Poker Pro (Άρθρο 37ο): Τραπέζι 10 ή 5-6 παικτών;

Ανανεώθηκε:

O Poker Pro επικεντρώνει την ανάλυσή του στις διαφορές και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε σε τραπέζια shorthanded σε σχέση με την αντίστοιχη ενός τραπεζιού full ring (10 παίκτες).

Τα τραπέζια πόκερ με μέγιστο αριθμό αντιπάλων ως 6 παίκτες, χαρακτηρίζονται shorthanded. Συνήθως είναι με 5 παίκτες και τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο τα τραπέζια αυτά έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα τα τραπέζια shorthanded στα cash games να είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά των 10 παικτών. Πολλοί τα προτιμούν γιατί είναι λιγότεροι οι αντίπαλοί και άρα παίζονται περισσότερες παρτίδες ανά ώρα, όπως και γιατί με λίγους αντιπάλους το παιχνίδι γίνεται πιο επιθετικό. Αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί όμως, είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην σωστή στρατηγική για ένα shorthanded τραπέζι σε σχέση με την αντίστοιχη ενός τραπεζιού full ring (10 αντιπάλων). Εμείς θα επικεντρωθούμε σε πέντε βασικά σημεία της σωστής στρατηγικής σε ένα shorthanded No Limit παιχνίδι και θα δούμε κάποιες διαφορές συγκριτικά με τα full ring τραπέζια.

1) Το μεγαλύτερο ζεύγος στο φλοπ (top pair) είναι σχεδόν πάντα άξιο πονταρίσματος. Ενώ σε ένα full ring τραπέζι, μαθαίνουμε ότι το top pair συχνά δεν μπορούμε να το εμπιστευτούμε (ειδικά αν είναι μικρότερο του 10), σε ένα shorthanded τραπέζι, είναι πολύ συχνά το καλύτερο φύλλο σε εκείνο το σημείο και αξίζει να πονταριστεί ανάλογα. Πολλοί παίκτες που έχουν συνηθίσει τα τραπέζια full ring, δεν εκτιμούν όπως θα έπρεπε φύλλα όπως 8 κούπα – 10 μπαστούνι, με φλοπ: 8 σπαθί – 6 καρό – 2 μπαστούνι

Το μυστικό είναι φυσικά οι λιγότεροι παίκτες, που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να έχει σημασία το kicker και ακόμα λιγότερες πιθανότητες κάποιος αντίπαλος να «κυνηγάει» κάτι μετά το φλοπ. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το φύλλο σας θα κρατήσει μέχρι το river, γιατί αν ποντάρετε με την αυτοπεποίθηση του καλύτερου φύλλου, είναι αρκετά δύσκολο οι αντίπαλοί σας να βρουν αρκετούς λόγους για να ακολουθήσουν στο ποντάρισμά σας.

2) Μπορείτε να είστε πιο επιθετικοί με τα draws σας (σ.σ. Draw: όταν «κυνηγάμε» κάποια συγκεκριμένα φύλλα συνήθως για κέντα ή για χρώμα). Με λιγότερους παίκτες στο τραπέζι είναι πιο πιθανό κάποιος να προσπαθήσει να «κλέψει» το ποτ, χωρίς να έχει κάποιον καλό συνδυασμό, απλά και μόνο επειδή δεν πόνταρε κανείς πριν απ’ αυτόν και είναι σε τελευταία θέση. Εάν λοιπόν μετά το φλοπ έχετε ένα καλό draw, κάνετε για παράδειγμα check στη σειρά σας και ο παίκτης στο button ποντάρει, μπορείτε εσείς να κάνετε raise (το λεγόμενο check-raise) με την ελπίδα να πάρετε το ποτ σε εκείνο το σημείο. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε διαφορετικό δρόμο, ποντάροντας πρώτοι αρκετά δυνατά αφού, συγκριτικά με ένα full ring τραπέζι, είναι πιο δύσκολο να υπάρχει κάποιος με κάτι αρκετά δυνατό για να κάνει call.

Για να ασκήσετε αυτήν την επιθετική τακτική σωστά και με κερδοφόρα αποτελέσματα, θα πρέπει να είστε αρκετά σίγουροι ότι θα κερδίσετε αρκετά ποτ «αμαχητί». Έτσι θα εξισορροπηθεί ο αριθμός των draws που θα σας κοστίσουν όταν δεν θα σας «βγουν», από τις παρτίδες που κερδίσατε απλά εξωθώντας τους αντιπάλους σας σε πάσο.

