Η μπάλα του EURO 2024 κάνει πιο δίκαιο το ποδόσφαιρο!

Ανανεώθηκε:
ευρο 2024 μπάλα
Photo Credits: IMAGO / Eibner

Η τεχνολογία εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα και εισχωρεί ολοένα και περισσότερο επίσης, στο ποδόσφαιρο. Η UEFA προσπαθεί να παρέχει όλα τα μέσα στους διαιτητές του Euro 2024 για να διευκολύνει τη δουλειά τους και να μην υπάρχουν “φωνές” για τις εκάστοτε αποφάσεις κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης.

🎁 Απίθανο δώρο* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ, promo code GODS240
fonbet
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μετά το VAR, το ημιαυτόματο οφσαϊντ, την τεχνολογία γραμμής, βάζει ειδικό τσιπ με αισθητήρες στη μπάλα για να καταδεικνύει με ακρίβεια, πότε φεύγει από το πόδι ενός ποδοσφαιριστή. 

Στις 15 Νοεμβρίου 2023, η UEFA παρουσίασε την επίσημη μπάλα της του Euro 2024. Το όνομά της είναι «Fussballliebe». Στα αγγλικά μεταφράζεται «Love of Football», δηλαδή «Αγάπη για το Ποδόσφαιρο» και είναι φτιαγμένη από βιολογικά υλικά.

Η καινοτομία της είναι ότι για πρώτη φορά σε EURO, η μπάλα έχει την «Connected Ball Technology». Διότι, έχει εσωτερικούς αισθητήρες, που ανιχνεύουν την κίνηση της μπάλας. Αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει τους διαιτητές των αγώνων στη λήψη αποφάσεων.

Ακόμη και με επαναλήψεις video μπορεί να είναι δύσκολο να κρίνει κανείς εάν η μπάλα έχει χτυπήσει το χέρι ενός επιθετικού. Άλλωστε, οι κανόνες του παιχνιδιού ορίζουν πως ένα γκολ θα πρέπει να ακυρώνεται αν η μπάλα βρει πρώτα το χέρι και μετά κάποιο άλλο μέρος του σώματος.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, στα γήπεδα της Γερμανίας και είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει και στον τελικό Euro 2024.

Το μικροτσίπ μέσα στην μπάλα δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίζει την ακριβή ώρα που κλωτσήθηκε, η οποία, μαζί με τις κάμερες παρακολούθησης άκρων, παρέχουν εξαιρετικά ακριβείς αποφάσεις για το οφσάιντ.

Δεν είναι βέβαιο εάν αυτή η μπάλα θα είναι στο Champions League την επόμενη σεζόν, καθώς το κόστος είναι υψηλό για τους 36 συλλόγους που θα συμμετάσχουν.

Το σύστημα chip-in-the-ball είναι πολύ πιο ακριβό από το ημιαυτόματο οφσάιντ που χρησιμοποιείται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το οποίο χρησιμοποιεί μόνο κάμερες και παρακολούθηση άκρων.

Τσέκαρε ποιοί είναι οι Όμιλοι EURO και πού μπορεί να… πέσει η Ελλάδα!