Poker Strategy: Ελέγχοντας το μέγεθος του pot

Ανανεώθηκε:

O Αλεξ Φιτστζέραλντ επιστρέφει με μία νέα στήλη στρατηγικής στο Bluff, στην οποία ασχολείται με τον έλεγχο του pot (pot control) αλλά και τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζεται η συγκεκριμένη τακτική/κίνηση στο σύγχρονο πόκερ.

Ο νεαρός εκπαιδευτής, αναφέρεται στην πρώτη του επαφή με τη συγκεκριμένη τακτική, αναλύοντας στη συνέχεια την εξλελιξή της στην πάροδο των ετών και το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωφέλιμα και υπό ποιές συνθήκες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στρατηγικής του Αλεξ Φιτστζέραλντ:

“Θυμάμαι την πρώτη φορά που κάποιος με έφερε σε επαφή με την ιδεά του ελέγχου του μεγέθους του pot. Παρακολούθησα ένα δοκιμαστικό εκπαιδευτικό video του Τέιλορ Κέιμπι σε ένα νέο -τότε- site το Cardrunners. O Kέιμπι παρουσίασε μία παρτίδα, όπου είχε κάνει raise από το button, το big blind έκανε call και στη συνέχεια “χτύπησε” το μεγελύτερο ζεύγος με αδύναμο kicker στο flop. Το big blind έκανε check.

Εκέινη την στιγμή ήθελα να πάω μπροστά το video. “Ναι, ξέρουμε έκανες raise πριν το flop, τώρα έχεις top pair, ώρα για να ποντάρεις”. Μέχρι εκεί έφτανε λογική του πόκερ εκείνη την εποχή. “Εννοώ, γιατί να μην ποντάρεις όταν έχει το μεγαλύτερο ζεύγος! Καλύτερα να ποντάρεις για να προστατεύσεις το χέρι σου! Μην κάνεις check, μπορεί να σε κερδίσει στη συνέχεια”!

Ο Κέιμπι είχε άλλη στρατηγική. Είπε ότι δεν ήθελε να παίξει ένα μεγάλο pot με top pair, γι’αυτό και προτίμησε να κάνει check/call σε turn και river. Δεν πίστευε ότι ο αντίπαλος θα έχει κάτι καλό για να κάνει το call σε ένα αδιάφορο flop, έτσι τα περισσότερα χρήματα που μπορούσε να κερδίσει, προέρχονταν από μπλόφες, μπλόφες τις οποίες προτιμούσε να προκαλέσει και να τις ελέγξει κατά την εξέλιξη του pot. Ήμουν μπερδεμένος, αλλά ο αντίπαλος στο video πόνταρε σε turn και river με high card και ο Κέιμπι πήρε χρήματα που πιθανόνατα δεν θα έπαιρνε αν αποφάσιζε να ποντάρει ο ίδιος στο flop.

Μία μέρα δοκίμασα να κάνω check κάθε φορά που είχα ο μεγαλύτερο ζεύγος. Εκείνη την εποχή, οι παίκτες έκανε check/raise σε boards όπως τα Α-6-3 ή Κ-5-5 συνεχώς και ποτέ δεν ήξερα αν το είχαν ή όχι. Καθόμουν με το μεγαλύτερο ζεύγος και 7 kicker και δεν πίστευα ότι οι αντίπαλοί μου είχαν πολλά χέρια τα οποία κέρδιζα, ωστόσο φάνταζε πιθανό το να κάνουν μπλόφα. Συχνά έκανα ένα continuation bet και μετά πήγαινα πάσο σε ένα raise το top pair με αδύναμο kicker που είχα, αφού δεν ήθελα να ρισκάρω όλο μου το stack. Στη συνέχεια, αν κάποιος με εκνεύριζε, αποφάσιζα να κάνω call στo check/raise του, όταν τελικά είχε το καλύτερο φύλλο!

Από τη στιγμή που αποφάσισα να κάνω check στο flop, ο αντίπαλος έχασε τη δυνατότητα να απαντήσει με raise και να με κάνει να πάω πάσο το οριακό φύλλο μου. Δεν μπορεί πια να κάνει ένα τεράστιο raise και να προσπαθήσει αυξάνοντας το μέγεθος του pot να μειώσει το μειονέκτημα της θέσης που έχει στην παρτίδα. Σίγουρα, μπορεί να προσπαθήσει, ποντάροντας στο turn και το river αλλά το pot δεν θα γίνει ποτέ τόσο μεγάλο ώστε να με αποθαρρύνει από το να κάνω call με ένα καλό ζεύγος. Θα μπορώ σχεδόν πάντα να κάνω call και να γελάσω με ότι δείχνουν στο showdown.

