NFL Preview: 2021 Season με μακροχρόνιες επιλογές!

Dimitris_Betarades
Δημήτρης Βασιλάκος
Ανανεώθηκε:
NFL slider

NFL is back! Αναμονή τέλος, η 2021 σεζόν ξεκινά ξημερώματα Παρασκευής (03:20)… στον τόπο του εγκλήματος. Οι Μπακανίρς ανοίγουν την αυλαία στο γήπεδο που κατέκτησαν το Superbowl πριν 7 μήνες, υποδεχόμενοι τους Κάουμποϊς.

Ο Covid-19 έχει αφήσει το αποτύπωμά του στη λίγκα, αλλά η εικόνα θα είναι πολύ πιο όμορφη από πέρσι. Τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα διατηρούνται όσον αφορά τους παίκτες και τους συλλόγους, τα κρούσματα υπάρχουν σε σταθερή βάση, αλλά ο εμβολιασμός των παικτών έχει ξεπεράσει το 90% σε όλη τη λίγκα! Κυρίως, ο κόσμος επέστρεψε στα γήπεδα, τα οποία θα είναι από μισογεμάτα ως κατάμεστα.

Πέρσι είχαμε την πρώτη μεγάλη αλλαγή μετά τη συμφωνία της NFLPA με τους ιδιοκτήτες και είδαμε για πρώτη φορά playoffs με 14 ομάδες. Από φέτος, εκτός από την postseason, μεγαλώνει και η regular season. Το πρόγραμμα των ομάδων πλέον περιλαμβάνει 17 αγώνες σε 18 εβδομάδες! Το bracket των playoffs παραμένει ως έχει με 7 ομάδες ανά περιφέρεια και μόνο το #1 σε bye στον wild card γύρο.

Πάμε λοιπόν να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της offseason που πέρασε και που βρίσκονται οι ομάδες σε κάθε division πριν την αφετηρία. Οι μεταγραφές, τα draft picks και η ειδησεογραφία δημιουργούν value στοιχηματικές επιλογές, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Μακροχρόνιες αγορές για το NFL στη Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

AFC EAST

BUFFALO BILLS

Από πέρσι έχουμε πλέον νέο κυρίαρχο στην ανατολή της AFC. Οι Μπιλς πραγματοποίησαν ιστορική για το σύλλογο σεζόν, κατέκτησαν την division με ρεκόρ 13-3 και έκαναν το απόλυτο (6/6) απέναντι σε Πάτριοτς, Ντόλφινς και Τζετς. Υπερασπίστηκαν την έδρα τους στα playoffs απέναντι σε Κολτς και Ρέιβενς, αλλά δεν είχαν απάντηση για το Μαχόουμς και τους back to back πρωταθλητές της περιφέρειας Τσιφς. Ξεκινούν ως το μεγάλο φαβορί κυρίως λόγω της αλματώδους βελτίωσης του Άλεν την περσινή σεζόν. Ο υψηλόσωμος/αθλητικός QB μπήκε στην ελίτ της λίγκας και αν διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο δύσκολα θα πέσουν από το “θρόνο” τους. Λίγες οι βασικές αλλαγές, η επίθεση είναι πλήρης (Ντιγκς, Μπίσλι, Ντέιβις, Σάντερς, Σινγκλτέρι), ψάχνονται αμυντικά στο pass rush, περιμένουν πολλά από τον ρούκι Ρουσό.

MIAMI DOLPHINS

Οι Ντόλφινς έχασαν στο νήμα τα περσινά playoffs, σε μία σεζόν πάντως που θεωρήθηκε επιτυχημένη με βάση τις προσδοκίες του καλοκαιριού. Ο coach Φλόρες έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα και τις special teams, πήραν πολλές κατοχές και πόντους από αυτές, αλλά επιθετικά τα ερωτηματικά είναι πολλά, με πρώτο και μεγαλύτερο τον Τούα Ταγκοβαϊλόα. Ο δευτεροετής πλέον QB δεν έπεισε με την απόδοσή του πέρσι, ήταν υπέρ το δέον διστακτικός, έχασε τη θέση του κατά τη διάρκεια αναμετρήσεων από τον Φιτζπάτρικ, αλλά φέτος δεν έχει να κοιτά πίσω από τον ώμο του. Τα δείγματά του στην preseason αρκετά θετικά, όσο αξιόπιστο κριτήριο μπορούν να είναι τα αδιάφορα φιλικά του Αυγούστου. Τα όπλα γύρω του σίγουρα ενισχύθηκαν. Οι Φούλερ (πρώην Τέξανς) και Γουάντλ (ρούκι) προσδίδουν έκρηξη και ταχύτητα στον κορμό των receivers, άγνωστο αν ο Τούα μπορεί να τους εκμεταλλευτεί με deep balls.

NEW ENGLAND PATRIOTS

Μεταβατική η περσινή σεζόν για τους μέχρι πρότινος δυνάστες της division Πάτριοτς, έμειναν εκτός playoffs για πρώτη φορά μετά το 2008, στην πρώτη δίχως-Μπρέιντι χρονιά. Το πείραμα του Νιούτον απέτυχε παταγωδώς, ο πρώην MVP “κόπηκε” τις τελευταίες μέρες και η θέση του quarterback ανήκει πλέον ολοκληρωτικά στον ρούκι Μακ Τζόουνς, ο οποίος έλαμψε στην preseason. Το βασικό στοιχείο της επίθεσής τους ωστόσο περιμένουμε να είναι το run game, πίσω από μία εκ των ισχυρότερων γραμμών στη λίγκα και πολύ play action, με τους νεοφερμένους tight ends Τζόνου Σμιθ (πρώην Τάιτανς) και Χάντερ Χένρι (πρώην Τσάρτζερς) σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στους receivers η ποιότητα δεν μεγάλωσε ιδιαίτερα με τις προσθήκες των Άγκολορ και Μπουρν. Αμυντικά σίγουρα τους περιμένουμε καλύτερους σε σχέση με πέρσι, έστω κι αν θα χάσουν για τις πρώτες 6 εβδομάδες τον Γκίλμορ. Επιστρέφουν αρκετά σημαντικά γρανάζια που απείχαν πέρσι λόγω Covid και ενισχύεται ιδιαιτέρως (κυρίως) η γραμμή των linebackers με Χάιταουερ, Τζούντον, Βαν Νόι.

NEW YORK JETS

Ο αδύναμος κρίκος της division φαίνεται πως δυναμώνει. Οι Τζετς αποτέλεσαν ανέκδοτο πέρσι, έχασαν το #1 pick στις λεπτομέρειες, αλλά με το #2 φαίνεται πως βρήκαν τον franchise quarterback που ονειρεύονται οι φίλοι της ομάδας για δεκαετίες. Ο Ζακ Ουίλσον έθελξε στην preseason, μοιάζει πολύ ποιοτικός πασέρ, σύμφωνα με ειδικούς θυμίζει… Μαχόουμς! Πρόκειται για quarterback με υψηλό ταβάνι, αρκεί να παραμείνει υγιής και να πλαισιωθεί καταλλήλως. Στους receivers προστέθηκε ο Κόρι Ντέιβις, που έκανε breakout σεζόν πέρσι με τους Τάιτανς και η επιθετική γραμμή μοιάζει αρκετά ενισχυμένη στα χαρτιά. Αμυντικά ωστόσο τα κενά είναι πολλά. Το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα Λόσον χάνει τη σεζόν, επιστρέφει ο Μόσλεϊ και ο νέος coach Σάλεχ, που διέπρεψε ως αμυντικός συντονιστής στους 49ερς, καλείται να κάνει υπερβάσεις.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Λογικό φαβορί στις αποδόσεις οι Μπιλς, ίσως υπερβολικά χαμηλό το 1.66 για κατάκτηση της division, δεν υπάρχει αξία εκεί. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε και να τους κοντράρουμε με τους υπολοίπους διεκδικητές να βασίζονται σε ρούκι και δευτεροετή quarterbacks. Η αγορά που έχει αξία είναι το να μπουν στα playoffs οι Πάτριοτς σε απόδοση 2.25. Η επίθεσή τους θα είναι σίγουρα καλύτερη από το περσινό έκτρωμα. Ο Τζόουνς θα είναι σε ρόλο game manager και με μία run heavy προσέγγιση θα προβληματίσουν πολλούς αντιπάλους. Παράλληλα υπήρξε σημαντική ενίσχυση σε pass catchers. Σίγουρα βελτιωμένοι θα είναι και στο αμυντικό κομμάτι, με εγγύηση τον Μπέλιτσικ, ο οποίος έχει να διαχειριστεί φέτος ένα πιο ποιοτικό ρόστερ.


