Προγνωστικά Euroleague (31/01): Έδρες και Over σε Πειραιά και Βελιγράδι


5111. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (21:15, NOVASPORS PRIME)
Έπειτα από επτά συνεχόμενες επικρατήσεις, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε, με 87-77, την Παρασκευή, στο «Ειρήνης και Φιλίας», στο ντέρμπι κορυφής της διοργάνωσης, και ζευγάρωσε τα αρνητικά του αποτελέσματα κόντρα στο σύνολο του Σαρούνας Γιασικέβιτσιους.
👉 Δείτε τα σημερινά Προγνωστικά Euroleague
Οι Πειραιώτες, παρά την καλή τους εκκίνηση, δεν είχαν απαντήσεις στα προβλήματα που τους έβαζε διαρκώς ο Λιθουανός τεχνικός, με την απόσταση μεταξύ των ομάδων να φτάνει και τους 14 πόντους (83-69) στο 37’. Για το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που είχε 5/14 τρίποντα (36%), 21 πόντους σημείωσε ο Εβάν Φουρνιέ (6/19 σουτ) και 19 ο Σάσα Βεζένκοφ (5/8 σουτ). Την Κυριακή, στο ίδιο γήπεδο, για τη Stoiximan GBL, επιβλήθηκαν της ΑΕΚ με 89-70. Συνεχίζουν να απέχουν οι γκαρντ Τόμας Ουόκαπ και Κίναν Έβανς και ο σέντερ Μόουζες Ράιτ, αναμένεται να παίξουν οι Λούκα Βιλντόσα, Σακ ΜακΚίσικ και Μουστάφα Φαλ.
Με περίπατο έβαλε τέλος στο σερί των πέντε αποτυχιών της, οι τρεις με τον Λούκα Μπάνκι στον πάγκο της, η Αναντολού Έφες. Το 110-66 επί της Αρμάνι Μιλάνο, την προηγούμενη Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη μιλάει από μόνο του για την εμφάνιση των Τούρκων που βρήκαν 18 περισσότερους πόντους στο… ανοιχτό γήπεδο (20-2), σούταραν με 63% από την περιφέρεια (17/27) και είχαν 26 ασίστ για 4 λάθη! Επτά παίκτες τους ήταν διψήφιοι προεξεχόντων των Ροντρίγκ Μπομπουά (18π, με 6/9 σουτ, 3ασ) και Τζόρνταν Νουόρα (15π, με 5/8 σουτ). Τη Δευτέρα, για το πρωτάθλημα της Τουρκίας, διέλυσαν και τη Γιάλοβασπορ, εκτός έδρας, με 110-83. Ερωτηματικό υπάρχει δίπλα στα ονόματα του γκαρντ Σέιν Λάρκιν και του σέντερ Βενσάν Πουαριέ.
Ο Ολυμπιακός θέλει να αφήσει στο παρελθόν την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε και έχει την ευκαιρία να το κάνει κόντρα στη συμπολίτισσά της. Πάμε με τον «άσο» και για να ανεβάσουμε την απόδοση θα τον συνδυάσουμε με το Over 166,5 πόντοι, που προσφέρεται στο 2,52 στη Stoiximan.

5103. ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (19:30, NOVASPORTS 5)
Με γεμάτη εμφάνιση, η Φενέρμπαχτσε κυριάρχησε στο «Ειρήνης και Φιλίας» και έφυγε με το θετικό αποτέλεσμα, με 87-77 επί του Ολυμπιακού, την Παρασκευή. Οι Τούρκοι, αν και ήταν νωχελικοί στο ξεκίνημα, βρήκαν ρυθμό επιθετικά και αμυντικά ζόρισαν τους «ερυθρόλευκους» με συνέπεια να ανεβάσουν τη διαφορά στους 14 πόντους (83-69) στο 37’. Μεγάλο ματς από τον Μάρκο Γκούντουριτς (21π, με 7/9 σουτ, 4ρ, 3ασ) και τον ακολούθησαν οι Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις (14π, με 6/14 σουτ, 2κλ), Έρικ ΜακΚόλουμ (12π), Σερτάκ Σανλί (11π, με 2/6 τρίποντα, 5ρ) και Ταρίκ Μπιμπέροβιτς (11π, 5ρ, 6ασ). Την Κυριακή, έφτασαν τις δέκα κολλητές επιτυχίες σε όλες τις διοργανώσεις με το 78-73 επί της Μπουγιουκτσεκμετσέ, για το πρωτάθλημα της Τουρκίας. Μακροχρόνια απόντες οι γκαρντ Σκότι Ουίλμπεκιν και Ουέιντ Μπόλντουιν.