Yπάρχει λογική όταν κάνεις check μετά από check αντιπάλου με Α-7 για πάράδειγμα σε Α-6-2 board. Εάν ποντάρεις, ποιά φύλλα τα οποία κερδίζεις μπορεί να κάνουν call; Σίγουρα Α-5 και Α-4, αλλά οποιοσδήποτε άλλος Άσσος σε κερδίζει και πολλοί ακόμη συνδυασμοί είναι καλύτεροι από τα φύλλα σου. Υπάρχει περίπτωση ένα 6 ή ένα 2 να κάνουν call σε παραπάνω από ένα street; Θα έκαναν τα ίδια φύλλα call πριν το flop;

Εάν ποντάρεις το flop και μετά κάνεις check behind στο turn, το χέρι σου δείχνει οριακό χωρίς ιδιαίτερο showdown value. Επίσης σε αντίστοιχη περίπτωση, αν κάνεις slowplay και τα sets σου ο αντίπαλος θα έχει μεγάλη δυσκολία στο να “διαβάζει” τα φύλλα σου.

Η αδυναμία της συγκεκριμένης στρατηγικής

Η τακτική ελέγχου του pot άρχισε να με απογοητεύει μερικά χρόνια πριν, όταν στην κυριολεξία, με διέλυαν στα cash games. Το ίδιο και στα ΜΤΤ’s. Κανείς δεν πόνταρε για μπλόφα πια σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν έκανα check behind σε board με ένα μεγάλο φύλλο. Ο έλεγχος του pot (pot control) έγινε η πιο standard κίνηση ανάμεσα σε ικανούς regulars και όλοι ήξεραν ότι όταν έκανες check behind στο συγκεκριμένο board σήμαινε: “Έχω ένα οριακό χέρι και θα ήθελα η συγκεκριμένη παρτίδα να αποτελείται από ένα το πολύ δύο streets με value”.

Άρχισα να κατανοώ την αδυναμάι της συγκεκρίμένης σταρτηγικής όταν άλλοι προσπαθούσαν να την εφαρμόσουν απέναντί μου. Ας πούμε ότι έκανα call με Α-Q εκτός θέσης. Εάν το board έφερνε Α-x-x και ο αντίπαλός μου έκανε check behind στο flop, τότε πόνταρα 1,5x pot στο turn και το river. Το έκανα, καθώς ήξερα ότι ο αντίπαλος είχε ένα οριακό top pair και κανείς δεν μπορούσε να πάει πάσο τότε στο online πόκερ!

Όταν οι παίκτες άρχισαν να πηγαίνουν πάσο τα ζεύγη τους πιο συχνά, και να εφαρμόζουν την παραπάνω κίνηση, τότε άρχισα να κάνω περισσότερες μπλόφες και πολύ συχνότερα overbets στο river. Oι αντίπαλοι περίμεναν να έχω top pair με καλό kicker και πήγαιναν πάσο τα οριακά top pairs τους με τα οποία ήθελαν να κοντρολάρουν το μέγεθος του pot.

Επίσης έγινε λιγότερο αποδοτική η συγκεκριμένη στρατηγική, όταν οι περισσότεροι regs άρχισαν να ποντάρουν τα sets στο flop αποσκοπώντας στο να πάρουν 3 streets με value. Αυτό έκανε πιο εύκολο το να μπλοφάρεις όσους έκαναν check behind στο flop γιατί τα sets έλειπαν από το range τους και όταν έκαναν check ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν να ελέγξουν το μέγεθος του pot με τα οριακά φύλλα τους.

Οι παίκτες οδηγήθηκαν στο να ποντάρουν μόνοι τα sets τους, καθώς δεν μπορούσαν να βασιστούν σε ένα raise στο turn. Οι online παίκτες ήξεραν πια ότι ένα ζεύγος δεν ήταν φύλλο με το οποίο έπρεπε να πάιξεις όλο σου το stack απλά και μόνο επειδή ο αντίπαλος αποφάσισε να κάνει check στο flop. Tα μεγάλα pots δεν εμφανίζονταν στο turn και το river και οι πάικτες έπρεπε να τα φτιάξουν μόνοι τους ποντάροντας σε κάθε steeet.

Όταν αρκετοί παίκτες έκαναν check behind τα οριακά top pairs τους και πόνταραν sets, δύο ζεύγη και για μπλόφα, πολλοί αντίπαλοι πίστευαν ότι δεν είχαν κάτι τις περισσότερες φορές και έτσι ξαφνικά τα continuation bets σταμάτησαν να αποδίδουν. Έτσι απαντούσαν με συνεχόμενα check raises απέναντι στο πολύ άσχημα ισορροπημένο range τους.