AFC NORTH

PITTSBURGH STEELERS

Περνάμε στο Βορρά της AFC, ίσως στην πιο ισχυρή division ολόκληρης της λίγκας, με τρεις πραγματικούς διεκδικητές της περιφέρειας. Οι περσινοί πρωταθλητές της division Στίλερς ωστόσο μοιάζουν ως το #3 στη φετινή αφετηρία, λόγω της περσινής κατάρρευσης στο β’ μισό της σεζόν. Ο Ροθλισμπέργκερ επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά και σε βελτιωμένη φυσική κατάσταση στα 39 του, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Οι αποδέκτες γύρω του αρκετά ποιοτικοί, στο run game θα πρωταγωνιστεί ο ρούκι Χάρις, με σούπερ κολεγιακή καριέρα, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι η ισχύς της επιθετικής τους γραμμής, που πέρσι πονουσε. Αμυντικά παραμένουν ισχυροί, αφού διαθέτουν ελίτ παίκτες (Γουάτ, Χέιγουαρντ, Μπους, Φιτζπάτρικ), αλλά έχασαν βάθος στο ρόστερ τους.

BALTIMORE RAVENS

Φαβορί στις στοιχηματικές για την AFC North είναι οι Ρέιβενς που πέρσι έφτασαν ως τον divisional round, όπου αποκλείστηκαν στο Μπάφαλο λόγω κακής απόδοσης του Τζάκσον. Ο προπέρσινος MVP παραμένει μία μοναδική οντότητα στη λιγκα με τα τρεξίματά του να είναι τεράστιο πρόβλημα για τις αντίπαλες άμυνες. Τι θα συμβεί φέτος όμως αν υπάρξει ξανά αμυντική συνταγή στο έδαφος; Προαπαιτούμενο η βελτίωση του passing game τους για να κάνουν το βήμα παραπάνω. Μεταγραφικά κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα αποτελέσματα δεν μοιάζουν ιδανικά αυτή τη στιγμή. Οι Ουάτκινς (πρώην Τσιφς) και Μπέιτμαν (ρούκι) που προστέθηκαν στους receivers αποτελούν αναβάθμιση, αλλά αμφότεροι έχασαν μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας. Απώλεια στην επιθετική γραμμή ο Μπράουν (trade με Τσιφς) ειδικά για το run κομμάτι, ακόμη μεγαλύτερη απώλεια ο βασικός running back Ντόμπινς, που χάνει τη σεζόν με τραυματισμό. Αμυντικά μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Παρότι και φέτος έχασαν παίκτες, ο Χάρμπο και το επιτελείο του μοιάζουν με εργοστάσιο παραγωγής αμυντικών. Ξεχωρίζει ο δευτεροετής πλέον linebacker Κουίν, που αναμένεται να εξελιχθεί σε φετινό ηγέτη.

CLEVELAND BROWNS

Το “μαύρο άλογο” της division και ίσως όλης της περιφέρειας εδρεύει στο Κλίβελαντ. Πέρσι οι Μπράουνς, σε μία παράξενη λόγω πανδημίας σεζόν, με νέο head coach που δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο, έκαναν υπέρβαση. Επέστρεψαν στα playoffs μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, πέτυχαν ιστορική νίκη στο Πίτσμπεργκ, αλλά λύγισαν στο Άρροουχεντ. Έτσι όπως είναι δομημένο το ρόστερ τους, το ταβάνι τους φτάνει πολύ ψηλά. Η επιθετική τους γραμμή ίσως η κορυφαία στη λίγκα. Το run game τους με Τσαμπ και Χαντ επίσης. Αν βρεθεί και χημεία μεταξύ του ολοένα και πιο ώριμου Μέιφιλντ και του Μπέκαμ (επιστρέφει από τραυματισμό) θα εξελιχθούν σε επιθετική υπερδύναμη. Λαμβάνοντας υπόψη το πολύ καλό κοουτσάρισμα του Στεφάνσκι πέρσι (Coach of the Year) ως πρωτάρης στη θέση, με μία πλήρη offseason στα χέρια του. Αμυντικά όπου πονούσαν πέρσι ενισχύθηκαν στοχευμένα. Εξαιρετικές οι προσθήκες των Χιλ και Τζονσον (πρώην Ραμς) στην secondary, “διαμαντάκι” στο draft ο linebacker ΟβούσουΚαραμόα, αν συμβάλλουν και οι αμφιλεγόμενοι Κλάουνι, ΜακΚίνλεϊ και ΜακΝτάουελ στη γραμμή τότε μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους Τσιφς.

CINCINNATI BENGALS

Φτωχός συγγενής της division πέρσι οι Μπένγκαλς, δε φαίνεται να αλλάζει κάτι στο Σινσινάτι φέτος, παρά τις κινήσεις στην offseason. Αρχικά ο Μπόροου δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει πλήρως το σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, ο ρούκι receiver Τσέις απογοήτευσε στην preseason και η επιθετική γραμμή παραμένει μεγάλο ερωτηματικό, πάρα τις προσθήκες. Στην άμυνα, μία η άλλη με Χέντρικσον (άφιξη) και Λόσον (αποχώρηση), εξαιρετικός nickel cornerback ο Χίλτον, αλλά δεν φτάνει. Επιπλέον, ο coach Τέιλορ δεν έχει δείξει πολλά στις δύο πρώτες σεζόν του και η πίεση μεγαλώνει. Πολύ δύσκολα θα αποφύγουν ξανά την 4η θέση στο Βορρά.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Οι Ρέιβενς, παρότι έσπασαν ένα άτυπο ρεκόρ νικών, βίωσαν μία άσχημη preseason με τραυματισμούς και απουσίες και η επίθεσή τους μοιάζει ότι θα είναι ξανά μονοδιάστατη. Οι Στίλερς θα βασιστούν σε έναν 39χρονο quarterback με ιστορικό τραυματισμών και αυτό από μόνο του είναι αποτρεπτικό για να τους εμπιστευτούμε μακροχρόνια. Η επιλογή μας στην AFC North είναι οι Μπράουνς. Πλήρες το ρόστερ, διαθέτουν μία επίθεση που μπορεί να κυριαρχήσει παντού, μία ανερχόμενη άμυνα και ένα σοβαρό (επιτέλους) προπονητικό επιτελείο. Αν δεν υπήρχε ο Μαχόουμς και η παρέα του στην AFC θα άξιζαν ποντάρισμα μέχρι το Φλεβάρη. Η κατάκτηση της division όμως σε απόδοση 2.70 είναι μία πολύ αξιόλογη επιλογή.

