Pokerstrategy: Ο “πόλεμος” των regulars

Ανανεώθηκε:

Ο επαγγελματίας των Ηigh Stakes Σάιμον “Rhymenoceros” Χέμσγουορθ, παρουσίαζει τον απόλυτο οδηγό για τις κόντρες ανάμεσα σε regulars, καλύπτοντας κάθε πλευρά τους.

Από τη standard και non-standard στρατηγική, μέχρι τo bet-sizing και τη σημασία του levelling.

Διαβάστε αναλυτικά το Α’ μέρος του ενδιαφέροντος άρθρου:

Για να είσαι κερδισμένος στο πόκερ, απλά πρέπει να κερδίζεις περισσότερα, από όσα χάνεις. Ωστόσο, ανάμεσα στο φάσμα των κερδισμένων παικτών, υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν… φυστίκια και κάποιοι που κερδίζουν εκατομμύρια. Μερικές φορές μπροεί να είναι δύσκολο να διαχωρίσεις ακριβώς, τι κάνει αυτούς τους πρωτοκλασάτους παίκτες να κερδίζουν τόσο πολύ και να είναι τόσο επιτυχημένοι πέρα από την δήλωση “είναι απλά πολυ καλοί”.

Θα δούμε μερικές από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στον μέσο μικρό νικητή και τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο. Αυτές οι διακρίσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να πας το παιχνίδι σου στο επόμενο επίπεδο.

Σκέψη εκτός… “εγχειριδίου”

Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί όταν ανακαλύπτουν το πόκερ, είναι ότι προπαθούν να βρουν ένα σύνολο κινήσεων που απαιτούνται για να κερδίσουν το παιχνίδι. Θέλουν να ξέρουν τι να κάνουν με κάθε τύπο χεριού σε κάθε κατάσταση. Σκέψου την επόμενη ερώτηση: τι κάνω με Α-Qo στο big blind όταν αντιμετωπίζω ένα utg raise από έναν παθητικό regular; H απάντηση που πρέπει να σου έρθει στο μυαλό, είναι: “εξαρτάται”.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν μία οριστική απάντηση στην ερώτηση, βασισμένη σε τόσο λίγες πληροφορίες. Θα σχεδιάσουν να παίξουν το χέρι ακριβώς το ίδιο κάθε φορά που εμφανίζεται παρόμοια περίπτωση. Αυτή είναι η σκέψη του “εγχειριδίου” και η συγκεκριμένη προσέγγιση πρέπει να αποφευχθεί αν θέλεις να γίνεις ένας εξαιρετικός παίκτης.

Σε αυτή την περίπτωση με ΑQ θα πρέπει να σκέφτεσαι (όπως σκέφτονται οι κορυφαίοι παίκτες) το ακόλουθο: “τι άλλες πληροφορίες έχω διαθέσιμες και πως μπορώ να τις χρησιμοποιήσω για να πάρω την καλύτερη απόφαση;” Οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου σε αυτό το σημείο περιλαμβάνουν: πόσο συχνά αυτός ο regular κάνει 4-bet; Yπάρχει κάποια προϊστορία ανάμεσα στους δυο μας; Κάνει call σε πολλά 3-bets; Πώς παίζει post-flop; Eίναι σε κατάσταση tilt; H λίστα μπορεί να συνεχιστεί σχεδόν για πάντα.

Αν και δεν έχεις πάντα τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, όσο περισσότερες πληροφορίες έχεις, τόσο καλύτερη απόφαση μπορείς να πάρεις. Για παράδειγμα, αν ξέρουμε ότι ο regular είναι σε tilt και σε τέτοια περίπτωση συνηθίζει να κάνει raise πριν το flop περισσότερα φύλλα και να κάνει call σε 3-bets με χάλια φύλλα, τότε μπορούμε να κάνουμε re-raise. Το πιο συνηθισμένο παιχνίδι μας σε αυτό το σημείο, πρέπει να είναι το call, αλλά χρησιμοποιώντας αυτές τις πρόσθετες πληροφορίες έχουμε πάρει την πιο βέλτιστη και συνεπώς πιο επικερδή απόφαση.

Αν και υπάρχουν “standard” σημεία, όπου παίζουμε τα φύλλα μας με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, είναι επικίνδυνο να σκεφτόμαστε ότι έχουμε μία συγκεκριμένη κίνηση για κάθε περίπτωση. Το πόκερ δεν είναι σαν το blackjack, όπου μπορείς να δεις σε ένα σχεδιάγραμμα ποιά είναι η καλύτερη κίνηση. Το παιχνίδι είναι τόσο σύνθετο και απαιτεί λογική να φτάσεις στην καλύτερη επιλογή κάθε φορά. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά είναι κάτι που οι περισσότεροι παίκτες στον κόσμο έχουν καταφέρει να τελειοποιήσουν.

