Liga Endesa: Preview της σεζόν 2020/21

Ανανεώθηκε:
Μπάσκετ 2020

Το Σάββατο έχουμε τζάμπολ στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης και στον κόσμο αν εξαιρέσουμε φυσικά το ΝΒΑ. Αναφερόμαστε στην ισπανική Liga Endesa. Πήραμε μία πρώτη γεύση από το Σούπερ Καπ, το οποίο κατέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό με την Μπαρτσελόνα, με το φάιναλ φορ να γίνεται στην Τενερίφη. Η έλευση όμως του Γιασικεβίτσιους στη Βαρκελώνη φέρνει τους μπουκ να δίνουν πρώτο φαβορί την Μπάρτσα, έστω και οριακά μπροστά από τη βασίλισσα. Πολύ πιο πίσω η Βαλένθια, ακόμη πιο πίσω η πρωταθλήτρια Μπασκόνια, ενώ από εκεί και πέρα οι αποδόσεις ανεβαίνουν πολύ. Εστουδιάντες, Ομπραδόιρο, Μπέτις και Φουενλαμπράδα δίνονται ως τα πρώτα φαβορί για τον υποβιβασμό.

Σύστημα διεξαγωγής

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν φέτος στο πρωτάθλημα θα είναι 19, δηλαδή μία περισσότερη από πέρσι. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε αγωνιστική μία ομάδα θα έχει ρεπό. Όλες παίζουν μεταξύ τους σε εντός και εκτός παιχνίδια, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε 36 αγωνιστικές.

Οι οκτώ πρώτες ομάδες στον πρώτο γύρο θα παίξουν στο φάιναλ-8 του Κόπα Ντελ Ρέι, διοργάνωση που έχει τεράστια βαρύτητα στη χώρα.

Από εκεί και πέρα με τη λήξη της κανονικής περιόδου, οι οκτώ πρώτες θα διεκδικήσουν τον τίτλο στα πλέι οφ. Θα παίξουν μεταξύ τους ως εξής: 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Το πλεονέκτημα έδρας το έχουν οι ομάδες με το καλύτερο πλασάρισμα στην κανονική περίοδο σε σειρές best of 3 στα προημιτελικά και μετά best of 5 μέχρι τον τελικό.

Οι σημαντικότερες αλλαγές-ειδήσεις

O Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα και στον άσο βρίσκεται πλέον ο Νικ Καλάθης.

Η Ρεάλ προσπαθεί να κρατήσει τον Καμπάτσο, ο οποίος θέλει να βρει τρόπο να παίξει στο ΝΒΑ, ενώ από την περσινή ομάδα έχει ουσιαστικά τον ίδιο κορμό κι έχασε μόνο τον Τζόρνταν Μίκι.

Ενισχύθηκε σημαντική Βαλένθια με Ουίλιαμς και Πρέπελιτς.

Ο Ιβάνοβιτς συνεχίζει ως πρωταθλητής στην Μπασκόνια, από την οποία όμως αποχώρησε ο φυσικός ηγέτης Σενγκέλια (για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Ο Λουίς Κασιμίρο συνεχίζει στον πάγκο της Μάλαγα.

Η Μπανταλόνα έφερε μετά από χρόνια τον Μπάσας και η Σαραγόσα τον πολύ ποιοτικό μπόμπερ Ντι Τζέι Σίλι.

Ο Άντε Τόμις αποχαιρετά την Μπάρτσα.

Σημαντική ενίσχυση για τη Φουενλαμπράφα με τον Άπσοου, που θα ενισχύσει σημαντικά το ζωγραφιστό.

Ο Αουγκούστο Λίμα φεύγει από την Μπούργος και είναι σημαντική απώλεια για τη ρακέτα της ομάδας.

Η Μπιλμπάο χάνει τον βετεράνο Ράφα Μαρτίνεθ, και τους Ροντρίγκεθ και Κρουθ.

