Προγνωστικά Euroleague (30/09): Πρεμιέρα με Ολυμπιακό, Έφες, Αρμάνι και Μήτογλου
5486. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (21:15, NOVASPORTS 4)
Ενισχυμένος σε σχέση με πέρσι εμφανίζεται ο Παναθηναϊκός που αντικατέστησε τον Λορέντζο Μπράουν με τον Τι Τζέι Σορτς, τον Ουέινιεν Γκέιμπριελ με τον Ρισόν Χολμς, τον Ιωάννη Παπαπέτρου με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο, τον Δημήτρη Μωραΐτη με τον Βασίλη Τολιόπουλο και τον Τίμπορ Πλάις με τον Γιάννη Κουζέλογλου. Φυσικά παραμένουν οι Κέντρικ Ναν, Κώστας Σλούκας, Τζέριαν Γκραντ, Τζέντι Όσμαν, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Μάριους Γκριγκόνις, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Ντίνος Μήτογλου, Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, Ομέρ Γιουρτσέβεν και Ματίας Λεσόρ. Ο τελευταίος ταλαιπωρείται ακόμα από τραυματισμό και αναμένεται να επανέλθει μέσα στον Νοέμβρη, εκτός για απόψε και ο φόργουορντ Όσμαν.
👉 Δείτε τα σημερινά Προγνωστικά Euroleague
Αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρσι είναι η Μπάγερν Μονάχου, που απώλεσε τους Κάρσεν Έντουαρντς, Νικ Ουέιλερ-Μπαμπ και Ντέβιν Μπούκερ. Και σα να μην έφτανε αυτό, έχασε με τραυματισμούς τους κομβικούς Ρόκας Γιοκουμπάιτις και Γιοχάνες Φόιτμαν, με τον Γκόρντον Χέρμπερτ να ξέρει ότι δύσκολα αυτά τα κενά μπορούν να καλυφθούν. Ο γερμανικός κορμός παρέμεινε (Αντρέας Ομπστ, Όσκαρ ντα Σίλβα, Νιλς Γκιφάι, Ζούστους Χόλατζ, Ελίας Χάρις), όπως και ο αρχηγός Βλάντιμιρ Λούτσιτς, ενώ ήρθαν οι γκαρντ Καμάρ Μπόλντουιν, Στέφανι Γιόβιτς και Εξέβιερ Ράταν-Μέις, ο σουτέρ Τζεστάνιαν Τζέσαπ, οι φόργουορντ Αλέξα Ραντάνοφ και Αϊζάια Μάικ και οι σέντερ Λέον Κράτζερ, Ντέιβιντ ΜακΚόρμακ και Ουέινιεν Γκέιμπριελ. Εκτός και ο φόργουορντ Χάρις.
Στο 40% είναι ο βαθμός ετοιμότητας του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τον προπονητή του Έργκιν Άταμαν, αλλά αυτό είναι αρκετό για να επιτρέψει στους «πράσινους» να κάνουν το 9/9 επί των Βαυαρών στην Αθήνα. Στοιχηματικά δε βγαίνει κάτι, θα πάρουμε ένα ρίσκο με το να σημειώσει τουλάχιστον 9 πόντους ο Ντίνος Μήτογλου στο 3,55 στη Stoiximan.
