Α’ Βελγίου: Preview της σεζόν 2020/21

Ανανεώθηκε:
A' Βελγίου

Σέντρα στο 118ο πρωτάθλημα της Jupiler League του Βελγίου το προσεχές Σάββατο, με την αναμέτρηση της πρωταθλήτριας για την περσινή σεζόν, Κλαμπ Μπριζ, ενάντια στη Σαρλερουά. Η ομάδα του Φιλίπ Κλεμάν κατέκτησε τον τίτλο για 16η φορά στην ιστορία της. Η χρονιά σημαδεύτηκε από την πανδημία του ιού Covid-19, ολοκληρώθηκε μετά από κυβερνητική απόφαση μία αγωνιστική πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας και δεν διεξήχθησαν τα πλέι οφ πρωταθλήματος και Γιουρόπα Λιγκ. Πολυνίκης του θεσμού η Άντερλεχτ με 34 κατακτήσεις, ενώ ακολουθεί η Κλαμπ Μπριζ με 16. Στις 10 κατακτήσεις η Σταντάρ Λιέγης. Το πρωτάθλημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το στοίχημα!

Η Jupiler League στην Goalbet
goalbet-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σύστημα διεξαγωγής: Η δομή του πρωταθλήματος αλλάζει από φέτος, αφού στην κατηγορία συμμετέχουν 18 ομάδες (από 16 που ήταν πέρυσι). Παρέμεινε στη Jupiler League η Βάασλαντ-Μπέβερεν, ενώ προβιβάστηκαν οι Λέουβεν και Μπέιρσχοτ. Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σε 34 αγωνιστικές και ακολουθούν τα πλέι οφ. Οι πρώτες τέσσερις της κατάταξης, θα μονομαχήσουν για τον τίτλο, ενώ οι επόμενες τέσσερις (θέσεις 4-8) για το εισιτήριο του Γιουρόπα Λιγκ. Όπως ίσχυε έως τώρα, η τελευταία της βαθμολογίας υποβιβάζεται απευθείας στη δεύτερη κατηγορια, ενώ η προτελευταία θα παίξει μπαράζ με τη δεύτερη από τη Β’ κατηγορία.

Τα φαβορί: Το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και φέτος είναι η Κλαμπ Μπριζ. Ο Φιλίπ Κλεμάν έχει το “Know how” αφού πήρε δύο σερί πρωταθλήματα με Γκενκ και Κλαμπ Μπριζ. Η… λιγότερο πιθανή έκπληξη, είναι η Γάνδη που είναι στη δεύτερη θέση των φαβορί για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Ενισχύθηκε και μπορεί να είναι κοντά στην κορυφή. Ακολουθεί η Άντβερπ του Ιβάν Λέκο πια, και σε… διψήφιες τιμές οι Άντερλεχτ, Γκενκ και Σταντάρ Λιέγης. Όσον αφορά τη “μάχη” της παραμονής, στη χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Σερκλ Μπριζ, ενώ από κοντά θα είναι οι Βάασλαντ-Μπέβερεν, Μουσκρόν και Οστάνδη.

Οι αλλαγές στους πάγκους: Πραγματοποιήθηκαν οκτώ αλλαγές στους πάγκους ομάδων ενόψει της νέας σεζόν. Κυριότερη εκείνη στην Άντβερπ, τα ηνία της οποίας ανέλαβε ο Ιβάν Λέκο ως αντικαταστάτης του Λάσλο Μπόλονι. Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Σταντάρ Λιέγης αποτέλεσε επίσης ο Μισέλ Πρεντ’ όμ, στη θέση του οποίου προσλήφθηκε ο Φιλίπ Μοντανιέ. Ο Μπερντ Στορκ ολοκλήρωσε το συμβόλαιό του με τη Σερκλ Μπριζ και έδωσε τα σκήπτρα στον Πολ Κλέμεντ. Κοινή συνεναίσει οι λύσεις της συνεργασίας των Μίλος Κόστιτς (Σιντ Τρούιντεν) και Μπερντ Χόλερμπαχ (Μουσκρόν). Αντικαταστάθηκαν από τους Κέβιν Μούσκατ και Φερνάντο Ντα Κρουζ αντίστοιχα. Επίσης, η διοίκηση της Οστάνδης αποφάσισε να φέρει τον Αλεξάντερ Μπλέσιν στη θέση του Άντναν Τσούστοβιτς. Τέλος, νέους προπονητές έχουν οι Βάασλαντ-Μπέβερεν και Λέουβεν, τους Νίκι Χάγεν και Μαρκ Μπρις αντίστοιχα.