Οι ομάδες

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη συγκυρία (διακοπή πρωταθλήματος λόγω covid-19 και διαφοροποιημένο σύστημα διεξαγωγής) και κατάφερε να επιστρέψει στο θρόνο έπειτα από δέκα χρόνια. Οπότε και φέτος ο στόχος είναι δεδομένος. Βέβαια, θα κάνει την προσπάθειά της χωρίς τον εμβληματικό ηγέτη της, Τόκο Σενγκέλια, που αποχώρησε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η παραμονή κομβικών παικτών, όπως ο Λούκας Βιλντόσα (MVP των περσινών τελικών), Ακίλε Πολονάρα και Πιερία Χένρι και οι προσθήκες των Ρόκας Γκεντράιτις, Τόνιε Τζεκίρι και Άλεκ Πίτερς δίνουν μία καλή βάση στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Άλλες αξιοσημείωτες απώλειες αυτές των Τζάνινγκ, Έρικ, Γκρέιντζερ (αν και αντιμετώπιζε συνεχείς τραυματισμούς) και Σιλντς, με τον τελευταίο να έχει μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση του τίτλου.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Σάρας είναι εδώ! Η μεγαλύτερη αλλαγή του καλοκαιριού στην Μπαρτσελόνα ήταν αυτή στην άκρη του πάγκου. Μετά την ήττα στον τελικό του πρωταθλήματος από την Μπασκόνια ο Σβέτισλαβ Πέσιτς αποτέλεσε παρελθόν και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με προίκα την εξαιρετική δουλειά του στη Ζάλγκιρις, πήρε τα ηνία. Εντός του παρκέ οι διαφοροποιήσεις είναι λίγες. Ο πλέι μέικερ Νικ Καλάθης ήταν η μεταγραφή που προκάλεσε πάταγο στην Ισπανία, ενώ αποχώρησαν οι Ντιλέινι, Τόμιτς, Ρίμπας και Πάνγκος. Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Λιθουανός είναι πολύ πλούσιο, βέβαια, η σεζόν, άρχισε με ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Σούπερ Καπ, κάτι που δείχνει πως οι Καταλανοί έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να γίνουν όπως τους θέλει ο Σάρας.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Με αρκετές κινήσεις που έκαναν αίσθηση η Βαλένθια επιθυμεί να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Η δυνατή άμυνα (πέρσι ήταν η καλύτερη του πρωταθλήματος) θα παραμείνει το σήμα κατατεθέν της ομάδας, ενώ επιθετικά οι λύσεις υπάρχουν. Στον περσινό κορμό των Βίβες, Φαν Ρόσομ, Μαρίνκοβιτς, Σαν Εμετέριο, Τόμπι και Ντούμπλιεβιτς προστέθηκαν οι γκαρντ Μάρτιν Χέρμανσον και Κλέμεν Πρέπελιτς και οι φόργουορντ Νίκολα Κάλινιτς και Ντέρικ Ουίλιαμς. Παίκτες που έχουν την εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο και μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους με την ποιότητά τους. Το πλούσιο αυτό ρόστερ καλείται να διαχειριστεί ο Πονσαρνάου στην τρίτη του χρονιά στις «νυχτερίδες», με στόχο τουλάχιστον την τετράδα.

ΜΠΟΥΡΓΟΣ

Η περσινή έκπληξη του πρωταθλήματος θα δοκιμάσει και φέτος τις αντοχές των μεγάλων. Η τέταρτη θέση αποτελεί μία καλή προίκα, χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί εκεί. Το ρόστερ θα είναι αρκετά αλλαγμένο, αφού πέραν των γκαρντ ΜακΦάντεν, Μπαρέρα και Μπενίτε και των φόργουορντ Ριβέρο, Σάλβο και Χούσκιτς και του προπονητή Ζοάν Πενιαρόγια δεν έμεινε κανείς άλλος. Η νοοτροπία θα παραμείνει ίδια, με αρκετά γρήγορο ρυθμό και πολύ σουτ από την περιφέρεια. Βασικές οι απώλειες των Λίμα και Ερλ Κλαρκ (κορυφαίος παίκτης μέχρι τη διακοπή, λόγω κορονοϊού), ενώ κυριότερες προσθήκες των έμπειρων γκαρντ Άλεξ Ρένφρο και Ομάρ Κουκ, του φόργουορντ Τσάβι Ραμπασέδα και των σέντερ Κράβιτς (πολύ καλός πέρσι με την Ομπραντόιρο) και Κεν Χόρτον.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η περσινή αποτυχία να μην μπει στο Φάιναλ 4 του πρωταθλήματος δεν έσπειρε τον πανικό στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τουναντίον. Μόνη σημαντική προσθήκη αυτή του Αλμπέρτο Αμπάλδε από τη Βαλένθια, που ήταν μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας του περσινού πρωταθλήματος, και απώλειες των Σαλάχ Μεζρί και Τζόρνταν Μίκι, που δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Πάμπλο Λάσο. Ο τελευταίος πριν από λίγες ημέρες πανηγύρισε τον 20ο του τίτλο στα εννέα χρόνια παρουσίας του στη «βασίλισσα», με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ, νικώντας στον τελικό την Μπαρτσελόνα. Το καλύτερο νέο για τους Μαδριλένους θα είναι η παραμονή του Φακού Καμπάσο, για τον οποίον ηχούν οι σειρήνες του ΝΒΑ.

