Poker Strategy: Ο… φόρος του button

Ανανεώθηκε:

Σε νέο του άρθρο στρατηγικής που δημοσιέυθηκε στο Two Plus Two Magazine (Vol. 9, No. 2), ο Άντριου Μπρόκος αναφέρεται στον… φόρο του button (Button Tax) που του αρέσει να επιβάλλει στους αντιπάλους του.

Διαβάστε το πώς κερδίζει περισσότερο από το button, εφαρμόζοντας αντισυμβατικά όπως τα χαρακτηρίζει plays, μέσα από παραδείγματα και την αιτιολόγηση της κάθε απόφασης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

Όταν βρίσκομαι στο button, το εκλαμβάνω ως διόδια που μου δίνουν τη δυνατότητα να συλλέξω φόρο από τους αντιπάλους μου που θέλουν να παίξουν τη συγκεκριμένη παρτίδα. Φυσικά πρόκειται για έναν θεωρητικό φόρο, που πληρώνεται σε equity. Δεν μπορώ κυριολεκτικά να τον συλλέξω από κάθε παίκτη, κάθε φορά. Μερικές φορές πηγαίνω πάσο τo button μου και άλλες παίζω και χάνω την παρτίδα.

Όπως και να’χει, προσπάθώ να το χρησιμοποιώ επιθετικά για να κάνω πιο δύσκολη τη ζωή των παικτών που αποφασίζουν να παίξουν τη συγκεκριμένη παρτίδα, ειδικά αυτών που βρίσκονται στα blinds. H ιδεά είναι, οποιεσδήποτε είναι οι θεωρητικές βλέψεις σας (αντίπαλοι) για την παρτίδα όταν τα φύλλα μοιράζονται, π.χ. KQs στο hijack, αυτές οι βλέψεις, αυτόματα μειώνονται όταν βρίσκομαι στο button, γιατί ψάχνω αφορμή να παίξω την παρτίδα και να σας διώξω από το pot.

To button είναι αρκετά χρήσιμο σε multiway pots, γιατί συλλέγω φόρο από περισσότερους παίκτες. Υπάρχουν πολλά χέρια που πάω πάσο στο button απέναντι σε έναν raiser, αλλά κάνω call όταν έχουν ήδη υπάρξει και άλλοι callers.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο φόρος που συλλέγω από κάθε πάικτη σε multiway pots είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος από ότι σε ένα heads-up pot. H αρχική αξία της θέσης είναι η πληροφορία: βλέπετε τι κάνουν οι αντίπαλοί σας πριν κάνετε την κίνησή σας. Ένας καλός παίκτης θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να ισορροπήσει τα ranges του και να κάνει πολύ δύσκολο για τους αντιπάλους να μαντέψουν τα φύλλα του, ωστόσο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα να βρίσκεται εκτός θέσης.

Σε ένα multiway pot, είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε παίκτη να είναι παραπλανητικός. Το ρίσκο σε μπλόφες και slowplaying είναι πολύ υψηλότερο με περισσότερους πάικτες στο pot, οπότε ένα bet ή check είναι αρκετά πιο ειλικρινές από ότι σε ένα heads-up pot. Οι πληροφορίες από τα παραπάνω bets ή checks είναι αρκετά πιο ακριβείς και χρήσιμες για τον παίκτη στο button.

Underbetting

Ένας τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να εκμεταλλεύομαι αυτές τις πληροφορίες είναι, με το να πραγματοποιώ μικρά bets σε pots για τα οποία κανείς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον. Επειδή κάθε παίκτης είναι λιγότερο πιθανό να κάνει check με ένα δυνατό χέρι σε multiway pot, είναι πολύ πιθανό να μην έχουν κάτι ισχυρό αν όλοι οι αντίπαλοι πριν από εμένα κάνουν check. Ένα bet περίπου στο 1/3 του pot θα κερδίσει την παρτίδα περίπου 33% των φορών, πολύ περισσότερο από το 25% που χρειάζεται να πετύχει το συγκεκριμένο bet.

Συχνά κάνω αυτά τα bets με ευάλωτα hands, τα οποία μπορεί να είναι και τα καλύτερα, όπως αδύναμα ζεύγη ή Α-high, αλλά και πολύ ισχυρά hands, σε περιπτώσεις που πιστεύω ότι οι υπόλοιποι παίκτες έχουν αδύναμα χέρια, αλλά δεν υπάρχει value στο να αφήσω να δουν free card. Αυτή η τακτική βοηθάει στο να ισορροπώ το range μου, όταν κλέβω το pot και όταν θέλω να προστατευτώ ή να φτιάξω ένα pot όταν είμαι μπορστά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτά τα μικρά bets μπορούν να προκαλέσουν και raises από χέρια που θα πήγαιναν πάσο σε ένα “κανονικό” bet. To παραπάνω συνέβη δύο φορές σε ένα $5/$10 NLHE παιχνίδι που έπαιξα στο PCA.

To παιχνίδι ήταν deep και επέτρεπαν ένα button straddle, το οποίο και πραγματοποιούσα συχνά, αφού έτσι κι αλλιώς έπαιζα το button μου τις περισσότερες φορές. Το κόστος ήταν μηδαμινό και ήταν σίγουρα +ΕV με τα deep stacks. Όταν το button κάνει straddle, η δράση pre-flop ξεκινάει με το small blind και αυτό αφαιρεί τη δυνατότητα για ένα μεγάλο raise από το sb, σε περίπτωση που απλά έκανα call από το button.

