο 2019 ανήλθαν σε 61% στο 2023, όπου για τα «Στοιχήματα» το ποσοστό είναι 50%, ενώ για «Λοιπά Παίγνια» 69%”.

Προσφορά* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ – Αποκλειστικό!
Βetsson logo
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

*Πληροφορίες από το gamingcommission.gov.gr