Euroleague: Preview της σεζόν 2020/21

Ανανεώθηκε:
Ευρωλίγκα 2020

Σχεδόν επτά μήνες έχουν περάσει από την 6η Μαρτίου και το τέλος της 28ης αγωνιστικής της περσινής Ευρωλίγκας, που έμελλε να είναι η τελευταία της σεζόν, καθώς λόγω του κορονοϊού η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε αρχικά την αναστολή της και στη συνέχεια την οριστική διακοπή της. Η σεζόν που έχουμε μπροστά μας θα είναι αρκετά περίεργη, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι καθημερινότητα, και τους θεατές, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, απόντες. Σε αυτήν τη συγκυρία οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης επιστρέφουν στη δράση, με στόχο να πάρουν το στέμμα του πρωταθλητή, αυτό που δε δόθηκε σε κανέναν την περσινή περίοδο και συνεχίζει να βρίσκεται στο κεφάλι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τη σεζόν 2018-19.

Όλα παίζονται εδώ. winmasters.gr
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στα προγνωστικά Euroleague οι Μοσχοβίτες ξεκινούν και φέτος ως ένα από τα φαβορί έχοντας μαζί τους, την περσινή πρωτοπόρο της κατάταξης ΑναντολούΈφες και τους δύο Ισπανούς γίγαντες, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Ένα σκαλί πιο κάτω βρίσκονται η ενισχυμένη Αρμάνι Μιλάνο και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχοντας προβάδισμα για συμμετοχή στην οκτάδα. Για την πρόκριση στα πλέι οφ θα δούμε μάχες μεταξύ ομάδων όπως η Φενέρμπαχτσε, ο Ολυμπιακός η Ζενίτ και η Βαλένθια, με τους Παναθηναϊκό, Χίμκι και Μπασκόνια να βρίσκονται ένα βήμα πιο πίσω. Οι υπόλοιποι σύλλογοι δύσκολα θα ξεπεράσουν τη 10η θέση, αλλά είναι ικανοί για να κάνουν ζημιές σε όποιον τους υποτιμήσει.

Σύστημα διεξαγωγής

Συμμετέχουν 18 ομάδες, αναμετρώνται μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας, δηλαδή έχουμε 34 αγωνιστικές. Από εκεί και πέρα οι 8 πρώτες μπαίνουν στα πλέι οφ για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Στα πλέι οφ οι ομάδες αγωνίζονται ως εξής: 1-8 (Α), 2-7 (Β), 3-6 (Γ), 4-5 (Δ). Πλεονέκτημα έδρας έχουν οι ομάδες που τερμάτισαν ψηλότερα στη βαθμολογία και η σειρά είναι best of 5, δηλαδή στις τρεις νίκες.

Οι τέσσερις ομάδες που θα επικρατήσουν θα αναμετρηθούν σε νοκ άουτ ημιτελικούς (Α-Δ και Β-Γ) και μετά ακολουθούν ο μικρός και ο μεγάλος τελικός. Το φάιναλ φορ, όπως το αποκαλούμε εδώ και δεκαετίες, θα διεξαχθεί από τις 28 ως τις 30 Μαΐου 2020 στη LanxessArena στην Κολωνία (Γερμανία), που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί και πέρσι. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Οι σημαντικότερες αλλαγές-ειδήσεις

Πολύ σημαντική ενίσχυση στη ρακέτα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Δύο από τους καλύτερους παίκτες των τελευταίων ετών ήρθαν στη Ρωσία, ο πάουερ φόργουορντ ΤορνίκεΣενγκέλια και ο σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοβ. Αποχώρησε η… σημαία της ομάδας, Αντρέι Βοροντσέβιτς, έπειτα από 14 χρόνια.

Δύο… πλέι μέικερ έβαλε στη μηχανή της η Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος στο παρκέ (ΝικΚαλάθης) και ο δεύτερος στον πάγκο (ΣαρούναςΓιασικεβίτσιους).Ανανέωσε ως το 2025 και ο σούπερ σταρ της ομάδας Νίκολα Μίροτιτς.

Ο κορυφαίος παίκτης της περσινής περιόδου Σέιν Λάρκιν έμεινε στην Αναντολού Εφές, η οποία διατήρησε σχεδόν στο ακέραιο την περσινή εξαιρετική της ομάδα. Παρέμειναν σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Χίμκι, οι ηγετικοί ΣκότιΟυίμπεκιν και Αλεξέι Σβεντ.

Το σίριαλ «Καμπάσο» είναι αυτό που ταλανίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν ο Αργεντινός γκαρντ ακούσει το κάλεσμα για το ΝΒΑ και ανταποκριθεί σε αυτό, τότε η Ρεάλ χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής της.

Τέσσερις Έλληνες τεχνικοί βρίσκονται στην Ευρωλίγκα. Ο Δημήτρης Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό και ο Γιώργος Βόβορας στον Παναθηναϊκό.

Τρεις ακόμα έχουν περάσει ως προπονητές από την Ελλάδα: Ο Τσάβι Πασκουάλ της Ζενίτ, ο Αντρέα Τρινκιέρι της Μπάγερν Μονάχου και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς της Μπασκόνια.

Αποδυναμωμένος σε σχέση με πέρσι ο Παναθηναϊκός, καθώς έχασε τον ηγέτη του Νικ Καλάθη και αρκετούς παίκτες και με νέο ρόστερ θα παλέψει για την οκτάδα.