Η Jupiler League στην Goalbet
goalbet-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι ομάδες

Κλαμπ Μπριζ: Άκρως επιτυχημένη η περσινή χρονιά καθώς στέφθηκε πρωταθλήτρια για 16η φορά στην ιστορία της. Παρά την οριστική διακοπή λόγω Covid-19, η διαφορά της ήταν στους 15 πόντους από τη δεύτερη Γάνδη. Ο Φιλίπ Κλεμάν επανέφερε την ομάδα στην κορυφή ύστερα από δύο χρόνια και φυσικά παραμένει στην τεχνική ηγεσία. Δεύτερος τίτλος στη σειρά για τον 46χρονο Βέλγο κόουτς (Γκενκ, 2018-19). Οι φήμες για προσθήκες ποδοσφαιριστών δίνουν και παίρνουν, όμως ακόμα δεν υπήρξε κάτι αξιοσημείωτο. Αποχώρησαν οι επιθετικοί Τάου, Ρεζάι, Οπέντα και ο δανεικός πέρυσι Φανλερμπέρχε. Η Κλαμπ Μπριζ είναι δικαιολογημένα το μεγάλο φαβορί να κατακτήσει εκ νέου τον τίτλο. Εμπειρία, ποιότητα σε ολες τις γραμμές και ο Φιλίπ Κλεμάν στον πάγκο είναι η επιτυχημένη συνταγή.

Γάνδη: Πραγματοποίησε πολύ καλή πορεία πέρυσι, ήταν σταθερά στις πρώτες θέσεις, έστω και μακριά από την κορυφή. Τερμάτισε δεύτερη και θα παίξει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Επιτυχημένος στην πρώτη του ολοκληρωμένη χρονιά στον πάγκο ο Γες Τόρουπ. Ο 50χρονος Δανός είναι στην τεχνική ηγεσία της Γάνδης από τον Οκτώβριο του 2018. Ενισχυμένη από το μεταγραφικό παζάρι, απέκτησε τους Νούριο Φορτούνα, Ντορς, Κλάιντινστ, Μποτάκα, Ντε Μπράιν, Αρσλάναγκιτς και Ρουφ. Έτοιμος για αποχώρηση ο πολύτιμος Τζόναθαν Ντεϊβιντ (27/18, πέρυσι). Τα “Βουβάλια” είναι δεδομένο ότι έχουν τις ικανότητες να πρωταγωνιστήσουν και φέτος, ο Τόρουπ έδωσε επιθετική “ταυτότητα” στην ομάδα και αναμένεται να είναι ξανά στην πρώτη τριάδα.

