+24

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 21 / 08 / 2017
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ CHAT

Ο τζόγος στην Αρχαία Ελλάδα

Ο τζόγος στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας!

Οι Έλληνες ήταν ανέκαθεν παθιασμένοι με τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια και αυτό γίνεται αντιληπτό ακόμη και μέσα από ομηρικές μαρτυρίες. Πολλοί από εμάς όταν καθόμαστε να παίξουμε χαρτιά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν γνωρίζουμε ότι η πόκα είναι ένα μινωικό παιχνίδι, ότι οι «εξάρες» στα ζάρια είναι η «ριξιά της Αφροδίτης» και πως ο απευκταίος άσος ονομάζεται αλλιώς και «ριξιά του σκύλου».

Σε πολλές περιπτώσεις τα τότε παιχνίδια ήταν πολύ πιο «άγρια» από τα σημερινά (π.χ. όπως το στοίχημα), με τους παίκτες να χάνουν πολλά χρήματα ή ακόμη και ολόκληρες περιουσίες. Οι τότε «μπαρμπουτιέρες» ονομάζονταν κυβεία ή κυβευτήρια, ενώ ένας από τους πιο γνωστούς χώρους σύναξης, ήταν το Ιερό της Αθηνάς Σκιράδος στην Ιερά οδό.

Τα ζάρια σύμφωνα με την παράδοση ανακαλύφθηκαν από τον ομηρικό ήρωα, Παλαμίδη, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τροίας, ενώ στον ίδιο άνθρωπο, αποδίδεται και το παιχνίδι του διαγραμμισμού, δηλαδή της ντάμας.

Το μπαρμπούτι έγινε αρκετά δημοφιλές, κυρίως γιατί στηνόταν εύκολα, πάνω από μια κουβέρτα, ενώ ο οποιοσδήποτε μπορούσε να κουβαλάει πάνω του τρία ζάρια χωρίς να γίνει αντιληπτός. Οι παίκτες δεν έριχναν ποτέ με το χέρι, αλλά μέσα από ένα αγγείο, το οποίο λεγόταν κηθείο. Στόχος τους ήταν να πετύχουν τη «ριξιά της Αφροδίτης» και να αποφύγουν τη «ριξιά του σκύλου» με την οποία έχαναν τα χρήματά τους, ενώ υπήρχαν και πολλά άλλα διάφορα ονόματα για ορισμένες ζαριές όπως «Μίδας», «ευδαίμων», «αντίτευχος», «δάκνων», «Λάκωνες», «Αργείος» κλπ.

Το πάθος για τον τζόγο ξεκινούσε σε νεαρή ηλικία, καθώς τα παιδιά έπαιζαν και αυτά τυχερά παιχνίδια με ζάρια. Ένα από τα παιχνίδια τους ήταν ο «Αστραγαλισμός», ο οποίος παιζόταν με κύβους ή κότσια μικρών μηρυκαστικών. Έστηναν τα κότσια μέσα σε ένα κύκλο και προσπαθούσαν να τα χτυπήσουν από κάποια απόσταση. Όσο περισσότερα έβγαζαν από τον κύκλο, τόσα περισσότερα κέρδιζαν. Και ο «Αστραγαλισμός» αλλά και τα «μονά – ζυγά» σε πολλές περιπτώσεις παίζονταν και με ξηρούς καρπούς, καρύδια και αμύγδαλα.

Πάθος υπήρχε φυσικά και για τους αγώνες με ζώα. Οι πιο δημοφιλείς αγώνες ήταν οι κοκορομαχίες, οι αγώνες ορτυκιών (ορτυγοκοπία) και οι αγώνες σκύλων, οι οποίοι συγκέντρωναν πολλά και μεγάλα στοιχήματα. Κάθε ιδιοκτήτης εκπαίδευε καταλλήλως τα ζώα του, τα τάιζε κρεμμύδι και σκόρδο, ενώ πάνω στα νύχια των πετεινών έδεναν μεταλλικά πλήκτρα ώστε να προκαλέσουν θανάσιμα τραύματα.

Το γνωστό σε όλους μας τάβλι, στα αρχαιοελληνικά χρόνια ονομαζόταν τηλία, στη Ρωμαϊκή εποχή έγινε το παιχνίδι των «12 γραμμών» και στο Βυζάντιο πήρε το όνομα που έχει ως και σήμερα, το τάβλιον.

Υπήρχε ακόμη και το «κορώνα – γράμματα» που λεγόταν οστρακνίδα και που στην αρχαία Ελλάδα παιζόταν με ένα όστρακο και στη Ρώμη και ένα νόμισμα.

Στη Ρώμη όλα αυτά τα παιχνίδια είχαν εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα και κατά καιρούς είχαν ληφθεί πολύ σκληρά μέτρα για την εξάλειψή τους, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα όμως.

Διάβασε επίσης

100€ Κορυφαία εταιρία