Α’ Ρωσίας: Preview της σεζόν 2020/21

Ανανεώθηκε:
Πρέμιερ Λιγκ Ρωσία

Ούτε τρεις βδομάδες ξεκούρασης είχαν οι ομάδες στο πρωτάθλημα της Ρωσίας, με τη νέα σεζόν να ξεκινάει αυτή τη βδομάδα και να κάνει σέντρα στο πάμε στοίχημα με το Σούπερ Καπ την Παρασκευή (07/08) ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Ζενίτ και τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Ακολουθούν το Σάββατο δύο ματς για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος, τρία την Κυριακή, ένα τη Δευτέρα, ενώ η αυλαία της πρεμιέρας πέφτει την Τρίτη (11/08).

Την προηγούμενη σεζόν, η Ζενίτ διατήρησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά τα σκήπτρα στη χώρα, έφτασε άνετα στην κατάκτηση του τίτλου (είχε απόσταση 15 πόντων από τη 2η θέση), πήρε και το Κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό την Κίμκι. Η Λοκομοτίβ Μόσχας πήρε το δεύτερο εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στα προκριματικά της εν λόγω διοργάνωσης θα συμμετάσχει η Κράσνονταρ, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ βγήκαν οι ΤΣΣΚΑ, Σπαρτάκ και Ντιναμό Μόσχας. Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, δεν έγιναν αγώνες μπαράζ και την κατηγορία αποχαιρέτησαν απευθείας η Κρίλια με την Όρενμπουργκ. Τη θέση τους στα “μεγάλα σαλόνια” η Ρότορ Βόλγκογκραντ και η Κίμκι. 

Η Α’ Ρωσίας παίζει στον Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σύστημα διεξαγωγής

Η λίγκα αποτελείται από 16 ομάδες οι οποίες παίζουν εντός και εκτός έδρας μεταξύ τους σε ένα πρόγραμμα 30 αγωνιστικών. Η πρωταθλήτρια εξασφαλίζει την απευθείας συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η δεύτερη της κατάταξης θα περάσει στον 3ο προκριματικό γύρο της εν λόγω διοργάνωσης, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 3-4 θα συμμετάσχουν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ (από τον 3ο προκριματικό θα ξεκινήσει η 3η από τον 2ο η 4η), ενώ υπό προϋποθέσεις και η 5η θέση θα οδηγήσει την Ευρώπη (αν και εφόσον το Κύπελλο καταλήξει σε ομάδα που τερμάτισε στην τετράδα). Όσον αφορά την παραμονή, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 13-14 θα δώσουν αγώνες μπαράζ για να παραμείνουν στην κατηγορία, ενώ οι δύο τελευταίες ομάδες θα υποβιβαστούν απευθείας.

Τα φαβορί

Η Ζενίτ έχει μετατρέψει σε παράσταση για ένα ρόλο την υπόθεση τίτλο τα τελευταία δύο χρόνια, προσφέρεται και φέτος το Νο.1 φαβορί για το πρωτάθλημα, οι μοναδικές ομάδες που μπορούν να την απειλήσουν είναι η Λοκομοτίβ, η Κράσνονταρ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι οποίες έχουν τον πρώτο λόγο για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και αναμένεται να δώσουν μάχη για την κατάληψη της 2η θέσης, που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δε θα πρέπει να υποτιμηθούν η Ροστόφ και η Σπαρτάκ Μόσχας, καθώς αμφότερες έχουν δυνατότητες και θα προσπαθήσουν να μπουν στην τετράδα. 

Από εκεί και πέρα, η Ντιναμό θα διεκδικήσει την 5η θέση που μπορεί να δώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ Ρουμπίν Καζάν, Άρσεναλ Τούλα και Ούφα δύσκολα θα απειληθούν και θα αναζητήσουν την υπέρβαση με την ευρωπαϊκή έξοδο (δύσκολο σενάριο). Στη μάχη της ουράς τώρα, οι Ρότορ Βόλγκογκραντ και Κίμκι είναι απ’ τα φαβορί για τον υποβιβασμό και μαζί με τις Αχμάτ Γκρόζνι, Ουράλ, Ταμπόφ και Σότσι θα δώσουν μάχη για την αποφυγή του μοιραίου. 

Οι αλλαγές στους πάγκους

Η προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε πριν λίγες βδομάδες και οι ομάδες δεν είχαν περιθώρια να αναζητήσουν νέους προπονητές. Οι 14 από τις 16 δεν προχώρησαν σε αλλαγή στον πάγκο τους, μόνο η Αχμάτ Γκρόζνι και η Κίμκι πορεύονται με καινούργιο προπονητή. Στην πρώτη, ο Αντρέι Ταλαλάεβ (πρώην Ταμπόφ, Κίμκι, Κρίλια) αντικατέστησε τον Ιγκόρ Σαλίμοβ, ενώ στη δεύτερη ο Ντμίτρι Γκούνκο ήρθε στη θέση του Σεργκέι Γιούραν.