Σαρλερουά: Προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά καθώς τερμάτισε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Επανήλθε στην πρώτη εξάδα μετά τη φυγή του προπονητή Μαζού, το 2018. Ο Καρίμ Μπελοσίν τον αντικατέστησε και με έμφαση στην αμυντική λειτουργία κατάφερε να φέρει τις “Ζέβρες” στα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ο 42χρονος Γαλλομαροκινός τεχνικός συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας και ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν του. Θα στηριχθεί και πάλι επιθετικά στον Κάβεχ Ρεζάι που αποκτήθηκε δανεικός από την Κλαμπ Μπριζ. Οι μέσοι Ζιλέ , Μπενχαΐμπ, Ριμπέιρο Κόστα οι άλλες προσθήκες. Παραχώρησε στη Γάνδη τον αμυντικό Νούριο Φορτούνα. Με παρακαταθήκη την περσινή σεζόν και το επιτυχημένο δείγμα της δουλειάς του Μπελοσίν, μπορεί να βρεθεί ξανά στην εξάδα και να κυνηγήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Άντβερπ: Με επιτυχία έκλεισε η περσινή αγωνιστική περίοδος, ακόμα καλύτερα ξεκίνησε η φετινή αν και ουσιαστικά λογίζεται στην προηγούμενη. Κατέκτησε το Κύπελλο για τρίτη φορά στην ιστορία της, αφού νίκησε την Κλαμπ Μπριζ με σκορ 0-1. Η τέταρτη θέση της χρονιάς που ολοκληρώθηκε πρόωρα λόγω κορωνοϊού, είναι η τελευταία επιτυχία του Λάσλο Μπόλονι, που αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία. Στη θέση του ανέλαβε ο Ιβάν Λέκο. Ο 42χρονος Κροάτης πρώην της Κλαμπ Μπριζ, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας δύο ετών. Έκανε “ξεσκαρτάρισμα” στο ρόστερ καθώς αποχώρησαν οι Μπολάτ, Ντεφούρ, Γιαταμπαρέ, Μιραλάς, Οπάρε, Ναζαρίνια, Μπάμπι, Αρσλάναγκιτς. Πήρε τον κίπερ Μπεϊρανβάντ από την Περσέπολις και τους Μπόγια, Ντε Πο, Βερστράτε, Μπουτέζ. Η Άντβερπ έδειξε με το “καλημέρα” ότι μπορεί να ανέβει επίπεδο με τον Λέκο, όμως η χρονιά προμηνύεται μεγάλη. Θα είναι στα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Σταντάρ Λιέγης: Η χρονιά που πέρασε δε μπορεί να κριθεί επιτυχημένη για μια ομάδα που είναι υποχρεωμένη να πρωταγωνιστεί. Διψήφιος αριθμός χρόνων πλέον μακριά από τον τίτλο του πρωταθλητή, ούτε ο Μισέλ Πρεντ’ όμ κατάφερε να την επαναφέρει στην κορυφή. Τη θέση του έμπειρου Βέλγου τεχνικού παίρνει ο Φιλίπ Μοντανιέ. Ο 55χρονος Γάλλος θήτευσε πέρυσι στη Λανς, ενώ έχει περάσει κατά το παρελθόν από ομάδες όπως η Βαλενσιέν, η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η Νότιγχαμ Φόρεστ. Συνεχίζει δίχως κάτι αξιοσημείωτο αναφορικά με το ρόστερ, πιθανότατα να θέλει να το αξιολογήσει πρώτα ο νέος προπονητής, προτού γίνουν προσθαφαιρέσεις. Αγόρασε τον κεντρικό αμυντικό Μουσά Σισακό από την Παρί Σεν Ζερμέν. Αποτελεί ερωτηματικό η εικόνα της με το νέο τεχνικό και είναι δύσκολα… προβλέψιμη η πορεία της φέτος. Βάσει ρόστερ είναι οριακά για τετράδα.

Μαλίν: Πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία τη χρονιά που πέρασε, καθώς με βάση τη βαθμολογία που διαμορφώθηκε τερμάτισε στην έκτη θέση, κερδίζοντας στην ισοβαθμία τη Γκενκ. Πρωτεργάτης της επιτυχίας ο προπονητής Βόουτερ Βράνκεν ο οποίος ανέβασε την ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία και βρέθηκε κοντά στο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο 41χρονος Βέλγος είναι αμετακίνητος στη θέση του στην τεχνική ηγεσία, όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2018. Διατήρησε τη δυναμική του ρόστερ της, καθώς κράτησε τον αμυντικό μέσο Φανλερμπέρχε και πήρε τον κεντρικό αμυντικό Μπουσίρι από τη Νόριτς. Ενισχύθηκε στη θέση του τερματοφύλακα με τον Γκαετάν Κούκε από τη Γκενκ. Παρελθόν οι Κορίν, Σβίνκελς, Τενμόν, Βανζέιρ. Ξεκινά με στόχο να επαναλάβει την περσινή σεζόν και να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται όμως δεδομένα μπορεί να βρεθεί στην οκτάδα.