Οι non-standard κινήσεις

Συνεχίζοντας την ιδέα του παιχνιδού εκτός εγχειριδίου, οι καλύτεροι παίκτες θα κάνουν κινήσεις που δεν θα βρεις σε κανένα βιβλίο του πόκερ. Μία non-standard κινήση μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί, ας χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του bet-sizing. Η αποδοτική χρήση το bet-sizing, είναι ένας βασικός τρόπος για τους κορυφαίους παίκτες, ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο value γίνεται από τα χέρια τους. Τυπικά, το betsizing στα cash-games σε κάθε street θα είναι κάτι ανάμεσα στο μισό pot και ένα ολόκλρο pot. Σαν αποτέλεσμα, κάποιοι παίκτες δεν θα αποκλίνουν ποτέ από αυτό το μέγεθος πονταρίσματος, κάτι που είναι μεγάλο λάθος.

Ένα από τα poker sites που παίζω, έχει κουμπιά τα οποία σου επιτρέπουν να ποντάρεις ακριβώς 1/2, 2/3 ή ολόκληρο το pot. Ποτέ δεν σταματάει να με εκπλήσσει ότι κάποιοι regulars αποφασίζουν να χρησιμοποιούν μόνο αυτά τα προκαθορισμένα κουμπιά όταν ποντάρουν, κάτι που σημαίνει ότι ποντάρουν πάντα με έναν από τους τρείς τρόπους!

Πάντα το βέλτιστο bet-sizing ταιριάζει σε μία από αυτές τις κατηγορίες; Πολύ αμφιβάλλω. Κάθε φορά που ποντάρεις, πρέπει το ποσό να είναι τέτοιο, ώστε να επιτυχέι το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Ο Βίκτορ “Isildur1′ Μπλομ ήταν ο πρωτοπόρος του overbet. Το χρησιμοποιούσε για να κάνει τους αντιπάλους του να πάνε πάσο φύλλα που δεν θα πήγαιναν πάσο σε καμια άλλη περίπτωση αλλά και να πάρει τεραστιο value με τα καλά του φύλλα.

Ο Μπλομ, είχε ανακαλύψει ένα είδος bet-sizing, το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό από το standard εκείνη την περίοδο (από τότε το έχουν αντιγράψει πολλοί).

Ο Μπλομ χρησιμοποίησε αυτή τη στρατηγική για να εκμεταλλευθεί τους αντιπάλους του σε εξαιρετικά κερδοφόρες καταστάσεις. Ακριβώς το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα το overbet, μπορεί να το εξηγήσει καλύτερα ο Σουηδός, αλλά το concept της σκέψης εκτός της πεπατημένης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στο πόκερ, μπορεί να επιφέρει σημαντικά κέρδη.

Levelling

Στο πόκερ, ειδικά σε μάχες ανάμεσα σε regs, το levelling είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο νικητής του levelling war θα είναι εκείνος που θα αναγνωρίζει καλύτερα το level (επίπεδο σκέψης) του αντιπάλου του. Όλοι γνωρίζουμε την συγκεκριμένη κατάσταση καλά. Ξέρει ότι ξέρω, ότι ξέρει ότι ξέρω ότι μου αρέσει το 4-bet bluffing σε αυτό το σημείο κ.ό.κ. Ο αντίπαλος ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία, έτσι ο νικητής θα είναι αυτός που θα αναγνωρίσει πιο σωστά το επίπεδο σκέψης του αντιπάλου και θα πραγματοποιήσει τις σωστές αποφάσεις αντίστοιχα. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι κορυφαίοι παίκτες είναι μακράν καλύτεροι στο levelling.

H ενσυναίσθηση (empathy) είναι μία πολύ υποτιμημένη ικανότητα στο πόκερ. Η δυνατότητα να αναγνωρίζεις γιατί οι άνθρωποι κάνουν πράγματα με τον τρόπο που τα κάνουν είναι απολύτως απαραίτητη στο παιχνίδι που οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τις αποφάσεις είναι λίγες. Δυστυχώς η ενσυναίσθηση δεν είναι κάτι που διδάσκεται. Πιθανότατα είτε θα είσαι από φυσικού σου έτσι είτε όχι.

Ωστόσο, οι ανάλυση παρτίδων μετά από sessions (ειδικότερα από παρτίδες που σε εξέπληξαν στο showdown) μπορεί να βοηθήσει. Το να προσπαθείς συνεχώς να βρεις λόγους για τους οποίους ένας αντίπαλος πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις, μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις καλύτερες αποφάσεις απέναντι στον ίδιο αντίπαλο στο μέλλον.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το