Poker Strategy: Σχέδιο για την κάθε μας κίνηση

Ανανεώθηκε:

Το πόκερ περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους, που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι παίκτες, ενώ καλό είναι να υπάρχει σχέδιο για τα περισσότερα σενάρια, που θα αντιμετωπίσουν ή θα υιοθετήσουν, όπως το επιθετικό παιχνίδι.

Ο Τζον Ρέινολντς του pocketfives.com γράφει για τη σημασία του να έχει κανείς σχέδιο για όλα τα stacks σε μια παρτίδα και σε κάθε θέση στην οποία βρίσκεται.

Διαβάστε το κείμενό του:

“Τα open raises και τα raises θεωρούνται επιθετικά ενώ τα calls και τα checks θεωρούνται παθητικά. Στους περισσότερους από εμάς, όταν ξεκινάμε να παίζουμε No-Limit Hold’em μας λένε να κλίνουμε προς την επιθετικότητα. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε open και raise περισσότερο από ό,τι κάνουμε call και check. Το να είμαστε οι επιθετικοί είναι τόσο σημαντικό, καθώς το επιθετικό παιχνίδι θα κερδίσει πολλά pots από μόνο του. Προφανώς, υπάρχουν φορές, που πρέπει να ακολουθήσουμε την παθητική πορεία. Αλλά για να γίνουμε παθητικοί, χρειαζόμαστε έναν καλό λόγο: το αρχικό μας πλάνο πρέπει να είναι η επιθετικότητα.

Νομίζω ότι η θέση έχει μεγάλη σημασία όταν μιλάμε για επιθετικότητα και παθητικότητα. Ας μιλήσουνε για το παιχνίδι εκτός θέσης (out of position / OOP). Η πιο κοινή θέση όπου οι παίκτες παίζουν OOP είναι τα blinds. Ένα πράγμα, που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι αν έχουμε λιγότερα από 25-30 big blinds, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα φύλλο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε flat call στα blinds. Από τα blinds, τα περισσότερα φύλλα με αυτό το stack είναι είτε 3-bet είτε πάσο.

Όταν τα stacks είναι μεγαλύτερα, υπάρχει περισσότερος χώρος για να κάνουμε πράγματα, αλλά το flat call από τα blinds δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συχνά. Συνήθως, ένας παίκτης κάνει flat call OOP με μικρά ζεύγη, suited φύλλα με κάποιο μεγάλο φύλλο ή φύλλα τύπου suited connector. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι συνήθως συνεχίζουν μετά το flop μόνο αν βελτιώσουν το φύλλο τους και όπως γνωρίζουμε αυτό δεν συμβαίνει συχνά.

Το να προσπαθούμε να χτυπάμε απλά το flop δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να παίζουμε πόκερ. Προσπαθήστε να προσθέσετε την επιθετικότητα και τη νίκη σε παρτίδες χωρίς showdown στο παιχνίδι σας. Αν είμαι OOP, είναι γενικά είτε raise είτε fold, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζω ότι όλα τα spots είναι διαφορετικά.

Υπάρχουν μερικοί παίκτες που κάνουν flat call σε κάποιο raise έχοντας θέση (in position) και βλέπουν flops υπερβολικά συχνά. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παίκτες θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ ικανούς στο post-flop παιχνίδι. Νομίζω ότι κι αυτό έχει το χρόνο και τον τόπο που πρέπει να γίνεται, αλλά γενικά, μπορεί να σας βάλει σε πολλές και πολύ δύσκολες θέσεις. Μετά το flat που θα κάνουμε pre-flop, συνήθως θα αντιμετωπίζουμε και ένα bet μετά το άνοιγμα του flop.

Όταν αντιμετωπίζουμε αυτό το bet, θα μπορούμε να κάνουμε call, raise ή πάσο. Αν επιλέξουμε το flat call pre-flop αντί για το 3-bet, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σχεδόν κάθε αντίπαλος θα κάνει c-bet μετά το άνοιγμα του flop. Έτσι, Αν αποφασίσουμε να κάνουμε flat call, θα κάνουμε float και στα περισσότερα flops, είτε μας βοήθησε το flop είτε όχι. Το να κάνουμε float σε flops με σκοπό να μπλοφάρουμε το turn εκμεταλλευόμενοι και την ευκαιρία να χτυπήσουμε ίσως και κάποιο από τα outs μας, μπορεί να αποβεί πολύ ακριβό.

Υπάρχουν μερικές περιστάσεις όπου δεν θα χρειάζεται να κάνουμε float. Αν έχουμε χτυπήσει flop, θα μπορούσαμε να κάνουμε raise για value. Αν έχουμε κακό board, ίσως να πρέπει να τα παρατήσουμε και να πάμε πάσο. Είναι πολύ δυσκολότερο να περιορίσουμε το range του αντιπάλου μας όταν αυτός είναι αυτός που έχει κάνει το raise pre-flop (είναι δηλαδή ο “aggressor”). Αλλά όταν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε το raise, είναι πολύ ευκολότερο να αποκλείσουμε κάποια φύλλα και να περιορίσουμε το range του αντιπάλου.

Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε είναι το να έχουμε σχέδιο. Πόσες φορές έχετε ποστάρει κάποια παρτίδα και σας έχουν ρωτήσει “Τι προσπαθείς να πετύχεις;” Για να το θέσω πιο απλά, κάθε φορά που κάνουμε κάτι, πρέπει να ξέρουμε τι προσπαθούμε να επιτύχουμε.

Αν κάνουμε ένα bet και μετά διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε ιδέα αν θέλουμε να κάνει call ή πάσο ο αντίπαλος, τότε κάναμε λάθος. Ό,τι κάνουμε πρέπει να έχει κάποιο σκοπό. Θα υπάρξουν φορές που έχουμε σχέδιο, αλλά ο αντίπαλος κάνει κάτι για να μας παγιδεύσει και το σχέδιο αλλάζει. Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος των MTTs όπου πολύ παιχνίδι γίνεται με τα short stacks, οι περισσότερες αποφάσεις μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες, ειδικά pre-flop.

Ένα παράδειγμα. Έχουμε A-Q offsuit στο button με 30 big blinds και όλοι πριν από εμάς έχουν πάει πάσο. Το small blind έχει 14 big blinds και το big blind έχει 16 big blinds. Όταν κάνουμε open raise και ένα από τα blinds κάνει shove, δεν θα πρέπει να είναι δύσκολη απόφαση.

Πριν κάνουμε open raise, θα πρέπει να έχουμε σχέδιο για κάθε stack που έχει μείνει στην παρτίδα. Σε αυτό το spot, γνωρίζουμε ότι όταν κάνουμε open raise, θα κάνουμε call σε όλα τα raises επειδή το A-Q offsuit παίζει καλά κόντρα στο re-steal shove ενός blind με 14 ή 16 big blinds. Στο ίδιο spot, αν είχαμε φύλλο που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε all in και δεν θέλαμε να κάνουμε call σε all in, όπως το Q-8 offsuit, το καλύτερο θα ήταν να μην μπούμε καν στην παρτίδα.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κάνουμε open raise, να μας κάνουν shove να νιώθουμε ότι έχουμε βάλει πολλά μέσα στο pot (είμαστε pot-commited) και να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Τo να έχουμε σχέδιο για όλα τα stacks που μένουν να δράσουν πριν κάνουμε open raise θα λύσει αυτό το πρόβλημα”.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το