Δείτε τα Προγνωστικά NFL


AFC SOUTH

TENNESSEE TITANS

Και από μία εκ των ισχυρότερων division της λίγκας, περνάμε στην πιο αδύναμη. Στο νότο της AFC η κούρσα μοιάζει να είναι για έναν. Οι Τάιτανς πέρσι τον κατέκτησαν στο νήμα, αλλά φέτος μοιάζουν ως ξεκάθαρο φαβορί. Μπορεί να έχασαν τον επιθετικό τους συντονιστή (Σμιθ), αλλά πρόσθεσαν έναν ακόμη gamechanger στην ανάπτυξή τους. Ο Τάνεχιλ εδραιώθηκε στο top 10 των quarterbacks, ο Χένρι παραμένει φόβητρο για κάθε αντίπαλο στο έδαφος και πλάι στον εξαιρετικό Μπράουν προστέθηκε ο Χούλιο Τζόουνς, που άφησε την Ατλάντα μετά από πολλά χρόνια. Το υλικό είναι κορυφαίο, ερώτημα αν ο νέος OC Ντάουνινγκ μπορεί να εξελίξει τη συνταγή. Αμυντικά είναι τα θέματα στην ομάδα του Βρέιμπελ, με τον ίδιο να φέρει ευθύνη τα προηγούμενα χρόνια. Το pass rush πέρσι ήταν ανύπαρκτο, θα βοηθήσουν στο κομμάτι αυτό οι νέοι Ντουπρί και Ότρι. Αρκετές οι αλλαγές στη secondary, μάλλον αναγκαίες με βάση την περσινή της απόδοση. Δικαίως είναι το φαβορί στην division, αφού ο ανταγωνισμός δεν φοβίζει.

INDIANAPOLIS COLTS

Η ομάδα που μοιάζει ικανή να τους απειλήσει είναι οι Κολτς. Με μεγάλο στοίχημα όμως τον Κάρσον Γουέντζ, ο οποίος προέρχεται από τραγική σεζόν με τους Ιγκλς. Ο coach Ράιχ αποτέλεσε μέντορά του στη Φιλαδέλφια, μαζί του παρολίγο να κερδίσει το βραβείο του MVP, αλλά μοιάζει δύσκολο να καταφέρει να τον αναγεννήσει, αφού έχει θεμελιώδη προβλήματα στο παιχνίδι του και κυρίως είναι εύθραυστος. Άλλωστε έχασε όλη την preseason με τραυματισμό στο πόδι και είναι αμφίβολο ότι θα βγάλει όλη τη σεζόν. Το ρόστερ γύρω του έχει δυνατά σημεία και αδυναμίες. Η γραμμή είναι εξαιρετική, το run game καλό, αλλά το επίπεδο των pass catchers χαμηλό, ειδικά με τραυματία τον επί χρόνια #1 receiver Χίλτον. Αμυντικά διαθέτουν ελίτ παίκτες στα πρόσωπα των Μπάκνερ και Λέοναρντ, μέτριο το υπόλοιπο ρόστερ, θα χρειαστούν άμεση συμβολή από το ρούκι lineman Πέι.

JACKSONVILLE JAGUARS

Restart στο Τζάκσονβιλ, οι Τζάγκουαρς γυρίζουν σελίδα με νέο head coach τον Ούρμπαν Μάιερ που κυριάρχησε στο κολεγιακό επίπεδο και νέο quarterback το #1 του draft Τρέβορ Λόρενς. Η λογική λέει ότι αμφότεροι θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής στο NFL, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια των παικτών στις νέες τακτικές του Μάιερ. Το ρόστερ είναι ενισχυμένο σε σχέση με πέρσι και επιθετικά και αμυντικά. Υπάρχουν αρκετοί ανερχόμενοι παίκτες που μπορούν να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές, αλλά όλο το σύνολο μοιάζει ότι χρειάζεται χρόνο.

HOUSTON TEXANS

Και πάμε στη θεωρητικά χειρότερη ομάδα ολόκληρης της λίγκας. Χάος η κατάσταση στους Τέξανς, με τον Γουότσον στον αέρα (εκκρεμούν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης), με νέο πρωτάρη head coach (Κάλεϊ) που μοιάζει με λύση ανάγκης, ένα διοικητικό σχήμα με “σκιές” και μία βάση φιλάθλων αποστασιοποιημένη. Και πλάι σε όλα αυτά ένα ρόστερ με πολλές τρύπες και ελάχιστους ηγέτες. Στην offseason υπέγραψαν πληθώρα βετεράνων που φαίνεται πως δεν ανήκουν στο μέλλον του συλλόγου, ο οποίος βρίσκεται ξεκάθαρα σε rebuilding mode, αφού έχουν βγάλει και επίσημα στο “σφυρί” τον Γουότσον. Μόνο με συσπείρωση μέσα από την έντονη αμφισβήτηση μπορούν να ξεφύγουν από τον πάτο της λίγκας, αλλά ακόμη κι έτσι δεν μπορούν να σκεφτούν καν playoffs.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Division με ξεκάθαρο φαβορί, δίκαιο το 1.83 των Τάιτανς για κατάκτησή της, μπαίνει σε παρολί, ωστόσο δεν είναι κάποια ευκαιρία. Από κει κι έπειτα τα ρεπορτάζ από το Ντουβάλ, σε σχέση με τις προπονήσεις του Μάιερ, μας αποτρέπουν να κοιτάξουμε στο over νικών των Τζάγκουαρς.


AFC WEST

KANSAS CITY CHIEFS

Μπορεί η περσινή σεζόν να έκλεισε με πικρό τρόπο για τους Τσιφς, ωστόσο το 2021 ξεκινά ξανά με τεράστιες φιλοδοξίες. Back to back νικήτες της AFC, το Φλεβάρη έχασαν το δεύτερο σερι Superbowl κυρίως εξαιτίας της ευάλωτης επιθετικής γραμμής και στην offseason την έβαλαν προτεραιότητα. Πιθανώς στην πρεμιέρα θα δούμε μία εντελώς αλλαγμένη 5αδα μπροστά από το Μαχόουμς. Μπράουν και Τούνι οχυρώνουν το αριστερό μέρος, ανοιχτές οι υπόλοιπες θέσεις, με αρκετές διαθέσιμες επιλογές. Σίγουρα το πρόσημο είναι θετικό στο πάρε-δώσε. Από κει και πέρα το επιθετικό κομμάτι δεν είχε άλλη αλλαγή, εκτός από την αποχώρηση του Ουάτκινς, ο οποίος προσέφερε σποραδικά. Χιλ και Κέλσι top στις θέσεις τους, ο coach Ριντ κάθε χρόνο βάζει νέα καινοτόμα plays στο πλάνο του και η επίθεση τους αναμένεται να είναι ξανά εκ των κορυφαίων. Πεισμωμένος από την ήττα στην Τάμπα ο Μαχόουμς, τον περιμένουμε ακόμη πιο ώριμο και έτοιμο για μία MVP καμπάνια. Αμυντικά, ο DC Σπανιόλο έδωσε σταθερότητα στο υποσύνολο και ο πήχης που πρέπει να πιάσει, για να παίξουν ξανά Φλεβάρη, δεν είναι τοποθετημένος ψηλά. Σημαντική η προσθήκη του Τζαράν Ριντ (πρώην Σίχοκς) στην καρδιά της αμυντικής γραμμής, απελευθερώνει τον Κρις Τζόουνς, ο οποίος από φέτος θα ξεκινά ως DE στα άκρα. Τα αποτελέσματα στην preseason ήταν εντυπωσιακά για τον Τζόουνς, έναν ήδη εκ των κορυφαίων αμυντικών στη λίγκα. Και με (σχεδόν) δεδομένο πως η άμυνά του θα υπερασπίζεται προβαδίσματα συχνά θα έχει  πολλές ευκαιρίες να κυριαρχήσει στο pass rush. Δυνατός ο κορμός των cornerbacks με τους Σνιντ και Γουάρντ να εξελίσσονται σε πολύ καλούς starters, ηγέτης πάντα ο Μάθιου. Ως αδύναμος κρίκος παραμένει η γραμμή των linebackers.