ΜΑΛΑΓΑ

Με όπλο την άμυνά της, η Μάλαγα του Λουίς Κασιμίρο θα ψάξει φέτος την είσοδό της στην οκτάδα. Στα θετικά νέα συγκαταλέγονται η παραμονή του Γάλλου φόργουορντ Αξέλ Μπουτέιγ, μέλους της καλύτερης πεντάδας του περσινού πρωταθλήματος, και η προσθήκη του χρήσιμου φόργουορντ Τιμ Αμπρομάιτις. Στα αρνητικά; Τα… στοιχήματα που υπάρχουν στο ρόστερ της, που με εξαίρεση τον Φράνσις Αλόνσο, δεν έθελξαν με την απόδοσή τους στα φιλικά και ίσως αναγκάσουν την ομάδα να προβεί άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις. Ειδικά στο «1» και το «5» τα ερωτηματικά είναι πολλά για την Ουνικάχα και η επιτυχία της σεζόν θα κριθεί από το αν θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις οι παίκτες που αγωνίζονται σε αυτές τις θέσεις.

ΤΕΝΕΡΙΦΗ

Η Τενερίφη και ο Τσους Βιδορέτα χτίζουν πάνω στη δυνατή σχέση του Μαρσελίνιο Χουέρτας με τον Γκιόργκι Σερμαντίνι. Αμφότεροι προέρχονται από εξαιρετική σεζόν, στην οποία ο πρώτος αναδείχθηκε κορυφαίος λατινοαμερικάνος παίκτης και ο δεύτερος μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος. Ωστόσο, η ατυχία τής χτύπησε την πόρτα με το σοβαρό τραυματισμό του νεοφερμένου Ντέγιαν Τοντόροβιτς σε φιλικό προετοιμασίας με την Εστουδιάντες. Εκτός του Σέρβου φόργουορντ αποκτήθηκαν και οι ομοθεσίτες Άαρον Ντούρνεκαμπ και Τάιλερ Κάβανο, που έχουν την εμπειρία για να σταθούν σε αυτό το επίπεδο, όπως και ο γκαρντ Μπρούνο Φιτιπάλντο. Όλες αυτές οι αλλαγές δημιουργούν ζήτημα χημείας, κάτι που φάνηκε στα ανεπίσημα παιχνίδια, αλλά και στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ με τη Ρεάλ.

ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ

Η νέα Μπανταλόνα θα είναι ωραία ή έστω τόσο ελκυστική στο μάτι όσο ο περσινή; Οι σημαντικές αλλαγές εγείρουν αυτό το ερώτημα. Η «πένια» έχασε τον πρώτο σκόρερ και μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος κατά την περσινή σεζόν, Πρέπελιτς, τον κορυφαίο ριμπάουντερ της λίγκας, Όμιτς, τον εκρηκτικό Ρότεν και τον πολύ χρήσιμο φόργουορντ Χαραγκόντι. Η ενίσχυση ήταν εντυπωσιακή, καθώς επέστρεψαν… σπίτι τους οι γκαρντ Φεράν Μπάσας και Πάου Ρίμπας, μετακόμισε από την Μπαρτσελόνα στο… γειτονικό ο σέντερ Άντε Τόμιτς και αποκτήθηκε ο Βλάντιμι Μπροντζιάνσκι, έπειτα από την πολύ καλή σεζόν του στην Ομπραντόιρο. Το ρόστερ φαντάζει γεμάτο και μένει να διαπιστωθεί αν ο Κάρλες Ντουράν θα μπορέσει να το διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο δεδομένων και των διπλών υποχρεώσεων.

ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ

Έπειτα από ένα γεμάτο καλοκαίρι -με διοικητικές αλλαγές και την απομάκρυνση του Φώτη Κατσικάρη- το νέο πρότζεκτ της Γκραν Κανάρια βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Πορφί Φισάκ έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία και ο Βίλι Βιγιάρ τη θέση του αθλητικού διευθυντή (αντί του Μπέρντι Πέρεθ) με εμφανή διάθεση για ανάδειξη παικτών. Ένας τέτοιος μπορεί να γίνει ο Ζαν Μοντέρο, ο 17χρονος Δομινικανός γκαρντ, που ήδη παρακολουθείται από ομάδες του ΝΒΑ. Ωστόσο, τα κλειδιά στον αγωνιστικό χώρο θα τα έχει ο Αντριού Αλμπισί, που συνιστά βελτίωση σε σχέση με το γηρασμένο Ομάρ Κουκ. Αξιοσημείωτη η παραμονή του Ματ Κοστέλο, σημαντικές οι απώλειες των Ραμπασέδα, Μπουρούση και Ντεμόντε Χάρπερ. Πολλά θα κριθούν από τον παίκτη που θα αποκτηθεί στα γκαρντ, καθώς εν τέλει ο Έι Τζέι Σλότερ κόπηκε στα ιατρικά.

ΑΝΔΟΡΡΑ

Λίγες, αλλά κρίσιμες οι απώλειες για την Ανδόρρα που θέλει να πατήσει πάνω στην περσινή πετυχημένη συνταγή για να παραμείνει στο πάνω μισό της βαθμολογίας. Ο Ιμπόν Ναβάρο εγγυάται τη συνέχεια, όπως και ο Χάνα, που πέρσι έκανε μία από τις πιο σταθερές σεζόν της καριέρας του. Κομβικές οι απώλειες των Τοντόροβιτς, Μούσλι και Ντέιβιντ Ουόκερ, που αντικαταστάθηκαν με παίκτες που δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τα κενά τους. Βέβαια, στην προετοιμασία ο Πέρες έχει δείξει ότι μπορεί να μπει στα παπούτσια του Σέρβου φόργουορντ. Συν τοις άλλοις Παουλί, Γέλινεκ και Μπάντζα Σι είναι τραυματίες και θα χάσουν το ξεκίνημα της σεζόν, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα, κάποια από τα οποία θα κληθεί να λύσει η μεταγραφή της τελευταίας στιγμής, ο γκαρντ Σαρλόν Κλουφ.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Η Μπιλμπάο πληρώνει το τίμημα της επιτυχίας. Παίκτες με σημαντική συμβολή στην περσινή επιτυχία αποχώρησαν για ομάδες με μεγαλύτερο πορτοφόλι, όπως οι Λέιμερς (Άλμπα Βερολίνου) και Σουλεϊμάνοβιτς (Τενερίφη). Οι Ράφα Πουέγιο (αθλητικός διευθυντής) και Άλεξ Μούμπρου (προπονητής) καλούνται να κάνουν για άλλη μία χρονιά μαγικά και να βγουν νικητές στα στοιχήματα που θα τοποθετήσουν στην ομάδα. Τουλάχιστον έμειναν οι Τζέιλον Μπράουν, Όντρεϊ Μπάλβιν και Ζοναθάν Ρουσέλ, που δίνουν πολύτιμες λύσεις σε περιφέρεια και φροντ λάιν. Ο γκαρντ Λούντε Χάκανσον, ο φόργουορντ Γιάροσλαβ Ζικόφσκι και οι ψηλοί Άαρον Τζόουνς και Μόζες Κίνγκσλεϊ θα είναι αυτοί που θα κληθούν να τραβήξουν με μεγαλύτερη δύναμη το κάρο, όταν αυτό κολλήσει στη λάσπη. Το ερώτημα παραμένει: Θα τα καταφέρουν;

ΣΑΡΑΓΟΣΑ

Η υπέρβαση της περσινής σεζόν δύσκολα θα επαναληφθεί για τη Σαραγόσα. Το πλάνο που είχε καταρτίσει ο Πεπ Καργκόλ άλλαξε μετά τη φυγή του Πορφί Φισάκ για την Γκραν Κανάρια. Παράλληλα, αποχώρησαν ο ανερχόμενος γκαρντ Κάρλος Αλοσέν, ο Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις και ο Νεμάνια Ράντονιτς, ενώ κρέμασε τη φανέλα του ο Ραν Βάθεκθ, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό αγωνιστικά, αλλά και στα αποδυτήρια. Οι κυριότερες προσθήκες σε ένα νεανικό ρόστερ ήταν οι γκαρντ Χάιμε Φερνάντεθ και Ρασίντ Σουλαϊμόν ο σέντερ Σαγκαμπά Κονατέ και η επιστροφή του ταλαντούχου ψηλού Τζέισον Τόμσον. Σε συνδυασμό με τους Σαν Μιγκέλ, Ντίλαν Ένις, Σίλεϊ, Μπρουσίνο, Μπένζινγκ, Μπαρέιρο και Χλίνασον δημιουργούν ένα ενδιαφέρον μείγμα, το οποίο θα κληθεί να συντονίσει ο Ντιέγο Οκάμπο.