Η επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό δίνει στους «ερυθρόλευκους» τη δυνατότητα να ονειρεύονται επιστροφή στα Final 4.

Νέα αρχή για τη Φενέρμπαχτσε και τη Ζάλγκιρις, αφού αποχώρησαν από αυτές οι προπονητές (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ΣαρούναςΓιασικεβίτσιους, αντιστοίχως) που είχαν συνδέσει το όνομά τους με τις επιτυχίες των τελευταίων ετών.

Ενισχυμένες οι Αρμάνι Μιλάνο, Βαλένθια και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Οι Ιταλοί γέμισαν το ρόστερ τους και προβάλουν ως υποψήφιοι για την τετράδα, ενώ Ισπανοί και Ρώσοι θα παλέψουν για την είσοδο στα πλέι οφ.

Ανανεωμένη η Μπασκόνια μετά την αποχώρηση των Σενγκέλια και Σιλντς, με τον Λούκας Βιλντόσα να αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη.

Οι ομάδες

Παναθηναϊκός

Εντελώς ανανεωμένος ο Παναθηναϊκός που έχασε τα σημεία αναφοράς του, τόσο στην περιφέρεια, όσο και τη ρακέτα. Ο λόγος για τους Νικ Καλάθη, που θα παίζει στην Μπαρτσελόνα και τον ΝτεΣόν Τόμας, που θα βρίσκεται στην Κίνα. Λιγότερο ή περισσότερο θα φανούν οι αποχωρήσεις των Τζίμερ Φρεντέτ, Ταϊρίζ Ράις, Νίκου Παππά, Άντι Ράουτινς, Ουές Τζόνσον και Τζέικομπ Ουάιλι. Επίσης, ο Ρικ Πιτίνο έκλεισε για δεύτερη φορά το κεφάλαιο «Παναθηναϊκός» και στη θέση του θα βρίσκεται ο Γιώργος Βόβορας, που έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Στον αγωνιστικό χώρο δύο θα είναι οι πυλώνες των «πρασίνων». Ο αρχηγός, πλέον, Ιωάννης Παπαπέτρου και ο ικανότατος γκαρντ, που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τραυματισμούς, ΝεμάνιαΝέντοβιτς. Αν ο Σέρβος είναι υγιής, τότε θα είναι μία από τις κορυφαίες κινήσεις της Ευρωλίγκας. Οι Έλληνες ψηλοί (Γιώργος Παπαγιάννης, Ντίνος Μήτογλου και Ζακ Όγκαστ) θα έχουν σημαντικό ρόλο, όπως και ο Κουβανός γκαρντ φόργουορντ Χάουαρντ Σαντ Ρος, ενώ ζήτημα είναι η ικανότητα ανταπόκρισης σε αυτό το επίπεδο των Μάρκους Φόστερ, Πιέρ Τζάκσον, Μπεν Μπέντιλ και Άαρον Ουάιτ. Συμπληρωματικοί οι Λεωνίδας Κασελάκης, ΊανΒουγιούκας, Λευτέρης Μποχωρίδης και Γιώργος Καλαϊτζάκης. Οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης έχουν ένα καινούριο σύνολο που θα χρειαστεί χρόνο για να δέσει, ενώ η απουσία κόσμου από το ΟΑΚΑ τους στερεί ένα πολύτιμο όπλο.

Ολυμπιακός

Με στόχο να επιστρέψει στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωλίγκας, έχοντας στον πάγκο του τον πρώτο Έλληνα που σήκωσε το τρόπαιο της διοργάνωσης ως προπονητής, ο Ολυμπιακός είναι πανέτοιμος για μία δυναμική επάνοδο. Χωρίς εγχώριες υποχρεώσεις, καθώς έχει δημιουργήσει αναπτυξιακή ομάδα που αγωνίζεται στην Α2 με διαφορετικούς παίκτες, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει όλο το χρόνο για να προετοιμάζει την ομάδα του, σε μία χρονιά που αναμένεται να είναι περίεργη, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η φυγή του Νίκολα Μιλουτίνοβ με προορισμό τη Μόσχα αφήνει ένα τεράστιο κενό στη ρακέτα των «ερυθρόλευκων», το οποίο θα προσπαθήσουν να καλύψουν ο νεοαποκτηθείς Χασάν Μάρτιν και ο Οκτάβιους Έλις που είχε έρθει στα μέσα της προηγούμενης σεζόν. Από εκεί και πέρα έφυγαν οι Μπράντον Πολ, Ντουάιτ Μπάικς, Ουέιντ Μπόλντουιν, Τέιλορ Ρότσεστι και Ογκουστίν Ρούμπιτ, καθώς δεν ταίριαζαν στα πλάνα του Έλληνα τεχνικού. Το ελληνικό στοιχείο αυξήθηκε με τον επαναπατρισμό των διεθνών γκαρντ Κώστα Σλούκα και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ενώ η περιφέρεια ενισχύθηκε με την έλευση των Τσαρλς Τζένκινς και Άαρον Χάρισον, δύο Αμερικανών που θα κληθούν να δώσουν βοήθειες στο Βασίλη Σπανούλη και τον Σακίλ Μακ Κίσικ. Μεγάλα στοιχήματα τα φόργουορντ, καθώς πέραν του Παπανικολάου και του Πρίντεζη, οι Σάσα Βεζένκοφ, Λιβιό Ζαν Σαρλ και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος πρέπει να σταθεροποιήσουν την απόδοσή τους και να δείξουν ότι ανήκουν σε αυτό το επίπεδο.

