--> Φτώχεια, η πρώτη αιτία που οδηγεί σε χειραγώγηση αγώνων
+28

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 23 / 03 / 2019

ΚΟΥΠΟΝΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Φτώχεια, η πρώτη αιτία που οδηγεί σε χειραγώγηση αγώνων

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε αθλητές και αθλήτριες, η φτώχεια αναδείχθηκε η πρώτη αιτία που οδηγεί σε χειραγώγηση αγώνων

Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η οικονομική ανέχεια είναι αυτή που κατά κύριο λόγο οδηγεί στα στημένα παιχνίδια. Συγκεκριμένα, πήραν μέρος 656 αθλητές και αθλήτριες, ερασιτέχνες (61,8%) και επαγγελματίες (38,2%), το 34/6% των οποίων θεωρεί την φτώχεια ως πρώτη αιτία.

Δείτε τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες

Την έρευνα πραγματοποίησαν (στην χώρα μας και σε Κύπρο, Αυστρία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το «School of Law Queen’s University» του Μπέλφαστ και το ιρλανδικό «University of Limerick».

Την παρουσίασε –σε ειδική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού– ο γ.γ. της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», Ν. Θεοδώρου. Τα ευρήματά της είναι άκρως αποκαλυπτικά, για νοοτροπίες και συμπεριφορές. Αλλά αναδεικνύουν και τις ευθύνες (για πράξεις ή παραλείψεις) των εμπλεκομένων, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα σε κάθε βαθμίδα, στον αθλητισμό.

Το 38,1% θεωρεί πως η χειραγώγηση αγώνων γίνεται από παράγοντες του αθλήματος και μόλις το 8,9% από κάποιους έξω από αυτό. Ενώ το 34,1% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι συμπαίκτες τους εγκρίνουν την χειραγώγηση αγώνα!

Το 43,2% των συμμετεχόντων από την Ελλάδα, το 35,3% από την Κύπρο και το 77,6% από την Αυστρία θεωρούν ότι οι συμπαίκτες τους είναι «εργαλεία» χειραγώγησης.

Ακόμα, ως «θετικό» στην ιδέα χειραγώγησης βλέπουν τον προπονητή τους, αντίστοιχα, το 32,3%, το 17,7% και το 4,6%. Στο ίδιο ερώτημα για τους παράγοντες της ομάδας, τα ποσοστά είναι 43,2%, 29,4% και 7,3%.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης αλλά και εκπαίδευσης. Το 17,7% των ερωτηθέντων θεωρεί –ενώ απαγορεύεται– πως επιτρέπεται να στοιχηματίζει σε αγώνα που συμμετέχει. Το 36% πιστεύει ότι μπορούν να τζογάρουν οι συγγενείς του και το 21,9% ότι δικαιούνται να στοιχηματίζουν μέλη της ομάδας.

Εκτός της οικονομικής ανέχειας, σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι λόγοι που οδηγούν αθλητές στο «στήσιμο» ενός αγώνα είναι η μη καταβολή των συμφωνηθέντων (34,6%), η πίεση που ασκείται από παίκτες και παράγοντες (27,5%), το εύκολο κέρδος (23,7%) η πίεση από άτομα εκτός αθλήματος (16,8%), οι απειλές κατά της οικογένειας και συγγενικών προσώπων (14,5%).

Ανοίξτε ένα λογαριασμό με τη bet365 σήμερα

Σημαντικές οι ευθύνες πολιτείας και αθλητικών φορέων

Τι θα μπορούσε να μειώσει την αποδοχή συμμετοχής σε χειραγώγηση αγώνων; Οι αξιοπρεπείς μισθοί, οι σωστές συνθήκες εργασίας, η πληροφόρηση και εκπαίδευση για τους κινδύνους και τα ρίσκα από την εμπλοκή σε «στήσιμο».

Ακόμα και χωρίς την παραμικρή γνώση των δρωμένων, από την απλή ανάγνωση των τρόπων ανάσχεσης, αναδεικνύονται οι ευθύνες των ιθυνόντων. Οι αξιοπρεπείς μισθοί, οι σωστές συνθήκες εργασίας δεν… φυτρώνουν μόνα τους. Οι αρμόδιοι –Πολιτεία, Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες, ομοσπονδίες, λίγκες, σωματεία– έχουν καθήκον να διαμορφώσουν το πλαίσιο και τους κανόνες. Να ελέγχουν για την τήρησή τους.

Για παράδειγμα, εδώ και χρόνια η Super League δεν αποδίδει ετησίως, ως οφείλει, στην Football League περίπου 2 εκατ. 300 χιλ. ευρώ. Τα έσοδα της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας ποδοσφαίρου είναι ελάχιστα και τα έξοδα μεγάλα. Οι μισθοί είναι πενιχροί και οι καθυστερήσεις καταβολής τους πολύμηνες. Ομάδες «σκάνε» και αποσύρονται κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ο έλεγχος των ΠΑΕ είναι επιφανειακός. Το αρμόδιο υπουργείο έχει ξεχάσει πότε έκανε για τελευταία φορά. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν έχει τα κονδύλια, τις υποδομές και την στελέχωση από ειδικούς για να πραγματοποιήσει σε βάθος και σωστά έλεγχο.

Το 2015 η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψήφισε υπέρ της δημιουργίας σε κάθε κράτος-μέλος πλατφόρμας αθλητικής ακεραιότητας. Όπου, εκτός των άλλων, θα μπορούσε κάποιος ανώνυμα να δώσει στοιχεία για περιπτώσεις χειραγώγησης. Ακόμα, αυτή η πλατφόρμα, δεν έχει δημιουργηθεί…

Σε υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν στο εξωτερικό, βασικοί κρίκοι για την χειραγώγηση αγώνα ήταν παίκτες και διαιτητές. Στην υπόθεση των φερόμενων ως «στημένων» αγώνων έως το 2010 («Κοριόπολις») δεν υπάρχει κατηγορούμενος ποδοσφαιριστής και διαιτητής.

Πηγή: iapopsi.gr

Διάβασε επίσης

Κορυφαία εταιρία
bet365