Γκενκ: Η περσινή χρονιά ήταν απογοητευτική, αφού έμεινε στην έβδομη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Με βάση τη δομή που υπήρχε πέρυσι, έχασε τα πλέι οφ πρωταθλήματος, στην ισοβαθμία με τη Μαλίν. Ξεκίνησε τη σεζόν με τον Μαζού έπειτα από το πρωτάθλημα που κατέκτησε, όμως ο Βέλγος απολύθηκε μετά από περίπου τέσσερις μήνες. Στη θέση του προσλήφθηκε ο Χάνες Βολφ. Ο 39χρονος Γερμανός θα έχει την ευκαιρία να “χτίσει” την ομάδα από την αρχή με το δικό του ρόστερ. ‘Εδωσε κοντά στα 15 εκ. ευρώ για να αποκτήσει τους μπακ Αρτεάγα, Μουνιός, τον αμυντικό χάφ Κουάσι (πέρυσι ήταν δανεικός) και το επιθετικό Ντέσερς. Παραχωρήθηκαν οι Χάτζι, Πιοτρόφσκι, Κούκε. Με τον Βολφ στον πάγκο από την αρχή της περιόδου, μπορεί να ανέβει επίπεδο και να έχει καλύτερη σεζόν από την περσινή. Έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί στην τετράδα των πλέι οφ πρωταθλήματος.

Άντερλεχτ: Απογοήτευσε κατά την περσινή περίοδο, δίνοντας συνέχεια στην κακή πορεία που είχε στα πλέι οφ της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Έμεινε στην όγδοη θέση και εκτός πλέι οφ πρωταθλήματος (αν παιζόταν φυσικά) τα οποία ήταν ο στόχος της. Το θετικό είναι ότι βρήκε έναν τεχνικό που μπορεί να την οδηγήσει με ασφάλεια σε καλύτερες μέρες. Ο έμπειρος Φράνκι Φερκάουτερεν συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας, από το περασμένο Οκτώβριο και ετοιμάζεται για την πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν. Για την ώρα δείχνει αποδυναμωμένη στο ρόστερ, αφού αποχώρησαν οι Ρούφι, Τσαντλί, Ντεβάλε. Παρελθόν και οι Νασρί, Πιάτσα, Σάντλερ, Γιόβελιτς, Ναχάρ. Καλή προσθήκη ο Πέρσι Ταόυ από τη Μπράιτον, ο οποίος την περασμένη σεζόν ήταν στην Κλαμπ Μπριζ. Νέο πρόσωπο επίσης ο αριστερός μπακ Μιχαϊλιτσένκο. Για μια ομάδα όπως η Άντερλεχτ είναι υποχρεωτικό να πρωταγωνιστεί και θέλει να βρεθεί ξανά στις πρώτες θέσεις. Θα παλέψει μέχρι τέλους για την τετράδα και τα πλέι οφ.

