+25

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 04 / 07 / 2022

Poker Strategy: Σε ποια rivers να μπλοφάρω;

Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε ένα river που δεν μας βοήθησε καθόλου και έχουμε μείνει με κάποιο busted draw ή απλά χωρίς απολύτως κανέναν συνδυασμό που να μπορεί να κερδίσει σε showdown. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ποντάρουμε για μπλόφα ή αν θα κάνουμε check εγκαταλείποντας ουσιαστικά, την προσπάθεια διεκδίκησης του pot.

Πολλοί παίκτες που θα βρεθούν σε αυτήν την κατάσταση, αν έφτασαν εκεί έχοντας ποντάρει σε flop και turn, αισθάνονται υποχρεωμένοι να μπλοφάρουν στο river, λέγοντας ίσως, “δεν μπορώ να κάνω check back με 8-high”. Αυτό όμως είναι συχνά λάθος.

Αν το εύρος φύλλων που εκτιμάς ότι έχει ο αντίπαλός σου, είναι τέτοιο που θα τον οδηγήσει σε call συχνά, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψεις την ιδέα της μπλόφας στο river. Δεν είναι κακό να παρατάς μερικά pots. Πολλοί πιστεύουν ότι αν έχουν επενδύσει αρκετά σε ένα συγκεκριμένο pot μέχρι το river, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουν να το κλέψουν με μια μπλόφα στο river. Αντί αυτού, θα πρέπει να σκεφτούν ξανά την παρτίδα και πως εξελίχθηκε και να μην αφήσουν τον εγωισμό τους ή τα χρήματα που βλέπουν στο pot να τους επηρεάζουν.

Αντίστοιχα, υπάρχουν αρκετά σημεία όπου το river μας βοηθάει να μπλοφάρουμε απέναντι στο εύρος φύλλων που κρατάει ο αντίπαλός μας. Αν καταφέρεις να αναγνωρίζεις αυτή τη διαφορά, θα βρίσκεσαι συχνά σε εξαιρετικά κερδοφόρες καταστάσεις.

Ακολουθούν δύο παραδείγματα του αρθρογράφου του Bluff Europe, Μπεν Τζάκσον. Το ένα είναι με river που βοηθάει να μπλοφάρουμε και το άλλο είναι μια κατάσταση που μας δείχνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το pot.

Παράδειγμα 1

Το παιχνίδι είναι live NL Hold’em £5/£5 με straddle £10 στο Genting’s Star City live casino στο Μπίρμινγκχαμ. Ένας παίκτης από middle position κάνει call τα £10 και κάνω raise στα £35 με   (τα nuts δηλαδή…). Όλοι πηγαίνουν πάσο εκτός από τον limper.

Το flop ανοίγει με    . Ο αντίπαλος κάνει check, ποντάρω $40 και παίρνω call.

Το turn είναιτο και ο αντίπαλος κάνει πάλι check. Αν κάνω check εδώ, δεν έχω ελπίδα να πετύχει μια μπλόφα στο river. Ο αντίπαλός μου θα εκλάβει το check στο turn ως αδυναμία και θα κάνει call στο river με πολύ αδύναμους συνδυασμούς. Αν όμως ποντάρω και το turn και το river, το πιθανότερο είναι να τον οδηγήσω σε πάσο αν κρατάει συνδυασμούς που έχουν μόνο ένα ζευγάρι.

Αποφασίζω να ποντάρω £90, αναμένοντας να πάρω ένα διστακτικό call τώρα, αλλά να στρώσω και το έδαφος για μια επιτυχημένη μπλόφα στο river.

Το river έρχεται ένας ακόμα Α και κάνει check. Aυτό είναι το χειρότερο φύλλο για να μπλοφάρω, αφού από την έως τώρα δράση φαίνεται ότι ο αντίπαλός μου κρατάει είτε κάποιον αδύναμο άσσο είτε κάποια ντάμα, με την οποία πιστεύω ότι θα κάνει call αν ποντάρω, οπότε αποφασίζω να το παρατήσω κάνοντας check back.

Ο αντίπαλός μου πετάει με δύναμη στο τραπέζι το Q-K του ανοιχτό, σα να ήταν τα nuts, οπότε είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα έκανε call σε οποιοδήποτε ποντάρισμά μου στο river. Είμαι ικανοποιημένος με την απόφασή μου να κάνω check back.

Θα μπορούσα να ακολουθήσω και το line pot / double pot / bet-on-river για να τον κάνω να πάει πάσο όλες τις ντάμες και μερικούς αδύναμους άσσους, αλλά αυτό εμπεριέχει τεράστια διακύμανση (“super-high-variance play”) και σε ένα τέτοιο παιχνίδι (σ.σ.: εννοεί με εύκολους αντιπάλους) δεν χρειάζεται να προκαλούμε διακύμανση που δεν μας χρειάζεται. Σε μια διαφορετική κατάσταση, απέναντι σε άλλους αντιπάλους, αυτό ίσως να ήταν καλό play (αν και καλύτερα να γίνεται απέναντι σε παίκτες άνω των 40).

Παράδειγμα 2

Στο ίδιο παιχνίδι λίγο αργότερα, ένας αρκετά straightforward παίκτης κάνει open raise στα £15, εγώ κάνω call από το button με   και call κάνουν επίσης οι δύο παίκτες από τα blinds.

