Poker Strategy: Bankroll Management

Ανανεώθηκε:

Σίγουρα όχι το πιο πρωτότυπο θέμα να καταπιαστεί κανείς, αλλά πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική γνώση όσα ακολουθούν παρακάτω. Συχνά κανείς, από την πολύ τριβή με έννοιες τις οποίες δεν καταλαβαίνει πραγματικά, καταλήγει να τις νοιώθει πολύ οικίες και τετριμμένες. Ως επακόλουθο, δεν δίνει την πρέπουσα σημασία σε αυτές.

Κλασικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου στις μέρες μας, είναι οι διάφοροι οικονομικοί όροι που μπαίνουν στην καθημερινότητά μας από τα δελτία ειδήσεων. Σίγουρα είναι πολύ μικρό το ποσοστό αυτών που αντιλαμβάνονται ακριβώς περί τίνος πρόκειται, αλλά τέτοιοι όροι είναι παρών πλέον σε συζητήσεις “καφενείου”. Κάτι παρόμοιο πιστεύω πως συμβαίνει με το Bankroll Management (BRM χάριν συντομίας από εδώ και κάτω).

Μπήκα στην διαδικασία να ψάξω στο google για να δω τι είδους πληροφορίες θα βρω σχετικά με αυτό. Δυστυχώς τα άρθρα επί του θέματος είναι κατακλυσμένα από πινακάκια με τα απαραίτητα BB, το minimum ποσό για να παίξεις σε κάποιο stake, χρυσούς κανόνες και λοιπές αηδίες. Η αλήθεια είναι πως το ιδανικό BRM είναι διαφορετικό για τον καθένα γιατί εξαρτάται από τρία νούμερα. Ας τα δούμε ένα-ένα.

Winrate
Σίγουρα, αδύνατο να γνωρίζουμε το πραγματικό μας winrate, ανεξαρτήτως δείγματος. Καλό είναι, για να είναι ασφαλή τα συμπεράσματά μας, να μην είμαστε πολύ γενναιόδωροι. Στην ουσία κάνουμε ένα educated guess* (*μια προσέγγιση, μια υποθετική τιμή βασισμένη σε εμπειρία και θεωρητική γνώση), στρογγυλοποιημένο προς τα κάτω.

Standard Deviation
Otherwise known as: τυπική απόκλιση. Όποιος ξέρει θεωρία πιθανοτήτων και στατιστικής, γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Αν δεν είσαι ένας από αυτούς, δεν πειράζει. Ο αριθμός είναι έτοιμος κάπου στο Holdem Manager/Poker Tracker σου, ψάξτον. Αυτό που εκφράζει είναι η διασπορά των τιμών του winrate με βάση τη μέση τιμή του (που προκύπτει από το συνολικό δείγμα).

Risk Of Ruin (RoR)
Αυτή είναι μια παράμετρος την οποία προσαρμόζει ο καθένας στα γούστα του. Δείχνει, σε ποσοστό επί τις εκατό, την πιθανότητα να χάσουμε όλο μας το bankroll. Βάζουμε έναν αριθμό σύμφωνα με την ανεκτικότητά μας σε αυτή την πιθανότητα και αυτός επηρεάζει σημαντικά το απαιτούμενο roll.

Δείτε τα απλά παραδείγματα παρακάτω και πειραματιστείτε και μόνοι σας εδώ. Το standard deviation το κρατάω 120bb/100 σε όλα τα παραδείγματα γιατί είναι μια καλή μέση τιμή.

Το BRM δεν σε κάνει καλύτερο παίκτη. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί τις συνθήκες για να μπορείς να βελτιωθείς. Αν χάνεις σταθερά, δεν υπάρχει στρατηγική BRM που να σε βοηθάει να μην bustάρεις σε βάθος χρόνου. Αν όμως κερδίζεις οριακά, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο στα πρώτα μας βήματα, σου επιτρέπει να στρέψεις την προσοχή σου στο παιχνίδι και όχι στο πως θα εξοικονομήσεις λεφτά για την επόμενη paysafe και το επόμενο roll-on-the-table session σου.

Γνωρίζοντας το Bankroll μας (σε BB σύμφωνα με τα stakes που παίζουμε πάντα και όχι σε χρήματα), το winrate και το standard deviation, μπορούμε να υπολογίσουμε το Risk of Ruin. Αυτό είναι χρήσιμο για να διαπιστώσει κανείς πόσο “τζογάρει” όταν αποφασίζει να παίξει σε stakes πάνω από την τσέπη του. Η πιθανότητα να χάσει κάποιος όλο του το roll, ως κερδοφόρος παίκτης πάντα, μπορεί να είναι τεράστια με κακό BRM, όπως είναι εμφανές από τα παρακάτω παραδείγματα.

Το RoR, μηδενίζεται μόνο αν έχουμε άπειρο (κυριολεκτικά) bankroll. Οπότε, ουσιαστικά προσπαθούμε να το κρατάμε σε τιμές όσο πιο κοντά στο μηδέν. Κάποιος μπορεί να το μεταφράσει αυτό σε 1% και κάποιος άλλος σε 0.001%.