ΟΜΠΡΑΝΤΟΪΡΟ

Με πολλές αλλαγές θα παραταχθεί τη νέα σεζόν η Ομπραντόιρο. Επτά παίκτες αποχαιρέτησαν την ομάδα, μεταξύ των οποίων οι ψηλοί Κράβιτς και Μπροντζιάνκσι, που έκαναν πολλή δουλειά κατά την περσινή σεζόν σε μία ομάδα που στηριζόταν πάρα πολύ στο σουτ από την περιφέρεια, ο δικός μας Κώστας Βασιλειάδης, ο Κάλογουεϊ, ο Ντε Ζέου και ο Φλέτσερ Μακγκί. Οι προσθήκες στους ψηλούς (Λαουρίνας Μπιρούτις, Άλεξ Σουάρες και Τζέικ Κοέν) προκαλούν μικρή ανησυχία, όπως και ο τραυματισμός του νεοαποκτηθέντα Καρτάλ Οζμιράκ, στη θέση του οποίου ήρθε ο πολύπειρος γκαρντ Άλμπερτ Όλιβερ. Παράλληλα, η παραμονή του Μάικ Ντάουμ και η απόκτηση του γκαρντ Κάσιους Ρόμπερτσον δίνουν δύο δυνατά χαρτιά στο χέρι του Μόντσο Φερνάντες.

ΜΑΝΡΕΣΑ

Η εγγύηση που λέγεται Πέδρο Μαρτίνεuθ παρέμεινε στον πάγκο της Μανρέσα και είναι η καλύτερη είδηση για τους Καταλανούς. Θα συνεχίσουν, επίσης, ο βετεράνος Εούλιους Μπάες και ο ικανός δημιουργός Ντάνι Πέρες. Σημαντικές οι απώλειες των ψηλών Ντέιβιντ Κράβις και Λούκα Μίτροβιτς, καθώς ο πρώτος προερχόταν από μία εξαιρετική χρονιά. Οι προσθήκες ήταν μετρημένες με τον 30χρονο αθλητικό διευθυντή Τσέβι Πουζόλ να ψάχνει ευκαιρίες για να καλύψει τα κενά. Μοναδική εξαίρεση ο πολύπειρος φόργουορντ Ράφα Μαρτίνεθ, που μπορεί να δώσει λύσεις με το περιφερειακό του σουτ. Οι Μακάι Μέισον και Ζονατάν Ταμπού στα γκαρντ και οι Σκοτ Ίθερτον και Σεθ Χάινριτς στους φόργουορντ θα προσπαθήσουν να μπουν στα παπούτσια των αποχωρησάντων και δώσουν από νωρίς την παραμονή στην ομάδα.

ΜΠΕΤΙΣ

Νέα ομάδα η Μπέτις, με τον Κούρο Σεγκούρα να συνεχίζει στον πάγκο της για τρίτη διαδοχική σεζόν. Η περιφέρειά της έχει χρώμα… ελληνικό με τους Ράϊαν Χάροου και Τζέιμς Φελντέιν να βρίσκονται σε αυτήν και να είναι οι παίκτες που θα κληθούν να σηκώσουν το επιθετικό βάρος. Το μεγάλο κενό που αφήνουν οι Έρικ Γκριν, Τζερόμ Τζόρνταν, Κενάν Σιπάχι, Σέιν Ουίτινγκτον και Ντεμέτριους Κονζέρ, θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν ο διεθνής Αυστραλός φόργουορντ, Νικ Κέι, οι γαλλοθρεμμένοι Γιουσού Εντόι (υψηλόσωμος σέντερ), Γιακουμπά Ουαταρά (δυναμικός γκαρντ) και Τι Τζέι Κάμπελ (Αμερικανός με μακρά θητεία στην LNB) και οι Μάικ Τόρες (γκαρντ) και Νικ Σπάιρς (σέντερ). Το μπάτζετ έχει πέσει αισθητά έπειτα από την περσινή δύσκολη χρονιά και οι «πράσινοι» πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε τους πλεονέκτημα για να μην κινδυνέψουν.