LAS VEGAS RAIDERS

Deja vu η περσινή σεζόν για τους Ρέιντερς, όπως και το 2019, κατέρρευσαν το Δεκέμβρη και έχασαν ξανά τα playoffs, ενώ μέσα στη σεζόν έδειξαν να έχουν πολύ υψηλό ταβάνι, με αποκορύφωμα τη νίκη στην έδρα των Τσιφς! Τροχοπέδη στην πορεία τους η άμυνα, υπήρξαν προσθήκες, με κορυφαία αυτή του pass rusher Ενγκάκουε, αλλά οι “τρύπες” μοιάζουν αρκετές και πάλι. Επιθετικά υπήρξε ανακαίνιση στη γραμμή. Αποχώρησαν οι Μπράουν, Τζάκσον και Χάντσον, στις θέσεις τους οι Μάρτιν, Γκουντ και Λέδεργουντ (ρούκι) και στα χαρτιά η 5αδα δείχνει υποβαθμισμένη. Ο Καρ διατηρείται ως βασικός QB, ο tight end Γουάλερ ως #1 στόχος στο passing game, ενώ ως συμπλήρωμα του Τζέικομπς στους running backs αποκτήθηκε ο Ντρέικ. Οφείλουν να δημιουργήσουν σημαντικότερο ρόλο για τον Ραγκς, που έδειξε υψηλό potential πέρσι, για να ανέβουν επίπεδο.

LOS ANGELES CHARGERS

Το 2020 ολοκληρώθηκε με τους Τσάρτζερς ξανά εκτός postseason, ωστόσο η σεζόν ήταν ξεκάθαρη επιτυχία. Στο πρόσωπο του Τζάστιν Χέρμπερτ βρήκαν το νέο τους franchise quarterback. Ο υψηλόσωμος πασέρ έκανε εκπληκτική ρούκι σεζόν και έχει όλα τα στοιχεία να μπει στην ελίτ της λίγκας. Πολύ δυνατό χέρι, μόνο θα βελτιώνεται στο διάβασμα των αμυνών και από φέτος θα έχει νέο coach και OC. Ο Λυν ήταν ξεκάθαρα ανεπαρκής στη διαχείριση των αγώνων πέρσι και τη θέση του πήρε ο Στάλεϊ, που το 2020 συνέθεσε την καλύτερη άμυνα της λίγκας στους Ραμς. Οι αποδέκτες του Χέρμπερτ είναι αρκετά ποιοτικοί (Άλεν, Ουίλιαμς) και η επιθετική γραμμή έχει το υλικό να γίνει “όπλο” της ανάπτυξης. Αμυντικά η έλευση του Στάλεϊ και η επιστροφή του τραυματία πέρσι Ντέργουιν Τζέιμς μπορούν να αποτελέσουν εχέγγυα βελτίωσης.

DENVER BRONCOS

Στο Ντένβερ έχει χτιστεί ένα πλήρες ρόστερ, με ερωτηματικό την απόδοση του quarterback. Οι Μπρόνκος δεν επέλεξαν στο draft, υπέγραψαν φθηνά στην offseason τον Μπριτζγουότερ, ο οποίος κέρδισε τη θέση του βασικού από τον Λοκ στην preseason. Η επιθετική γραμμή σε ανοδική τροχιά από πέρσι, ο κορμός των αποδεκτών εκρηκτικός με τρομερό potential (Σάτον, Τζούντι, Φαντ), ο ρούκι running back Τζαβόντε Ουίλιαμς αργά ή γρήγορα θα εκτοπίσει το βετεράνο Γκόρντον. Και πάμε στην άμυνά τους που έχει το υλικό και τον coach να γίνει η #1 στη λίγκα. Επιστρέφει ο Βον Μίλερ, πλάι στoυς Τσαμπ και Χάρις για το pass rush, σφίζει από ταλέντο η secondary τους με τις προσθήκες των Φούλερ (πρώην Μπερς), Ντάρμπι (πρώην Ιγκλς) και Σαρτέν (ρούκι), με τον τελευταίο να δείχνει έτοιμος για Pro Bowl με το καλημέρα. Όλα θα εξαρτηθούν από το efficiency του Μπριτζγουότερ. Αν αυτός αποφύγει τα μεγάλα λάθη και αξιοποιήσει τους receivers του, τότε οι Μπρόνκος είναι ομάδα playoffs.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Δυνατή division, Μπρόνκος, Τσάρτζερς και Ρέιντερς θα διεκδικήσουν τα playoffs, αλλά άπαντες μέσω wild card, στη σκιά των Τσιφς. Η ομάδα του Ριντ είναι #1 φαβορί για τον τίτλο. Η επιθετική γραμμή δυνάμωσε, τα υπερόπλα είναι εκεί και περιμένουμε από τον καλύτερο QB της λίγκας μία εξαιρετική σεζόν. Το 6.00 για MVP του Μαχόουμς είναι μία επιλογή με πολύ καλές πιθανότητες επιβεβαίωσης. Από τους Τσιφς θα επιλέξουμε αουτσάιντερ με πολύ μεγάλη αξία και για τον αμυντικό MVP. Όπως προαναφέραμε ο Κρις Τζόουνς ήδη άνηκε στην ελίτ των linemen και φέτος από θέση DE έχει τη δυνατότητα να εκτοξευθεί στην κορυφή. Υπερβολικό το 51.00, οφείλουμε να το τιμήσουμε! Πέρσι είχαμε δυνατό cash out από το 23.00 του Γκάρετ, αφού παιζόταν δεύτερο φαβορί για εβδομάδες, πριν “χτυπηθεί” από τον Covid-19. Παρόμοια αξία βρίσκουμε φέτος στον αμυντικό ηγέτη των Τσιφς.


Μακροχρόνιες αγορές για το NFL στη Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

NFC EAST

WASHINGTON FOOTBALL TEAM

Το 2020 η NFC East υπήρξε μία από τις χειρότερες division όλων των εποχών, με τη νικήτρια Ουάσινγκτον να ολοκληρώνει τη σεζόν με ρεκόρ 7-9! Ένας σύλλογος σε διαρκή αναταραχή λόγω ιδιοκτησίας, με την ομάδα όμως να βρίσκει ηρεμία στα χέρια του εξαιρετικού coach Ριβέρα. Τα σκάνδαλα συνεχίζονται στην πρωτεύουσα, το όνομα παραμένει στο ανέμπνευστό Football Team, αλλά το αγωνιστικό κομμάτι είναι σε ανοδική πορεία και φέτος δεν θα είναι έκπληξη (όπως πέρσι) αν ξαναβρεθούν στην κορυφή της ανατολής. Μεγάλο όπλο τους και το 2021 θα είναι το αμυντικό κομμάτι και ειδικότερα η εκπληκτική αμυντική γραμμή, με 4 βασικούς 1st round picks και βάθος στον πάγκο! Πέιν και Άλεν στο κέντρο, ο υπεραθλητικός Σουέτ στο ένα άκρο. Στο άλλο το περσινό #1 pick Τσέις Γιανγκ που είναι έτοιμος να εξελιχθεί σε σούπερ σταρ, βλέποντας την απόδοσή του στο β’ μισό του 2020, η οποία δεν αποτυπώθηκε όσο θα έπρεπε σε αριθμούς. Το 18.00 του Γιανγκ για αμυντικός της χρονιάς έχει αρκετό ενδιαφέρον. Πίσω τους, βασικός θα ξεκινήσει τη σεζόν ο εκρηκτικός ρουκι linebacker Ντέιβις, δυνατή η προσθήκη του cornerback Τζάκσον (πρώην Μπένγκαλς), επιστρέφει υγιής ο safety Λάντον Κόλινς. Επιθετικά υπήρξε αναβάθμιση στη θέση του quarterback. Ο Φιτζπάτρικ που αφίχθη είναι ένα σκαλί πάνω από τους Σμιθ, Χάσκινς και Άλεν που ξεκίνησαν παιχνίδια πέρσι. Προέρχεται από καλές σεζόν στο Μαϊάμι, θα εξελίξει το passing game τους και θα ενώσει τα αποδυτήρια. Top 10 receiver στη λίγκα ο ΜακΛόριν, καλή η προσθήκη του πολυδιάστατου Σάμιουελ (πρώην Πάνθερς), ανερχόμενος ο Γκίμπσον στο run game.

