Poker Strategy: Εισαγωγή στο Badugi

Ανανεώθηκε:

Το pokerplayer.co.uk μας παρουσιάζει το Badugi. Το περίεργο παιχνίδι με τα τέσσερα φύλλα, όπου οι άσσοι παίζουν μόνο σαν το χαμηλότερο φύλλο και τα χρώματα είναι άχρηστα.

“Οι παίκτες ψάχνουν πάντα για κάτι καινούργιο, ώστε να υπάρχει δράση. Μια από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, που μπήκε δυνατά στην ποκερική σκηνή είναι το badugi. To badugi είναι όνομα ειδικής κατάταξης φύλλων και έχει Κορεατική προέλευση, ενώ είναι διαφορετική από τη συνηθισμένη σειρά των φύλλων, που εφαρμόζεται στις περισσότερες παραλλαγές του πόκερ. Μια παρτίδα badugi διαφέρει από μια παραδοσιακή παρτίδα πόκερ στα παρακάτω:

1) Το badugi έχει 4 φύλλα αντί για 5.
2) Το badugi είναι low hand παιχνίδι, με τον άσσο να είναι το μικρότερης αξίας φύλλο (4-3-2-Α είναι ο καλύτερος συνδυασμός)
3) Κάθε φύλλο πρέπει να είναι διαφορετικής αξίας και διαφορετικού χρώματος (suit) για να μετράει στην παρτίδα. Οι κέντες (straights) δεν υπολογίζονται.

Το χαμηλότερο badugi κερδίζει στο showdown. Για παράδειγμα, το 7-4-3-2 κερδίζει το 8-3-2-Α. Αν κανένας παίκτης δεν κάνει badugi, κερδίζει ο καλύτερος μη συμπληρωμένος συνδυασμός. Για παράδειγμα, το 3-3-2-Α δεν είναι badugi, αλλά έχει ζεύγος. Παρομοίως, το δεν είναι badugi επειδή περιέχει δύο κούπες.

Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε παίκτης έχει συνδυασμό τριών φύλλων (“three-card-hand”), και παίζει με τα καλύτερα τρία φύλλα του. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, κερδίζει ο πρώτος παίκτης, αφού το 3-2-Α-x κερδίζει το 4-2-Α-x. Κάθε badugi κερδίζει οποιονδήποτε συνδυασμό τριών φύλλων. Αν ένας παίκτης δεν μπορεί να κάνει συνδυασμό τριών φύλλων, τότε παίζει με τα καλύτερα δύο του φύλλα. Όπως και πριν, κάθε συνδυασμός με τρία φύλλα κερδίζει οποιονδήποτε με δύο και καθένας με δύο οποιονδήποτε με ένα.

Τα περισσότερα παιχνίδια μπορούν να παιχτούν με την κατάταξη των badugi hands, αλλά η πιο κοινή παραλλαγή είναι triple draw (οι παίκτες αλλάζουν φύλλα τρεις φορές και ποντάρουν ενδιάμεσα) και παίζεται συνήθως με πονταρίσματα τύπου limit. Με άλλα λόγια, υπάρχουν προκαθορισμένα ποσά πονταρίσματος σε όλα τα streets, με το μέγεθος του πονταρίσματος να διπλασιάζεται μετά το πρώτο draw. Το παιχνίδι παίζεται τυπικά 8-handed, τόσο live όσο και online.

Starting Hands

Πολλοί θα πούνε ότι το badugi είναι παιχνίδι με μεγάλη διακύμανση, επειδή υπάρχουν τρία draws και πολλή δράση. Εντούτοις, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Τα outdraws και τα bad beats είναι σχετικά σπάνια σε αυτό το παιχνίδι, καθώς είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς badugi.

Σκέψου το. Ο αντίπαλός σου έχει . Εσύ κρατάς και κάνεις draw μία κάρτα για να συμπληρώσεις badugi. Πόσα outs έχεις; Στην πραγματικότητα έχεις μόλις τέσσερα outs: και . Με τα υπόλοιπα 41 φύλλα στην τράπουλα χάνεις, άρα είσαι αουτσάιντερ με πιθανότητες 41/4 (10,25/1).