3) Μπορείτε να «κλέβετε» με μπλόφες ή semi-bluffs πιο συχνά (σ.σ. semi-bluff: όταν ποντάρουμε έχοντας κάτι μέτριο ή κάποιο draw, ελπίζοντας να πάνε πάσο οι αντίπαλοί μας). Αυτό ισχύει όταν παίζετε με αντιπάλους που δεν έχουν την ικανότητα να προσπαθήσουν να κάνουν κόντρα μπλόφα (μπλόφα στην μπλόφα). Εάν βρεθείτε αντίπαλοι με παίκτη που συχνά κάνει re-raise όταν δέχεται επίθεση, δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καλά τα πλεονεκτήματα της τελευταίας θέσης. Η semi-bluff με middle ή bottom pair, (μεσαίο ή χαμηλό ζεύγος στο φλοπ) στο shorthanded παιχνίδι, είναι συχνά ένα value-bet (σ.σ. value-bet: ποντάρισμα με συνολικά θετική αξία). Παράδειγμα: σε ένα full ring παιχνίδι κάθεστε στο button, έχετε 6 κούπα – 7 κούπα στο χέρι σας και το φλοπ είναι 10 μπαστούνι – 6 καρό – Κ σπαθί.

Εάν έχουν «δει» το φλοπ 5 αντίπαλοί σας, οι οποίοι στην θέα του φλοπ κάνουν όλοι check, είναι δύσκολο να ποντάρετε και να είναι και σωστή αυτή η κίνηση. Όσο όμως ο αριθμός των αντιπάλων μικραίνει και γίνεται 1 ή 2, φύλλα όπως αυτό είναι αρκετά καλά και θα πρέπει να στηρίζονται με το αντίστοιχο ποντάρισμα, απλά και μόνο γιατί είναι πολύ πιθανό οι αντίπαλοί σας να μην έχουν τίποτα άξιο πονταρίσματος.

4) Η θέση στο ποντάρισμα πριν το φλοπ δεν έχει την τεράστια σημασία που έχει σε τραπέζια με πολλούς παίκτες. Στα full ring τραπέζια 10 παικτών, από θέση under the gun (UTG: ο επόμενος παίκτης μετά το big blind) δεν μπορείτε να «μπαίνετε» πριν το φλοπ με μέτρια φύλλα, γιατί οι πιθανότητες να γίνει raise από κάποιον από τους 9 αντιπάλους μετά από εσάς, είναι μεγάλες. Και ακόμα και μετά το φλοπ, υπάρχουν 7 θέσεις ανάμεσα σε εσάς και το button ενώ στα shorthanded 5 παικτών η θέση under the gun απέχει μόλις 2 θέσεις από το button. Έτσι είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες να υπάρξει raise μετά από εσάς pre-flop και αντίστοιχα καλύτερος έλεγχος μετά το φλοπ αφού μπορεί και να βρεθείτε να μιλάτε συχνά τελευταίος, σαν να ήσασταν στο button! Γι αυτό θα πρέπει να γίνετε πιο επιθετικοί από τις πρώτες θέσεις πριν το φλοπ, καθώς είναι λίγες οι πιθανότητες κάποιος να «ξυπνήσει» με ένα re-raise μετά από εσάς. Δεν χρειάζεται να παίζετε πολύ συντηρητικά από την θέση Under the gun καθώς τα ρίσκα του «χαλαρού» παιχνιδιού είναι μικρότερα στο shorthanded τραπέζι.

5) Είναι πιο εύκολο να παγιδέψετε συγκεκριμένους αντιπάλους. Σε τραπέζι shorthanded, θα βρεθείτε πιο συχνά heads up με συγκεκριμένους αντιπάλους. Είναι πιο εύκολο να «στήσετε» ένα παιχνίδι καθώς μπορείτε ευκολότερα να καταλάβετε το σχέδιο πονταρίσματος ( Poker Pro #31: Betting Patterns ) των αντιπάλων σας, όπως πιο εύκολο είναι να δώσετε σε αυτούς την εικόνα σας όπως θέλετε εσείς να την δώσετε, παραπλανώντας τους. Και εξηγούμαι με ένα παράδειγμα:

Σε ένα παιχνίδι full ring μπορεί να κάνετε check-raise έχοντας απλά ένα draw και αφού ο αντίπαλός σας πάει πάσο, να του το δείξετε για να τον σαστίσετε, σχεδιάζοντας να κάνετε την ίδια τακτική του check-raise όταν θα έχετε κάποιο πολύ καλό φύλλο με τον ίδιο αντίπαλο. Αυτό όμως, κατά πάσα πιθανότητα, θα αργήσει πολύ να γίνει και όταν τελικά γίνει είναι πολύ πιθανό να μην πετύχει το σχέδιό σας, είτε γιατί ο αντίπαλός σας το έχει ξεχάσει, είτε γιατί δεν πείστηκε από μία μόνο φορά, είτε γιατί ο εγωισμός του «γιατρεύτηκε» με το πέρασμα της ώρας και δεν πέφτει στην παγίδα σας. Όλα αυτά αλλάζουν στο shorthanded, αφού είναι πιο εύκολο να στήσετε μια παρόμοια παγίδα και πιο πιθανό να την «πατήσουν» οι αντίπαλοί σας.

Αυτό το άρθρο αγγίζει αρκετά επιδερμικά την σωστή στρατηγική για shorthanded τραπέζια. Είναι όμως ένα καλό εργαλείο για να αναπτύξετε την προσωπική σας στρατηγική και να συνδυάσετε την δράση και την διασκέδαση του shorthanded με κέρδη και επιτυχίες.

Poker Pro