Τι κι αν έτρεξε σερί 16-0 από το 9’ ως το 12’ και έχτισε διαφορά 21 πόντων (39-18); Η Βίρτους δεν μπόρεσε να διατηρήσει το μομέντουμ της, έβλεπε συνεχώς την απόσταση να μικραίνει και εν τέλει έχασε από τη Μονακό με 86-80, την προηγούμενη Πέμπτη, στην Μπολόνια. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα πολλά λάθη της (15) και η αστοχία της (22/57 σουτ για 39%), όπως και η αδυναμία της να περιορίσει τον Μάικ Τζέιμς. Για τους Ιταλούς, που μάζεψαν 15 επιθετικά ριμπάουντ και μοίρασαν 18 ασίστ, πρώτος σκόρερ ήταν ο Τόκο Σενγκέλια (15π, με 5/10 σουτ, 5ρ, 3ασ, 4λ), που είχε βοήθειες από τους Αλεσάντρο Παγιόλα (14π, με 4/7 τρίποντα, 4ασ, 3κλ, 3λ), Μάρκο Μπελινέλι (11π, με 3/9 τρίποντα) και Ρέιζον Τάκερ (10π, με 3/5 τρίποντα, 3κλ), στα ρηχά ο Ισαϊά Κορντινιέ (8π, 2/10 σουτ). Την Κυριακή, για το Καμπιονάτο, ηττήθηκαν στη Σαρδηνία από την Ντινάμο Σάσαρι με 76-68. Παραμένουν στα πιτ ο φόργουορντ Ουίλ Κλάιμπερν και ο σέντερ Άντε Ζίζιτς, αμφίβολος ο γκαρντ Ντάνιελ Χάκετ.
Δίκαιο φαβορί, που δεν κοντράρεται η Φενέρμπαχτσε, οπότε στοιχηματικά δεν υπάρχει κάποια ευκαιρία.

5110. ΜΟΝΑΚΟ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (20:00, NOVASPORTS 4)
Τεράστια ανατροπή πραγματοποίησε η Μονακό, που έβαλε τέλος στο σερί των τριών αποτυχιών της με το 86-80 επί της Βίρτους, την προηγούμενη Πέμπτη, στην Μπολόνια. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη ήταν τραγική στην εκκίνηση του αγώνα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο σκορ με την απόσταση να φτάνει και τους 21 πόντους (39-18) στο 12’, έπειτα από 16 αναπάντητους πόντους των Ιταλών. Ωστόσο, στη συνέχεια ανέβασε στροφές και με μπροστάρη τον Μάικ Τζέιμς (24π, με 6/18 σουτ, 7ρ, 4ασ, 2κλ) πανηγύρισε. Εκτός από τον Αμερικανό γκαρντ, διψήφιοι ήταν και Ματ Στραζέλ (14π, 3ασ, 2κλ), Γιώργος Παπαγιάννης (11π, με 5/6 σουτ, 5ρ, 3ασ), Ντονάτας Μοτιεγιούνας (11π, με 4/4 σουτ, 2/5 βολές), Άλφα Ντιάλο (10π, 4ρ) και Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ (10π, με 4/5 σουτ, 5ρ). Την Κυριακή, για το Σαμπιονά, πέρασε από την έδρα της Λε Μαν με 81-74. Δεν υπολογίζονται οι γκαρντ Έλι Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ.