Παρομοίως, όταν δύο drawing hands παίζουν μεταξύ τους, το καλύτερο από τα δύο είναι συνήθως πολύ μεγάλο φαβορί. Για παράδειγμα, με ένα draw να απομένει, ένας συνδυασμός 3-2-Α μπορεί να είναι φαβορί με πάνω από 82% κόντρα σε ένα 4-2-A. Για να κερδίσει, το 4-2-Α χρειάζεται να κάνει badugi (δύσκολο από μόνο του) και μετά να ελπίζει ότι το 3-2-Α δεν θα κάνει καλύτερο badugi. Αυτό το σχόλιο για την υψηλή διακύμανση, σίγουρα δεν βρίσκει εφαρμογή σε καταστάσεις που έχεις το καλύτερο hand.

Αντίθετα από παιχνίδια όπως το Omaha, είναι πολύ δύσκολο για τον χειρότερο συνδυασμό να ανατρέψει την κατάσταση. Προφανώς, το να μπεις σε μεγάλα pots με το χειρότερο hand δεν είναι κάτι που θα ήθελες να κάνεις συχνά. Επειδή το καλύτερο hand είναι συχνά μεγάλο φαβορί, θα πρέπει να προσπαθήσεις να είσαι εσύ αυτός που το κρατάει και όχι αυτός, που κυνηγάει φύλλα για να βελτιωθεί.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορείς να περιμένεις όλη την ώρα για να σου μοιραστεί badugi από την αρχή. Αυτό που κάνει το badugi παιχνίδι μεγάλης διακύμανσης είναι το γεγονός ότι σε ένα επιθετικό παιχνίδι, τα raises πριν το πρώτο draw θα κάνουν συχνά το pot αρκετά μεγάλο. Αυτό, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να μπλοφάρουν οι αντίπαλοι και άρα να έχεις εσύ το καλύτερο φύλλο, παρότι σκοπεύεις να αλλάξεις κάρτες, μαζί με το μεγάλο ενδεχόμενο κέρδος αν βγάλεις τελικά τον καλύτερο συνδυασμό, σημαίνουν αρκετά συχνά ότι είναι σωστό να ποντάρεις ή να κάνεις call με draw (με φύλλα που θα αλλάξεις).

Πότε Να Κάνεις Raise

Με τι φύλλα πρέπει, λοιπόν, να μπαίνεις στο pot; Προφανώς ένα pat badugi (pat είναι όταν δεν αλλάζεις φύλλα) είναι δυνατό hand, και οποιοδήποτε pat badugi αξίζει συνήθως να παιχτεί επιθετικά. Το πώς παίζεις ένα pat badugi εξαρτάται από την προηγούμενη δράση και τη θέση σου. Σε early position ίσως δεν πρέπει να παίξεις επιθετικά με έναν συνδυασμό στο χέρι όπως και να περιμένεις να δεις τι θα γίνει στους επόμενους γύρους πονταρίσματος.

Ένα rough (μέτριο-κακό) badugi είναι πολύ οριακό φύλλο σε pot με πολλούς παίκτες, ειδικά αν έχει γίνει raise από παίκτη σε early position και έχει πάρει call ή έχει γίνει re-raised. Σε μια τέτοια κατάσταση ίσως πρέπει να πας ακόμα και πάσο αμέσως, καθώς πιθανότατα είσαι ήδη πίσω. Αν δε, σκεφτείς και τις πιθανότητες να γίνεις outdraw από κάποιον από τους πολλούς αντιπάλους που είναι στο pot, το να παίζεις με ένα rough badugi δεν είναι καλή κίνηση.