Ζούλτε Βάρεγκεμ: Προέρχεται από μια μέτρια χρονιά, όμως ήταν λίγο καλύτερη από εκείνη του 2018-19. Τερμάτισε στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα, στην ένατη θέση χωρίς να καταφέρει να φτάσει κοντά στην εξάδα των πλέι οφ. Ο Φράνκι Ντούρι έχει… “ριζώσει” στο πάγκο της ομάδας, καθώς βρίσκεται εκεί από το Δεκέμβριο του 2011 και είναι ο μακροβιότερος προπονητής της λίγκας. Η διοίκηση των εμπιστεύεται και έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Απέκτησε τους ακραιους αμυντικούς Οπάρε και Ντε Μποκ, ενώ αποχώρησαν οι Λαρίν, Βαλς, Μποντρί και Ντε Φο. Ουσιαστικά δεν άλλαξε επίπεδο, επομένως δύσκολα θα καταφέρει το κάτι παραπάνω φέτος. Ωστόσο, αναμένεται να είναι στη οκτάδα και να παλέψει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μουσκρόν: Ικανοποιητική πορεία πραγματοποίησε στο περσινό πρωτάθλημα. Τερμάτισε στη δέκατη θέση του βαθμολογικού πίνακα και εξασφάλισε σχετικά άνετα την παραμονή της στην κατηγορία. Ο Μπερντ Χόλερμπαχ αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, κάποια περίοδο αντικαταστάθηκε στην τεχνική ηγεσία, επέστρεψε, όμως αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν στη λύση της συνεργασίας τους. Ο Φερνάντο Ντα Κρουζ είναι ο νέος προπονητής της Μουσκρόν. Ο 48χρονος Γάλλος, έχει θητεύσει ξανά στην ομάδα για μερικούς μήνες τη σεζόν 2014-15. Έγιναν ριζικές αλλαγές στο ρόστερ με πολλούς δανεικούς πέρυσι να αποχωρούν. Απέκτησε 14 ποδοσφαιριστές έως τώρα, με τη μορφή δανεισμού ή ως ελεύθερους. Ξεχωρίζει ο στόπερ Ματίας Σιλβέστρε, που αγωνίστηκε επί σειρά ετών στη Serie A με γεμάτες σεζόν σε Κατάνια, Σαμπντόρια, Έμπολι. Σχεδόν άλλη ομάδα θα παρουσιαστεί φέτος, θα στηριχτεί στο κέντρο που έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο. Προμηνύεται δύσκολη και αγχωτική χρονιά αναφορικά με την παραμονή.

Κόρτραϊκ: Προέρχεται από μία μέτρια έως κακή σεζόν, κατά την οποία δεν κατάφερε να πετύχει κάτι σημαντικό. Έφτασε στη διακοπή στην ενδέκατη θέση με μονοψήφιο αριθμό νικών (9). Δεν κινδύνεψε ουσιαστικά, αλλά η χρονιά κρίνεται αποτυχημένη. Ο Υβ Βαντερχάχε παραμένει στην τεχνική ηγεσία, αφού η διοίκηση των εμπιστεύεται και βάσει εμπειρίας, είναι ικανός να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Άλλωστε, αυτή θα είναι η δεύτερη σεζόν που ξεκινά με τον 50χρονο Βέλγο, ο οποίος προσλήφθηκε το Νοέμβριο του 2018. Μόλις δύο τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ, αποκτήθηκε ως ελεύθερος ο εξτρέμ Γιονκέιρε από την Οστάνδη και ο νεαρός επιθετικός Χακίμ από τη μαλαισιανή Σελανγκόρ. Κοβάτσεβιτς, Μπρουσέζ, Καζέ, Αζουνί, Μπατσούλα οι σημαντικότεροι αποχωρήσαντες. Θα έχει καλύτερη της περσινής χρονιά και θα παλέψει για την οκτάδα των πλέι οφ.

Σιντ Τρούιντεν: Η περσινή χρονιά κρίνεται αποτυχημένη για τη Σιντ Τρούιντεν, η οποία τερμάτισε στη δωδέκατη θέση της κατάταξης, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει ουσιαστικά με υποβιβασμό. Από την παραλίγο συμμετοχή στα πλέι οφ πρωταθλήματος της σεζόν 2018-19, στην απογοήτευση το 2019-20, με τον Μπρις να αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία στα μισά. Ο Μίλος Κόστιτς δεν εντυπωσίασε και αποφασίστηκε η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας του με τα “Καναρίνια”. Η διοίκηση αποφάσισε να φέρει τον Αυστραλό Κέβιν Μούσκατ. Ο 46χρονος τεχνικός ήταν στον πάγκο της Μέλμπουρν Σίτι για έξι χρόνια, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο. Πούλησε έξι παίκτες, οι περισσότεροι των οποίων βασικοί. Ντε Σμετ, Μποτάκα και Ντε Μπράιν λογίζονται ως απώλειες. Καλές προσθήκες οι Ντούρκιν, Μπουατού και Νακαμούρα. Κάνει μια νέα αρχή φέτος και όπως συνηθίζεται να λέμε, “κάθε αρχή και δύσκολη”! Αναμένεται να βρεθεί στο δεύτερο μισό της κατάταξης.