ΑναντολούΈφες

Η πρωτοπόρος της περσινής περιόδου, με 24 νίκες σε 28 παιχνίδια, έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία της στα πλέι οφ, διατήρησε τον περσινό κορμό και τον αρχιτέκτονα ΕργκίνΑταμάν. Μοναδική απώλεια αυτή του ΆλεκΠίτερς, με προορισμό την Μπασκόνια, αλλά δεν ήταν κάτι που πλήγωσε τους Τούρκους. Ο σούπερ σταρ Σέιν Λάρκιν παραμένει, όπως και ο συνοδοιπόρος του στην περιφέρεια Βασίλι εΜίσιτς, συνθέτοντας ένα πολύ δυναμικό ντουέτο που μπορεί να βάλει προβλήματα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Μαζί με αυτούς ο εκρηκτικός Ροντρίγκ Μπομπουά, που ερχόμενος από τον πάγκο αλλάζει τις ισορροπίες και ο πολύ καλός αμυντικός Ντόγκους Μπάλμπαϊ. Οι Κρούνοσλαβ Σίμον, Τζέιμς Άντερσον, Αντριέν Μορμάν και Κρις Σίνγκλετον δίνουν έξτρα ποιότητα στις θέσεις των φόργουορντ, ενώ σε αυτές των ψηλών βρίσκονται οι Τίμπορ Πλάις και Μπράιαν Ντάνστον, συνεπικουρούμενοι από τον Σερτάκ Σανλί. Φυσικά ο στόχος της Αναντολού Έφες δεν μπορεί να είναι άλλος από την είσοδο στην οκτάδα, με πλεονέκτημα έδρας και -κοιτώντας πιο μακροπρόθεσμα- μία θέση στο Final4 της διοργάνωσης.

Όλα παίζονται εδώ. winmasters.gr
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ρεάλ Μαδρίτης

Με λίγες αλλαγές και η Ρεάλ Μαδρίτης, που μαζί με την Μπαρτσελόνα ήταν ισόβαθμες στη δεύτερη θέση με 22 νίκες σε 28 αγώνες. Η πιο βασική προσθήκη ήταν του φόργουορντ Αλμπέρτο Αμπάλδε, ενώ ήρθε και ο φέρελπις γκαρντ Κάρλος Αλοθέν. Καμία αποχώρηση δεν στεναχώρησε τον Πάμπλο Λάσο, αφού τόσο οι Σαλάχ Μεζρί και Τζόρνταν Μίκι δεν είχαν βασικό ρόλο στη «βασίλισσα», ενώ ο Κλέμεν Πρέπελιτς ήταν δανεικός και δεν είχε θέση στο ρόστερ της. Το πλήθος των επιλογών που υπάρχει στα χέρια του Ισπανού προπονητή ζαλίζει και την καθιστά ένα από τα φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή. Στα γκαρντ δεσπόζουν οι φιγούρες των Σέρχιο Γιουλ και Φακούντο Καμπάσο, για τον οποίο ενδιαφέρον υπάρχει από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και το ΝΒΑ, πολύτιμες βοήθειες δίνουν οι Τζέισι Κάρολ καιΦαμπένΚοζέρ, ενώ το γεγονός ότι τελευταία λύση είναι ο Νίκο Λαμπροβίτολα καταδεικνύει τα βάθος του ρόστερ της. Στα φόργουορντ ο πολύπειρος Ρούντι Φερνάντεθ συνεπικουρείται από τους Τζεφ Τέιλορ, Γκάμπριελ Ντεκ, Τρέι Τόμκινς, Άντονι Ράντολφ κα Φελίπε Ρέγες και μέσα στη ρακέτα ξεχωρίζει ο θηριώδης σέντερ Ουόλτερ Ταβάρες και το νέο μεγάλο ταλέντο Ουσμάν Γκαρούμπα. Όλοι αυτοί προδιαθέτουν για ακόμα μία σπουδαία χρονιά για τη Ρεάλ.