DALLAS COWBOYS

Φαβορί σύμφωνα με τις στοιχηματικές στην division είναι ξανά οι Κάουμποϊς, των οποίων το hype είναι αναπόφευκτο κάθε καλοκαίρι, πόσο μάλλον φέτος που πρωταγωνίστησαν και στο “Hard Knocks”. Τα ερωτηματικά όμως είναι αρκετά και σημαντικά για το φαβοριτισμό τους. Ο Πρέσκοτ επιστρέφει από πολύ σοβαρό τραυματισμό στο πόδι και έχασε την preseason με ενοχλήσεις στον ώμο. Η υπερπροσπάθεια αποθεραπείας στον αστράγαλο, μπορεί να βγάλει προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος μέσα στη σεζόν, όπως έχει ξανασυμβεί σε άλλους παίκτες. Πέρσι ξεκίνησε on fire τη σεζόν και τα όπλα γύρω του (Κούπερ, Λαμπ, Γκάλοπ, Έλιοτ) είναι πολλά και ποιοτικά, όμως δε μοιάζει έτοιμος, τουλάχιστον για την εκκίνηση. Τα ερωτηματικά υγείας δεν τελειώνουν εκεί, αφού η γραμμή θα στηριχθεί ξανά σε εύθραυστους αθλητές, όπως ο Σμιθ στο αριστερό άκρο. Και πάμε στην άμυνα, που πέρσι αποτέλεσε ανέκδοτο της λίγκας. Ο DC άλλαξε. Νέος υπέυθυνός της ο μέχρι πέρσι coach των Φάλκονς Νταν Κουίν, ο οποίος δεν κατάφερε να φτιάξει άμυνα τόσα χρόνια στην Ατλάντα. Και το υλικό που έχει να διαχειριστεί είναι φτωχό, εκτός από τη γραμμή των linebackers, όπου αναμένεται να έχει ηγετικό ρόλο με το καλημέρα ο ρούκι Πάρσονς.

NEW YORK GIANTS

Οι Τζάιαντς πέρσι βίωσαν μία γλυκόπικρη σεζόν. Τραγικό το ξεκίνημά τους, στη συνέχεια το σύνολο έδεσε, έγινε “σκληρό” υπό τις οδηγίες του coach Τζατζ στην πρώτη του σεζόν, αλλά στο peak τους τραυματίστηκε ο Τζόουνς και χάθηκαν τα playoffs. Βαρόμετρο ο νεαρός QB, που επιστρέφει υγιής, αλλά θα αγωνίζεται πίσω από μία αρκετά ευάλωτη γραμμή και έχει δείξει ροπή σε λάθη, όταν βρίσκεται υπό πίεση. Οι επιλογές γύρω του είναι ποιοτικές με τις προσθήκες των Γκόλαντεϊ (πρώην Λάιονς) και Τόνι (ρούκι), αλλά ο Μπάρκλεϊ δεν είναι ακόμη έτοιμος και η προστασία του προμηνύεται αναιμική. Αμυντικά, ο Τζατζ σε συνεργασία με τον DC Γκρέιαμ έβαλαν τα θεμέλια για ένα στιβαρό σύνολο δίχως μεγάλα ονόματα πέρσι. Φέτος χρειάζονται νέα υπέρβαση για να διεκδικήσουν τα playoffs.

PHILADELPHIA EAGLES

Ως η πιο αδύναμη και μπερδεμένη ομάδα της division μοιάζουν οι Ιγκλς, κυρίως λόγω quarterback. Ο Γουέντζ αποχώρησε, αλλά διοίκηση και τεχνικό επιτελείο δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση στον Χερτς που τέλειωσε την περσινή σεζόν βασικός. Ο δευτεροετής πλέον πασέρ δεν έχει ψηλό ταβάνι στο passing game αλλά απειλεί στο έδαφος. Πριν λίγες μέρες είδε την ομάδα του να προχωρά σε trade για τον Μίνσου (πρώην Τζάγκουαρς), ενώ υπήρχε ήδη backup ο Φλάκο. Ο κορμός των receiver μόνο καλύτερος μπορεί να είναι φέτος. Ο Ρίγκορ έχει μία επαγγελματική σεζόν στην πλάτη του και στο φετινό πρώτο γύρο του draft επιλέχθηκε κι άλλος receiver στο πρόσωπο του Ντεβόντα Σμιθ, που έλαμψε στο κολεγιακό επίπεδο με την κυρίαρχη Αλαμπάμα. Στους tight end ο Ερτζ παραμένει, μέχρι νεωτέρας, αλλά ως #1 στη θέση μάλλον προορίζεται ο Γκόντερτ. Η επιθετική γραμμή αποδεκατίστηκε πέρσι, επιστρέφουν οι δυνατοί βετεράνοι που αν είναι στο 100% μπορούν να κυριαρχήσουν απέναντι σε αρκετούς αντιπάλους. Αμυντικά το ρόστερ κρίνεται average, με σημαντικές αλλαγές στην secondary. Νέα πρόσωπα οι Χάρις (πρώην Βάικινγκς) και Νέλσον (πρώην Στίλερς) που μπορούν να τη δυναμώσουν. Πλάι στο στοίχημα του quarterback υπάρχει και αυτό του head coach, με τον πρωτάρη Σιριάνι να αναλαμβάνει καθήκοντα, με βασικό στοιχείο στο βιογραφικό του ότι συνεργαζόταν με τον Ράιχ στους Κολτς.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Μία από τις πλέον ανοιχτές division η συγκεκριμένη, δεν θα σοκαριστεί κανείς με οποιαδήποτε ομάδα κι αν την εκπροσωπήσει στα playoffs. Η αξία στα μάτια μας βρίσκεται στην κατάκτησή της από την Ουάσινγκτον σε απόδοση 3.50. Με το σκεπτικό ότι έχουν τον καλύτερο (με διαφορά) coach, την καλύτερη άμυνα και είναι αναβαθμισμένοι επιθετικά σε σχέση με πέρσι.


NFC NORTH

GREEN BAY PACKERS

Έφτασαν ξανά ως την πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό ούτε το 2020. Κατέκτησαν το #1 της NFC με ρεκόρ 13-3, κάνοντας περίπατο στο βορρά (5-1), σταμάτησαν ξανά ομάδα της NFC West στον Divisional, αλλά απέτυχαν στον τελικό της περιφέρειας. Αυτή τη φορά η ήττα ήταν πιο πικρή καθώς την υπέστησαν μπροστά στο κοινό τους και έδειξαν ότι “τους είχαν” τους Μπακανίρς σε κομμάτια του αγώνα. Έμεινε στην ιστορία η μη κούρσα του Ρότζερς στο κρίσιμο 3rd down και η απόφαση του ΛεΦλερ για field goal στο 4th down, στο κρίσιμο φινάλε του αγώνα με τους μετέπειτα πρωταθλητές. Και ήρθε μία offseason γεμάτη αναταραχή για να καταλαγιάσει η κατάσταση με την έναρξη των training camps. Ο ήδη αποξενωμένος με τη διοίκηση Ρότζερς ζήτησε trade, φερόταν αποφασισμένος να μην ξαναφορέσει την ένδοξη φανέλα, αλλά τελικά γύρισε στην ομάδα και συμμετείχε κανονικά στην preseason, ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο το γυαλί έχει ραγίσει κυρίως με τον GM Γκούντενκανστ και το 2022 ένας εκ των δύο θα αποχωρήσει.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, στην υπερ-επιτυχημένη επίθεση προστέθηκε ως εναλλακτική επιλογή ο φίλος του Ρότζερς, Κομπ (πρώην Τέξανς), έμεινε ο RB Τζόουνς, αλλά υπάρχουν θέματα στην επιθετικη γραμμή, κυρίως με τον τραυματισμό του Μπακτιάρι, που θεωρείται ίσως το κορυφαίο LT στη λίγκα και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει. Δύο ρούκι προορίζονται για βασικοί στην 5αδα. Αμυντικά ελάχιστες οι αλλαγές, στη θέση του Κέρκσι ήρθε ο Κάμπελ (πρώην Κάρντιναλς). Όσο ο Ρότζερς παραμένει στο Λάμπο, έστω και “χαλασμένος”, διατηρούνται σε θέση οδηγού στην NFC North.