Έουπεν: Από τη στιγμή που εξασφάλισε την παραμονή της στην κατηγορία, η χρονιά της κρίνεται επιτυχημένη. Ο Μπενιάτ Σαν Χοσέ παίρνει καλό βαθμό στην πρώτη του σεζόν στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου και του δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσει το έργο του. Μάλλον αποδυναμωμένη βγαίνει από το μεταγραφικό “πάρε-δώσε”, αφού αποχώρησαν οι περισσότεροι από τους δανεικούς που είχε πέρυσι, με εξαίρεση τον Ζόρδι Αμάτ που αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τη Ράγιο Βαγεκάνο. Σημαντική προσθήκη επίσης, ο στόπερ Πουλέν, ο μπακ Μιανγκέ, ο μέσος Πέιτερς και ο εξτρέμ Μπαμπι. Δύσκολα θα πετύχει το κάτι παραπάνω τη χρονιά που ξεκινά, πιθανότατα να εξασφαλίσει εκ νέου την παραμονή χωρίς προβλήματα.

Σερκλ Μπριζ: Κατάφερε να σωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, βάσει βαθμολογίας, αφού τερμάτισε τρεις πόντους πάνω από την ουραγό Βάασλαντ-Μπέβερεν. Το οφείλει στο πρώην πλέον τεχνικό της, Μπερντ Στορκ, ο οποίος έκανε το “θαύμα” με τέσσερις νίκες και μία ήττα στα τελευταία πέντε παιχνίδια. Ο 57χρονος Γερμανός δεν ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομάδα και στη θέση του προσλήφθηκε ο Πολ Κλέμεντ. Ο 48χρονος Άγγλος τεχνικός εργάστηκε στο παρελθόν ως βοηθός σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου και ως πρώτος προπονητής σε Ντέρμπι Κάουντι, Σουόνσι και Ρέντινγκ. Προχώρησε σε ολική αναδόμηση του ρόστερ, αφού αποχώρησαν 13 ποδοσφαιριστές που ήταν δανεικοί και δεν ανανέωσε ο Ντε Μπέλντερ. Πούλησε τον Πέιτερς στην Έουπεν. Πήρε μόλις δύο παίκτες έως τώρα και έφερε από τη δεύτερη ομάδα άλλους τρεις. Νέος τεχνικός, νέα προσπάθεια, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Δύσκολο το εγχείρημα παραμονής.

Οστάνδη: “Ζόρικη” χρονιά η περσινή για την Οστάνδη, καθώς έφτασε στο χείλος του γκρεμού, αλλά σώθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές. Τερμάτισε προτελευταια, ενώ άλλαξε προπονητές κατά τη διάρκεια της περιόδου και δε βρήκε σταθερότητα. Ο τελευταίος εξ αυτών, Άντναν Τσούστοβιτς, αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Μπλέσιν. Ο 47χρονος Γερμανός δεν έχει εμπειρία ως πρώτος τεχνικός σε ομάδα πρώτης κατηγορίας, αφού προέρχεται από μια οκταετία στους νέους της Λειψίας. Προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “ξεσκαρτάρισμα”. Παρελθόν ο σημαντικός στόπερ Φας, οι μέσοι Παλαβέρσα, Βερστράτε και ο φορ Σιλά. Καλή προσθήκη ο επιθετικός Γκουεγέ, από τη Σεντ Ετιέν. Δανεικός από τη Σέλτικ ο στόπερ Χέντρι, ενισχύθηκε στον “άσο” με τον Χούμπερτ από την Κλαμπ Μπριζ. Είναι από τις ομάδες που κάνουν νέα αρχή, ενώ έχει το μειονέκτημα του άπειρου σε αυτό το επίπεδο, τεχνικού Μπλέσιν. Θα παλέψει μέχρι τέλους για την παραμονή στην κατηγορία.