Μπαρτσελόνα

Δύο από τις μεγαλύτερες κινήσεις του καλοκαιριού έκανε η Μπαρτσελόνα η οποία ενισχύθηκε στον πάγκο και το παρκέ. Η άφιξη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αντί του Σβέτισλαβ Πέσιτς αυξάνει τις προσδοκίες για τους Καταλανούς που έβαλαν στη μηχανή τους τον καλύτερο πασέρ της περσινής διοργάνωσης με τον Παναθηναϊκό, τον Νικ Καλάθη. Απόφαση της διοίκησης και του Λιθουανού τεχνικού ήταν και η αποφόρτιση του ρόστερ, καθώς αποχώρησαν οι Μάλκομ Ντιλέινι, Πάου Ρίμπας, Κέβιν Πάγκος και Άντε Τόμιτς. Βέβαια, το υλικό που υπάρχει στα χέρια του Σάρας κάθε άλλο παρά φτωχό είναι. Μία γεμάτη περιφέρεια με τους Καλάθη και Τομάζ Ερτέλ, τα πολυεργαλεία Κόρι Χίγκινς, που προέρχεται από τραυματισμό και μένει να δούμε πως θα είναι κατά τη διάρκεια της σεζόν, και Άνταμ Χάνγκα και τους σουτέρ Κάιλ Κούριτς και Άλεξ Αμπρίνες, που έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν. Από εκεί και πέρα, ο Νίκολα Μίροτιτς καλείται να δικαιολογήσει το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του, κυρίως στα κρίσιμα παιχνίδια, στα οποία πέρσι δεν ήταν αντάξιος των περιστάσεων, ο Μπράντον Ντέιβις είναι από τους πληρέστερους ψηλούς στην Ευρώπη, ενώ χρήσιμες ανάσες θα τους δίνουν ο Βίκτορ Κλαβέρ, ο Πιέρ Οριόλα, ο Ρόλαντ Σμιτς και ο Αρτέμ Πουστόβγι. Στόχος; Μόνο η κορυφή θα ικανοποιήσει του Καταλανούς.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Δύο από τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης θα συνδράμουν την προσπάθεια της ΤΣΣΚΑ για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Δύο από τους καλύτερους και πιο σταθερούς παίκτες των τελευταίων ετών έγιναν κάτοικοι Μόσχας. Ο λόγος για τον Σέρβο σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοβ, που ήρθε από τον Ολυμπιακό, και τον Γεωργιανό πάουερ φόργουορντ Τορνίκε Σενγκέλια, που έφτασε από τη Βιτόρια και την Μπασκόνια. Ωστόσο, για να αποκτηθούν αυτοί οι δύο έγιναν κάποιες περικοπές θύματα των οποίων ήταν ο Αντρέι Βοροντσέβιτς, που αποχωρεί από την «αρκούδα» έπειτα από 14 χρόνια γεμάτα επιτυχίες, ο Χάουαρντ Σαντ Ρος και κυρίως ο Κάιλ Χάινς, που βρήκε νέα στέγη στο Μιλάνο. Από εκεί και πέρα, οι Ρον Μπέικερ και Κώστας Κουφός, ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικό χρόνο στο ροτέισον του Δημήτρη Ιτούδη, που συνεχίζει στην ΤΣΣΚΑ. Ο εξαιρετικός γκαρντ Μάικ Τζέιμς παραμένει, όπως και ο πλήρης Ντάνιελ Χάκετ, ο Ουίλ Κλάιμπερν θέλει να ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό του και να δείξει ότι είναι το καλύτερο τριάρι στην Ευρώπη, ενώ πολύτιμες λύσεις δίνουν οι Γιάνις Στρέλνιεκς, Νταρούν Χίλιαρντ, Γιοχάνες Φόιτμαν, Νικίτα Κουμπάνοβ και Τζόελ Μπολομπόι. Την περσινή σεζόν είχε ρεκόρ 19-9 τη στιγμή της διακοπής και φέτος θέλει να τα πάει ακόμα καλύτερα, αν και όλα κρίνονται στα πλέι οφ και το Final 4.

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Έπειτα από πολλά χρόνια η Μακάμπι ξαναβρήκε τη σταθερότητά της. Κι αυτό το οφείλει σε έναν Έλληνα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, με το που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, έβαλε τους κανόνες του και κατάφερε να συμμαζέψει ένα σύλλογο, που δε φειδόταν χρημάτων για να πετύχει τους στόχους του. Τα καλά νέα ήρθαν από την παραμονή του σταρ της ομάδας Σκότι Ουίλμπεκιν και του χρήσιμου σέντερ Οθέλο Χάντερ, που δυναμώνουν τον κορμό που συγκροτούν οι Όμρι Κάσπι, Ελάιζα Μπράιαντ, Τάιλερ Ντόρσι, Γιοβέλ Ζούσμαν, Άντζελο Κολοϊάρο και Τζον Ντι Μπαρτολομέο. Κοντά στην επιστροφή του ο Αμάρε Στουνταμάιρ, χωρίς, όμως, να έχει επισημοποιηθεί κάτι. Σημαντική προσθήκη είναι ο Κροάτης σέντερ Άντε Ζίζιτς που έρχεται από το ΝΒΑ, θα βοηθήσουν ο γκαρντ Κρις Τζόουνς και ο σέντερ Οζ Μπλαϊζέρ.Τις τελευταίες ημέρες επέστρεψε στο Τελ Αβίβ ο Κροάτης φόργουορντ Ντράγκαν Μπέντερ, μετά τη θητεία του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Όσον αφορά τις απώλειες το βλέμμα μας τραβούν αυτές του αθλητικού σέντερ Ταρίκ Μπλακ και των φόργουορντ Κουίνσι Έισι και Ντενί Αβντίγια, που θα είναι στις κορυφαίες θέσεις του επερχόμενου ντραφτ του ΝΒΑ και θα συνεχίσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Έφυγαν οι γκαρντ Νέιτ Ουόλτερς και Άαρον Τζάκσον και οι ψηλοί Τζέιλεν Ρέινολντς και Τζέικ Κοέν. Το βασικό ερώτημα; Πέρσι η Μακάμπι είχε στην «καυτή» της έδρα ρεκόρ 13-1 (και 6-8 εκτός). Φέτος, χωρίς την παρουσία του κόσμου της, θα μπορέσει να έχει τέτοιες επιδόσεις;

Όλα παίζονται εδώ. winmasters.gr
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Χίμκι