Το flop ανοίγει με    . Tα blinds κάνουν check και ο αρχικός raiser ποντάρει £25. Αν και έχω top pair, δεν αισθάνομαι και πολύ σίγουρος για το φύλλο μου, καθώς ο αντίπαλός μου είναι αρκετά ‘A-B-C’ παίκτης. Θα μπορούσε να ποντάρει με κάποιον δυνατότερο άσσο στο χέρι του, αλλά θα πόνταρε και αν κρατούσε K-K, Q-Q, τους περισσότερους J που μπορεί να κρατάει ή και ακόμα τα flush draws του. Αποφασίζω να κάνω call καθώς είναι ένα αρκετά μικρό bet και έχω και ένα backdoor flush draw. Μπορώ να κάνω το call τώρα και να επανεκτιμήσω την κατάσταση στη συνέχεια, καθώς έχω και position.

Τα blinds πηγαίνουν πάσο και στο turn ανοίγει 8d, δίνοντάς μου ένα draw για το nut flush στα καρό. Τώρα το ποντάρισμα του αρχικού raiser είναι £50. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι χάνω σε αυτό το σημείο, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να ποντάρει με draws ή ίσως να ποντάρει ακόμα με K-K/Q-Q με σκοπό να κάνει check στο river.

Έχω επίσης και το flush draw στα καρό, το οποίο αν βγει, δεν θα είναι εμφανές στον αντίπαλό μου και ίσως κάνει call κάποιο μεγάλο bet στο river. Αν δεν βγει καρό μάλλον θα πάω πάσο, αλλά ελπίζω να πάρω ένα μεγάλο river bet αν έρθει καρό.

Τo river είναι το 10c, συμπληρώνοντας το flush draw που υπήρχε από το flop στα σπαθιά, ενώ παράλληλα δίνει τέσσερα φύλλα για μια πιθανή κέντα (8-9-Τ-J). Kάνει check και τώρα πιστεύω ότι το καλύτερο φύλλο που μπορεί να έχει είναι set, αφού θα πόνταρε αν είχε κάποια ντάμα ή χρώμα. Δεν έχει ποτέ 7άρι στο χέρι του γιατί είναι παίκτης ‘A-B-C’ και δεν θα πόνταρε δυο φορές σε αυτό το board με κάποιο 7άρι στο χέρι του.

Άρα είναι το πολύ set ή δύο ζεύγη, ή ίσως Α-Κ. Παρότι έχω top pair και άρα κάποιο showdown value, πιστεύω ότι πρέπει να ποντάρω γιατί αν δεν κερδίζω, θα είναι δύσκολο για αυτόν να κάνει call με οποιοδήποτε φύλλο μπορεί να έχει στο range του. Ποντάρω £140 και σκέφτεται για ώρες πριν κάνει τελικά το call με Α-8, γεγονός που με απογοήτευσε γιατί είχα πιάσει σωστά το range του. Παρ’ όλα αυτά, θα έκανα πάντα το ίδιο bet στην ίδια κατάσταση, καθώς μακροχρόνια θα αποδειχθεί κερδοφόρο.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σενάρια: στο ένα υπάρχει ένα καλό river για να μπλοφάρουμε, ενώ στο άλλο όχι. Πολλοί παίκτες όμως θα αντιμετώπιζαν και τις δύο καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο, ποντάροντας για μπλόφα χωρίς να σκεφτούν καλά την κατάσταση. Είναι πολύ πιο επικερδές να αναλύεις τις καταστάσεις και να βρίσκεις τα σωστά σημεία για τις μπλόφες σου, από το να ποντάρεις αυτόματα επειδή κάποιες καταστάσεις απλά μοιάζουν μεταξύ τους.

Μερικές φορές, για να αποφασίσετε αν το river είναι καλό φύλλο για μια μπλόφα ή όχι, θα πρέπει να ανακαλύψετε και να λαμβάνετε υπ’ όψιν το είδος του αντιπάλου που έχετε απέναντί σας.

Θα πρέπει να ξέρετε από πριν αν ο αντίπαλός σας θα σκεφτεί ότι αυτό το river μπορεί να βοήθησε μεγάλο μέρος του range σας και να είναι ικανός να κάνει κάποιο, ίσως δύσκολο, πάσο. Αν είναι ένας donkey που απλά κοιτάζει τα φύλλα του και σκέφτεται, “Έχω δύο ζεύγη, πως να πάω πάσο;”, τότε, παρότι το river μπορεί να είναι πολύ καλό φύλλο για μπλόφα, δεν σημαίνει ότι είσαι και σε ένα καλόσημείο για μπλόφα, αφού θα πάρεις call πολύ συχνά.

Το κλειδί είναι να αναγνωρίζεις τα καλά rivers για μια μπλόφα και να ξέρεις αν οι αντίπαλοί σου είναι αρκετά καλοί για να πάνε πάσο. Αν η απάντηση και στα δύο είναι ναι, τότε κάνε τις τρέλες σου!

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το 

Διάβασε επίσης

Poker News

Στρατηγική: Διαλύστε τα micro-stakes

Το PokerListings.com συνεργάστηκε με τον σπεσιαλίστα των micro-stakes, Νέιθαν “BlackRain79” Ουίλιαμς και μαζί παρουσιάζουν τον απόλυτο οδηγό για να...
Poker News

Βελτιώσου στο short-handed παιχνίδι

Ο Ντέιβ Γουντς του PokerPlayer.co.uk προσεγγίζει στο νέο του άρθρο την ενδεδειγμένη στρατηγική για τα short-handed παιχνίδια. Πού πρέπει...