Με ένα αδύναμο pat badugi, θα πρέπει να προσπαθήσεις να πας το pot heads-up, ώστε να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητές σου να κερδίσεις το pot. Αν δεν μπορείς να το καταφέρεις, τότε πρέπει να κρατήσεις μικρό το pot. Αυτό μειώνει τα pot odds που έχουν οι αντίπαλοι να κάνουν draw out εναντίον σου (draw out ή outdraw: να ξεκινήσουν με χειρότερο συνδυασμό και να καταλήξουν με καλύτερο) και γίνεται ευκολότερο το πάσο όταν νιώθεις ότι χάνεις.

Αντιστρόφως, με ένα δυνατό badugi ή ένα δυνατό draw, τα μεγάλα pots και οι πολλοί αντίπαλοι είναι ευπρόσδεκτα και θα πρέπει να παίζεις ανάλογα. Τα raises με σκοπό να μεγαλώσεις το pot πετυχαίνουν δύο στόχους: παίρνεις value από τους αντιπάλους που χάνουν, ενθαρρύνοντάς τους να κυνηγήσουν καλύτερα φύλλα όταν είσαι πολύ μεγάλο φαβορί και κάνουν τις αποφάσεις σου στα επόμενα streets ευκολότερες, καθώς θα έχεις συχνά καλά pot odds για να κάνεις τουλάχιστον call.

Το pokerplayer.co.uk κάνει μια εισαγωγή στο badugi | Ποιές οι διαφορές από τις κλασικές παραλλαγές του πόκερ | Με ποιά hands πρέπει να μπαίνουμε στα pots | Πάρτε μια πρώτη γεύση από το low hand παιχνίδι

Παίζοντας με Draws

Αν έχεις αλλάξει λιγότερες κάρτες από τον αντίπαλό σου, θα πρέπει να ποντάρεις μετά το draw, ανεξάρτητα από το αν έχεις βελτιώσει το συνδυασμό σου. Αν εσύ και ο αντίπαλός σου έχετε κάνει draw τον ίδιο αριθμό φύλλων, αλλά πόνταρες πρώτος πριν το draw, θα πρέπει να συνεχίσεις να ποντάρεις. Αν ήσουν μπροστά πριν το draw, είναι πολύ πιθανό να είσαι ακόμα μπροστά.

Φυσιολογικά, αν κάνεις badugi αλλάζοντας φύλλα, θα πρέπει να μείνεις pat (να μην αλλάξεις άλλο φύλλο), εκτός κι αν έχεις κάποιον πολύ καλό λόγο να πιστεύεις ότι είσαι πίσω. Με ένα draw να απομένει, ένα badugi είναι φαβορί 75% ή και παραπάνω, κόντρα σε έναν αντίπαλο που κάνει draw. Επειδή είναι τόσο δύσκολο να κάνεις badugi, μια κοινή αδυναμία των αρχάριων παικτών είναι ότι πηγαίνουν πάσο πολύ εύκολα όταν δεν συμπληρώσουν μετά το τρίτο draw. Ως εκ τούτου, οι μπλόφες σου ίσως είναι πιο επιτυχημένες απ’ ό,τι συνήθως, ειδικά αν παίζεις σαν να έχεις badugi κάνοντας “snowing” (μένοντας pat με ένα μη συμπληρωμένο ή κακό hand) στο τελευταίo draw.

Το πώς αντιδράς σε ένα bet εξαρτάται πολύ από το ποιος είναι αντίπαλος. Μερικοί παίκτες απλώς δεν ποντάρουν μετά το τελευταίο draw χωρίς badugi και μπορείς να το εκμεταλλευτείς πηγαίνοντας πάσο εκτός αν έχεις κι εσύ badugi.

Εντούτοις, αν ο αντίπαλος είναι επιθετικός, και ειδικά αν άλλαξαν φύλλα και στο τρίτο draw, το calling range σου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, και να συμπεριλαμβάνει όλα τα badugi και τους δυνατότερους από τους συνδυασμούς με τρία φύλλα. Το Α-2-3-x μπορεί να είναι ένα τέλειο bluff-catcher (hand για να πιάσεις μια μπλόφα) και συνήθως θα πρέπει να παίζεται σαν τέτοιο.”

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το