Ενισχυμένη στα χαρτιά φαίνεται η Χίμκι, αλλά αυτό μένει να διαπιστωθεί και στο παρκέ, καθώς τα πρώτα δείγματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Η απουσία του τραυματία Αλεξέι Σβεντ, που ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Ρώσους, αποτελεί μία καλή δικαιολογία, αλλά ο Ρίμας Κουρτινάιτις πρέπει να παρουσιάσει ένα έτοιμο και δεμένο σύνολο που θα παλέψει για να βρίσκεται στις κορυφαίες οκτώ ομάδες της Ευρωλίγκας. Οι αφίξεις των ψηλών Τζόρνταν Μίκι από τη Ρεάλ και Γκρεγκ Μονρό από την Μπάγερν γεμίζουν τη ρακέτα των Μοσχοβιτών, από την οποία αποχώρησαν οι Τζέρεμι Έβανς, Άντονι Γκιλ και Τόμας Ρόμπινσον, και ο Έρικ Μακ Κόλουμ δίνει μία επιθετική βοήθεια στην περιφέρεια δίπλα στον σούπερ σταρ της ομάδας. Οι δύο Σεργκέι (Καράσεφ και Μόνια) θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, κομβική και η παραμονή των σουτέρ Ντάιρις Μπέρτανς, Γιόνας Γερέμπκο και Γιάνις Τίμα, του εξαιρετικού οργανωτή Στέφαν Γιόβιτς, που υποφέρει, όμως, από έναν τραυματισμό, και του σέντερ Ντέβιν Μπούκερ, αλλά η αμυντική συνοχή της θα κρίνει το πόσο μακριά θα πάει.

Φενέρμπαχτσε

Η ζωή μετά τον Ζοτς! Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο τεχνικός που έδωσε στην Φενέρμπαχτσε και την Τουρκία την πρώτη της Ευρωλίγκα το 2017, δε μένει πλέον στην Κωνσταντινούπολη. Αντ’ αυτού στον πάγκο της Φενέρ θα βρίσκεται ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ, ένας ικανότατος προπονητής, που το έχει αποδείξει τόσο στο ΝΒΑ, όσο και σε επίπεδο εθνικών (πρωταθλητής Ευρώπης το 2017 με τη Σλοβενία) και μένει να το δείξει και σε επίπεδο συλλόγων. Πέραν του Ζοτς παρελθόν αποτελούν και αρκετοί παίκτες που τραβούσαν κουπί τα προηγούμενα χρόνια, όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Τζίτζι Ντατόμε και ο Νίκολα Κάλινιτς, αλλά και οι Ντέρικ Ουίλιαμς, Ζόφρι Λοβέρνι και Μάλκολμ Τόμας. Τα κενά τους θα προσπαθήσουν να καλύψουν οι γκαρντ Λορέντζο Μπράουν (έρχεται από πολύ καλή χρονιά), Τζάρελ Έντι και Κενάν Σιπάχι, οι φόργουορντ Ντισόν Πιέρ και Εντγκάρας Ουλανόβας (σουτέρ με εμπειρία από τη Ζάλγκιρις) και οι σέντερ Ντανίλο Μπάρτελ και Τζόνι Χάμιλτον. Ωστόσο, τα φώτα θα πέφτουν πάντα στους Νάντο Ντε Κολό και Γιαν Βέσελι που αναμένεται να είναι οι ηγετικές μορφές μέσα στο παρκέ. Ο στόχος είναι το Final 4, αλλά μία νέα προσπάθεια χρειάζεται πάντα χρόνο για να ευδοκιμήσει.

Ζάλγκιρις Κάουνας

Χωρίς τη μεγαλύτερη σταθερά της θα παραταχθεί τη νέα σεζόν η Ζάλγκιρις. Για πρώτη φορά έπειτα από το 2016 ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δε θα είναι στην άκρη του πάγκου της. Το δύσκολο έργο της αντικατάστασης του Σάρας αναλαμβάνει ο Μάρτιν Σίλερ, που έρχεται από την G-League. Μόνο εκεί έχει εμπειρία ως πρώτος προπονητής, καθώς στην Ευρώπη ο 38χρονος Αυστριακός ήταν μόνο βοηθός, είτε σε γερμανικές ομάδες, είτε στην εθνική Γερμανίας. Άλλο ένα ρίσκο από τη διοίκηση της ομάδας από το Κάουνας, έχοντας, βέβαια, το τελευταίο επιτυχημένο παράδειγμα του νέου τεχνικού της Μπαρτσελόνα. Στο αγωνιστικό κομμάτι οι αποκτήσεις των Ζόφρι Λοβέρνι και Ογκουστίν Ρούμπιτ της δίνουν οντότητα στη ρακέτα αντί των Ζακ ΛέΝτεϊ και Τζοκ Λαντέιλ. Ερωτηματικό η κατάσταση του νεοαποκτηθέντα Πατρίσιο Γκαρίνο μετά τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό του και η προσαρμογή στο ανώτερο επίπεδο του γκαρντ Στιβ Βαστούρια. Το δρόμο που οδηγεί μακριά από το Κάουνας πήρε και ο έμπειρος σουτέρ Εντγκάρας Ουλανόβας σε αντίθεση με τους Λούκα Λεκαβίτσιους, Παούλιους Γιανκούνας, Μάριους Γκριγκόνις και Αρτούρας Μιλάκνις που αποφάσισαν να μείνουν, όπως και οι Αμερικανοί Τόμας Ουόλκαπ και Νάιτζελ Χέις. Οι προσδοκίες δεν είναι πολύ υψηλές και η έλλειψη άγχους ίσως της δώσει την ευκαιρία να κάνει εκπλήξεις.