CHICAGO BEARS

Πέρσι μπήκαν συγκυριακά στα playoffs και εκεί απέδειξαν ότι δεν το άξιζαν. Αποκλείστηκαν στη Νέα Ορλεάνη και φέτος επενδύουν σε νέο quarterback. Ο Τρουμπίσκι αποχώρησε, στο draft επιλέχθηκε ο Τζάστιν Φιλντς, ο οποίος στην preseason έδειξε ανέτοιμος για την εκκίνηση και συνάμα ψηλό μελλοντικό ταβάνι. Βασικός στη σεζόν θα ξεκινήσει ο Ντάλτον, που υπέγραψε νωρίς στην offseason και πέρσι κάλυψε τον τραυματισμό του Πρέσκοτ στους Κάουμποϊς με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το μεγάλο θέμα στην επίθεσή τους όμως είναι η γραμμή, η οποία αποδυναμώθηκε από πέρσι και θεωρείται μία από τις πλέον αδύναμες του πρωταθλήματος. Παράλληλα, οι αποδέκτες, πίσω από το Ρόμπινσον στην ιεραρχία, δεν ενθουσιάζουν. Αμυντικά διατηρούν ένα ποιοτικό ρόστερ με ελίτ παίκτες όπως οι Μακ, Χικς, Ρόκουαν Σμιθ και Έντι Τζάκσον, αλλά υπήρξε νέα αλλαγή στη θέση του DC, με τον άπειρο Ντεσάι να αναλαμβάνει καθήκοντα. Ο coach Νάγκι δεν πείθει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό επιθετικό πλάνο με το υλικό που διαθέτει, είτε με τον Ντάλτον ή με τον Φιλντς στα ηνία. Δεν τους περιμένουμε στα playoffs.

MINNESOTA VIKINGS

Πέρσι έχασαν την postseason στο νήμα, όντας μία από τις ομάδες που επηρεάστηκαν πολύ από την απουσία κόσμου στις κερκίδες. Η έδρα τους αποτελούσε φρούριο τα τελευταία χρόνια, με το θόρυβο να ανεβάζει την άμυνά τους. Το υποσύνολο του Ζίμερ ήταν κάκιστο και έχασαν πέντε παιχνίδια στη Μινεσότα με αποτέλεσμα να τερματίσουν με ρεκόρ 7-9. Φέτος τους περιμένουμε καλύτερους. Το επιθετικό κομμάτι έχει ξεκάθαρους πρωταγωνιστές, σοβαρό OC (Κούμπιακ) και συνέχεια. Ερωτηματικό η επιθετική γραμμή και απώλεια ο τραυματισμός του tight end Σμιθ, αλλά έχουν το υλικο να βρουν λύσεις και στα δύο κομμάτια της ανάπτυξης με Τζέφερσον, Θίλεν, Κουκ και Μάτισον. Εκεί που σιγουρα θα είναι πολύ καλύτεροι είναι στην άμυνα. Καθοριστικές οι επιστροφές των Χάντερ και Πιρς που έχασαν το 2020, καλές οι προσθήκες των Ρίτσαρντσον και Γουέδερλι, η γραμμή θα είναι ξανά όπλο. Αναγκαίες οι αλλαγές στην secondary που ήταν μαύρη τρύπα πέρσι, ξεχωρίζει η προσθήκη του Πάτρικ Πίτερσον (πρώην Κάρντιναλς).

DETROIT LIONS

Τέλος εποχής και ολικό restart στο Ντιτρόιτ. Τα δεδομένα προμηνύουν μία δύσκολη μεταβατική σεζόν με στόχο την σταδιακή αναβάθμιση του ρόστερ στα επόμενα drafts. Ο Στάφορντ έφυγε με trade στους Ραμς και το αντίθετο δρομολόγιο έκανε ο Γκοφ + μελλοντικά picks. Νέος head coach o “εκρηκτικός” Νταν Κάμπελ με θητεία υπηρεσιακού στους Ντόλφινς, ήταν βοηθός του Πέιτον στους Σέιντς τα τελευταία χρόνια. Στην επίθεση η γραμμή έχει το υλικό να γίνει ατού της ομάδας, αλλά από τις skill θέσεις λείπει η ποιοτητα μετά τις φυγές των τριών βασικών receivers. Δύσκολο το έργο του Γκοφ, πιθανότατα θα δούμε πολύ run game από τους Λάιονς, με τον Σουίφτ πρωταγωνιστή και τον Τζαμάλ Ουίλιαμς (πρώην Πάκερς) ως συμπλήρωμα. Το αμυντικό ρόστερ (συγκριτικά) έχει μεγαλύτερο potential, αρκεί να εξελιχθούν οι νεαροί cornerbacks. Εκ των φαβορί για πολύ ψηλό draft pick τον ερχόμενο Μάιο, θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν διεκδικήσουν τα playoffs.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Division με ξεκάθαρη ιεραρχία στην εκκίνηση της σεζόν. Πάκερς, Βάικινγκς, Μπερς, Λάιονς κατά σειρά δυναμικής, μοιάζει αρκετά πιθανό να δούμε δύο ομάδες playoffs από το Βορρά, σε μία NFC με πολλές ημιτελείς ομάδες. Η στοιχηματική αξία προκύπτει στην παρουσία των Βάικινγκς στην postseason. Είναι επιλογή το 2.25 που βρίσκουμε στις στοιχηματικές.


NFC SOUTH

TAMPA BAY BUCCANEERS

Αποστολή repeat στην Τάμπα! Οι πρωταθλητές φρόντισαν να διατηρήσουν απαράλλαχτο το ρόστερ που θριάμβευσε πέρσι και δικαιως θεωρούνται το φαβορι της περιφέρειας. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πέρσι άργησαν να βρουν χημεία με την έλευση του Μπρέιντι και έκαναν τις καλύτερες εμφανίσεις τους μετά το ρεπό τους στις αρχές Δεκέμβρη. Επέστρεψαν όλοι στην επίθεση, που σφίζει από ταλέντο και ο Μπρέιντι δεν καταλαβαίνει από ηλικία. Μάλιστα πρόσφατα βγήκαν ρεπορτάζ που έκαναν λόγο ότι πέρσι αγωνίστηκε με τραυματισμό στο γόνατο. Και στην άμυνα δεν έχασαν κανένα βασικό. Υπερπλήρες το ρόστερ και η νεανική secondary έχει σημαντική εμπειρία στις πλάτες της για να γίνει ακόμη καλύτερη. Όλα δείχνουν ότι θα μπουν με φόρα στη σεζόν και αν αποφύγουν τους τραυματισμούς οι αρκετοί βετεράνοι, στους οποίους στηρίζονται, θα είναι ξανά μέσα στους πραγματικούς διεκδικητές του τίτλου. Ειδικά από τη στιγμή που δεν φαίνεται να έχουν έντονο ανταγωνισμό στην division.

NEW ORLEANS SAINTS

Νέα σελίδα στη Νέα Ορλεάνη, ο Μπριζ αποσύρθηκε μετά από μία πλούσια καριέρα με τους Σέιντς, αλλά αρκετές απογοητεύσεις στα πρόσφατα playoffs. Κακός στην divisional ήττα από τους Μπακανίρς, ήταν καιρός να πάρει άλλος το χρίσμα και αυτός στην πρεμιέρα θα είναι ο Ουίνστον που κέρδισε τον ανταγωνισμό από τον Χιλ. Φυσικά πιο πλήρης στο passing game ο πρώην QB των Μπακανίρς, αλλά ιδιαιτέρως επιρρεπής σε λάθη, πρόκληση για τον Πέιτον να τον χαλιναγωγήσει. Ο Χιλ θα ταίριαζε περισσότερο στο επιθετικό υλικό που υπάρχει, αφού υπάρχει η συνταγή για μπόλικο run game με Καμάρα και Μάρεϊ, πίσω από μία ισχυρότατη γραμμή. Πολύ φτωχός ο κορμός των receivers με τον Τόμας να παραμένει στα “πιτς” και αποξενωμένος με το σύλλογο. Άρεσε στην preseason ο Κάλαγουεϊ που προορίζεται για #1, όλοι τους όμως μοιάζουν για συμπληρωματικοί. Στην άμυνα είχαν απώλειες στην μπροστινή γραμμή, η secondary είναι ρηχή σε επιλογές και οι ηγέτες τους μεγάλωσαν κι άλλο. Πρόκειται για ομάδα με μεγάλο variance, δεν θα μας κάνει έκπληξη ούτε αν τους δούμε να κοντράρουν τους Μπακανιρς για την division, ούτε αν τερματίσουν τελευταίοι σε αυτή.

