Γιατί τα στημένα ματς ευδοκιμούν

Ανανεώθηκε:
THOMAIDIS ARTHRO

Παραπονούνται πολλοί φίλοι της στήλης ότι δεν κάνουμε αναφορές για τα στοιχηματικά. Το ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής: Ο υπογράφων δεν παίζει στοίχημα. Διότι και το στημένο, ξεστήνεται. 

Όμως η στήλη μπορεί να σας διηγηθεί πολλές αληθινές ιστορίες για τον στοιχηματισμό στην Ελλάδα, ο οποίος ξεκίνησε να συζητείται με πιο έντονο τρόπο το 2004. Ήταν το διαβόητο ματς Πανιωνίου – Δυναμό Τιφλίδας (5-2), όπου πονταρίστηκαν μόνο στη φτωχή Γεωργία 5 εκατ. δολάρια!

Το παιχνίδι εξελίσσεται στην Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο αγώνας εκείνος άνοιξε τα μάτια των πειθαρχικών επιθεωρητών της UEFA, όπως παραδέχτηκε μετά από μία πενταετία ο επικεφαλής τους Πέτερ Λιμάχερ. 

Η υπηρεσία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατάλαβε ότι υπάρχουν πρόεδροι που επηρεάζουν με τέτοιο τρόπο το σύνολο των ποδοσφαιριστών τους ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν απίθανα αποτελέσματα.

Στον αγώνα της Νέας Σμύρνης της 1ης  Δεκεμβρίου του 2004, η Δυναμό κέρδιζε με 2-1 και ξαφνικά ξεφούσκωσε. Έχασε 5-2 και όταν οι Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούσαν το σκάνδαλο Χόιτσερ (Γερμανός διεφθαρμένος διαιτητής), έκπληκτοι ανακάλυψαν πως τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος της υπόθεσης είχαν εμπλοκή και στον αγώνα Πανιωνίου – Δυναμό.

Ο Κροάτης Άντε Σάπινα προφυλακίστηκε για στημένα ματς του γερμανικού πρωταθλήματος, αλλά κλήθηκε και από την ελληνική δικαιοσύνη για να δικαστεί για το ματς της Νέας Σμύρνης. 

Καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 16 ετών, τη μεγαλύτερη ποινή παγκοσμίως για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα. Ο Σάπινα μαζί με τον αδελφό του χειραγώγησαν το ματς της Νέας Σμύρνης και φρόντισαν να δώσουν τη «χρυσή» πληροφορία σε μέλη του κυκλώματος στοιχηματισμού.

Εκτός από τα 5 εκατ. δολάρια που παίχτηκαν στη Γεωργία, υπολογίζεται ότι πονταρίστηκαν πάνω από 30 εκατ. δολάρια στις στοιχηματικές αγορές της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης.

Ο πειθαρχικός επιθεωρητής της UEFA Πέτερ Λιμάχερ αρχικά αντιμετωπίστηκε ως ο ηρωικός διώκτης του παράνομου στοιχηματισμού. Όταν τόλμησε να μιλήσει για στημένο ματς της Μπάγερν στο Champions League, έχασε τη δουλειά του!

Η ιστορία του Λιμάχερ δείχνει ότι ακόμα και στο στοίχημα, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Τα μεγάλα συμφέροντα επικρατούν. 

Ένας εξαιρετικός Ελληνας δημοσιογράφος που έχει φύγει από τη ζωή, ο Γιώργος Καραλής, ανέλαβε το 2008 υπεύθυνος επικοινωνίας του τότε κρατικού ΟΠΑΠ. Κλήθηκε σε μία τηλεοπτική «Δίκη» για να αναλύσει το πρόβλημα της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των αθλητικών αναμετρήσεων μέσω του παράνομου στοιχηματισμού.

Σε μια έκρηξη ειλικρίνειας και απευθυνόμενος στον παρουσιαστή της εκπομπής, είπε: «Όσο εσείς αποκαλύπτετε στημένα ματς, άλλο τόσο αυξάνονται τα έσοδα του ΟΠΑΠ. Ο Έλληνας παίκτης του στοιχήματος εθίζεται να ψάχνει τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα και όχι τον καθρέφτη του γηπέδου. Δηλαδή τον νοιάζει πολύ λιγότερο ποια είναι η αγωνιστική κατάσταση των ομάδων και πολύ περισσότερο θέλει να μάθει ποιο ματς είναι χειραγωγημένο. Αυτή η διαστροφική αντίληψη τον κάνει να ποντάρει μανιωδώς».

Μέχρι τότε ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί ότι η δημοσιογραφική έρευνα για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, θα εξυπηρετούσε τα έσοδα των στοιχηματικών εταιριών. Ήταν η ίδια εποχή που η UEFA ανέθετε στη Sportradar, την Εταιρία Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης, να αναλύει εκατοντάδες ματς στην Ευρώπη και να τα χαρακτηρίζει με βαθμολογία διαφθοράς.

Τα πρώτα ύποπτα ελληνικά ματς ήρθαν στην ΕΠΟ το Φλεβάρη του 2009. Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο, αλλά προέκυψαν ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Οι φάκελοι της Sportradar έμειναν στα συρτάρια της ΕΠΟ για ένα περίπου χρόνο και αποκαλύφθηκαν μόνον όταν ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής έστειλε όλο το υλικό στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής αρνήθηκε επιδεικτικά να συνεργαστεί με την UEFA στο θέμα των στημένων αγώνων. Δεν δημοσιοποιούσε τους φακέλους ούτε συνεργαζόταν με τη Sportradar. Οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας προς την ελληνική πλευρά απέδωσαν το 2015 όταν ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης δέχτηκε να υπογράψει σύμβαση με τη Sportradar.

Πέρασαν έξι χρόνια και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ερευνήσουμε με σοβαρότητα τους φακέλους που έρχονται από την Εταιρία Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης. Αν εξαιρέσει κανείς την εισαγγελέα Βιργινία Σακελλαροπούλου, η οποία έχει το προνόμιο να εποπτεύει τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι υπόλοιποι μηχανισμοί της ελληνικής ποινικής και πειθαρχικής δικαιοσύνης είναι σε ακινησία. Οι φάκελοι της Sportradar καταλήγουν στο αρχείο χωρίς την παραμικρή έρευνα.

Πριν από μερικούς μήνες η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την περίφημη σύμβαση Macolin, η οποία προβλέπεται σε 17 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί τον διώκτη του παράνομου στοιχηματισμού. Το  κακό είναι ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δεν έχει φροντίσει να δώσει τα ανάλογα εργαλεία στους εισαγγελείς και στους αθλητικούς δικαστές ώστε να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Τα στημένα ματς θα εξακολουθήσουν να είναι μία πονεμένη ιστορία για την Ελλάδα. Ίσως γιατί κάποιους βολεύει. Σε άλλες χώρες αντιμετωπίστηκαν με προστασία μαρτύρων, ειδικές τηλεφωνικές γραμμές καταγγελιών και εκτεταμένες αστυνομικές παρακολουθήσεις. Εδώ, να ‘χαμε, να λέγαμε.

Παίξε Νόμιμα στην Stoiximan (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
21+ Παίξε υπεύθυνα | Αρμόδιος Ρυθμιστής MGA