5487. ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (21:30, NOVASPORTS PRIME)
Στα χαρτιά φαίνεται χειρότερη από πέρσι, αλλά ουδείς μπορεί να την υποτιμήσει. Περί Μπασκόνια ο λόγος, η οποία άλλαξε προπονητή, με τον Πάμπλο Λάσο να αποτελεί παρελθόν και τον Πάολο Γκαλμπιάτι (εξαιρετική δουλειά στην Τρέντο) να αναλαμβάνει και έχασε τους Καμάρ Μπόλντουιν, Τσίμα Μονέκε, Νίκο Ρογκαβόπουλο και Ντόντα Χολ. Έμειναν οι Μάρκους Χάουαρντ, Τιμοτέ Λουβαβού-Καμπαρό, Τάνταρ Σεντεκέρσκις, Λούκα Σάμανιτς, Καλιφά Ντιόπ και Τρεντ Φόρεστ και ήρθαν οι γκαρντ Ματέο Σπανιόλο και Μαρκίς Νόουελ, ο εντυπωσιακός πλάγιος Χαμιντού Ντιαλό, ο σουτέρ Κλέμεν Φριτς, ο φόργουορντ Ρόντιονς Κούρουκς και ο σέντερ Μαμαντί Ντιακιτέ. Οι δύο τελευταίοι λογικά δε θα προλάβουν, σε αντίθεση με τον Ντιαλό, που έχει καλές πιθανότητες να είναι διαθέσιμος.
Μετά την άνετη κατάκτηση του Σούπερ Καπ, ο Ολυμπιακός μπαίνει στη μάχη της Ευρωλίγκας, χωρίς τον γκαρντ Κίναν Έβανς, τον πλάγιο Σακ ΜακΚίσικ και τον σέντερ Μουστάφα Φαλ. Θα ταξιδέψει με την ομάδα ο νεοαποκτηθείς γκαρντ Φρανκ Νιλικίνα, αλλά πιθανότατα δεν θα παίξει απόψε. Θα δώσουν λύσεις οι προσθήκες των σέντερ Ντόντα Χολ και Κώστα Αντετοκούνμπο και του φόργουορντ Τάισον Ουόρντ. Σταθερές στο σκοράρισμα οι Σάσα Βεζένκοφ και Εβάν Φουρνιέ, πάντα χρήσιμοι οι Τόμας Ουόκαπ, Γιανούλης Λαρεντζάκης, Κώστας Παπανικολάου, Άλεκ Πίτερς και Νίκολα Μιλουτίνοβ.
Αν ο Ολυμπιακός είναι σοβαρός δε θα έχει πρόβλημα κόντρα στη Μπασκόνια. Πιστεύουμε ότι με την άμυνά του μπορεί να επιβάλει τον ρυθμό του, οπότε θα κρατήσουμε το «διπλό» και το Under 174,5 πόντοι στο 2,06 στη Winmasters.
5482. ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΠΑΡΤΙΖΑΝ (19:00, NOVASPORTS 2)
Η νεοσύστατη ομάδα από το Ντουμπάι, που ιδρύθηκε το 2023, είναι έτοιμη για το ντεμπούτο της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, με την οποία έχει συνάψει πενταετές συμβόλαιο. Με μπάτζετ παικτών περί τα 16 εκατομμύρια και εμπειρία από την περσινή της συμμετοχή στην Αδριατική Λίγκα, το συγκρότημα του Γιούριτσα Γκόλεματς επιθυμεί να κάνει θόρυβο. Έναν κρότο τον έκανε με τις προσθήκες της, αφού απέκτησε τους Τζάναν Μούσα, Φίλιπ Πετρούσεβ, Ντουέιν Μπέικον, Εμφιόντου Καμπενγκέλε, Τζάστιν Άντερσον, ΜακΚίνλι Ράιτ, Αλέξα Αβράμοβιτς και Κέναν Καμένιας, ενώ διατήρησε τους Νέιτ Μέισον, Κλέμεν Πρέπελιτς, Ντανίλο Άντζουσιτς και Ντάβις Μπέρτανς. Μεγάλος άτυχος ο σέντερ Μαμ Τζαιϊτέ, στη θέση οποίου ήρθε ο Σερτάκ Σανλί. Αμφίβολος ο γκαρντ Αβράμοβιτς.
