*1η αγωνιστική των ομίλων.

*Οι δύο ομάδες αναμετρώνται για πρώτη φορά σε επίπεδο Μουντιάλ. Μόλις ένα φιλικό μεταξύ τους στο παρελθόν, το 1993, με τη Σαουδική Αραβία να κερδίζει 4-2.

*Η Ρωσία δέχτηκε γκολ στα τελευταία 15/19 ματς ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.

ΡΩΣΙΑ

Είναι η χώρα με τη χαμηλότερη θέση στο ranking της FIFA (70η) σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο Μουντιάλ, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι και οικοδέσποινα. Αυτομάτως, οι απαιτήσεις ανεβαίνουν κατακόρυφα για τη Ρωσία, που καλείται να υπερπηδήσει εμπόδια που μοιάζουν πολύ υψηλά για τα δεδομένα της. Θεωρείται αυτονόητο απ’ τους Ρώσους ότι θα περάσει τον όμιλο, ωστόσο μια ματιά στο ρόστερ της και την εικόνα της στα φιλικά, μόνο σ’ αυτό το συμπέρασμα δε μας οδηγεί. Δεν είναι υπερβολή αν ειπωθεί ότι η «αρκούδα» θα παραταχθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο ίσως με το χειρότερο ρόστερ στην ιστορία της, καθώς απουσιάζει η ποιότητα και οι προσωπικότητες σε όλες τις γραμμές.

Αστέρι της είναι ο γκολκίπερ Ιγκόρ Ακινφέεφ, περιμένει επίσης πολλά απ’ τους έμπειρους Τζαγκόεφ και Σμολόφ, από κοντά και οι πιτσιρικάδες Γκολόβιν, Ζόμπιν και Αλεκσέι Μίραντσουκ, οι οποίοι μπορεί να αποδειχτούν καταλυτικοί. «Στόχος μας είναι να πάρουμε την πρόκριση. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», είπε ο κόουτς Τσερτσέσοφ, ο οποίος θέλει απ’ τους παίκτες του να παίζουν «ελεύθερα, αλλά με συγκέντρωση και υπευθυνότητα», ενώ σχετικά με τη Σαουδική Αραβία είπε: «Μαζεύτηκαν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, παίζουν περίπου σαν τη Χιλή, διότι ο προπονητής τους ήταν στην εθνική Χιλής».

Τον Οκτώβριο κέρδισε τελευταία φορά η Ρωσία (4-2 την Νότια Κορέα), έκτοτε σε 7 φιλικά (δεν έδωσε προκριματικά ως διοργανώτρια του Μουντιάλ) είχε ρεκόρ 0-3-4, δέχτηκε γκολ σε όλα τα παιχνίδια! Προσπάθησε να βρει τις λύσεις ο Τσερτσέσοφ, που δοκίμασε πολλά σχήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα παρατάξει την ομάδα του με πεντάδα στην άμυνα, αφού δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε σχήμα με τέσσερις στην οπισθοφυλακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετά ΕΣΣΔ εποχή, η Ρωσία δεν έχει προκριθεί ποτέ από φάση ομίλων και μετράει μόλις δύο νίκες σε εννέα αγώνες στην ιστορία της στα Παγκόσμια Κύπελλα. Αμφότερες οι νίκες της ήρθαν κόντρα σε ομάδες της Αφρικής (Καμερούν 1994, Τυνησία 2002).

Προηγούμενο ματς: Φιλική ισοπαλία 1-1 για τη Ρωσία κόντρα στην Τουρκία.

Στατιστικό: Από 4/7 Under 2.5 έρχεται η Ρωσία σε φιλικό επίπεδο (δες το στην Stoiximan).

Δείτε τα Προγνωστικά Μουντιάλ (Κλικ Εδώ)

https://www.youtube.com/watch?v=MCratfl8GlQ

Το Ρωσία – Σαουδική Αραβία παίζει στον Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

*9/13 Over 2.5 μετράει η Σαουδική Αραβία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Επιστρέφει σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 2006 η Σαουδική Αραβία, στην 5η συνολικά συμμετοχή της στο μεγάλο ραντεβού. Έδωσε μάχη με την Αυστραλία στα προκριματικά, στο φινάλε ήταν αυτή που έκοψε πρώτη το νήμα της δεύτερης θέσης, πίσω απ’ την Ιαπωνία και πήρε το απευθείας εισιτήριο για τα γήπεδα της Ρωσίας. Όλα αυτά τα κατάφερε με τον Ολλανδό κόουτς, Μπερτ Φαν Μαρβάικ, ο οποίος όμως τον Σεπτέμβριο αποχώρησε, έπειτα από τη μη ανανέωση του συμβολαίου του με την ομοσπονδία. Τον διαδέχτηκε ο Εντγκάρδο Μπάουσα, ο οποίος όμως κάθισε στον πάγκο της αραβικής ομάδας μόλις για τρία παιχνίδια, μέχρι η ομοσπονδία να τον απομακρύνει, θορυβημένη απ’ την εικόνα της ομάδας στις φιλικές ήττες με Πορτογαλία (3-0) και Βουλγαρία (1-0).

Διάδοχος του ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι, που έρχεται απ’ την αποτυχημένη παρουσία του στη Χιλή, την οποία δεν κατάφερε να οδηγήσει στο Μουντιάλ, νωρίτερα όμως κατέκτησε μαζί της το Κόπα Αμέρικα (2016). Ο Αργεντινός ανέλαβε τον Νοέμβριο και προσπάθησε να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα νέα δεδομένα, χαρακτηριστικό είναι ότι προχώρησε σε 5 συγκεντρώσεις των διεθνών του, έγιναν μίνι προετοιμασίες σε Ισπανία και Ελβετία. «Ευτυχώς, οι παίκτες μου έχουν δείξει τρομερή προσαρμοστικότητα σ’ αυτά που ζητάω. Ξέρουμε άπαντες τι πρέπει να περιμένουμε στη Ρωσία, δεν υπάρχει φόβος, παρά μόνον διάθεση και αδημονία για να παίξουμε», είπε ο Πίτσι.

Σε συνολικά εννέα φιλικά επί εποχής του Αργεντινού κόουτς, η Σαουδική Αραβία κέρδισε μόλις τρεις φορές,  έρχεται από τρεις διαδοχικές ήττες από Ιταλία (2-1), Περού (0-3, έπαιξε με αλλαγές) και Γερμανία (0-1), έχει θέματα στο σκοράρισμα, σπάνια βρίσκει πάνω από ένα γκολ. Το ρόστερ δε… λέει και πολλά, πολυτιμότερος παίκτης των Αράβων είναι ο έμπειρος επιθετικός, Μοχάμεντ Αλ Σαλαουί, ο οποίος έκανε φοβερά πράγματα στα προκριματικά (16 γκολ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία έχει κρατήσει το «μηδέν» μόλις μια φορά σε 13 παιχνίδια Μουντιάλ, ήταν το 1994 στο 1-0 επί του Βελγίου, απέτυχε να σκοράρει στα 7/9 τελευταία ματς στο τουρνουά! Προφανής στόχος είναι η ανταγωνιστική παρουσία, αν πάρει έναν πόντο θα είναι επιτυχία, αν προκύψει νίκη θα μιλάμε για… θαύμα.

Προηγούμενο ματς: Φιλική ήττα 2-1 για τη Σαουδική Αραβία κόντρα στη Γερμανία.

Στατιστικό: Από πέντε σερί 2-3 Goal έρχεται η Σαουδική Αραβία ανεξαρτήτως έδρας.

Αριστοτέλης Σαββίδης