ATLANTA FALCONS

Νέα εποχή και στους Φάλκονς, όχι όσον αφορά τον quarterback (παρέμεινε ο Ράιαν), αλλά στη θέσεις των head coach & GM. Ο Κουίν άργησε να απολυθεί και χάθηκε μία ακόμη σεζόν το 2020, με το τελικό τους ρεκόρ να αδικεί την προσπάθειά τους. “Αυτοκτόνησαν” σε αρκετά παιχνίδια και έμειναν ξανά νωρίς εκτός στόχων. Νέος καθοδηγητής πλέον ο Άρθουρ Σμιθ που έκανε πολύ καλή δουλειά στο Τενεσί ως επιθετικός συντονιστής, νέος υπεύθυνος της άμυνας ο πολύπειρος Ντιν Πις, που επέστρεψε στην ενεργό δράση και μπορεί να πάρει το κάτι παραπάνω από ένα υποσύνολο με δύο ηγέτες (Τζάρετ και Τζόουνς) και γυρολόγους/ρολίστες γύρω τους.

Επιθετικά, ο Χούλιο αποχώρησε για τους Τάιτανς, αλλά ο Ρίντλεϊ έδειξε από πέρσι ότι μπορεί να αναλάβει καθήκοντα #1 receiver και ο ρούκι tight end Πιτς (#4 στο draft) είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στο NFL. Στο run game ήρθαν οι Ντέιβις και Πάτερσον που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη της επιθετικής γραμμής, που απαρτίζεται από αρκετούς εξελίξιμους νεαρούς παίκτες.

Οι αμυντικές “τρύπες” σε συνδυασμό με το χρόνο προσαρμογής που θα χρειαστεί λογικά ο νέος coach μας οδηγούν σε ένα πρώιμο συμπέρασμα ότι δύσκολα θα μπουν στην postseason.

CAROLINA PANTHERS

Τα πρώτα δείγματα των Πάνθερς του coach Ρουλ ήταν ενθαρρυντικά την περσινή σεζόν, ωστόσο η offseason που ακολούθησε δεν εμπνέει. Κυρίως λόγω quarterback. Για αντι-Μπριτζγουότερ επιλέχθηκε ο Ντάρνολντ, που απογοήτευσε οικτρά στους Τζετς. Σίγουρα το περιβάλλον στη Νέα Υόρκη ήταν τοξικό για το νεαρό πασέρ και το coaching άσχημο, αλλά πόσο μπορεί να εξελιχθεί στη Σάρλοτ; Εκεί θα βρει τον παλιόφιλό του Άντερσον και ο Μουρ έδειξε πέρσι ότι είναι legit starter, θα δώσει ταχύτητα στη θέση του tight end ο Άρνολντ (πρώην Κάρντιναλς). Η μεγαλύτερη μεταγραφή της ομάδας είναι αναμφισβήτητα η επιστροφή του ΜακΚάφρι, που έκανε ένα μαγικό 2019 και έχασε σχεδόν όλο το 2020 με τραυματισμούς. Το θέμα είναι αν η γραμμή μπροστά του έχει την ισχύ να τον υποστηρίξει.

Αμυντικά τους περιμένουμε καλύτερους. Εκεί επένδυσαν εξ ολοκλήρου στο draft του 2020 και ο νεανικός κορμός θα είναι βελτιωμένος με μία επαγγελματική σεζόν εμπειρίας. Εξελιξιμοι και ανερχόμενοι οι Μπερνς και Μπράουν στη γραμμή, μεγάλο το potential στην secondary με τους Τσιν και Χορν (ρούκι).

Η παρουσία του Ντάρνολντ μας αποτρέπει να τους πιστέψουμε για playoffs, παρόλο που ο coach Ρουλ έχει αποδείξει και στο κολεγιακό επίπεδο και πέρσι ότι μπορεί να εξελίξει τους παίκτες του.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Division με ξεκάθαρο φαβορί, δεν προκύπτει στοιχηματική επιλογή με αξία. Το 1.50 στην κατάκτησή της από τους Μπακανίρς μοιάζει safe, όσο safe μπορεί να είναι μακροχρόνιο στοίχημα στο NFL και μπαίνει σε παρολί, αλλά από κει και πέρα τίποτα.


NFC WEST

Ολοκληρώνουμε το preview με την πιο ισχυρή division της λίγκας για τους περισσότερους. 4αδα δίχως αδύναμο κρίκο, δεν θα μας κάνει έκπληξη ακόμη κι αν καταφέρουν να μπουν στα playoffs όλοι!

SEATTLE SEAHAWKS

Πέρσι επέστρεψαν στην κορυφή της Δύσης, αλλά η παρουσία τους στα playoffs ήταν σύντομη και απογοητευτική. Ηττήθηκαν εντός έδρας στον wild card γύρο από τους μεγάλους εχθρούς Ραμς, ελέω απουσίας κόσμου και Ουίλσον. Ο εμβληματικός QB των Σίχοκς ξεκίνησε “on fire” το 2020 και στα μισά της σεζόν ήταν το μεγάλο φαβορί για MVP. Μετά το πρώτο παιχνίδι με τους Ραμς όμως, η πτώση στην απόδοσή του ήταν κάθετη και η πορεία της ομάδας εκτροχιάστηκε μαζί του, από τη στιγμή που η άμυνα δεν θυμίζει πλέον σε τίποτε την άλλοτε κραταιά “Legion of Boom”. Το αντιπαλο scouting, η έλλειψη προσαρμοστικότητας του επιθετικού συντονιστή και η τάση του Ουίλσον να κρατά την μπάλα περισσότερο απ’ όσο πρέπει μετέτρεψαν την πυραυλοκίνητη επίθεση του α’ μισού σε ασύνδετο σύνολο στο φινάλε. Στο ξεκίνημα της offseason υπήρξε θέμα αποχώρησης του Ουίλσον, ο οποίος ένιωσε αποκλεισμένος από τις σημαντικές αποφάσεις του συλλόγου. Τα βρήκε εντέλει με τον coach Κάρολ, αλλά μία ακόμη σεζόν δίχως βαθιά πορεία στα playoffs ίσως σημάνει τέλος εποχής για έναν εκ των δύο τον επόμενο Φλεβάρη. Νέος OC ο Σέιν Γουόλντρον που ήταν στο επιτελείο του ΜακΒέι στους Ραμς.

Στα αγωνιστικά, το επιθετικό ρόστερ δείχνει ελαφρώς ενισχυμένο. Στην από πέρσι βελτιωμένη γραμμή προστέθηκε ο δυνατός Τζάκσον (πρώην Ρέιντερς), στους tight end ο αθλητικός Έβερετ (πρώην Ραμς) και στους receivers ο ρούκι Έσκριτζ για το ρόλο του #3, πίσω από τους εξαιρετικούς Μέτκαλφ και Λόκετ. Λίγες οι αλλαγές στο αμυντικό κομμάτι, αναβαθμίζονται οι δευτεροετείς πλέον linebackers Μπρουκς και Τέιλορ, ο Άνταμς ανανέωσε, αλλάζει η ιεραρχία στην secondary, αλλά συνεχίζει να αναζητείται το pass rush. Ο Ριντ αποχώρησε για τους Τσιφς και θα πρέπει να ανέβουν επίπεδο οι Κόλιερ, Γκριν και Ρόμπινσον για να υπάρξει βελτίωση.