Άλλαξε συνταγή σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι η Παρτίζαν, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να αποφασίζει να κρατήσει τον βασικό κορμό της ομάδας και να προσθέτει πινελιές ποιότητας, όπως ο γκαρντ Σέικ Μίλτον, οι φόργουορντ Τζαμπάρι Πάρκερ και Ντίλαν Οσετκόφσκι και ο φέρελπις «ψηλός» Μίκα Μουούρινεν. Άλλωστε, οι απώλειες ήταν λιγοστές, μια και έφυγαν οι Φρανκ Νιλικίνα, Μπράντον Ντέιβις και Μπάλσα Κοπρίβιτσα. Οπότε, το υλικό υπάρχει, παίκτες για να κάνουν τη διαφορά επίσης και όλοι στο Βελιγράδι ελπίζουν σε μία πορεία που θα φέρει τους «ασπρόμαυρους» ξανά στα Playoffs. Δεν υπολογίζονται για την πρεμιέρα οι Μουούρινεν και Μάριο Νάκιτς.
Πιστεύουμε ότι η Παρτίζαν έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά θα τη θέλαμε σε αποδόσεις οριακού αουτσάιντερ για να την προτιμήσουμε. Ειδικά αφού μετρά δύο ήττες στο Ντουμπάι κατά την περσινή περίοδο. Τώρα είναι ένα καλά διαβασμένο σετ που μας αφήνει αδιάφορους.
5483. ΧΑΠΟΕΛ ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (19:00, NOVASPORTS 3)
Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στη Σόφια (Βουλγαρία), λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ. Με περιορισμένο αριθμό θεατών.
Ένα πολύ δυνατό ρόστερ έχει χτίσει η Χαποέλ Τελ Αβίβ του Δημήτρη Ιτούδη, που ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το Final 4. Στον κορμό των Γιαμ Μάνταρ, Αντόνιο Μπλέικνι, Ις Ουέινράιτ, Μπρούνο Καμπόκλο και Τζόναθαν Μότλι, προστέθηκαν οι ποιοτικοί γκαρντ Κρις Τζόουνς, Ελάιτζα Μπράιαντ και Τάιλερ Ένις, ο χρήσιμος φόργουορντ Κόλιν Μάλκολμ και οι «ψηλοί» Τάι Οντιάσε και Νταν Οτούρου. Κερασάκι στην τούρτα ο Βάσα Μίτσιτς, που όταν βρει ρυθμό θα είναι ένα πολύ σημαντικό γρανάζι στη μηχανή του Έλληνα τεχνικού. Πολύ καλό το ξεκίνημά της εντός των συνόρων έχουσα προκριθεί στο τελικό του Λιγκ Καπ. Για την πρεμιέρα δεν υπολογίζεται ο περιφερειακός Μάνταρ.
Παρά την κακή περσινή σεζόν, ο Ζοάν Πενιαρόγια έμεινε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, οπότε η φιλοσοφία παραμένει η ίδια, με τον γρήγορο ρυθμό στο παρκέ. Ερωτηματικό το πώς θα κολλήσουν σε αυτόν οι νεοαποκτηθέντες Τόκο Σενγκέλια και Ουίλ Κλάιμπερν, που ήρθαν πακέτο από τη Βίρτους Μπολόνια. Καλές οι προσθήκες των Μάιλς Νόρις και Μάιλς Κέιλ, δεν ξέρουμε, όμως, αν θα μπορέσουν να μπουν στα παπούτσια των Τζαμπάρι Πάρκερ, Τσιμέζι Μέτου, Τζάστιν Άντερσον και Άλεξ Αμπρίνες. Νέος τραυματισμός για τον Χουάν Νούνιεθ που τον αφήνει εκτός, έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή ο Νίκο Λαπροβίτολα.
Υπάρχει αξία στον «άσο» στο 1,86 στην Bet365. Θεωρούμε πως η Χαποέλ έχει και την ποιότητα και τον ρυθμό για να ξεκινήσει με το δεξί την ευρωπαϊκή της περιπέτεια και να μείνει αήττητη στη σεζόν.