Παρτίδα Νο1

Ένας παίκτης από early position κάνει raise στα $80 και τρείς παίκτες κάνουν call. Εγώ κάνω call από το button με . To flop δείχνει και όλοι κάνουμε check. Αυτό το board ήταν τόσο αβλαβές που δεν βρήκα κάποιο ρίσκο στο να επιτρέψω ένα free card και πίστευα ότι με ένα bet θα συνέχιζε μόνο ένα καλύτερος Άσσος.

Το ήταν ένα από τα καλύτερα φύλλα που μπορούσα να περιμένω στο turn. Πιθανότατα δεν βελτίωνε κάποιον αντίπαλο σε σημείο τέτοιο που να του δίνει το καλύτερο χέρι, ενώ έκανε δυνατή την εμφάνιση δεύτερων καλύτερων συνδυασμών, που θα μπορούσαν να πληρώσουν ένα-δύο μικρά bets. Όταν όλοι έκαναν check, πόνταρα $100, περίπου κάτι λιγότερο από 1/3 pot. O πρώτος παίκτης πήγε πάσο αλλά ο δεύτερος έκανε raise στα $300. Ο τρίοτος πήγε πάσο και ήρθε πάλι η σειρά μου.

Σκέφτηκα ότι δύσκολα θα έκανε check ένα καλύτερο χέρι από το δικό μου σε ένα τέτοιο board. Αν είχε για παράδειγμα set 8άρια, δεν θα ήθελε να χτίσει ένα μεγάλο pot απέναντι σε κάποιον με Α ή Κ; Επιπλεόν, πολύ λίγα χέρια που με κερδίζουν είναι πιθανό να βρίσκονται στα χέρια του αντιπάλου μου. Θα περίμενα με ΑΑ, ΚΚ και ΑΚ να έχει κάνει re-raise pre flop και με Κ-8, Κ-4, Α-8ο και Α-4ο να πάει πάσο πριν το flop. Έτσι τα μόνα πιθανά χέρια που μπορούσαν νε με κερδίσουν, ήταν τα A8s, A4s, 8-8 και 4-4.

Έκανα call. To river έδιξε ένα aκόμη 8 και ο αντίπαλος πόνταρε $450. Ήταν ένα τόσο αδιάφορο φύλλο, που αμφιβάλλω αν θα πίστευε ότι θα πήγαινα πάσο σε ένα μικρό ποντάρισμα, αλλά την ίδια στιγμή ήμουν βέβαιος ότι μπλόφαρε στο turn. Tελικά, έκανα το call και έδειξε 7-8ο, που έδωσε μία νέα εξήγηση στο turn raise: νόμιζε ότι δεν είχα τίποτα και πήγαινε για προστασία/thin value.

Παρά το ατυχές river, το check στο flop και το μικρό bet στο turn προκάλεσαν αυτό που ήθελα σε εκείνο το σημείο. Ένα αδύναμο ζεύγος, θα είχε πάει πάσο σε bet $200 ή θα έκανε call και μετά πάσο στο turn αν δεν είχε βελτιωθεί. Αντίθετα, τώρα έβαλε $300 στο pot με μόλις 5 outs.

Παρτίδα 2

Το small blind κάνει raise στα $100. Ακολούθησαν δύο calls και εγώ έκανα call στο button άλλα $80 με. To flop έδειξε και όλοι έκαναν check . To στο turn μου έδωσε λίγη ελπίδα και όταν όλοι έκαναν και πάλι check, εγώ πόνταρα $150. Το sb μετά από αρκετή σκέψη έκανε raise στα $350.

Αν και πιθανότατα νικούσε το 8-high μου, δεν πίστευα ότι είχε κάτι δυνατό. Είχα τα odds για να κυνηγήσω το flush draw, καθώς ήταν 5:1 αν είχε trips ή κάτι καλύτερο, αν και δεν το πίστευα. Αν το sb μπλόφαρε, τότε θα μπορούσα να μπλοφάρω το river αν δεν με βοηθούσε. Έκανα call.

To river ήταν το και ο αντίπαλος έκανε check. Φυσικά, ήμουν χαρούμενος να κάνω κι εγώ check. Aφού είχε την πρωτοβουλία του πονταρίσματος, έπρεπε να δείξει πρώτος και έδειξε Κ-J και πήρε μία έκφραση απόγνωσης όταν πήρα τις μάρκες προς το μέρος μου.

Κι αυτό το raise στο turn ήταν κάτι σαν προστασία/thin value από έναν παίκτη που ήταν μπορστά στο turn. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω αν θα έκανε call σε ένα bet σε ένα 7c river για παράδειγμα. Μάλλον θα έκανε.

Επίλογος

Όπως μπορείτε να δείτε τα αντισυμβατικά plays σαν αυτά οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις στα τραπέζια. Μπορεί να είναι τρομακτικές, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα καλό πράγμα. Το πιο πιθανό είναι ότι και οι αντίπαλοί σας δεν θα έχουν εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις. Εάν έχετε το πλεονέκτημα της θέσης, αν είστε καλύτεροι και αποκτάτε εμπειρία στο πώς οι αντίπαλοι αντιδρούν σε τέτοιες συνθήκες, τότε μπορείτε να περιμένετε να λειτουργείτε καλύτερα από τους αντιπάλους. Έτσι συλλέγετε τον φόρο σας.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το