Βαλένθια

Μία από τις ομάδες που έκλεψε την παράσταση στο μεταγραφικό παζάρι ήταν η Βαλένθια. Μπορεί να έχασε τους Τζόρνταν Λόιντ, Άρνον Ντούρνεκαμπ, Μπροκ Μότουμ, Μορίς Εντούρ και –κυρίως- Αλμπέρτο Αμπάλδε, αλλά ενισχύθηκε με παίκτες που έχουν φάει με το… κουτάλι τα γήπεδα στο κορυφαίο επίπεδο, όπως ο Αμερικανός φόργουορντ Ντέρικ Ουίλιαμς και ο Σέρβος Νίκολα Κάλινιτς. Ένα βήμα πιο πίσω σε θέμα εμπειρίας ο γκαρντ Μάρτιν Χέρμανσον, που πραγματοποίησε πολύ καλή σεζόν με την Άλμπα Βερολίνου πέρσι, και ο Κλέμεν Πρέπελιτς, ένας από τους κορυφαίους παίκτες της περσινής σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο Χάουμε Πονσορνάου κρατάει τα ηνία έχοντας στο παρκέ τον ηγέτη της ομάδας Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς, τους πολύ χρήσιμους γκαρντ Σαμ Βαν Ρόσομ και Βάνια Μαρίνκοβιτς, Γκιγιέμ Βίβες και Κίνο Κολόμ, τους φόργουορντ Φερνάντο Σαν Εμετέριο και Τζοάν Σάστρε και τους ψηλούς Λουίς Λαμπεϊρί και Μάικ Τόμπι. Με αυτό το ρόστερ οτιδήποτε λιγότερο από την πρόκριση στα πλέι οφ θα είναι αποτυχία για τις «νυχτερίδες».

Όλα παίζονται εδώ. winmasters.gr
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αρμάνι Μιλάνο

Αν δεν είναι φέτος η χρονιά της, τότε πότε θα είναι; Μία ματιά στο ρόστερ της Αρμάνι θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι το υλικό είναι εξαιρετικό και υπάρχουν παίκτες από το πάνω ράφι. Παίκτες που μπορούν να οδηγήσουν ομάδες στα πλέι οφ και το Final4. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του συλλόγου από το Μιλάνο, που κάθε καλοκαίρι ξοδεύει ένα σκασμό λεφτά και κάθε χειμώνα οι διοικούντες του αναρωτιούνται τι πήγε λάθος. Ο Ετόρε Μεσίνα έχει το γενικό πρόσταγμα και οι κινήσεις της προκάλεσαν αίσθηση. Αποκτήθηκαν ο Ιταλός φόργουορντ Τζίτζι Ντατόμε από τη Φενέρ, ο γκαρντ Μάλκολμ Ντιλέινι από την Μπαρτσελόνα, ο σέντερ Κάιλ Χάινς από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Σαβόν Σιλντς, προερχόμενος από εξαιρετικές εμφανίσεις με την Μπασκόνια, όπως και ο Κέβιν Πάντερ από τον Ερυθρό Αστέρα και ο Ζακ Λέ Ντεϊ από τη Ζάλγκιρις. Συνεπώς οι αποχωρήσεις των Αμεντέο Ντελα Βάλε, Νεμάνια Νέντοβιτς, Λουίς Σκόλα και Αρτούρας Γκουντάιτις δεν γέρνουν την πλάστιγγα προς το αρνητικό πρόσημο. Οι Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Μάικλ Ρολ, Βλάντιμιρ Μίτσοβ, Αντρέα Τσιντσιαρίνι, Τζεφ Μπρουκς, Κάλεμπ Ταρζέφσκι και Πολ Μπιλίγκα εγγυόνται τη συνέχεια και τη συνοχή που χρειάζεται κάθε ομάδα.

Μπασκόνια

Μερική αναδόμηση στην Μπασκόνια, μετά την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος. Η παραμονή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν σχεδόν δεδομένη, δύο απώλειες, όμως, ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Πρώτη και κυριότερη του σούπερ σταρ Τόκο Σενγκέλια, που αποφάσισε να μετακομίσει στη Μόσχα και την ΤΣΣΚΑ και δεύτερη του Σαβόν Σιλντς, που ήταν εξαιρετικός στην τελική φάση του ισπανικού πρωταθλήματος. Πέραν αυτών άξιες αναφοράς οι αποχωρήσεις των Ματ Τζάνινγκ, Μάικλ Έρικ, Σεμάι Κρίστον, Πατρίσιο Γκαρίνο και Τζέισον Γκρέιντζερ, αν και οι δύο τελευταίοι ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς. Το ρόλο του ηγέτη έχει αναλάβει, πλέον, ο Λούκας Βιλντόσα που δείχνει ότι δε φοβάται καθόλου και παίρνει τα μεγάλα σουτ. Στους παραμένοντες Πιερία Χένρι, Ζόραν Ντράγκιτς, Ακίλε Πολονάρα, Γιουσουφά Φαλ και Ιλιμάνε Ντιόπ προστέθηκαν οι φόργουορντ Ρόκας Γκεντράιτις (πολύ καλή σεζόν με την Άλμπα Βερολίνου) και Άλεκ Πίτερς (απογοήτευσε με την ΑναντολούΈφες) και ο δυναμικός σέντερ Τόνιε Τζεκίρι από τη Βιλερμπάν, ενώ η ομάδα βρίσκεται στην αγορά για την απόκτηση ενός ακόμα γκαρντ. Σε σχέση με πέρσι οι Βάσκοι μοιάζουν αποδυναμωμένοι, αλλά είναι ένα σύνολο που κανείς δεν μπορεί να το ξεγράψει.