ΜΟΥΡΘΙΑ

Η σεζόν 2015-16 φαντάζει μακρινή για τη Μούρθια. Ήταν η τελευταία στην οποία η ομάδα κατάφερε να μπει στα πλέι οφ, χάρη στην παρουσία των Καμπάσο και Φαβεράνι. Έκτοτε παλεύει για να μείνει μακριά από τις τελευταίες θέσεις και τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και φέτος, χωρίς τους Λαρεντζάκη, Ραντίσεβιτς και Τζάρελ Έντι. Το ελληνικό στοιχείο δε λείπει, με την προσθήκη του Άλεξ Αντετοκούνμπο, που αναμένεται να έχει μικρό ρόλο στην ομάδα. Κινητήριος μοχλός για το συγκρότημα του Σίτο Αλόνσο θα είναι ο Κόνερ Φράνκαμπ, μετά την εξαιρετική θητεία στο Ρέθυμνο, ενεργό ρόλο θα έχει ο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού Ντι Τζέι Στρόμπερι, όπως και οι γκαρντ Τζόρνταν Ντέιβις και Μαρκίς Τάουνς και οι ψηλοί Νεμάνια Ράντονιτς και Αουγκούστο Λίμα.

ΦΟΥΕΝΛΑΜΠΡΑΔΑ

Πρέπει να αλλάξει πολλά πράγματα για γλιτώσει αυτό που πέρσι φαινόταν να έρχεται. Η Φουενλαμπράδα γλίτωσε τον υποβιβασμό λόγω της απόφασης να μην πέσει καμία ομάδα στη δεύτερη κατηγορία και ο Πάκο Γκαρσία οφείλει να βάλει τα δυνατά του για να παρουσιάσει ένα πολύ βελτιωμένο σύνολο. Η καλή εικόνα στα φιλικά και οι νίκες επί ομάδων που τερμάτισαν ψηλότερα από αυτή μπορεί να δίνει αισιοδοξία και χρόνο, αλλά σίγουρα λείπει η πείρα για τη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων. Στο ρόστερ της υπήρξαν αρκετές αλλαγές και έχουν ήδη ξεχωρίσει οι γκαρντ Μέλο Τρίμπλ και Όμπι Εμεγκάνο, οι φόργουορντ Σιιμ Βένε και Λέο Μέιντλ και ο σέντερ Ρόμπερτ Άπσοου.

ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΕΣ

Να φύγει και να μην ξανάρθει η περασμένη σεζόν θέλουν στην Εστουδιάντες. Οι «φοιτητές» παρουσίασαν έναν πολύ κακό πρόσωπο, ήταν ελάχιστα ανταγωνιστικοί και θα βρισκόντουσαν στη δεύτερη κατηγορία αν δε διακοπτόταν το πρωτάθλημα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Φέτος, επένδυσαν σε παίκτες που μπορούν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι (παραμονή Έντουιν Τζάκσον και Αλέξα Αβράμοβιτς και απόκτηση Άλεκ Μπράουν και Τζον Ρόμπερσον) και κράτησαν στον πάγκο τον Χαβιέ Θαμόρα, που πήρε τη θέση του Αλεξάνταρ Τζίκιτς, τον περασμένο Ιανουάριο. Στα φιλικά δεν ήταν κακή, αλλά της έλλειψε το κάτι παραπάνω που θα της έδινε εύκολες νίκες, ιδιαιτέρως κόντρα σε ομάδες του ίδιου βεληνεκούς.

ΧΙΠΟΥΣΚΟΑ ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ

Η μοναδική νέα ομάδα στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, κερδίζοντας την άνοδό της τόσο αγωνιστικά, όσο και δικαστικά. Ο Μαρσέλο Νικόλα παραμένει στον πάγκο της, όπως και τέσσερις παίκτες (Ορόθ, Ντι, Μότος και Ολαϊθόλα), από το σύνολο που τη διατηρούσε στη δεύτερη θέση της LEB Oro, πριν από την οριστική διακοπή της. Μάλιστα τη μέρα που επισημοποιήθηκε η συμμετοχή της στη Liga Endesa, ανακοίνωσε το πλήρες ρόστερ της στο οποίο ξεχωρίζουν ο Σλοβένος γκαρντ Γιαν Σπαν, ο Σουηδός φόργουορντ Γοιυίλ Μαγκαρίτι και οι Αφρικανοί σέντερ Βίνι Οκούο και Τζέιμι Ετσενίκ. Ο νέος Μπράντον Φράνσις και ο παλιός Τζόνι Ντι (από τους κορυφαίους της περσινής περιόδου), αμφότεροι γκαρντ, μπορούν να κρίνουν την πορεία της φετινής χρονιάς.