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως οι πιθανότητες δεν έχουν μνήμη. Αν ένα (αμερόληπτο) νόμισμα έχει ήδη έρθει “γράμματα” 100 συνεχόμενες φορές, η πιθανότητα να συμβεί αυτό ξανά την επόμενη φορά είναι 50%. Ομοίως, αν ξεκινήσουμε με bankroll τέτοιο ώστε η πιθανότητα να το χάσουμε να είναι 1% αλλά έχουμε χάσει το μισό, η πιθανότητα να το χάσουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από το 1%. Ο κίνδυνος καταστροφής είναι δυναμικός και διαφοροποιείται μαζί με τις αλλαγές στις παραμέτρους που τον επηρεάζουν.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να εμβαθύνουμε περισσότερο σε μαθηματικούς τύπους κλπ αλλά είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε πως επιδρούν μεταξύ τους οι παραπάνω παράμετροι. Ελπίζω πως και μόνο από την απλή επεξήγησή τους, είναι προφανές πως επηρεάζουν το απαιτούμενο κεφάλαιο ο καθένας από αυτούς.

Έχοντας λοιπόν αναλύσει αρκετά τις συνιστώσες και την σημασία της κάθε μιας στη διαχείριση κεφαλαίου, ας μιλήσω για την στρατηγική που εγώ ακολουθώ. Σίγουρα είναι οξύμωρο μετά τα όσα έχω γράψει και προσπαθώντας να επιστήσω την προσοχή σας στην σημασία του BRM, αλλά πολύ συχνά παίζω χωρίς το απαραίτητο roll. “Do as I say, not as I do”, που λέει και η λαική σοφία.

Αυτό που κάνω είναι να φροντίζω πάντα να έχω αρκετό κεφάλαιο για το αμέσως χαμηλότερο από το ανώτερο όριο που παίζω οποιαδήποτε στιγμή. Δηλαδή αυτή τη στιγμή παίζω ως 500nl ZOOM και ως 600nl HU (περιστασιακά) αλλά δεν είμαι rolled για κανένα από τα δύο όρια και παίζω με μη ανεκτές τιμές RoR συχνά. Έχω όμως αρκετό κεφάλαιο για το 200nl ΖΟΟΜ και 400nl HU. Οπότε αν, για παράδειγμα, θεωρώ πως χρειάζομαι X κεφάλαιο για το 200nl ZOOM, αν φτάσει το πραγματικό μου κεφάλαιο κοντά ή οριακά κάτω από αυτό το νούμερο θα σταματήσω να παίζω 500nl. Άλλες φορές μπορεί να κατέβω για λίγο καιρό απλά γιατί δεν νιώθω άνετα με τα swings.

Μπορεί να έχει κάποιο νόημα αυτή η στρατηγική αφού στην ουσία φαίνεται πως απλά κάνω πιο ελαστικά shots και ρισκάρω λίγο περισσότερο από το ιδανικό για να ανέβω όριο ταχύτερα. Η αλήθεια όμως είναι πως δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Πρώτο και κυριότερο, είναι πολύ δύσκολο να βρεις ψυχική ηρεμία όταν εξαρτάσαι οικονομικά από αυτό και τυχαίνουν μέρες που έχεις διακυμάνσεις 10-20% στο κεφάλαιό σου.

Έπειτα, είναι δύσκολο να παίξεις το a-game σου όταν κατέβεις όριο μετά από συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα. Είναι πολύ άγονο να χρειάζεσαι 250bb για να κερδίσεις πίσω αυτό που έχασες σε μόλις 100bb (στο παράδειγμα του ZOOM) και ταυτόχρονα πολύ εύκολο να υποτιμήσεις τα λεφτά και τους παίκτες επειδή κατέβηκες από ψηλότερα.

Έτσι, σκέφτομαι να παρατήσω αυτή την στρατηγική πλέον, αφού εκ του αποτελέσματος μάλλον με έχει καθυστερήσει στο να ανέβω όρια πολύ περισσότερο από όσο θα μπορούσε να με βοηθήσει να τα ανέβω πιο γρήγορα. Είναι πολύ δελεαστικό να κάνεις shots ψηλότερα παίρνοντας κάποιο ρίσκο και ειδικότερα όταν παίζεις micro stakes με φιλοδοξία να ανέβεις και βλέπεις πόσα σκαλοπάτια υπάρχουν μπροστά σου. Επίσης εύκολο είναι να βρεις ένα τρόπο να δικαιολογήσεις αυτό το ρίσκο σου, όπως έκανα εγώ αρκετό καιρό με την παραπάνω στρατηγική.

Οπότε αυτή η στρατηγική χρειάζεται να είσαι διατεθειμένος να κάνεις τις διάφορες “θυσίες” που απαιτεί και να κατανοείς σε πολύ καλό επίπεδο τα όσα αναλύθηκαν παραπάνω περί BRM και RoR. Ο λόγος, δηλαδή, που σκέφτομαι να σταματήσω να εφαρμόζω αυτό το BRM είναι πως με έχει κουράσει ψυχολογικά, όχι επειδή κρίνω πως δεν είναι λειτουργικό.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το