Ερυθρός Αστέρας

Εντελώς νέα ομάδα είναι ο Ερυθρός Αστέρας. Η αρχή έγινε από τον πάγκο, που οι διοικούντες ελπίζουν ο Σάσα Ομπράντοβιτς να στεριώσει, έπειτα από μία σεζόν που ξεκίνησε με τον Μίλαν Τόμιτς και ολοκληρώθηκε με τον Ντράγκαν Σάκοτα. Στο παρκέ έμειναν οι Ντέγιαν Νταβίντοβατς, Όγκνιεν Ντόμπριτς, Μπράνκο Λάζιτς, Μπόρισα Σίμανιτς, Μάρκο Γιάγκοτιτς Κούριτζα και Όγκνιεν Κούζμιτς και αποχώρησαν οι Λορέντζο Μπράουν, Κέβιν Πάντερ, Τσαρλς Τζένκινς, Μπίλι Μπάρον, Στράτος Περπέρογλου, Τζέιμς Γκιστ και Βλάντιμιρ Στίματς, ενώ το κλαμπ θρηνεί το θάνατο του Μάικλ Ότζο, που κατέρρευσε σε προπόνηση στις αρχές Αυγούστου και εν τέλει έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς. Τη νέα προσπάθεια των Σέρβων θα συνεπικουρήσουν οι Αμερικανοί γκαρντ Τζόρνταν Λόιντ (από Βαλένθια), Λάνγκστον Χολ (από Προμηθέα) και Κόρεϊ Ουόλντεν (από Παρτιζάν), ο φόργουορντ Μάρκο Σιμόνοβιτς, που επιστρέφει στη Σερβία, και ο σέντερ Ντουόπ Ριθ. Ο Λάντρι Νόκο, που προοριζόταν για βασικός ψηλός, κόπηκε στα ιατρικά και αποκτήθηκε ο Εμάνουελ Τέρι, που διαγνώστηκε θετικός σε κορονοϊό. Το υλικό στα χέρια του Ομπράντοβιτς δεν είναι ιδιαιτέρως πλούσιο, η έλλειψη οπαδών στα εντός έδρας παιχνίδια στερεί αρκετή από τη δυναμική των Σέρβων και ο Ερυθρός Αστέρας δύσκολα θα μπει στη δεκάδα.

Βιλερμπάν

Με καινούριο προπονητή και αρκετούς νέους παίκτες, η Βιλερμπάν θα είναι μία από τις «σταχτοπούτες» της διοργάνωσης. Ωστόσο, θα είναι πανέτοιμη να πληγώσει όποιον την υποτιμήσει. Η αθλητικότητα θα είναι το βασικό πλεονέκτημα των Γάλλων, που θα έχουν τον Τι Τζέι Πάρκερ, αδερφό του ιδιοκτήτη Τόνι, στον πάγκο τους αντί του συγκρουσιακού Ζβένταν Μίτροβιτς, που έφυγε από την ομάδα με τις χειρότερες σχέσεις. Σημαντικές απώλειες στους ψηλούς η περσινή αποκάλυψη Τόνιε Τζεκίρι, ο πρώην «πράσινος» και κορυφαίος της παίκτης όσο ήταν υγιής, Έιντριαν Πέιν και ο Λιβιό Ζαν Σαρλ. Αποχώρησαν επίσης οι γκαρντ Τζόρνταν Τέιλορ και Ντέβιον Μπέρι, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο Τεό Μαλεντόν, που πιθανότατα θα είναι ψηλά στο ντραφτ του ΝΒΑ και θα περάσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Από πέρσι έμειναν οι κομβικοί παίκτες Ντέιβιντ Λάιτι, Γκερσόν Γιαμπουσέλε, Σαρλ Καουντί και Αντουάν Ντιό, μαζί με τους φερέλπιδες Ματέ Στραζέλ, Ισμαέλ Μπακό και Αμίν Νουά. Προστέθηκαν σε αυτούς ο πολύπειρος γκαρντ και πρωταθλητής ΝΒΑ Νόρις Κόουλ, ο σουτέρ Πολ Λακόμπ και ο θηριώδης Γιουσουφά Φαλ, ενώ από την προσαρμογή των Αλερίκ Φρίμαν (γκαρντ) και Κεβάριους Χέις (αθλητικός σέντερ), όπως και του Ουλιάμ Χαουάρντ (φόργουορντ με έφεση στο σουτ) θα κριθούν πολλά για την πορεία τους. Πάντως δύσκολα θα πλησιάσουν την πρώτη οκτάδα.