Η Α’ Ρωσίας παίζει στον Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι δέκα σημαντικότερες μεταγραφές

Όνομα Ηλικία Θέση Από Προς Κόστος
Ντέγιαν Λόβρεν 31 ΑΜ Λίβερπουλ Ζενίτ 12.000.000€
Αντόλφο Γκάιτς 21 ΕΠ Σαν Λορέντζο ΤΣΣΚΑ Μόσχας 8.500.000€
Αλεξάντρ Κοκόριν 29 ΕΠ Ζενίτ Σπαρτάκ Μόσχας Ελεύθερος
Αλεξάντρ Σομπόλεφ 23 ΕΠ Κρίλια Σπαρτάκ Μόσχας 4.500.000€
Ερνάνι 26 ΜΕ Ζενίτ Πάρμα 4.480.000€
Ντανίλ Φόμιν 23 ΜΕ Ούφα Ντιναμό Μόσχας 3.500.000€
Γιόρνταν Οσόριο 26 AM Πόρτο Ζενίτ 3.500.000€
Ιγκμπούν 29 ΕΠ Ούφα Ντιναμό Μόσχας 2.000.000€
Χέβεντες 32 ΑΜ Λοκομοτίβ Μόσχας
Όλεγκ Σατόβ 30 ΜΕ Ζενίτ Ρουμπίν Καζάν Ελεύθερος

Οι ομάδες

Ζενίτ: Διατήρησε τα σκήπτρα στη χώρα για δεύτερη σερί χρονιά, πήρε και το Κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό την Κίμκι (1-0). Τη φετινή σεζόν θέλει να τα… σαρώσει όλα (Σούπερ Καπ, πρωτάθλημα, Κύπελλο), προβάρει ξανά πρώτο φαβορί για τον τίτλο, μόνο από τις Λοκομοτίβ, ΤΣΣΚΑ και Κράσνονταρ μπορεί να απειληθεί. Καλή προσθήκη ο αμυντικός Λόβρεν (από Λίβερπουλ έναντι 12 εκατ. ευρώ), πήρε από την Πόρτο και τον αμυντικό Οσόριο (έναντι 3.5 εκατ. ευρώ). Πούλησε το χαφ Ερνάνι στην Πάρμα, έφυγαν επίσης οι αμυντικοί Σμολνίκοβ, Ανιούκοβ, Ιβάνοβιτς, ο χαφ Σατόβ και ο επιθετικός Κοκόριν.

Λοκομοτίβ Μόσχας: Ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις προσδοκίες, τερματίζοντας στη 2η θέση και στο -15 από την κορυφή. Τουλάχιστον, εξασφάλισε πολλά εκατομμύρια από την απευθείας συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πρώτος στόχος η κατάκτηση του Σούπερ Καπ. Θέλει να φανεί πιο ανταγωνιστική και να ρίξει από το θρόνο τη Ζενίτ. Απέκτησε τον αμυντικό Λιστσόβ (από Κρίλια), τον εξτρέμ Γιαλολιντίνοφ (από Μπουνιοντκόρ), επέστρεψε από το δανεισμό του στη Θέλτα ο επιθετικός Σμολόβ. 

Κράσνονταρ: Έμεινε νωρίς πίσω στη μάχη του τίτλου, έχασε και τη 2η θέση που οδήγησε απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καταλαμβάνοντας την 3η θέση και εξασφαλίζοντας την παρουσία της στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν και τη φετινή χρονιά, η κατάκτηση του τίτλου αποτελεί τον μεγάλο στόχο της. Πήρε τον αμυντικό Σμολνίκοβ (από Ζενίτ), έφυγαν ο γκολκίπερ Κρίτσιουκ, ο αμυντικός Φιόλουσον, ο χαφ Γκολούμπεφ και ο επιτελικός χαφ Μανουέλ Φερνάντες. 

ΤΣΣΚΑ Μοσχας: Είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, έμεινε εκτός διεκδίκησης τίτλου από πολύ νωρίς, δεν κατάφερε να μπει στην τριάδα, τερμάτισε στην 4η θέση εξασφαλίζοντας απευθείας τη συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Θέλει να τα πάει καλύτερα φέτος, η δεύτερη θέση αποτελεί έναν από τους στόχους της, ενώ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο. Σημαντικότερη μεταγραφή ο επιθετικός Γκάιτς (από Σαν Λορέντζο). 

