+22

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 28 / 06 / 2022

Οκτώ στους δέκα νέους δοκιμάζουν την τύχη τους στα τυχερά παιχνίδια

Διαδικτυακό πόκερ μάρκες

Τι έδειξε η έρευνα της Kapa Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το ποσοστό των Ελλήνων παικτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.

Όπως αναφέρει η έρευνα της ΕΕΕΠ, το 86,7% των παικτών κατατάσσεται στην κατηγορία παικτών δίχως προβληματική συμπεριφορά, 7,8% εντάσσεται στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, 4,2% στην κατηγορία μετρίου κινδύνου και 1,2% στην κατηγορία παικτών με προβληματική συμπεριφορά. Το ποσοστό δε των παικτών με προβληματική συμπεριφορά είναι σημαντικά μειωμένο από το αντίστοιχο ποσοστό της έρευνας του 2020 όταν  είχε ανέλθει σε 2,7%.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΕΕΠ στην έκθεση πεπραγμένων για το 2021, η προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια δεν φαίνεται να συσχετίζεται σημαντικά με τα οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Το ποσοστό παικτών με προβληματική συμπεριφορά ανέρχεται στο 1%, ανεξαρτήτως της εισοδηματικής κλίμακας νοικοκυριού, εύρημα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία για το 2020, όπου η προβληματική συμπεριφορά παρουσιαζόταν σχετικά αυξημένη στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Επίσης τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν μείωση τέτοιων προβληματικών συμπεριφορών σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, φαινόμενα όπως η παραμέληση των επαγγελματικών, οικονομικών ή των οικογενειακών υποχρεώσεων, λόγω ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια, παρουσιάζουν μείωση από σχεδόν 3% των παικτών το 2020 σε 0,82% το 2021, ενώ το ποσοστό όσων έχουν αποφύγει να εξοφλήσουν κάποιον λογαριασμό του νοικοκυριού για να μπορέσουν να παίξουν μειώθηκε από 2,4% το 2020 σε 0,88% το 2021.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών, φαίνεται ότι οι άγαμοι και τα μέλη πολυμελών νοικοκυριών (που αποτελούνται από 5 μέλη και άνω), αντιμετωπίζουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβληματική συμπεριφορά στα τυχερά παιχνίδια καθώς ο δείκτης PGSI (Problem Gambling Severity Index) ανέρχεται σε 2,6% και 2,9%, αντίστοιχα.

Η ίδια έρευνα αναδεικνύει ότι περίπου οι τρεις στους τέσσερις ενήλικες στην Ελλάδα έχουν παίξει τυχερά παίγνια στη ζωή τους. Πιο φανατικοί παίκτες είναι οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών, όπου το ποσοστό εκείνων που έχουν παίξει τυχερά παίγνια ανέρχεται σε 83% και μειώνεται κλιμακωτά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών η συμμετοχή στα τυχερά παίγνια υποχωρεί στο 71%, με το μέσο όσο σε όλες τις ηλικίες να ανέρχεται σε 76%.

Σχετικά με τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι παίκτες τυχερών παιχνιδιών, το 53% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα από 10 ευρώ τον μήνα, 23% δαπανά από 10 έως 50 ευρώ και 9% πάνω από 50 ευρώ. Το ποσοστό όσων ξοδεύουν πάνω από 50 ευρώ τον μήνα είναι σχετικά υψηλότερο στους άνδρες (11%) και τους νέους 18-24 ετών (15%), ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται κυρίως μεταξύ όσων παίζουν διαδικτυακά «φρουτάκια» (57%), «ζωντανή»  ρουλέτα, blackjack και poker στο διαδίκτυο (49%).

Από τους Έλληνες που παίξανε έστω και μια φορά, το 65% ξοδεύει έως μια ώρα σε τυχερά παίγνια την εβδομάδα. Το 9% αναφέρει ότι παίζει την εβδομάδα από 1 έως 20 ώρες και το 1% πάνω από 20 ώρες. Το 25% ωστόσο των ερωτηθέντων είτε δεν απάντησε είτε δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσες ώρες παίζει την εβδομάδα.

Πάντως από την ΕΕΕΠ επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια, πέραν της ψυχαγωγικής της διάστασης, δύναται να προκαλέσει και ακραίες συμπεριφορές καθώς και σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους. Η έρευνα εξετάζει τη συχνότητα εμφάνισης προβληματικών συνεπειών καθώς και στρατηγικές αποτροπής της επανεμφάνισής τους στο μέλλον.

Η έρευνα της ΕΕΕΠ διεξήχθη από την Kapa Research σε δείγμα 3.134 ατόμων  ηλικίας 18 ετών και άνω, σε όλη την Επικράτεια, κατά 80% μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και κατά 20% διαδικτυακά.

Πηγή: powergame.gr

Betarades Team
Ειδήσεις από το χώρο του στοιχήματος, των live καζίνο και για όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών στο... Διαβάστε Περισσότερα
Betarades Team

Διάβασε επίσης

Betsson Quiz* για τον 1 χρόνο Betsson!

Η Betsson γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στην Ελλάδα και σας γεμίζει δώρα με ένα ξεχωριστό Quiz*. Απαντώντας...

Το Apple Pay στην bwin!

Η bwin δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και ενισχύεται με ακόμα μια μέθοδο κατάθεσης, κάνοντας το...