Άλμπα Βερολίνου

Την υπογραφή του Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες φέρει και η φετινή Άλμπα. Η ικανότητα του Ισπανού προπονητή δίνει τη σιγουριά, ότι παρά τις πολλές μεταβολές στο ρόστερ τους, οι Βερολινέζοι θα παραταχθούν αξιόμαχοι για ακόμα μία χρονιά. Μία και λέμε για αλλαγές αυτές ήταν αρκετές και σημαντικές. Από τα «άλμπατρος» αποχώρησαν ο κορυφαίος τους περιφερειακός δημιουργός Μάρτιν Χέρμανσον, οι βασικοί Ρόκας Γκεντράιτις (φόργουορντ) και Λάντρι Νόκο (σέντερ) και οι αναπληρωματικοί Μακάι Μέισον, Κένεθ Όγκμπε (αμφότεροι γκαρντ) και Τάιλερ Κάβανο (φόργουορντ). Στις προσθήκες αυτές που τραβούν τα βλέμματα είναι του ικανότατου Μπεν Λέιμερς, που μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίδυμο στη ρακέτα με τον Λιούκ Σίκμα, και του γκαρντ Τζέισον Γκρέιντζερ, που ταλαιπωρείται από αρκετούς τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια. Από ομάδες εντός των συνόρων ήρθαν οι χρήσιμοι Μάοντο Λο (γκαρντ, από την Μπάγερν) και Λουίς Ολίντε (φόργουορντ από την Μπάμπεργκ) και από εκτός ο φόργουορντ Σιμόνε Φοντέκιο. Σταθεροί παραμένουν εκτός του Σίκμα, ο εκρηκτικός γκαρντ Πέιτον Σίβα, οι περιφερειακοί Μάρκους Έρικσον και Γιόνας Μάτισεκ και οι φόργουορντ Τιμ Σνέιντερ και Νιλς Γκιφάι, δημιουργώντας ένα σύνολο που θα παλεύει κάθε του παιχνίδι.

Μπάγερν Μονάχου

Ελαφρώς αποδυναμωμένη η Μπάγερν Μονάχου, αλλά με νέο προπονητή τον έμπειρο από την Ευρωλίγκα και το γερμανικό πρωτάθλημα Αντρέα Τρινκιέρι. Μεγάλο κενό στη ρακέτα αφήνουν ο καλύτερός της παίκτης Γκρεγκ Μονρό, ο αθλητικός Ματίας Λεσόρ και ο Ντανίλο Μπαρτέλ, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν οι Τζα Τζουάν Τζόνσον, με εμπειρία από το ΝΒΑ, Μάλκολμ Τόμας και Τζέιλεν Ρέινολντς. Στα γκαρντ, από πλευράς ταλέντου, ο Ουέιντ Μπόλντουιν είναι αναβάθμιση για τον Μάοντο Λο, που αποχώρησε, ο πρώην, όμως, παίκτης του Ολυμπιακού πρέπει να προσαρμοστεί καλύτερα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για να έχει σημαντική συνεισφορά στους Βαυαρούς. Τα καλά νέα για τη γερμανική ομάδα έχουν να κάνουν με τις παραμονές παικτών με βασικό ρόλο: Ο λόγος για τους γκαρντ Πέτερι Κόπονεν, Τόμας Μπρέι και Ζαν Σίσκο, τους φόργουορντ Βλάντιμιρ Λούτσις, Πάουλ Τσίπσερ και Νιχάτ Τζέντοβιτς και τον σέντερ Λέον Ραντόσεβιτς. Όπως γίνεται αντιληπτό μέχρι το «3» η Μπάγερν έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρσι, αλλά οι επιλογές στους ψηλούς εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο.

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Έπειτα από την περσινή τραγική χρονιά η Ζενίτ είναι γεμάτη ελπίδες για να διακριθεί. Με τον Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο τους οι Ρώσοι έκαναν σημαντικές κινήσεις ενισχύοντας την περιφέρειά τους με τον Κέβιν Πάνγκος, που ήταν εξαιρετικός πρόπερσι με τη Ζάλγκιρις και πέρσι δεν κατάφερε να προσφέρει στην Μπαρτσελόνα, τον κίλερ Μπίλι Μπάρον και τους σουτέρ Κέι Σι Ρίβερς και Βιτάλι Φριτζόν. Κοντά στο καλάθι ήρθαν ο αθλητικός Άλεξ Πόιθρες και ο δυναμικός σέντερ Αρτούρας Γκουντάιτις από το Μιλάνο. Το ταμείο των μεταγραφών είναι θετικό, αφού οι αποχωρήσεις των Άλεξ Ρένφρο, Άντονι Πονκράσοφ, Αντριού Αλμπισί, Τιμ Αμπρομάιτις, Γκουστάβο Αγιόν και Κόλτον Άιβερσον ήταν αποφάσεις του Καταλανού κόουτς. Σημαίνοντα χρόνο στο ροτέισον του Πασκουάλ θα έχουν οι παραμένοντες Όστιν Χόλινς, Ματέουζ Πονίτκα και Ουίλ Τόμας. Το υλικό που υπάρχει στο σύνολο από την Αγία Πετρούπολη έχει την ποιότητα και το ταλέντο και μπορεί να κοιτάει την οκτάδα. Το αν θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια που θα έχουν οι εμφανίσεις του εντός και εκτός Ρωσίας.

Όλα παίζονται εδώ. winmasters.gr
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