Η αλλαγή του Φιτστζέραλντ

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, άρχισα να ποντάρω πιο συχνά σε σημεία που παλαιότερα έκανα check behind. Έτσι όπως είναι σήμερα το πόκερ, αυτή η τακτική είναι σαφώς πιο επικερδής.

Ας πούμε ότι έχω έναν loose αντίπαλο που κάνει σπάνια raise σε c-bet αλλά κάνει συνέχεια call. Γιατί να κάνω check με A-J σε A-6-2 board όταν έχω πλεονέκτημα θέσης; Θα έχει κάνει call πριν το flop με όλα τoυς Αx συνδυασμούς και πιθανότατα θα κάνει call με όλους τους Άσσους μέχρι και το river. Όπότε γιατί να μην προσπαθήσω να πάρω 3 streets με value αντί για δύο;

Εάν ένας άλλος αντίπαλος στο ίδιο board είναι από εκείνους που αρέσκονται στο να κάνουν raise στα c-bets επειδή πιστεύει ότι θα κάνετε check back όλα τα μεσσαίας δύναμης χέρια σας, τότε εγώ προτιμώ να ποντάρω για να προκαλέσω το raise του. Φυσικά, κάποιες φορές εμφανίζεται με set και πάιρνει ένα μεγάλο pot, αλλά συχνότερα, κερδίζω χρήματα από μπλόφες του – τα ίδια χρήματα που στο παρελθόν θα κέρδιζα από την τακτική του pot control.

Άλλες φορές εκεί που μου αρέσει να ποντάρω όταν άλλοι επιλέγουν το pot control, είναι στο turn με ένα μεσσαίο ζεύγος. Ας πούμε ότι κάνω call από το button σε ένα raise από το hijack με Q-J και βλέπουμε ένα K-J-4 board. O αντίπαλός μου ποντάρει και εγώ κάνω το call. Το turn είναι ένα 8 και ο αντίπαλος επιλέγει check. Βλέπω πολλούς να κάνουν check εδώ, αλλά εάν ποντάρετε υπάρχουν πολλά καλά που μπορούν να συμβούν.

Αρχικά αν παίζετε αυτό το χέρι για value, όπως θα έπρεπε πιθανότατα να κάνετε, πρέπει να ποντάρετε όταν έχετε πραγματικές ελπίδες για να δεχτείτε το call. Εάν ο αντίπαλος έχει Q-T ή ένα flush draw, θα κάνει call σε ένα bet στοχεύοντας στο να χτυπήσει το draw του στο river. Εάν κάνετε check δεν θα κερδίσετε χρήματα από αυτά τα χέρια, εκτός και αν “χτυπήσουν” το river. Έτσι με το να μην ποντάρετε αυτό το turn χάνετε αρκετό value.

Nαι, αλλά, δεν υπάρχει η πιθανότητα να κάνουν check/raise; Ναι, υπάρχει, αλλά οι παίκτες δεν κάνουν τη συγκεκιρμένη κίνηση όσο συχνά θα έπρεπε να την κάνουν, έτσι ποντάρετε μέχρι να έχετε αποδείξεις ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, μερικές φορές, θα κάνετε ένα ελαφρώς καλύτερο χέρι από το δικό σας να πάει πάσο όταν ποντάρετε στο συγκεκριμένο σημείο. Έχω δει πολλούς να πετάνε A-J απέναντι σε αυτό το bet, γιατί στο μυαλό τους δεν μπορούν να κάνουν call στο river και απεχθάνονται να βρίσκονται εκτός θέσης και για το επόμενο street μέ ένα τόσο μέτριο φύλλο. Φυσικά έσεις δεν θα πρέπει να βασίζεστε σε αυτό, αλλά συμβαίνει που και που.

Ένα από τα πιο ωράια πράγματα που μπορούν να συμβούν όταν ποντάρετε σε αυτό το turn, είναι το ότι δεν χρειάζεται να μαντέψετε στο river. Σχεδόν πάντα, ο αντίπαλός σας θα κάνει check και τότε θα αποφασίσετε αν θέλετε να κάνετε value bet ή όχι. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, όταν ποντάρουν από μπροστά, κατά 99% έχουν “χτυπήσει” το χέρι που κυνηγούσαν.

Εάν πρόκειται να πληρώσετε ένα τέτοιο river bet μετά από check στο turn, τότε με το να ποντάρετε το turn έχετε αντίθετα αποφασίσει το μέγεθος του τελικού bet και μάλιστα το κάνατε όταν πολλά χειρότερα χέρια υπήρχε περίπτωση να κάνουν call. Δεν βασίζεστε στον αντίπαλο να ποντάρει draws ποου δεν ολοκληρώθηκαν, παίρνετε τα χρήματα μόνοι σας”.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το