5484. ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ – ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (20:45, NOVASPORTS 6)
Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο), λόγω των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Στη συμπλήρωση των 50 ετών από την ίδρυσή της, η Αναντολού Έφες θέλει να βρεθεί και πάλι σε Final 4. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν όλες οι κινήσεις με την αντικατάσταση του Λούκα Μπάνκι από τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, που επιστρέφει στην Ευρώπη έπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο ΝΒΑ, την παραμονή των Σέιν Λάρκιν, Ροντρίγκ Μπομπουά, Πι Τζέι Ντόζιερ, Ρόλαντς Σμιτς, Ερτζάν Οσμάνι και Βενσάν Πουαριέ, και την απόκτηση των γκαρντ Τζόρνταν Λόιντ, Κάιλ Σουάιντερ, Σεμούς Χαζέρ και Νικ Ουέιλερ Μπαμπ, του φόργουορντ Ιζαϊά Κορντινιέ και των «ψηλών» Κάι Τζόουνς, Μπράις Ντέσερ και Γιώργου Παπαγιάννη. Με αυτόν τον τρόπο, οι απώλειες των Ελάιτζα Μπράιαντ, Νταν Οτούρου, Ντέρεκ Ουίλις, Τζόρνταν Νουόρα και Ντάριους Τόμσον καλύφθηκαν και με το παραπάνω. Στα χαρτιά πάντα! Την Παρασκευή, για το πρωτάθλημα της Τουρκίας είχε εύκολο έργο κόντρα στην Εσενλέρ Ερόκσπορ (90-76, εντός). Για την πρεμιέρα, στα πιτ βρίσκεται ο σέντερ Πουαριέ, ενώ ερωτηματικό υπάρχει δίπλα στα ονόματα των περιφερειακών Λάρκιν και Ντόζιερ.
Να δείξει βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, όταν και ήταν τραγική μακριά από το Βελιγράδι (2-15), το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ, θέλει η Μακάμπι. Ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα διατήρησε τον Όντεντ Κάτας στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, όπως και τους σημαντικούς Ταμίρ Μπλατ, Τζέιλεν Χορντ και Ρόμαν Σόρκιν, και έφερε τον εντυπωσιακό, αλλά ασταθή, Λόνι Ουόκερ και τους Οσάι Μπρίσετ, Τζεφ Ντάουντιν, Μάρσιο Σάντο, Τι Τζέι Λιφ και Κλι Ομορούγι. Πάντως, ο πρώτος τίτλος της σεζόν χάθηκε, μια και αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ από την ενισχυμένη Χαποέλ Ιερουσαλήμ με 79-69, εντός έδρας.
Πιστεύουμε ότι οι γηπεδούχοι θα μπουν με το δεξί στη διοργάνωση και για αυτό θα πάμε με τον «άσο» και το Over 164,5 πόντοι στο 2,00 στη Novibet.
5485. ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (21:00, NOVASPORTS START)
Δεν έπεισε με την εικόνα του ο Ερυθρός Αστέρας στο Super Cup της VTB League, αφού διασύρθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 89-67, την Τετάρτη, στα ημιτελικά, ενώ στον αγώνα της τρίτης θέσης επιβλήθηκε της Ντουμπάι με 82-80. Λογική η αστάθειά του, μετά τις πολλές αλλαγές του καλοκαιριού, μια και έχασε τους Φίλιπ Πετρούσεβ, Γιάγκο ντα Σίλβα, Ρόκας Γκεντράιτις, Μάικλ Ντομ, Μίλος Τεόντοσιτς, Νεμάνια Νέντοβιτς και Τζον Μπράουν. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που παρέμεινε στον πάγκο του, όπως και οι Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιαρ, Αϊζάια Κέιναν, Όγκνιεν Ντόμπριτς, Νίκολα Κάλινιτς, Ντέγιαν Νταβιντόβατς και Τζόελ Μπολομπόι στο παρκέ, επέλεξε να γεμίσει το ρόστερ του με τους γκαρντ Ντεβόντε Γκράχαμ και Τάισον Κάρτερ, τον πλάγιο Τζόρνταν Νουόρα και τους Σέμι Ότζελε, Τσίμα Μονέκε, Εμπούκα Ιζούντου και Χασιέλ Ριβέρο. Για την πρώτη αγωνιστική, νοκ άουτ έχουν τεθεί οι Γκράχαμ, Κέιναν και Ντρόμπριτς.