Με ήρωα τον Μάριο Χέζονια (22π, με 9/16 σουτ, 5ρ), που σημείωσε το νικητήριο τρίποντο λίγο πριν από τη λήξη, η Ρεάλ έκαμψε την αντίσταση της Μπασκόνια, την προηγούμενη Πέμπτη, στη Μαδρίτη, με 90-89. Μοιραίοι για τους Βάσκους οι Τρεντ Φόρεστ και Λούκα Σάμανιτς που αστόχησαν σε τρεις βολές στα τελευταία 30’’, με τον Κροάτη φόργουορντ να πετύχει δύο σουτ από την περιφέρεια που ζύγιζαν το βάρος του σε… χρυσάφι! Πέραν του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, για τη «βασίλισσα» ξεχώρισαν και οι Φακούντο Καμπάσο (22π, με 7/13 σουτ, 4ρ, 6ασ), Τζάναν Μούσα (16π, 3ρ) και Έντι Ταβάρες (10π, 9ρ). Την Κυριακή, στο ίδιο γήπεδο, έκανε περίπατο κόντρα στην Κορούνια με 90-74, για τη Liga Endesa. Πιθανό το ντεμπούτο του σέντερ Μπρούνο Φερνάντο, ίσως αργήσει λίγο αυτό του γκαρντ Ντένις Σμιθ. Εκτός ο φόργουορντ Γκάμπριελ Ντεκ.
Αμφίρροπο ζευγάρι και πιστεύουμε πως υπάρχει αξία στο «διπλό», στο 2,15 στη Novibet, ειδικά με τις απουσίες της Μονακό στην περιφέρεια.

5112. ΠΑΡΤΙΖΑΝ – ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (21:30, NOVASPORTS START)
Ανεβασμένη είναι η Παρτίζαν, που έκανε την πέμπτη της νίκη στα τελευταία έξι, με το 92-86 επί της Παρί, την προηγούμενη Τετάρτη, στο Βελιγράδι. Το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που ήταν στο -11 (34-23) στο 9’, βελτίωσε την εικόνα του και με όπλο την ευστοχία πίσω από τα 6,75 μέτρα (14/27 για 52%) βρίσκεται μία ανάσα από την πρώτη εξάδα. Η πεντάδα των Καρλίκ Τζόουνς (17π, με 5/12 σουτ, 5ασ, 3λ), Ισαάκ Μπόνγκα (16π, με 5/6 σουτ, 7ρ, 4ασ, 2κλ), Στέρλινγκ Μπράουν (15π, 6ρ), Μπράντον Ντέιβις (13π, με 5/6 σουτ, 3ρ, 3ασ) και Ίφε Λούντμπεργκ (11π, 7ασ) έδωσε… φτερά στους γηπεδούχους, που μετρούν δέκα επικρατήσεις στα έσχατα έντεκα σε όλες τις διοργανώσεις, μετά το 93-59 επί της Τσιμπόνα, την Κυριακή, στο Ζάγκρεμπ, για την Αδριατική Λίγκα. Δεν υπολογίζονται οι γκαρντ Βάνια Μαρίνκοβιτς και Φρανκ Ντιλικίνα, αμφίβολος ο περιφερειακός Μίταρ Μποσνιάνκοβιτς και ο φόργουορντ Αλεξέι Ποκουσέφσκι.
Έδαφος για την πρώτη εξάδα έχασε ο Ερυθρός Αστέρας, μετά την ήττα του με 85-73 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο -φιλικό για τους Σέρβους- Βελιγράδι («Αλεξάνταρ Νίκολιτς Χολ»), το οποίο χρησιμοποιούν ως έδρα οι Ισραηλινοί, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους. Η εικόνα της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν κακή και έδωσε τη δυνατότητα στους αντιπάλους της να ανοίξουν τη διαφορά, με σερί 10-0 στην αρχή του, και να μην απειληθούν μέχρι το φινάλε του αγώνα. Για τους «ερυθρόλευκους», που είχαν 19/41 δίποντα (46%) και 7/23 τρίποντα (30%), μόνο οι Μίλος Τεόντοσιτς (15π, με 4/6 τρίποντα, 5ασ) και Φίλιπ Πετρούσεβ (14π, με 5/9 σουτ, 4ρ, 2κλ) ξεπέρασαν τους 10 πόντους! Την Κυριακή, στο γήπεδό τους, για την Αδριατική Λίγκα, διέλυσαν τη Σπλιτ με 96-66. Εκτός ο φόργουορντ Μάικ Νταμ.
Αποδεκτός ο «άσος» σε τιμές κοντά στο 1,60, για την Παρτίζαν που έχει μόλις μία νίκη στα έσχατα δέκα μεταξύ τους, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, όλα το 2024. Για να ανεβάσουμε λίγο την απόδοση τον συνδυάζουμε με το Over 155,5 πόντοι, στο 2,00, στην Bwin.