Βάασλαντ-Μπέβερεν: Απογοητευτική χρονιά η περσινή, αφού με βάση τη βαθμολογία και την απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος, ήταν εκείνη που υποβιβάστηκε στην β’ κατηγορία. Έκανε έφεση εις βάρος της απόφασης, δικαιώθηκε και συνεχίζει στη Jupiler League. Ο Γάλλος Αρνό Μερσιέ δε συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία και τη θέση του πήρε ο Νίκι Χάγεν. Ο 39χρονος Βέλγος βρέθηκε πέρυσι για μερικούς μήνες στον πάγκο της Σιντ Τρούιντεν, η οποία είναι η μοναδική του δουλειά στην πρώτη κατηγορία. Αποτέλεσαν παρελθόν οι Ντιρξ, Μόρεν, Μπαντιμπανγκά, Φόρτε, Τζάκερς, Πιοτρόφσκι. Απέκτησε νεαρούς κατά κύριο λόγο ποδοσφαιριστές με προοπτική και περιθώρια εξέλιξης, το οποίο ωστόσο δε σημαίνει ότι αλλάζει επίπεδο ως σύνολο. Με δεδομένο ότι ξεκινά τη σεζόν, ενώ δεν ήξερε σε ποια κατηγορία θα παίζει πριν μια βδομάδα και έχει έναν άπειρο τεχνικό, η πορεία της προς την παραμονή προμηνύεται αγχωτική!

Μπέιρσχοτ: Επιτυχημένη κρίνεται η χρονιά για τη Μπέιρσχοτ από τη στιγμή φυσικά που κατάφερε να πάρει την άνοδο για τη Jupiler League. Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος ήταν πέμπτη, ενώ στο δεύτερο τερμάτισε στην κορυφή. Πήρε τα μπαράζ με τη Λέουβεν χάρη σε δύο νίκες, όμως δεν είχε πια σημασία αφού ανέβηκαν κατηγορία και οι δύο λόγω της αύξησης των ομάδων. Στην τεχνική ηγεσία παραμένει ο Ερνάν Λοσάδα, ο οποίος προήχθη ως πρώτος κατά τη διάρκεια της περιόδου και πιστώνεται μερίδιο της επιτυχίας της ανόδου. Λίγα πράγματα στο μεταγραφικό παζάρι, θα στηριχτεί στο περσινό κορμό στοχεύοντας την παραμονή. Αποχώρησαν οι Σίγκερς, Ντε Σμετ, Σεν-Λουίς και Νόλε. Σημαντική προσθήκη ο αμυντικός Βαν ντεν Μπεργκ από τη Γάνδη και ο Φαν ντεν Μπάις από την Χέρακλες Αλμέλο. Δε θα αποτελέσει εύκολο αντίπαλο για κανέναν τη φετινή χρονιά, οι πιθανότητες είναι με το μέρος της αναφορικά με την παραμονή.

Λέουβεν: Εξασφάλισε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, αλλά όχι με αγωνιστικά κριτήρια. Τερμάτισε στην πρώτη θέση της κατάταξης στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και στην πέμπτη, στο δεύτερο γύρο. Έπαιξε πλέι οφ ανόδου με τη Μπέιρσχοτ, ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια, όμως με την απόφαση της ομοσπονδίας για αύξηση των ομάδων στη Jupiler League, κέρδισε την άνοδο. Σπουδαία κίνηση για την τεχνική ηγεσία, καθώς έφερε τον Μαρκ Μπρις. Ο 58χρονος Βέλγος απολύθηκε πέρυσι από τη Σιντ Τρούιντεν ενώ έχει μακρά θητεία σε ομάδες όπως Μουσκρόν, Αϊντχόφεν, Ντε Μπος, Μαλίν. Μοναδική προσθήκη έως τώρα, ο έμπειρος στράικερ Περμπέ, που αποχώρησε από τη Σαρλερουά. Δεν άλλαξε η δυναμική του ρόστερ, όμως ήταν κάπως “μουδιασμένη” καθώς δεν ήξερε σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται. Ξεκινά με στόχο την παραμονή και θα είναι ανταγωνιστική μέχρι το φινάλε.

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης

Η Jupiler League στην Goalbet
goalbet-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