Με τον νεοαποκτηθέντα Κουίν Έλις σε ρόλο… λυτρωτή, η Αρμάνι Μιλάνο κατέκτησε το Σούπερ Καπ της Ιταλίας, στους πρώτους αγώνες της μετά τον θάνατο του Τζόρτζιο Αρμάνι. Το ρόστερ της είναι ενισχυμένο σε σχέση με πέρσι, αφού ο Τζος Νίμπο φαίνεται υγιής, ενώ ήρθαν οι γκαρντ Μάρκο Γκούντουριτς και Λορέντζο Μπράουν, ο φόργουορντ Βλάτκο Τσάντσαρ και οι «ψηλοί» Ντέβιν Μπούκερ, Μπράιαν Ντάνστον και Λεονάρντο Τότε. Πάντως, απόψε, ο Ιταλός τεχνικός δεν ξέρει θα έχει στη διάθεσή του τους Μπράουν και Τότε, ίσως προλάβουν ο Γκούντουριτς και ο Τσάντσαρ.
Πέντε σερί «διπλά» και οκτώ επικρατήσεις στα έσχατα εννέα μεταξύ τους μετρά η Αρμάνι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Θα κάνουμε ένα μικρό ποντάρισμα στους Ιταλούς, στο 2,40 στη Bwin.
5488. ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (21:45, NOVASPORTS 2)
Με το αριστερό ξεκίνησε η σεζόν για τη Βίρτους, που ηττήθηκε από την Αρμάνι με 93-86, το Σάββατο, στο Μιλάνο, στην παράταση (83-83 η κανονική διάρκεια), και αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Σούπερ Καπ της Ιταλίας. Οι πρωταθλητές της χώρας, που πέρσι ήταν απογοητευτικοί στην Ευρωλίγκα, έκαναν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ τους, αφού αποχώρησαν μεταξύ άλλων οι Ιζαϊά Κορντινιέ, Ουίλ Κλάιμπερν, Τόκο Σενγκέλια και Άντε Ζίζιτς και σταμάτησε το μπάσκετ ο Μάρκο Μπελινέλι, ενώ αποκτήθηκαν οι περιφερειακοί Κάρσεν Έντουαρντς και Λούκα Βιλντόσα, ο πλάγιος Καρίμ Γιάλοβ, οι φόργουορντ Σαλιού Νιάνγκ, Ντέρικ Άλστον και Άλεν Σμάιλαγκιτς. Εκτός ο φόργουορντ Νίκολα Ακέλε.
Προβληματική ήταν η εικόνα της Ρεάλ στο Σούπερ Καπ της Ισπανίας, στη Μάλαγα. Στα ημιτελικά έφτυσε… αίμα για να περάσει την Τενερίφη (72-71, το Σάββατο), ενώ στον τελικό ηττήθηκε από τη «λαβωμένη» Βαλένθια με 98-94, την Κυριακή, καθώς είχε πολλά αμυντικά ζητήματα. Λίγα πράγματα από τους νεοαποκτηθέντες, με τον Τεό Μαλεντόν να είναι τραυματίας, και τους Τρέι Λάιλς και Τσούμα Οκέκε να θέλουν χρόνο προσαρμογής. Πιο έτοιμος ο Ντέιβιντ Κράμερ, θα μπουν σταδιακά οι νεαροί Γκαμπριέλε Πρότσιντα και Ιζάν Αλμάνσα.
Η λογική υπαγορεύει «διπλό» και Over 160,5 πόντοι, αλλά η εμφάνιση των Μαδριλένων δε μας πείθει. Πάσο.