Ροστόφ: Έκλεισε με άσχημο τρόπο την προηγούμενη σεζόν, απέτυχε να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, εξασφάλισε τουλάχιστον τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και θα ανασάνει οικονομικά. Η έξοδος στην Ευρώπη αποτελεί τον βασικό της στόχο και αυτή τη σεζόν, αναμένεται να τερματίσει στις θέσεις 5-8. Ενεργή στις μεταγραφές, δεν έχασε κάποιον ποδοσφαιριστή, απέκτησε το χαφ Χασιμότο (από Τόκιο) και τον επιθετικό Τοσέφσκι (από Ραμποτνίσκι). 

Ντιναμό Μόσχας: Πέτυχε σημαντικές νίκες στο φινάλε του προηγούμενου πρωταθλήματος και χάρη στη Ζενίτ (πήρε το Κύπελλο), βγήκε στην Ευρώπη (τερμάτισε 6η με ρεκόρ 11-8-11). Ο βασικός της στόχος και αυτή τη σεζόν είναι η ευρωπαϊκή έξοδος, έχει τα “φόντα” να τα καταφέρει. Απέκτησε με μεταγραφή τον επιθετικό Ιγκμπούν (από Ούφα), προώθησε δύο νεαρούς από τη β’ ομάδα, ενώ αξιοσημείωτες αποχωρήσεις ήταν ο αμυντικός Ρικόβ, οι χαφ Νοϊστέντερ, Γιουσούποβ και οι επιθετικοί οι Παντσένκο, Ζοαζίνιο. 

Σπαρτάκ Μόσχας: Παντελώς αποτυχημένη η περσινή χρονιά για τη Σπαρτάκ Μόσχας, απώλεσε την ευκαιρία να βρεθεί στον τελικό Κυπέλλου (έχασε 2-1 απο τη Ζενίτ στον ημιτελικό), τερμάτισε στην 7η θέση, δεν βγήκε Ευρώπη. Σε αυτή τη σεζόν στοχεύει να πραγματοποιήσει μία καλύτερη πορεία και να εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Απέκτησε τον επιθετικό Κοκόριν (από Ζενίτ), αποχώρησε ο εξτρέμ Μελγαρέχο, γύρισε στη Ντόρτμουντ ο εξτρέμ Σούρλε. 

Άρσεναλ Τούλα: Έκανε την αντεπίθεσή της στο φινάλε της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, δεν κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση (οδήγησε στην Ευρώπη), τερματίζοντας τρεις πόντους κάτω από τη Ντιναμό Μόσχας. Αναμένεται να έχει μία ήσυχη χρονιά, ενώ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βγει στην Ευρώπη. Απέκτησε με μεταγραφή τον εξτρέμ Λεσοβόι (από Ζενίτ) έφυγαν ο γκολκίπερ Λοντίγκιν, οι αμυντικοί Άλβαρεθ, Βολόντκο, ο εξτρέμ Λομοβίτσκι και ο χαφ Μπερχάμοβ. 

Ούφα: Απέφυγε από νωρίς τις περιπέτειες και η αστάθεια της στο φινάλε την έθεσαν εκτός διεκδίκησης της 6ης θέσης, που τελικά οδήγησε στην Ευρώπη. Σε αυτή την αγωνιστική περίοδο θα επιχειρήσει να ξεμπλέξει όσο νωρίτερα γίνεται από τις περιπέτειες πραγματοποιώντας μία αξιόλογη πορεία (φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να βγει στην Ευρώπη). Ενισχύθηκε με τον αμυντικό Γκολούμπεφ (από Κράσνονταρ), πούλησε στη Ντιναμό Μόσχας τον επιθετικό Ιγκμπούν, έμεινε ελεύθερος ο επιθετικός Κοζλόβ, ενώ επέστρεψαν στη Ζενίτ οι αμυντικοί Κρουγκοβόι, Τερεντίεβ. 

Ρουμπίν Καζάν: Έστρωσε με τον Σλούτσκι στον πάγκο, δεν είχε βλέψεις να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή έξοδο και αρκέστηκε στην άνετη παραμονή. Για το βήμα παραπάνω αυτή την αγωνιστική περίοδο, θα επιχειρήσει να τερματίσει στην πρώτη πεντάδα, το έργο της όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθόλου εύκολο. Απέκτησε με μεταγραφή τον μέσο Άμπιλγκορντ (από Άαλμποργκ), πήρε τον αμυντικό Μερκούλοβ (από Ουράλ), τον εξτρέμ Σατόβ (από Ζενίτ) και τον επιθετικό Ντεσπότοβιτς (από Όρενμπουργκ). 