LOS ANGELES RAMS

Πέρσι οι τραυματισμοί στα playoffs και κυρίως το παιχνίδι του Γκοφ τους στέρησαν μία παρουσία πέρα από τον Divisional Round, όπου ηττήθηκαν εύκολα στην Γκριν Μπέι. Σε μία ακόμη offseason η διοίκηση του συλλόγου ρίσκαρε και επένδυσε αρκετά μελλοντικά picks για την απόκτηση του Στάφορντ από τους Λάιονς, στέλνοντας τον Γκοφ στο Ντιτρόιτ. O ΜακΒέι ζητούσε έναν QB που μπορεί να παίξει και εκτός πλάνου και ο Στάφορντ του το προσφέρει αυτό, αλλά ο 33χρονος έχει μικρή εμπειρία από μεγάλα παιχνίδια και playoffs, ενώ τα τελευταία χρόνια βγάζει αρκετούς τραυματισμούς. Αποδέκτες του οι σταθεροί και αξιόπιστοι Κουπ και Γουντς, εξαιρετικά συμπληρώματα οι Τζέφερσον και Ντεσόν Τζάκσον, αρκεί ο τελευταίος να αποφύγει έναν ακόμη τραυματισμό. Ίδια η επιθετική τους γραμμή, νεός running back ο Μισέλ (πρώην Πάτριοτς) που αποκτήθηκε με trade στο τέλος της preseason, αφού ο Έικερς χάνει τη σεζόν με τραυματισμό.

Αμυντικά πέρσι κυριάρχησαν. Με τον θρυλικό πλέον Ντόναλντ (κέρδισε ένα ακόμη βραβείο αμυντικού MVP) ως ηγέτη ήταν το καλύτερο υποσύνολο της λίγκας, αλλά ο συντονιστής Στάλεϊ αποχώρησε για την άλλη ομάδα του ΛΑ. Όσον αφορά το ρόστερ χάθηκαν οι Μπρόκερς (lineman) και οι κομβικοί safeties Χιλ και Τζόνσον. Το δίδυμο των cornerbacks ΡάμσεΪ, Ντάριους Ουίλιαμς είναι εξαιρετικό. Απίθανο να μείνουν στην κορυφή, παραμένουν όμως ένα ισχυρότατο υποσύνολο.

Βαρόμετρο στη φετινή πορεία τους η προσαρμογή και αποδοτικότητα του Στάφορντ στο νέο του περιβάλλον. Αν “ανθίσει” στο playbook του ΜακΒέι μπορούν να φτάσουν ως το τέλος.

ARIZONA CARDINALS

Οι Κάρντιναλς μπήκαν με μεγάλες φιλοδοξίες στην περσινή σεζόν, για μεγάλο κομμάτι της έμοιαζαν με διεκδικητές της division, κατέρρευσαν στο φινάλε και η πίεση ενόψει 2021 αυξάνεται σε παίκτες, προπονητικό επιτελείο και διοίκηση. Οι μεταγραφικές τους κινήσεις στην offseason είναι πιο πολύ εμπορικές παρά ουσιαστικές. Οι Γουάτ, Γκριν και Κόνερ που αφίχθησαν φαίνεται να έχουν περάσει το peak της καριέρας τους και το ρόστερ γενικά απαρτίζεται από πολλούς βετεράνους. Σημαντική η προσθήκη του Χάντσον (πρώην Ρέιντερς) στη θέση του center, ειδικά για το Μάρεϊ, που ναι μεν είναι τρομερά ταχύς στις κούρσες του, αλλά έχει θέμα στο διάβασμα των αμυνών λόγω ύψους. Σπουδαία η περσινή σεζόν από το Χόπκινς, ο coach Κίνγκσμπερι οφείλει να τον αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως, έστω και ως περισπασμό. Και το πλάνο στο passing game οφείλει να γίνει πιο δημιουργικό, ώστε να κάνει το βήμα προς την ελίτ ο Μάρεϊ.

Αμυντικά υπάρχει το υλικό για δυνατό pass rush, θεωρώντας πως οι νεαροί linebackers Σίμονς και Κόλινς θα εξελίσσονται μέσα στη σεζόν. Με αχίλλειο πτέρνα μοιάζει η secondary τους, που θα έχει νέο βασικό δίδυμο cornerbacks και πολύ δύσκολα matchups εντός division. Πρόκεται για ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε στις περισσότερες από τις υπόλοιπες divisions, στη Δύση της NFC όμως ξεκινά τη σεζόν ως το αουτσάιντερ της τετράδας.

SAN FRANCISCO 49ERS

Κλασικό δείγμα καταρραμένης χρονιάς η περσινή για τους φιναλίστ του 2019, πιθανώς θα αποδειχθεί άσχημη παρένθεση. Αποδεκατίστηκαν μέσα στη σεζόν, έχασαν πλειάδα πρωταγωνιστών με τραυματισμούς και μοιραία έμειναν εκτός playoffs, παρά το μαχητικό τους πνεύμα. Η μεγαλύτερη απώλεια της offseason ήταν ο αμυντικός συντονιστής Σάλεχ που πήγε στη Νέα Υόρκη. Το ρόστερ ωστόσο που διατηρήθηκε είναι γεμάτο και εκρηκτικό, αφού ο Μπόσα επιστρέφει δριμύτερος στη γραμμή. Μαζί με Άρμστεντ, Φορντ, Κινλο και Τζόουνς μπορούν να κυριαρχήσουν στο pass rush, μπροστά από τον κορυφαίο (για πολλούς) linebacker της λίγκας, Γουόρνερ.

Επιθετικά και μόνο η παρουσία του coach Σάναχαν τους κάνει επικίνδυνους. Ο Γκαρόπολο θα ξεκινήσει βασικός τη σεζόν, αλλά είναι θέμα χρόνου να χάσει τη θέση του από τον ρούκι Τρέι Λανς, που επιλέχθηκε στο #3 του φετινού draft και έχει τα ιδανικά στοιχεία για την ανάπτυξη του Σάναχαν. Δυνατό χέρι για deep balls και αθλητικότητα να απειλήσει στο έδαφος. Έδειξε όμως ακόμη άγουρος στην preseason. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ δεν αποκλείεται να τους δούμε αμφότερους μέσα στα παιχνίδια, ανάλογα τις καταστάσεις, σε ένα πλάνο σύγχυσης των αντίπαλων συντονιστών. Τεράστια εσωτερική μεταγραφή η ανάρρωση του σπουδαίου tight end Κιτλ, υγιείς από το ξεκίνημα φέτος οι δυναμικοί receivers Σάμιουελ και Αγιούκ. Στην ήδη στιβαρή γραμμή τους προστέθηκε ο center Μακ (πρώην Φάλκονς), τον οποίο γνωρίζει καλά ο coach από τη συνεργασία τους στην Ατλάντα.

Προμηνύεται bounce back σεζόν για την ομάδα του Σαν Φρανσίσκο, στα μάτια μας δικαίως προσφέρονται ως (οριακό) φαβορί στην division, μοιάζουν να έχουν το υψηλότερο ταβάνι, ειδικά αν ο Λανς προσαρμοστεί γρήγορα στα θέλω του προπονητή.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Division με τρεις πραγματικούς διεκδικητές του τίτλου, που έχουν προπονητική συνέχεια και αρκετούς παίκτες ηγέτες. Πιο πλήρες όλων μοιάζει το ρόστερ των 49ερς, γι αυτό το 2.87 στην κατάκτηση της division είναι δίκαιο. Δεν θα είναι έκπληξη όποια ομάδα από Σίχοκς, Ραμς ή 49ερς την κερδίσει, μοιάζει αρκετά πιθανό το σενάριο να τους δούμε όλους στα playoffs.

Μακροχρόνιες αγορές για το NFL στη Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δείτε τα Προγνωστικά NFL

NFL ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ

Mahomes MVP 6.00 Stoiximan
Chris Jones AP Defensive Player of The Year 51.00 Bet365
Μπράουνς νικητές της AFC North 2.70 Stoiximan
Βάικινγκς να μπουν playoffs 2.25 Stoiximan

Δημήτρης Βασιλάκος