Ουράλ: Το άσχημο φίνις στην προηγούμενη σεζόν δεν της στοίχισε, εξασφάλισε άνετα την παραμονή της και αποδείχθηκε λίγη στη μάχη της 6ης θέσης. Παρόμοια αναμένεται η φετινή χρονιά, δεν έχει τόσο υψηλούς στόχους και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει χωρίς άγχος την παραμονή της στην κατηγορία. Απέκτησε τον επιθετικό Καράεφ (από την Καμάζ), έφυγαν εννιά ποδοσφαιριστές, σημαντικότερες απώλειες ο αμυντικός Μερκούλοφ, ο εξτρέμ Μπουμάλ και ο επιθετικός Πογκρέμπνιακ. 

Σότσι: Πριν και μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος πανηγύρισε σημαντικές νίκες, απομακρύνθηκε από τις επικίνδυνες θέσεις, τερματίζοντας δύο πόντους πάνω από την τελευταία 2άδα της βαθμολογίας. Σε αυτή την αγωνιστική περίοδο δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο πέρα από την εξασφάλιση της παραμονής, είτε αυτή έρθει απευθείας, είτε μέσω των μπαράζ. Πήρε δανεικό από τη Σπαρτάκ Μόσχας Β τον εξτρέμ Ρουντένκο, έφυγαν οι φορ Καραπετιάν, Κοκόριν και οι χαφ Λαγκάτορ, Ιμπουλά. 

Αχμάτ Γκρόζνι: Το κακό φίνις και οι δύο ήττες από τις Σπαρτάκ Μόσχας και Κράσνονταρ δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να τη φέρουν σε δύσκολη θέση, με την Αχμάτ Γκρόζνι να τερματίζει στην 13η θέση (7-10-13), υπερτερώντας σε ισοβαθμία των Ταμπόφ και Κρίλια (η δεύτερη υποβιβάστηκε). Ενισχύθηκε κάτω απ’ τα γκολπόστ με την απόκτηση του Σέλια (από Ταμπόφ). Πούλησε στην ΑΕΚ τον Σιμάνσκι βάζοντας στα ταμεία της 1.3 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του φορ Βιζέου από την Ουντινέζε, έμειναν ελεύθεροι ο γκολκίπερ Γκορόντοβ και ο αμυντικός Μουσάλοβ. 

Ταμπόφ: Μέχρι την προτελευταία αγωνιστική έδωσε μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, είχε στην ισοβαθμία την Κρίλια και κρατήθηκε στη μεγάλη κατηγορία. Βασική προτεραιότητα και τη φετινή σεζόν είναι εξασφάλιση της παραμονής, φαντάζει δύσκολο να αποφύγει τις τέσσερις τελευταίες θέσεις. Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν ο επιθετικός Καραπετιάν και ο γκολκίπερ Ριζίκοβ, ενώ από τις αποχωρήσεις “πόνεσαν” περισσότερο αυτή του στόπερ Ογιέβολε και των δανεικών Φίλιν (Αμυντικός), Μελκάντζε (Επιθετικός). 

Ρότορ Βόλγκογκραντ: Έπαιξε με τη “φωτιά” τις τελευταίες αγωνιστικές, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό να της στερήσει την άνοδο, με τη Ρότορ να επιστρέφει στα “μεγάλα σαλόνια” για πρώτη φορά μετά το 2004. Τερμάτισε στην 1η θέση της β’ τη τάξει κατηγορίας, στο +2 από τις Κίμκι και Τσερτάνοβο. Στην επιστροφή της μοναδικός στόχος είναι φυσικά η αποφυγή του υποβιβασμού (είναι από τα μεγάλα φαβορί). Σε μεταγραφικό επίπεδο προχώρησε σε πολλές προσθήκες, πήρε τρεις ποδοσφαιριστές από τη Ρουμπίν Καζάν, σημαντική μεταγραφή ο γκολκίπερ Ντόβμπια (από Όρενμπουργκ). 

Κίμκι: Από τις πιο σταθερές και αξιόπιστες ομάδες της β’ τη τάξει κατηγορίας, πανηγύρισε την άνοδο ως 2η (είχε την ισοβαθμία με την Τσερτάνοβο), επιστρέφοντας στη μεγάλη κατηγορία έπειτα από από απουσία 11 χρόνων. Μεγάλη επιτυχία στο Κύπελλο, έφτασε μέχρι τον τελικό, εκεί όπου αποδείχθηκε φουλ ανταγωνιστική και έχασε το τρόπαιο από τη Ζενίτ με 1-0. Η εξασφάλιση της παραμονής αποτελεί τη βασική της προτεραιότητα, θα χρειαστεί να δώσει μέχρι το τέλος για την αποφυγή του μοιραίου. Μηδενική ενίσχυση στις μεταγραφές, δεν πήρε ούτε έναν παίκτη, έφυγαν επτά. 

Η Α’ Ρωσίας παίζει στον Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